adexo3
۶۴۵۹۱۲
۱۶ نظر
۵۰۰۶
۱۶ نظر
۵۰۰۶
پ

ما و داستان روحانی؛ نقد آری، پشیمانی نه

مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: انتقاد از دولت و شخص رییس جمهور روحانی خاصه در فضای مجازی این روزها بالا گرفته تا جایی که برخی از چهره هایی که در انتخابات ۲۹ اردیبهشت از مردم خواسته بودند در رقابت حسن روحانی با ابراهیم رییسی به او رای دهند ابراز پشیمانی می کنند و حتی تعبیر «عبور از روحانی» نیز از زبان بعضی از تحلیل گران سیاسی شنیده می شود.

مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: انتقاد از دولت و شخص رییس جمهور روحانی خاصه در فضای مجازی این روزها بالا گرفته تا جایی که برخی از چهره هایی که در انتخابات ۲۹ اردیبهشت از مردم خواسته بودند در رقابت حسن روحانی با ابراهیم رییسی به او رای دهند ابراز پشیمانی می کنند و حتی تعبیر «عبور از روحانی» نیز از زبان بعضی از تحلیل گران سیاسی شنیده می شود.

هر چند در مقابل، جامعه شناسانی چون دکتر حمید رضا جلایی پور درباره تبعات ظهور یک پوپولیسم ویرانگر دیگر هشدار می دهند و ابراز پشیمانی ها را بیشتر در فضای مجازی و از زبان سلبریتی های ورزشی و هنری و نه ذاتا سیاسی و در رفتارهای احساسی و بیشتر در واکنش با مواردی چون افزایش عوارض خروج از کشور شاهدیم اما از این زمزمه ها نمی توان به آسانی گذشت چون کوه هم با نخستین سنگ آغاز می شود.

این گفتار بر این گزاره استوار است که «نقد کنیم اما پشیمان نباشیم» و با سری بلند و بیانی رسا هم بگوییم «نقد آری، پشیمانی نه. نقد آری، پشیمانی هرگز».

این را روزنامه نگاری می نویسد که دیشب را تا دیروقت در تحریریه یک ماهنامه معتبر گذراند اما خروجی نهایی و حاصل عرق ریزان روح جمعی از حرفه ای ترین روزنامه نگاران و نویسندگان برای چاپخانه ارسال نشد چون کاغذ نیست! نه که گران است، نیست. البته گفته اند محموله بزرگی در راه است ولی عجالتا میسور نشد.

روزنامه نگاری می نویسد که از او می پرسند مگر هنوز مردم روزنامه هم می خوانند که شما روزنامه نگاری می کنید؟! و در تمام این بیست و اندی سال و حتی در روزگاری که قاضی مرتضویِ حالا از اسب قدرت و تهدید و تعطیل و تحقیر و قدرت افتاده و منتظر حکم حبس نشسته می گرفت و می بست، این قدر این حرفه خاصه در حوزه رسانه های چاپی و کاغذی را در خطر ندیده است.

روزنامه نگاری می نویسد که انتظار او برای بازگشایی انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران برآورده نشده و وقتی به انجمن محدودتر تهران امید بست و به لطف اعتماد همکاران به عضویت هیات مدیره دومی هم درآمد، دریافت که وعده های وزیر کار دولت آقای روحانی سراب یا خارج از توان اوبود و اراده اش غالب نیست و بی اجازه قول می داده و حالا دوستانی می خواهند سومی را با اجازه و در اندازه ای کوچک تر به راه اندازند.

پشیمان اما نیستیم. حتی به قدر لحظه ای. شاید علی کریمی فوتبالیست ابراز پشیمانی کند اما شاید او هم نه به خاطر ۲۰۰ هزار تومان عوارض خروج از کشور که هنوز تصویب هم نشده که بیشتر می خواهد هشدار دهد و چون می داند این پشیمانی ورق را در عالم واقع برنمی گرداند، می گوید و به قصد تلنگر زنی چنین پیامی می گذارد و گرنه همان علی کریمی همراه با حرکت های اصلاحی است.

پشیمانی هرگز. چون همین نقد و ابراز پشیمانی دستاورد گفتمان توسعه و اصلاحات و اعتدال است و در گفتمان اقتدار گرایی جایی ندارد.

در روزهای منتهی به انتخابات ۲۹ اردیبهشت جایی نوشتم به روحانی رای دهیم تا بتوانیم او و دولت او را نقد کنیم.

برخی اما چنان از پشیمانی سخن می گویند که انگار یادمان رفته در ۲۹ اردیبهشت چند گزینه موجود بود. تنها سه گزینه: روحانی، رییسی و البته قهر.

قهر عملا تقویت دومی بود و تعداد آرای آقای ایراهیم رییسی هم نشان داد کسانی که رأی ندادند تا به گمان خود سلب مشروعیت کنند به هدف خود نرسیدند.

در عالم واقع رای دادیم نه در عالم خیال و با نظارت استصوابی شورای نگهبان، تنها دو گزینه روحانی باقی مانده بود و دو دیگر نیزخود می دانستند جدی نیستند. چندان که یکی خود به رای به حسن روحانی توصیه کرد و خودش هم به خودش رای نداد و آمده بود نسیمی از عقل گرایی را در توفان وعده های پوپولیستی وارد فضای انتخاباتی کند و دیگری از جانب حزب متبوع و معرفی کننده هم ملزم به انصراف شد اما تن نداد. پس تنها دو کاندیدا بود.

یکی با گفتمان توسعه گرایانه و ادبیات آشتی جویانه و شهره به گفتار و رفتار دیپلماتیک و البته مستظهر به پشتیبانی رییس دولت اصلاحات و «تَکرار» او و دیگری با گفتمان اصول گرایانه و با مخاطب قرار دادن حاشیه نشینان و تهی دستان و بی مخاطب قرار دادن طبقه متوسط و با حلقه ای از مردان احمدی نژاد در پیرامون که کابوس تِکرار و نه تَکرار را به جان و ذهن وزبان توسعه گرایان و آشتی جویان انداخته بود.

از این روست که می گوییم پشیمانی جایی ندارد چون روحانی را از میان او و دو رقیب - با احتساب بی عملی - انتخاب کردیم. چون گزینه دیگری نبود و دوباره و سه باره هم اگر آن فضا تکرار شود همان رفتار سرزند سزاست نه جز آن.

عبور از روحانی هم یادآور تجربه تلخ ایده عبور از خاتمی با «شصت میلیون دات آی آر» در سال ۸۳ است که به شصت هزار هم نرسید و البته توانستند کسانی را سرد کنند و از دل آن یأس احمدی نژاد، زاد.

جنس انتصابات روحانی، تغییر لحن او و تصور یا شایعه یا شایبه کوتاه آمدن به خاطر برادر یا فردای سیاسی و بد سلیقگی هایی چون افزایش عوارض خروج از کشور و بیم گرانی بنزین و حذف یارانه ها همه موثر بوده اند و دونالد ترامپ هم در آمریکا به دنبال بر هم زدن بازی برجام است اما جایی برای پشیمانی نیست.

چون گزینه دیگری نبود و نیست.

روحانی، رییس جمهور است اما در فشار و در منگنه. نقد کنیم اما این منگنه را بیشتر فشار ندهیم. بیشتر فشار دهیم خودمان در منگنه قرار می گیریم و شایذ برخی به طعنه بگویند مگر در منگنه قرار نداریم؟!

فشارهم می دهیم با درک و انصاف باشد و همین که می توانیم نقد کنیم و فشار دهیم دستاورد است.
پشیمان نیستیم چون گزینه دیگری نبود. چون گزینه دیگری نیست. چون روحانی را به خاطر آشنایی اش با بازی های سیاسی در داخل و خارج می شناسیم.

علی کریمی که حالا ابراز پشیمانی می کند زیبا بازی می کرد و تماشاگر را به وجد می آورد اما دریبل های او کافی نبود و همیشه هم منجر به بُرد تیم نمی شد. علی دایی که ابراز پشیمانی نکرده و نازیبا و خشک بازی می کرد اما گل می زد.

در سیاست همه دریبل ها به چشم نمی آید یا همه بلد نیستند دریبل یا روپایی بزنند و از این منظر حسن روحانی را می توان به علی دایی ماننده کرد.

نقد اگر به بازیکنانی از تیم باشد که گاه با افزایش عوارض، گاه با بحث پروانه روزنامه نگاران و گاه با انتصابی غیر منتظره گل به خودی می زنند وارد است اما از خود روحانی و از رأی به روحانی و دست کم رأی به گفتمان روحانی نباید و نمی توان پشیمان بود.

از منظر اخلاقی هم یادمان باشد در نقد، دست ها و زبان ها باز است اما دست و زبان او چه به خاطر مصلحت هایی و ملاحظاتی باز نیست.

نکته دیگر این که رأی به روحانی فقط رأی به شخص یا برنامه های او نبود. صیانت از مکانیسم انتخابات و پاسداشت فضای بازتر چند هفته منتهی به انتخابات هم بود و هست. نکته اصلی اما توجه به گزینه هاست:

121 سال قبل و 12 اردیبهشت 1275 خورشیدی ساعتی پس از آن که تیر میرزا کرمانی، ناصر الدین شاه قاجار را از پا انداخت و ضارب خود به چنگ نظمیه چی ها افتاد اولین سوالی که نظم الدوله رییس وقت نظمیه پرسید این بود : کی پشت دروازه شهر ایستاده و آمده یا آماده است که تو او را انداختی؟!

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      اتفاقا فکر می‌کنم کم مونده از پشیمانی شاخ در بیارید.کسی که به کدخدا امید و توکل داره انتظاری ازش نیست نه خودش نه طرفدارانش.خود کرده را تدبیر نیست

    • فرید

      منم پشیمانم واقعا خیلی داره به مردم ظلم و اجحاف میکنه ولی نه پشیمان به نفع گروههای مخالف راستی

      پاسخ ها

      • ح ب

        اقای روحانی غلط کردیم بهت رای دادیم ..باید از ریش که رنگ کرده بودی میترسیدیم ...نه اعتماد میکردیم

    • بدون نام

      افزايش عوارض خروج از کشور مساله اکثريت مردم نيست ولی توسط سلبريتی های درپيت چند روزه تبديل به مساله شده و مثلا علی آقا کريمی که فکر نکنم بجز فوتبال تخصص ديگری داشته باشه و نوشته هاش هميشه پر از غلط املايی و انشاييه از حمايت از روحانی اعلام پشيمانی کرده!! انگار ما به درخواست ايشون به روحانی رای داديم و خودمون عقل نداشتيم!! من به روحانی رای دادم چون از اینکه کشور کاملا به دست افراطیها بیافته می ترسیدم . چون مراحل جنگ سوریه رو در اینترنت پی گیری کرده بودم و از جنگ می ترسم .باز هم به عقب برگردم رای می دهم و از روحانی هم بدم میاد !

    • بدون نام

      مردم ایران جوگیر هستند و همه تصمیماتشون رو در موقع قلیان احساسات می گیرند !.بیخود نیست امثال علی کریمی که از جوگیرترین افراد شناخته شده ست سکان هدایتشون رو در دست گرفته! کسانی که از تهدید به رای ندادن، حسّ قدرت پیدا می کنند آیا جرات دارند اتفاقهایی که بعد از قهر کردن با صندوق رای خواهد افتاد رو حتی تخیل کنند؟!! از دوره احمدی نژاد خیلی دور نشدیم و یادمون نرفته تحریم پشت تحریم و سایه جنگ رو که هر روز نزدیک تر میشد....

    • yas

      ما که پشيمانيم شما چطور?

    • بدون نام

      جناب‌آقای‌روحانی‌چز‌گرانی‌چه‌برای‌مردم‌کردی‌مثل‌یک‌مرد‌سر‌قولت‌ویسو

    • بدون نام

      ما دیگه گول نمیخوریم و به هیچ جریانی رای نمیدیم همشون مثل همند

    • بدون نام

      همشون سیاه بازیه

    • بدون نام

      بزرگترین دروغتون اینه که میگید علی کریمی به خاطر افزایش عرض خروج از کشور پشیمان شده است .میگید روحانی تحت فشار است بله کسی که به وعدهایش عمل نکند وطرفدارهایش را از دست میدهد .اگر شجاعت داشت امروز اینقدر درمانده نبود ولی اگر کسی ریگی تو کفشش باشد مجبور به دادن امتیاز خواهد داد .الان هم ممکنه به خاطره افزایش عوارض خروج از کشور امتیاز بدهد ولی در مقابل قطع یارانه مردم سرسخت خواهد ایستاد .به پوچ دل بستید داداش برترینها مطمئنم شما به زودی از راهی که رفتید و کاری که کردید ۱۰۰ درصد پشیمان خواهید شد و روزی شما هم مانند کریمی ومیناوند عذرخواهی خواهید کرد وخواهید فهمید سالها در دام افکار پلید پوسیده افتاده اید

    • بدون نام

      کار از نقد گذشته. واقعا فکر می کنین اینا به نقدها گوش میدن؟؟!!!!

    • پارسا س

      واقعا این روحانی همه رو دلسرد کرد.حیف به اینقد رایی که ملت بهش دادن

    • بدون نام

      پشیمون باشید یا نباشید سودی نداره...گندی ك زدید حالا حالاها پاك نشدنیه

    • بدون نام

      به نظرم اینقدر حالش از این اوضاع بد هست که خودشم نفهمید چی میگه . دیگه دارن یه جوری لاپوشونی میکنن که یعنی همه چی خوبه

    • بدون نام

      ۵۱ : ۱۳ مثل اینکه هنوز خوابی نفهمیدی که همین به اصطلاح شما افراطی ها بودن که عراق و سوریه رو از دست داعشی ها نجات دادن . شما و دولتتون و اون شیختون که می خواستید با داعش هم مثل کد خداتونو مذاکره کنید

    • بدون نام

      ۵۱ : ۱۳ همین جور که مراحل جنگ سوریه رو از اینترنت پیگیری کردی ، مراحل فروپاشی شوروی هم به خاطر اعتماد کردن به آمریکا و دلخوش کردن به خنده هاش پیگیری کن تا بفهمی که نیمی از اون مراحل رو دولت تدبیر و امید ما هم پیش رفته اگه تدابیر و ذکاوت مقام معظم رهبری و هوشیاری افراطی ها نبود این دولت بقیه مراحل هم پیش میبرد و عین خیالش نبود بعد هم میگفت تقصیر دولت قبل بوده

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج