۶۲۰۴۸
۲۰ نظر
۵۱۰۴
۲۰ نظر
۵۱۰۴
پ

برترین زنان ایرانی در طول تاریخ

سخن درباره زنان و جایگاه و نقش آنان در دوره ایران باستان بسیار است؛ ولی ما در اینجا قصد ورود به این بحث گسترده را نداریم. هدف این است تا نگاهی داشته باشیم به زنان نامدار ایران زمین در دوره باستان، شایان ذکر است به منظور آشنایی بیشتر در دو بخش تاریخ و اسطوره – حماسه به معرفی معروف ترین این زنان می پردازیم.

برترین زنان ایرانی در طول تاریخ

دانستنیها: طی قرون متمادی که از آغاز تاریخ بشر در کره زمین می گذرد، جهان ما شاهد رخدادها و پیشامدهای گوار و ناگوار و خوش و ناخوش بسیار بوده است. استقرار تمدن ها، تشکیل امپراتوری ها، پیدایش عقاید و باورهای سیاسی و حزبی، جنگ ها، رونق اقتصادی، گرسنگی و بیماری، کشف علاج بیماری ها، ترقیات علمی و سفر به فضا و ... همزمان با این رخدادها، نویسندگان و محققان و مورخانی نیز بوده اند که با ضبط و ثبت این وقایع، سعی در حفظ تاریخ بشر و انتقال آن به نسل های آینده کرده اند؛ اما متاسفانه آگاه یا ناآگاه و به عمد یا غیرعمدر در اکثر نوشته های خود یکی از مهمترین ارکان پیشرفت جامعه و فرهنگ بشریت را از قلم انداخته یا بسیار کمرنگ نشان داده و تنها نگاهی گذرا به آن داشته اند.

برترین زنان ایرانی در طول تاریخ


هر چند سخن درباره زنان و جایگاه و نقش آنان در دوره ایران باستان بسیار است؛ ولی ما در اینجا قصد ورود به این بحث گسترده را نداریم. هدف این است تا نگاهی داشته باشیم به زنان نامدار ایران زمین در دوره باستان، شایان ذکر است به منظور آشنایی بیشتر در دو بخش تاریخ و اسطوره - حماسه به معرفی معروف ترین این زنان می پردازیم.

زنان ایرانی از عصر نوسنگی تا دوره ساسانی چه وضعیتی داشتند؟

مادرانی از سنگ و آهن

امروزه کاملا روشن و آشکار است که خلاف گفته بعضی مورخان یونانی، زنان ایرانی در دوره بتسان هرگز همچون کنیزکان در بند و اسیر حرمسراها و فاقد هرگونه حقوق اجتماعی نبودند. با ورود انسان از عصر غارنشینی به دوران یکجانشینی و کشاورزی و شکل گیری جوامع ابتدایی در حدود 9 هزار سال قبل، ساکنان اولیه فلات ایران نیز نخستین دهکده های اولیه را بر پایه تولید و کشت محصولات خوراکی در کنار شکار و جمع آوری غذا ایجاد کردند.

کشت و برداشت محصولات، زادن و پرورش فرزندان، تهیه غذا و نان، شکل دادن به سفال و ابداع چرخ سفالگری و در نهایت کوره و روشن نگاه داشتن آن به عنوان آتش خانواده و اجاق خانه نامیده می شود، وظایفی بود که طبیعت و زمان برعهده زن گذارد.

زنان از نوسنگی تا عصر مفرغ

زدان فرزندان، تولید مثل، اندیشه انتقال خون و نسب قبیله از طریق زنان، پایه و اساس اعتقاد به وجود نظام زن سالاری در آغاز شکل گیری تمدن در جهان و البته در فلات ایران شد. با این همه تا پیش از آغاز دوره نوسنگی بنا بر تحقیقات انجام شده به ویژه نظریات الیزابت بادنتر هیچ نظام برتری میان زنان و مردان وجود نداشته است؛ نه نظام پدرسالاری و نه مادرسالاری. در واقع زن و مرد با توجه به قابلیت ها و استعدادها و توانایی های خود در کنار هم و برابر هم زندگی و کار می کردند. آنان در واقع شریک و همکار و مکمل یکدیگر بودند. از آغاز دوره نوسنگی تا عصر مفرغ و دستیابی انسان به آهن که همزمان با شدت یافتن دوران دین ورزی است و البته با توجه به اشتغال زنان در امر کشاورزی و شناخته شدن آنان به عنوان ناقلان خون و نسب خانواده و قبیله، همزمان با قدرت یافتن زنان در اجتماع قبیله گی، پرستش رب النوع ها و الهه گان مونث که نماد باوری و حاصلخیزی و تکامل و محبت و عشق بودند نیز در میان جوامع اولیه شکل گرفت.

برترین زنان ایرانی در طول تاریخ

تندیس های رب النوع ها و ایزدان به دست آمده از تمدن های باستانی فلات ایران نظیر سیلک،حصار، گوی تپه، مارلیک، تورنگ تپه و همچنین تمدن های میان رودان و تمدن های باستانی غرب که همگی به شکل زنان و اغلب به شکل زنانی باردار نشان داده شده اند، حاکی از مقام و منزلت و قدرت زنان در این دوره تاریخی و وجود مادر کبیر است. در این دوران هر چند زنان از مقام و قدرت حکمرانی و معنوی برخوردارند اما مشخص است که تقسیم کار هنوز میان زنان و مردان دیده می شود. زنان نه حاکم مطلق بلکه به نوعی دارای شأن و منزلت بوده و به عنوان پایه و اساس و محور خانواده و قبیله،فرمانبرداری از آنان واجب و بدیهی بوده است.


زنان دوره آهن

با آغاز عصر آهن به تدریج مردان با برجسته نشان دادن قدرت خود در به کارگیری آهن و استفاده از خیش و ساخت سلاح، آن انصاف و برابری و تقسیم کار را فراموش کرده و دوران پدرسالاری را شکل می دهند. نظامی که در آن مرد در رأس قدرت قرار گرفته و تبدیل به حاکم بلامنازعه خانه و قیله می شودو حتی در بسیاری از جوامع، این حق را می یابد تا زنان را همچون اموال خود نگریسته و عقل و کارایی زنان را مترادف با مکر و افسون تعریف کند. استقرار اقوام آریایی در فلات ایران نیز به همین دوران تعلق دارد؛ یعنی دوران تحکیم قدرت جوامع مردسالار. با اینحال تفاوت های آشکاری میان جامعه پدرسالار آریایی با سایر جوامع دیده می شود.

مهمترین مساله، نقش پر رنگ ایزدان مونث در میان آریایی هاست که در آیین مزدیسنا نیز هر چند افول درجه پیدا می کنند اما همچنان دارای احترام بوده و حتی در زمان های خاصی در ردیف اهورامزدا قرار گرفته و پرستش شده اند. همچون آناهیتا (اردویسور ناهید) که مظهر پاکی و تقوی و نگهبان و ایزد موکل آب هاست یا ایزد چیستا که الهه دانش و خرد است و سینت آرمئتی یا سپندارمذ که در ردیف امشاسپندان قرار دارد و دختر اهورامزدا دانسته شده و مظهر پارسایی و خلوص و فروتنی و بردباری و نگهبان زمین و زنان نیک است.

در حکومت های برآمده از اقوام آریایی همچون هخامنشیان و پارت ها و ساسانیان، هر چند نظام مردسالار با قدرت بسیار وجود دارد اما براساس شواهد تاریخی روشن است که زنان از استقلال و حقوق خاص خود بهره مند بوده و در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی همپای مردان کار می کردند.

برترین زنان ایرانی در طول تاریخ


زنان هخامنشی

در این دوره زنانی را می بینیم که همپای مردان در امور اجتماعی و سیاسی و فرهنگی فعالیت می کردند و این همپایی تنها خاص طبقه اشراف نبود؛ چرا که بر اساس الواح به دست آمده از تخت جمشید زنان به عنوان مالک و سرکارگر و کارگر ساده در کارگاه های مختلف از جمله بافندگی مشغول کار بودند. جالب اینجاست که جیره و حقوق دریافتی این زنان نه تنها کمتر از مردان نبوده بلکه در بعضی موارد بسیار بیشتر از مردان نیز دریافت می کردند و البته فعالیت زنان در دوره هخامنشی به کار در کارگاه ها ختم نمی شود. در این دوره زنانی را می شناسیم که لباس رزم پوشیده، در قالب سرباز، سردار و فرمانده ناوگان جنگی تا پایان جان برای دفاع از وطن خود جنگیده اند.


زنان اشکانی

در دوره اشکانی، هر چند در ایمان طبقه اشراف به نوعی شاهد چند همسری هستیم اما تنها یک زن ریاست کانون خانواده را برعهده داشت و این زن از این آزادی برخوردار بود که در صورت نارضایتی از همسر خود جدا شود.

رسم تعدد زوجات در میان طبقات دیگر جامعه اشکانی مرسوم نبودو هیچ مردی نمی توانست به راحتی همسر خود را طلاق دهد و زنان از حقوق و آزادی های خاص خود برخوردار بودند.


زنان ساسانی

در این دوره وضع اجتماعی زنان در دوره ساسانی را باید بسیار متفاوت با دوره های دیگر دانست. در این دوره زنان حقوق قابل توجهی داشتند. آنان حق مالکیت داشتندو می توانستند از شوهر خود به دادگاه شکایت کنند و حتی قیم پسران خود باشند؛ اقتدار زنان در این دوره آن اندازه است که مستقیما در امور حکمرانی و سلطنت دخالت کرده و حتی به مقام پادشاهی می رسند.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      خدایاپس چرا به زنان درکشورهای خاورمیانه به اسم اسلام اینهمه ظلم میشود؟؟؟زن مسلمان بودن مستحق این چنین نابرابریهاست؟

      پاسخ ها

      • بدون نام

        ظاهرا در نظر حضرتعالی حجاب و دین داری ظلم و ستم تلقی گشته است لطفا سرور عزیر نظر خود را شفاف بیان کنید آیا شما دین مبین اسلام ذا عاملی در جهت تضییع حقوق زنان میدانید در ضمن اطلاعات شما از حقوق زن در شیعه چه مقدار است

      • بدون نام

        شما چرا به خودتون گرفتید؟ به قول معروف چرا به خودتون شک دارید؟ دست پیش رو میگیرید که پس نیفتید؟ خود شما چقدر اطلاعات دارید؟

      • میترا

        خب راست میگه جناب مطلع!! شما چرا به خودت میگیری اصن کی حرف از اسلام زد؟؟

    • بدون نام

      و حالا ..................

    • شاکی

      به زنان برتر ایرانی هم توجه نمودید، چه خوببببببب

    • بدون نام

      ای کاش من در زمان سلسله ساسانی زندگی می کردم نه تو اینجا که هیچ ارزشی برای زنها قائل نیستند و قوانین من در اوردی براشون میذارنو روی مردا رو زیاد کردن

      پاسخ ها

      • بدون نام

        زنی که در ایران و در غرب همانند عروسک فقط به جنبه جنسی شهواتی و زیبایی خود توجه می کند لیاقت اش بیشتر از این نیسن در ضمن اگر فکر می کنید با حضور آشکار فیزیکی و بی پروا در جامعه به نظر خود می رسید سخت در اشتباهید زیرا این کار هم در ادامه همان اهداف است

      • بدون نام

        بابا تو دیگه اصلا حالت خوب نیست حتما دکتر برودر این توصیه برای مثبت دهندگان هم هست

      • مهراوه

        چرا شما فکر میکنید هرکی از نابرابری زنان تو ایزان شکایت میکنه یعنی دنبال بی حجابی و بی بندوباریه؟شمابگوتوایران خحقوق زنان از مردها کمتر نیست؟توایران وقتی یه مرد به زنش خیانت میکنه نمیگن حتمازنه مشکل داشته در حالی که خلافش صدق نمیکنه؟توایران کم دیدین زنهایی که برای رهایی از ظلم شوهرشون از تمام حق وحقوقشون گذشتن تا جونشونو نجات بدن چون قانون راه دیگه ای براشون نزاشته؟ و...و...و...
        کوری ام چیز خوبیه ها!!!شمادکتر لازمی دوست عزیز!!!1

      • بدون نام

        این حرف های کلیشه ای رو از کجا آوردید؟ زن غربی و عروسک و شهوانی؟ آخر ما هم دبستان بودیم تو کتاب دینی همین حرفها بود. آن زمان هم مایه خنده و مضحکه بود. چون به هر حال اخبار دنیا میرسید و همه میدیدیم که ما کجاییم و آنها کجا. اگر نباشند مردان کم عقلی که به زن به چشم متعه و صیغه و کنیز نگاه کنند هر زنی میتواند مواظب خودش باشد و از امکانات جامعه برای پیشرفت استفاده کند. اگر خواست مادام کوری و امیلی دیکنسون و کلارا شومان میشود، اگر هم که نه به هر حال راه زندگی اش را خودش انتخاب کرده. کارش را هر چه که هست انجام میدهد و پولش را میگیرد و به من و شما و احدالناسی هم جواب پس نمی دهد. در ضمن محض اطلاع شما در این به اصطلاح "غرب" اوضاع چنان هم نیست که در کتاب های دینی شما نوشته. کوچکترین نمونه اینکه همین اواخر نمایشگاه عروسک های باربی در آلمان با اعتراض گسترده خانواده های آلمانی مواجه شد که نخواستند دختران شان از باربی تاثیر بگیرند. پس انجا هم اوضاع به آن نابسامانی که کتاب های ما توصیف میکردند نیست!!

    • بدون نام

      ارزش چیزی نیست که به کسی ببخشند بلکه اکتسابی ست. تا زمانیکه زن خودش به ارزشها و قابلیتهای خودش ارج ننهد و از آنها محافظت نکند و بازیچه قرار گیرد ارزش اجتماعی اش بیشتر از این نخواهد شد.

      پاسخ ها

      • همراه آبی

        اینا که منفی دادن همشون بی عقلن

      • بدون نام

        زن امروز در جامعه ما و دنیا زن نیست بلکه اسباب بازی و شهوترانی مردان است ابزاری در جهت تحریک و شهوت پرستی مردان هستند حال با این تفاسیر چه توقعی دارند هر کش در جامعه خود وظیفه ای دارد غرب اروپا بهاییت و وهابیت و صهیونیزم زن را در تمام جهان از جمله ایران از جایگاه همسر بودن و مادر بودن خارج کرده اند و او را وسیله شهوت رانی مردان قرار داده اند خوب خود زنان هم در همیم مسیرحرکت می کنند با این وضع حجاب پس توقع بیشتری نیست حال بنشینیم وببینیم در آینده چه خواهد شد

      • بدون نام

        شعر نگو برادر

      • بدون نام

        +++++++++

      • مهراوه

        شما زیاد مثل اینکه حرفهای صداو سیمای ایرانو باور کردی.بد نیست کمی هم از چشم و گوش و مخ خودت استفاده کنی!!!!

      • بدون نام

        کاربر دوم نمیخوای یه سفر بری پاکستان؟ شاید خوشت اومد و ماندگار شدی و القاعده هم استخدامت کرد

    • مافیا

      روزی یک پسر جوان انگلیسی از یک پسر ایرانی پرسید شما چرا زنان تان را در خیابان بغل نمیکنید حتما از انان میترسید ایرانی در جوابش گفت ایا همه انگلیسی ها می توانند ملکه انگلیس را بغل کنند او گفت نه فقط ادم های خاص ایرانی هم گفت پس زنان ایرانی را هم فقط ادم های خاص بغل میکنند چون همه شان ملکه هستن به افتخار زنان ایرانی بزن لایکو!!!!!!!!!

      پاسخ ها

      • بدون نام

        به افتخار مغلطه قیاس مع الفارق شما !!

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج