۸۵۶۵۳۷
۲۶ نظر
۵۰۰۷
۲۶ نظر
۵۰۰۷
پ

زمان انتظار خانه‌دار شدن؛ ۵۳سال ناقابل!

با افزایش شاخص دسترسی به مسکن، زمان خانه‌دار شدن خانوارها نیز افزایش یافت.

روزنامه فرهیختگان نوشت: با افزایش شاخص دسترسی به مسکن، زمان خانه‌دار شدن خانوارها نیز افزایش یافت.

اوایل سال گذشته و پس از آنکه بازار ارز با التهابات قیمتی مواجه شد و در نتیجه ارزش پول ملی به‌شدت کاهش یافت، ‌بازار مسکن نیز تحت‌الشعاع نوسانات نرخ ارز قرار گرفت و به ناگهان آمار متقاضیان و خریداران مسکن افزایش یافت. افزایش تقاضا در بازار مسکن دستاوردی جز افزایش بی‌حساب و کتاب قیمت مسکن به همراه نداشت و موجب شد تقاضای کاذب که عمدتا از سوی دلالان و واسطه‌گران به‌منظور کسب سود بیشتر بود نیز افزایش یابد.

زمان انتظار خانه‌دار شدن؛ ۵۳سال ناقابل!

در این میان متقاضیان واقعی مسکن که طی سال‌های ماقبل آن کوشیده‌ بودند با جمع‌آوری و پس‌انداز درآمد خود، در سال 97 رویای خانه‌دار شدن خود را محقق کنند، در شوک افزایش نامتعارف و ناگهانی قیمت مسکن، از قافله خریداران مسکن جا ماندند. آنچه در این میان بیش از هر امر دیگری، نمک بر زخم متقاضیان مسکن پاشید، ناتوانی دولت در کنترل بازار مسکن و عدم اتخاذ سیاست درستی بود که بتواند این بازار را از التهابات به وجودآمده مصون نگه دارد.

یکی از شاخص‌های اصلی برای سنجش سطح توانایی خرید مخاطبان بازار مسکن شاخص «دسترسی به مسکن» و «دوره انتظار» است؛ آماری که چند سالی است از سوی مرکز آمار به دلایل نامعلومی منتشر نمی‌شود. آخرین آمار از شاخص دسترسی به مسکن و دوره انتظار از سوی وزارت راه و شهرسازی منتشر شده است که این آمار نیز به شکل عجیبی متناقض است. برای مثال در آمار ارائه‌شده از سوی وزارت مسکن، راه و شهرسازی در سال 95 طول دوره انتظار برای خرید مسکن در سال 94، 21 سال عنوان شده است، در حالی‌که در آمار منتشرشده در سال 97، طول دوره انتظار در سال 94 برای خرید خانه، 18 سال ذکر شده است!

این تناقض نشان می‌دهد آمار دقیقی از طول زمان دسترسی به مسکن به‌ویژه در پایتخت وجود ندارد. با وجود این، می‌توان با درنظر گرفتن قیمت یک مترمربع واحد مسکونی در تهران، میزان درآمد و هزینه‌ یک خانوار، نرخ تورم و سهم مسکن در سبد معیشت یک خانوار شهری، شاخص دسترسی به مسکن و طول دوره انتظار را برای یک خانوار شهری محاسبه کرد.

۵۳ سال زمان برای خانه‌دار شدن!

براساس آمار ارائه‌شده از سوی بانک مرکزی، قیمت مسکن تا پایان دی‌ماه سال 97 معادل 92 درصد نسبت به مدت مشابه سال 96 افزایش داشته است، این در حالی است که براساس آمار موجود در حال حاضر انباشت تقاضایی به میزان 5/3 میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد و بدیهی است که با کاهش قدرت خرید مسکن، میزان تقاضای انباشت‌شده در این بازار افزایش خواهد یافت.

از سوی دیگر، براساس آماری که مرکز آمار ایران هرساله از متوسط درآمد سالانه و متوسط هزینه سالانه یک خانوار شهری منتشر می‌کند، در سال 90 متوسط درآمد کل سالانه یک خانوار شهری 13 میلیون تومان و متوسط هزینه کل یک خانوار شهری در سال معادل 13 میلیون و 270 هزار تومان بوده است. در سال 90، مسکن در سبد معیشت یک خانوار، سهمی معادل 30.6 درصد داشته است؛ به عبارت دیگر، 30 درصد از درآمد یک خانوار، رقمی معادل سه میلیون و 900 هزار تومان، در سال به مسکن اختصاص یافته است.

بر این اساس اگر قیمت یک واحد مسکونی 75 متری در سال 90 معادل 79 میلیون‌تومان بوده باشد، یک خانوار شهری پس از 20 سال می‌توانسته یک واحد مسکونی 75 متری خریداری کند. این درحالی است که براساس آمار بانک مرکزی متوسط قیمت یک متر واحد مسکونی در شهر تهران در اسفند ۹۷ به حدود ۱۱ میلیون‌تومان رسیده است‌، که در مقایسه با اسفند 90 رشد 941 درصدی داشته است. بر این اساس، قیمت یک واحد مسکونی ۷۵ متری در شهر تهران به‌طور متوسط به ۸۲۵ میلیون‌تومان رسیده است. درنتیجه شاخص دسترسی مسکن در شهر تهران به ۱۸ و دوره انتظار مسکن نیز به ۵3 سال افزایش یافته است.

بیت‌الله ستاریان، انبوه‌ساز و کارشناس بازار مسکن نیز معتقد است که برای جبران کسری میان عرضه و تقاضای بازار مسکن، برنامه درازمدتی نیاز است که باید براساس آن زمینه تولید متناسب با تقاضا آغاز شود. برای اجرای این طرح باید همه ابزارهای مالی در اختیار مسکن و بخش خصوصی قرار داده شود. از سوی دیگر باید قوانین مربوط به این بخش تسهیل و زمین‌های شهری و زمین‌های موردنیاز تولید مسکن در اختیار سازندگان قرار داده شود تا بخش خصوصی بتواند برای تولید مسکن اقدام کند.

به گفته وی در کوتاه‌مدت نمی‌توان به نتیجه مطلوب رسید و فاصله فاحش میان عرضه و تقاضا را کاهش داد. باید حداقل یک تا یک‌سال‌و نیم زمان برای برنامه‌ریزی در نظر گرفت که به حتم اجرای این طرح برای رسیدن به تعادل میان نیاز جامعه و تولید و عرضه مسکن حداقل به ۱۰ سال زمان نیاز دارد. درنتیجه اگر دولت همین امروز برنامه‌ریزی خود را آغاز کند، به حتم در ۱۱ تا ۱۲ سال آینده می‌توان به تعادل میان تولید و عرضه و نیاز جامعه به مسکن دست یافت.

زمان انتظار خانه‌دار شدن؛ ۵۳سال ناقابل!

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • احمدم احمد

      با این شرایط ساخت و ساز هم متوقف میشه چون خریداری نیست

      پاسخ ها

      • بدون نام

        فقط در خارج از کشور خانه بخرید

        فقط خارج از کشور

        ...

      • بدون نام

        تازه اگه قیمت خانه در پنجاه وسه سال اینده تغییری نداشته وگران نشود میشه خانه خرید.ولی با این اوصاف دویست سال طول میکشد تاشخصی خانه بخرد.!!!!!!!

    • متذکر

      کارشناسان پیزوری همچنان به دادن آمار و اطلاعات غلط ادامه می دهند!
      قیمت مسکن را آذر 96 نجومی و تخیلی شد در حالیکه برای قیمتهای قبل از آن با وجود فراوانی عرضه واحدهای نوساز که هنوز هم بفروش نرفته و خالی هستند مشتری یافت نمی شد!
      هم اکنون هم خانه های خالی وجود دارد و هم فروشنده! و نقش املاکی های کلاش که عامل اصلی قیمتهای تخیلی بودند تثبیت این قیمتهاست که به آرزوی خود نخواهند رسید! فقط سقوط قیمت مسکن و واقعی شدن آن می تواند مسکن را از بن بست نجات دهد!

    • بدون نام

      قیمت واقعی مسکن متری حداکثر 50 هزار تومان است با توجه به افزایش قیمت مصالح ساختمانی.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        کاملا درسته

    • بدون نام

      با قیمتهای تخیلی فروش خونه بعد از قیامت شاید رونق بگیرد!

    • بدون نام

      هیچ کسی قیمتهای تخیلی را قبول نخواهد کرد!

    • بدون نام

      پس بهتره به جای خونه به فکر یه قبر باشیم

      پاسخ ها

      • بدون نام

        قبر رو اونایی که وضعیت مسکن رو به اینجا رساندن انشاءالله میخرند.عاملین گرانی ها به زودی به درک میره چون مردم دیگه تحملشون تمام شده

    • بدون نام

      بازار مسکن راکد شده من خانه دارم میخوام بفروشم زیر قیمت کارشناس اصلا مشتری نیست

      پاسخ ها

      • ف *ز

        من دنبال خونه هستم خونتون چند متر قیمتش چند؟

      • بدون نام

        قطعاً این ف+ز خریدار نیست و از همین املاکی های کلاشه

      • بدون نام

        خریدار واقعی به هیچ وجه با این قیمتهای توهمی چه کمتر از قیمتکارشناسی و چه بیشتر خونه نمی خره! من خودم پول خرید خونه رو دارم ولی هیچ وقت با قیمتهای خیلی کمتر از این قیمتهای خیالی هم نمی خرم

      • بدون نام

        کارشناس مسکن نداریم! غولت زدن! از املاکی های کلاش کارشناس در نمیاد! قیمتی که گذاشته باز نجومیه و واقعی نیست

    • بدون نام

      افزایش تخیلی قیمت مسکن تنها کاری که کرده و می کند اینست که فروشندگان و مالکان و سازندگان و مخصوصاً املاکی های کلاش را در رؤیا و توهم بیشتر فرو می برد و هیچ عایدی چز ضررهای هنگفت برای آنان ندارد!!!!

    • بدون نام

      53سال پس انداز به خاطر اتاق 40متري پس این بدبخت کی میخواد زندگی بکنه

    • بدون نام

      میگید خرید و فروش نیست تو منطقه مهرآباد جنوبی این پولدارهایی که دیگه نمیتونن تو جای بهتری خونه بخرن دارن تند تند خونه های این منطقه رو میخرن و باعث گرونی و حرص و طمع این بنگاه دارهای کلاه بردار میشن

      پاسخ ها

      • بدون نام

        اونهایی که خریدن به طمع گرونتر فروختن خیلی زود پشیمون میشن و بعد از ضررهای زیاد سود سکته و بعد هدایت بسمت بهشت زهرا و بالاخره خانه ابدی شعله دار نصیبشون میشه! زیاد طول نمی کشه!

      • بدون نام

        این ابلهان مثل مسئولان طماع فکر کردن مردم مجبور میشن برن مناطق پائین تر و یا شهرهای حاشیه ای با قیمتهای کمتر خونه میخرن بخاطر همین می جنبند که اوجاها بتون سود باد آورده بدست بیارن!
        ولی غافلند که قیمت اونجها هم نجومی و تخیلیه و پائین !!!نیست و کسی اونجاها هم با این قیمتها نخواهد خرید

    • م

      تاصدسال دیگه بااین حقوقها وتورم اگه مستاجران بتواننداجاره خانه بدهندکلی شاهکارکرده اندخریدخونه یاقبریک متری پیشکش مسعولین بیغیرت کشورکه بادلالی وراندسودجویی این بلاروسرمردم بدبخت آوردند ...

    • بدون نام

      مرم اینو بدونن این املاکی های کلاش کارشناس مسکن نیستند!
      یه کارشناس مسکن باید بتونه هزینه ساخت مسکن بر حسب مصالح و وسایل بکار رفته محاسبه کنه و قیمت مسکن رو براساس نوع و میزان مصالح و وسایل و قدمت ساختمان بطور دقیق محاسبه کنه.
      این املاکی های کلاش فقط کلاشی بلدن و دروغ گوئی و گول زدن مردم!

    • بدون نام

      مافیای قدرت در مجلس و دولت نمی گذارد که قیمت واقعی مسکن مشخص بشه و دائم درحال جوسازی اند

    • بدون نام

      کی باید قیمت‌هایی سر به فلک کشیده مسکن رو کنترل کند؟

    • بدون نام

      متاستفانه هیچ نظارتی در این بازار وجود ندارد
      هرکسی هر قیمتی دلش میخواد روی خونش میزاره

    • بدون نام

      وقتی دلار وارز را دولت گران کرد سکهراگران کرد وپیاز خونه هم گران میشه همه چیز به هم بستگی داره

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج