۸۰۳۶۹۶
۱۴ نظر
۵۰۰۳
۱۴ نظر
۵۰۰۳
پ

نقش روحانی در احیای روابط تهران - واشنگتن

ایران روز ۴ نوامبر سی و نهمین سالگرد روزی را جشن گرفت که حدود ۴۰۰ دانشجو وارد سفارت ایالات متحده شدند و آنجا را گرفتند. ایالات متحده هم در یادبود همین تاریخ، ۵ نوامبر دور جدیدی از تحریم ها را علیه ایران اعمال کرد؛ تحریم هایی که طبق اعلام دولت دونالد ترامپ، بخشی از کمپین «اعمال فشار حداکثری» برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره هستند.

دیپلماسی ایرانی: ایران روز ۴ نوامبر سی و نهمین سالگرد روزی را جشن گرفت که حدود ۴۰۰ دانشجو وارد سفارت ایالات متحده شدند و آنجا را گرفتند. ایالات متحده هم در یادبود همین تاریخ، ۵ نوامبر دور جدیدی از تحریم ها را علیه ایران اعمال کرد؛ تحریم هایی که طبق اعلام دولت دونالد ترامپ، بخشی از کمپین «اعمال فشار حداکثری» برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره هستند.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، به سرعت با پیامی ویدیویی به ترامپ پاسخ داد و گفت: «به رویا بافی ادامه بده.» ظریف در این اندیشه بود که ترامپ هم مانند شش رئیس جمهوری قبلی آمریکا که سیاستشان در قبال ایران «لاف زنی درباره شجاعت» بود، در نهایت شکست تلاش های خود را شاهد خواهد بود. با این حال، نجواها در تهران درباره نیاز به شکستن بن بست موجود و گفت و گو با ترامپ بلند و بلندتر می شود.

حتی اگر مذاکره با ترامپ غیرممکن باشد - آیت الله سید علی خامنه ای رهبر معظم ایران گفته که غیرممکن است- بازهم رهبری تهران می تواند به ریاست جمهوری ترامپ به عنوان فرصتی برای آماده سازی زمینه گفت و گو با جانشین او بنگرد. همانطور که حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران گفته، آمریکا خیلی بیشتر از ترامپ است. حق با اوست و باقی سران ایران هم به تدریج به این واقعیت خواهند رسید و از به تصویر کشیدن ایالات متحده به عنوان شیطان دست خواهند کشید.

واکنش ظریف به تحریم ها کنایه آمیز بود؛ از یک سو، انتقاد مقامات ایرانی از رویکرد واشنگتن و ترس آن از ایران را می رساند و از طرف دیگر نشان می داد که دکترین سیاسی ایران به طور عمده ترس از آمریکا بوده است. چهره های برجسته در ایران همچون روحانی یا ظریف که جرات به چالش کشیدن این دکترین را دارند، در داخل نظام با مشکلاتی مواجه می شوند.

در ماه سپتامبر که روحانی به نیویورک سفر کرد تا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد شرکت کند، همراهان او به شدت تلاش کردند تا حتی از دیدار اتفاقی او با ترامپ ممانعت کنند. سخنرانی روحانی در سازمان ملل هم این مساله را به وضوح نشان می داد که او تنها روی یک هدف متمرکز شده و آن کسب اطمینان از این است که به رقبای اصول گرا در تهران نشان دهد تصمیم ندارد با رئیس جمهوری آمریکا دوستی کند.

دولت ترامپ برای لغو تحریم ها علیه ایران ۱۲ شرط تعیین کرده است که امکان ندارد رهبری ایران با آنها موافقت کند. با این حال، ایران به خوبی از هزینه های ارتباط خصمانه با ایالات متحده آگاه است. روحانی که هر دوی این مسائل را به خوبی درک می کند، به دنبال راه هایی برای از میان برداشتن مشکل آمریکاست.

او به جای آنکه ایالات متحده را به دلیل وضعیت نابسامان روابط بین دو کشور متهم کند، از ترامپ خواست که تحت تاثیر اسرائیل، سعودی ها و اپوزیسیون در تبعید ایران قرار نگیرد. منظور او کاملا روشن بود: دیگر مهره ها هستند که رابطه بین تهران و واشنگتن را خراب می کنند.

اگر ترامپ همانطور که روحانی گفته به دلیل ساده لوحی و فریب خوردن مقصر است، ایران هم در اشاعه این داستان تاریخی مقصر است که ایالات متحده از همان روز اول با جمهوری اسلامی مخالف بوده. وقتی ظریف از دشمنی ۴۰ ساله آمریکا با ایران سخن می گوید، انگاری که این دشمنی بی دلیل و خود به خود به وجود آمده است.

اما واقعیت چیز دیگری است. در حقیقت، با آشکار شدن اولین نشانه های سقوط رژیم پهلوی، واشنگتن در دد یافتن راه هایی برای برقراری ارتباط با آنهایی که قرار بود در تهران روی کار بیایند، برآمد و هدفش هم محافظت از منافع گسترده تر ایالات متحده در منطقه ای حساس و مهم در دوران جنگ سرد بود. حتی سایروس ونس، وزیر امور خارجه وقت آمریکا، آیت الله روح الله خمینی (رهبر فقید ایران) را بزرگ ترین مانع بر سر روی کار آمدن رژیمی کمونیستی در ایران می دانست و از این رو، چشم انداز همکاری نزدیک دولت جدید در تهران و واشنگتن را مطرح کرد. ایران در ابتدا نسبت به هرگونه مواجهه با ایالات متحده بی میل به نظر می رسید. اما ۱۵ فوریه سال ۱۹۷۹ که گروهی از دانشجویان ایرانی به سفارت ایالات متحده یورش بردند، شرایط شروع به تغییر کرد.

برای روحانی که دو مرتبه با وعده شکستن انزوای بین المللی ایران در انتخاب ریاست جمهوری پیروز شده، یافتن راه حلی برای پایان دادن به وسواس فکری جمهوری اسلامی درباره ایالات متحده، از بسیاری جهات منطقی به نظر می رسد. یکی از مهم ترین مسائل این است که ملت ایران به شدت از عادی سازی روابط تهران با واشنگتن حمایت می کنند. بسیاری از ایرانی ها معتقدند که این کشور تا زمانی که راهی برای مذاکره با آمریکا پیدا نکند، نمی تواند سیاست خارجی متعارفی داشته باشد.

رویکرد ترامپ برای داشتن «همه چیز یا هیچ چیز» به طور قطع شرایط گفت و گو را برای دولت روحانی دشوار نمی کند. اما روحانی همچنان می داند که باید با ایالات متحده به عنوان بزرگ ترین قدرت در صحنه جهانی رفتار کند و اینکه هیچ لزومی ندارد که وارد جنگی بی مورد با آمریکا شود.

آنهایی که در تهران حامی تغییر رویکرد در قبال واشنگتن هستند، همچنان با دشمنی آنهایی که نمی خواهند به خصومت ها پایان دهند، مواجه خواهند شد. اما این مناظرات جدید نیستند. بیشتر ایرانی ها امیدی به تغییر یک شبه روابط با آمریکا ندارند، اما ترجیح می دهند سیاستی که برای مدت زمانی بسیار طولانی به تعویق افتاده، هرچه زودتر اجرایی شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      انشاالله که هر چه زودتر روابط برقرار شود تا مردم از این بدبختی نجات پیدا کنند

      پاسخ ها

      • بدون نام

        ..
        لابد پیشرفت ژاپن و اروپا و برزیل و کانادا به خاطر رابطه با آمریکاست؟
        ژشما هموناییی هستین که میگفتین برجام چه میکنه
        عزیز من برو تاریخ شوروی رو نگا کن که از لحاظ نطامی و فضایی از آمریکا جلوتر بود بعد روی کار آمدن گورباچف
        که با آمریکا رابطه برقرار کردن چی شد
        میانه رو و سپس رییس جمهور بعدیش اصلاح طلب

      • بدون نام

        روابط باشیطان بزرگ هرگز،مرگ برامریکای جنایتکار

      • بدون نام

        بله پیشرفت آنها به خاطر امریکاست

      • محمد

        این آمریکا است که باید در روابط خود با ایران صداقت خودرا
        به درستی انجام دهد وباب گفتگو باز کند دست ازدروغگویی و
        یاغیان منطقه مثل عربستان بددارد وبداند قدرت ایران وموقعیت
        ایران در منطقه هر روز رو به گسترش می باشد

      • بدون نام

        روحانی ایران ووابسته به امریکاواروپاکردواین خطرناک

      • نامور

        البته قسمتی از مشکلات حل میشه قسمت زیادیش داخلیست

    • جرج سوروس

      ممکنه نام این تحلیلگر رو بدونیم

      پاسخ ها

      • نامور

        جالب نوشته بود

    • بدون نام

      داستان ارتباط آمریکا وایران به زبان ساده داستان گرگ ومیش است، داستان جوجه وگربه است، داستان روباه ومرغ وخروس است داستان شتل بگیر سرمحل است، تاکی باید سر دربرف جهالت وحماقت باید داشت وا... ‌ تاباقدرت ومردانگی وباکیاست (یعنی اقتدار عملی، بصیرت وشناخت معرفتی سردمداران) بتوان جلوی تاخت وتاز فرعونیان راسدکردوبا زانو زدن 8والتماس و دریوزگی مطمنآ هرگز وهرگز نمیتوان ارتباط سالم وبدون دغدغه ای ایجاد کرد، درطول تار یخ کشورهای جنایت پیشه هرگز ودرهیچ قرداد اجتماعی وفای به عهدی دیده نمی‌شود، تابر سرپای خودنه ایستیم وبرای تسلیم دشمن قدرت کافی نداشته باشیم باداشتن حق توحش(وتو) آنهم برای زورگویان هیچ قرداد ارزشی وعادلانه عملی به دنبال نخواهد داشت. التماس عمل به اقتدارواقعی.

    • بدون نام

      بیشتر افرادی که به سفارت حمله کردن یا خودشون یا زن و بچه ها و فک و فامیلشون ساکن امریکا هستن و ثروت کسور را به امربکا بردن

    • مصطفی

      این بحث توهین است به روحانی انقلابی او هیچگاه زیر بار این خفت نخواهد رفت.نمی ره . نمی خواد بره. نزار بره. نرو.

    • b

      این مقاله از کیه؟دلم میخواد دستشو ببوسم.حرف حق .منافع ملی.منافع ملی منافع ملی ینی این.نه مرگ بر امریکا.

    • b

      خیلی سادس من اهل نظر گذاشتن نیستم ولی چجوری میشه ادم انقدر نادان باشه که بگه این مقاله بده.بابا منافع ملی اولویته.نه ی مشت حرف لیبرالی مضحک.که همه مردمو بدبخت کرده .همه بیکارن.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج