۷۵۱۳۱۰
۲۷ نظر
۵۰۱۲
۲۷ نظر
۵۰۱۲
پ

چه کسی عامل گرانی‌ها است؟

گرانی نرخ ارز‌های خارجی به‌ویژه دلار آمریکا، اثر مستقیمی بر قیمت کالا‌های وارداتی دارد و این طبیعی است. حال اگر ارز کالا‌های وارداتی موردنیاز کشور از این گرانی مستثنا شود و به تعبیر اقتصادی، کالا‌های اساسی گران نشوند، آیا بازهم افزایش قیمت دلار، می‌تواند توجیهی برای افزایش تورم و گرانی سراسری در کشور باشد؟

سیدحسین میرافضلی در روزنامه شرق نوشت: گرانی نرخ ارزهای خارجی به‌ویژه دلار آمریکا، اثر مستقیمی بر قیمت کالا‌های وارداتی دارد و این طبیعی است. حال اگر ارز کالاهای وارداتی موردنیاز کشور از این گرانی مستثنا شود و به تعبیر اقتصادی، کالاهای اساسی گران نشوند، آیا بازهم افزایش قیمت دلار، می‌تواند توجیهی برای افزایش تورم و گرانی سراسری در کشور باشد؟ در چند ماه گذشته قیمت فولاد، میلگرد، محصولات پتروشیمی و... افزایش یافته که در مواردی، این افزایش چشمگیر بوده است.

چه کسی عامل گرانی‌ها است؟

سؤال این است که دلیل این گرانی چیست؟ آیا امکان کنترل این جهش قیمتی وجود داشته یا حتی همین امروز هم وجود دارد؟ مگر دولت قیمت سنگ‌آهن، گنداله و گاز تحویلی به کارخانه‌های فولاد‌سازی را گران کرد که فولاد، ورق و میلگرد گران شده است؟ مواد اولیه تعیین‌کننده قیمت فولاد عبارت‌اند از سنگ‌آهن و گاز طبیعی که قیمت آن در اختیار دولت است. افزایش قیمت چندانی هم وجود نداشته و در نتیجه شرکت‌‌های پتروشیمی، فولاد، مس و... محصولات خود را در بورس بر پایه دلار چهار هزارو 300تومانی عرضه می‌‌کنند.

پس چرا قیمت محصولات پتروشیمی یکباره افزایش چشمگیری داشت یا چرا فولاد، میلگرد، ورق، تیرآهن و... یکباره گران شدند؟ یکی از دلایل اصلی این مسئله، ساختار بورس کالا است. اصلاح ساختار این بورس که قرار بوده نتیجه‌اش رقابتی‌شدن و شفاف‌شدن عرضه باشد، حتما می‌تواند قیمت‌ها را به حالت منطقی بازگرداند. برای مثال واحدهای پتروشیمی گرید BL3 را به قیمت تنی 5.6‌ میلیون تومان در بورس می‌فروشند اما افرادی این مواد را خریداری و به قیمت نزدیک به 9‌ میلیون تومان به مصرف‌کننده‌های نهایی و واقعی می‌فروشند.

این دلال‌ها از این طریق سود کلانی کسب می‌کنند؛ سودی در حدود سه تا چهار برابر کارخانه پتروشیمی و واحدهای تولید‌کننده صنایع پایین‌دست! همین روال فسادزا درخصوص میلگرد، فولاد، تیرآهن، ورق و سایر محصولات که در بورس عرضه می‌شوند و از عوامل تعیین‌کننده در تورم و افزایش قیمت کالاهای مورد نیاز مردم هستند نیز حاکم است. اما راهکار چیست؟ چگونه می‌توان ساختاری طراحی کرد که اگر قیمت دلار به 20 ‌هزار تومان هم رسید، تأثیر تورمی چندانی نداشته باشد؟ گام‌های زیر پیشنهاد می‌شود:

گام نخست: ارز مورد نیاز کالاهای اساسی و مورد نیاز کشور با همان نرخ مصوب دولت تأمین شود... از اختصاص ارز به کالاهای غیرضروری و لوکس پرهیز شود.

گام دوم: محصولات پتروشیمی، میلگرد، ورق، تیرآهن، سیمان و سایر تولیدات داخلی از طریق قراردادهای مستقیم بلندمدت به قیمت مصوب بورس و تحت‌نظارت بورس به مصرف‌کننده واقعی تحویل مشتریان شود نه به واسطه‌ها.

اگر دولت با برنامه‌ریزی درست بتواند از اثرات تورمی افزایش نرخ ارز بکاهد، افزایش نرخ ارز چه مزیت‌های مهم و کاربردی‌ای برای اقتصاد مردم ایران خواهد داشت؟ اول، کاهش واردات. واردات با دلار 9‌هزارتومانی بسیار گران تمام می‌شود؛ پس حتی در صورت اختصاص ارز و ورود این کالاها به کشور نیز دامنه مصرف بسیاری از این نوع کالاهای وارداتی در ایران کاهش می‌یابد.

دوم، افزایش صادرات. تولید‌کنندگان در مقطع افزایش نرخ ارز می‌توانند بابت صادرات محصولات خود سود زیادی کسب کنند؛ اگرچه احتمالا بهای تمام‌شده در داخل نیز از این شوک‌های قیمتی تأثیر خواهد پذیرفت اما در کشورهای صادرات‌محور، افزایش نرخ ارز معمولا به سود صادرکنندگان تمام می‌شود. سوم، سیاست‌های تشویقی صحیح و غیررانتی.

ترغیب واحدهای تولیدی و سرمایه‌گذاران به استفاده از سرمایه‌های خود در زمینه افزایش تولید داخل و صادرات، خروجی روشنی دارد؛ افزایش اشتغال. موضوعی که جامعه ایرانی به‌شدت به آن نیازمند است و سبب ورود جوانان باانگیزه تحصیلکرده به چرخه تولید و خدمات خواهد شد. اما چگونه می‌توان واردات و صادرات را بالانس کرد؟ فهرست کالاهای عمده‌ای که وارد کشور می‌شوند و از قابلیت کاهش میزان واردات یا جایگزینی با تولید داخل برخوردارند، وجود دارد.

اقلام عمده وارداتی شامل گوشی تلفن‌همراه حدود چهار ‌میلیارد دلار که نیمی از آن از طریق قاچاق وارد می‌شوند، دو ‌میلیارد دلار خودرو، یک‌میلیارد دلار لپ‌تاپ، یک‌میلیارد دلار دارو و تجهیزات پزشکی، دو‌میلیارد دلار گوشت، ذرت دامی به ارزش یک‌میلیارد و ۴۱۳‌میلیون دلار، لوبیای سویا به ارزش ۹۰۹ ‌میلیون دلار، قطعات منفصله جهت تولید خودروی سواری به ارزش ۷۸۲ ‌میلیون دلار و برنج به ارزش ۶۹۰ ‌میلیون دلار. سایر این اقلام عبارت‌اند از چای 250 ‌میلیون دلار، لوازم آرایشی و بهداشتی یک‌میلیارد دلار، 200 میلیون دلار موز، کالاهای سرمایه‌ای و تجهیزات و قطعات مورد نیاز خطوط واحد‌های تولیدی موجود و جدید پنج ‌میلیارد دلار.

حتما می‌توان بخشی را با تولید داخل پوشش داد و حتی با تولید باکیفیت، به صادرات اندیشید. بازارهای همسایه، حوزه CIS، آفریقا و... می‌توانند مقاصد این محصولات باشند. درعین‌حال بخشی که امکان جایگزینی آن نیست، می‌تواند با سازوکار روشن، با تخصیص هوشمند ارز مصوب دولت انجام شود.

می‌توان تأثیر ارز در نرخ تورم را که عامل نگرانی مردم است، به حداقل ممکن رساند. امیدوارم صاحب‌نظران اقتصادی و مدیران پیشین بخش‌های پولی و مالی با ورود به این بحث، آن را واکاوی کنند تا به یک راهکار مشخص و عملیاتی دست یابیم.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • رفیعی

      ازشما هیچی بعید نیست که این پول خارجی برسه به ۲۰هزار تومان من نمیدونم عامل گرانی چه سوالی برن تفکر کنن عامل چیه ما خودمان میدانیم توراخدا اینم کهدیگه عوض شده دیگه چتون شده باید گریه کرد

    • بدون نام

      عامل گرانی دولت تدبیر و امید است

      پاسخ ها

      • علی جاده

        دولت بی مسعولیت که هیچ کس نظارت هم نمیکند اصلا برای مجلس مهم نیست فقط تعطیلات تابستان را خوب پیگیری میکنند.

    • بدون نام

      خرزوخان هست

    • بدون نام

      انکل ها

    • سعید

      چند درصد این دلالان دولتی هستند
      همه یا بخش بزرگی از آن!!!
      یعنی دولت محترم این نسخه که شما نوشتی نمیدونه و میاد یک تولیدی را با بیمه و مالی و عوارض به زمین میزنه!!!

    • بی نام

      لعنت به باعث وبانی این گرانیها تامیتونین برای خودتون لعن ونفرین بخرین

    • بدون نام

      دولت بی عرضه و خیانت بالا دستیها

    • غلامحسین قائدی

      یکی ازراهکارهای اساسی که در تمام دنیا جواب داده است سپردن امورغیر حاکمیتی به بخش خصوصی است که دراین چهل سال دولتهااجازه رشد به انها نداده اند .ما عادت کرده ایم همیشه چرخ را بارهاختراع کنیم که هروزبه همین کار مشغولیم.

    • بدون نام

      ما هم هنوز نفهمیدیم چی شده بعد از چهار سال آرامش بازارها در عرض شش ماه بدون شروع شدن تحریم ها این طوری قیمتها در تمام بازارها چندصد برابر شده. نمیشه گفت کار آمریکاست. این دیگه داخلی س

    • بدون نام

      خود شماها

    • بدون نام

      خب معلومه...جمشيدبسم الله

    • بدون نام

      عامل منم دولت که پاک پاک

    • بوف

      شما چرا خنگ شدید یا خودتون رو زدید به اون راه .واکاوی شما برای مردم پولی که از جیب میرود نمی‌شود .برای حفظ کشور باید سریعا افزایش حقوق صد در صدی داشته باشیم و فکر هم نکنید هنر می‌کنید بنیان دهک های بالای هفت رو سوزوندن عواقب ناخوشایند داره .دهک پایین برای کسب در آمد به هر راهی متوسل میشه ولی این دهک های متوسط سابق و فقیر فعلی نه میتواند و میخواهد برای گذران زندگی هر کاری کند و این یعنی زنگ خطر

    • بدون نام

      وانمیدونی‌.........ملت عامل گرانی یدون‌دولت کاره ای نیست

    • بدون نام

      من هستم تمام جنس ها گران کردم برو بابا فکری مردم مثل شما خرهستن ن بابا اشتب فکرکردی

    • بدون نام

      من هستم تمام جنس ها گران کردم برو بابا فکری مردم مثل شما خرهستن ن بابا اشتب فکرکردی

    • کامبیز

      یک کلام تدبیر وامیدسیاست هاش بی لیاقتی هاش ودست داشتن بعضی وزرا شوهرانشان برادران دامادهاوآقازاده ها این دولت دیگه امیدی به اش نیست وکسی خطی ازش نمی خونه.

    • بدون نام

      تا الان چند بار این خبر با همین تیتر زده شده
      عامل گرانی
      1--اختلاسگران
      2--رانتخواران
      3--احتکار کنندگان
      4--دلالان
      5--نجومی بگیران

    • بدون نام

      تا الان چند بار این خبر با همین تیتر زده شده
      عامل گرانی
      1--اختلاسگران
      2--رانتخواران
      3--احتکار کنندگان
      4--دلالان
      5--نجومی بگیران

    • بدون نام

      عامل گرانی آمریکا ست و هیچ ربطی به مسولین ( مافیا) ندارد!

    • امید

      نه نه قمر

    • بدون نام

      خود مردم

    • بدون نام

      فقط خدا جواب اینکاراتون رو بده خودتون تو راحتی کامل زندگی میکنید گور بابای مردم ایران که چی میکشن چه بدبختی ها رو تحمل میکنن یعنی شما یک ذره وجدان ندارید ببینید مردم فقیر چقدر زجر میکشن خدارو خوش نمیاد اینقدر ملت تو عذابن پولدارا که عین خیالشون نیست به فکر ما بدبخت بیچاره ها باشید نمی تونیم در ماه حتی 250گرم گوشت بخریم یا یه غذای درست و حسابی بخوریم انقدر سیب زمینی پختیم خوردیم قیافمون شده شکل سیب زمینی

    • بدون نام

      هرچی به سرمان بیایید حقمان است خودمان کردیم به خودمان

    • اسد

      دولت بی تدبیر ونامامیدی فقط حرف تحویل می دهند باحرف زدن نون وآب برای مردم نمیشود .مردم همه چی را میفهمند ولی نمی توانند اعتراض کنند چون انگ سیاسی بهشون می زنند وبیچاره شون می کنند

    • سگ

      اسمو گذاشتم سگ چون مثله سگ داریم زندگی میکنم لعنت به زندگی لعنت به این گرونی ؟

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج