۱۰۴۸۹۹۳
۷ نظر
۵۰۱۴
۷ نظر
۵۰۱۴
پ

دلایل غیراقتصادی برای هجوم به املاک ترکیه

فروش املاك به اتباع خارجي همواره در سطح جهان به عنوان يكي از راه‌هاي كسب درآمد ارزي محسوب مي‌شود. يكي از كشورهايي كه طي سال‌هاي اخير در مورد خريد ملك استقبال ايراني‌ها را به همراه داشته كشور تركيه بوده و براساس آمارها بيشترين تعداد ملك خريداري شده در تركيه مربوط به مليت ايراني است اما علت اين همه شتاب براي خروج سرمايه از ايران چيست؟

روزنامه اعتماد: فروش املاك به اتباع خارجي همواره در سطح جهان به عنوان يكي از راه‌هاي كسب درآمد ارزي محسوب مي‌شود. يكي از كشورهايي كه طي سال‌هاي اخير در مورد خريد ملك استقبال ايراني‌ها را به همراه داشته كشور تركيه بوده و براساس آمارها بيشترين تعداد ملك خريداري شده در تركيه مربوط به مليت ايراني است اما علت اين همه شتاب براي خروج سرمايه از ايران چيست؟

اخيرا اعلام شده كه با وجود شيوع كرونا در تركيه، تمايل اتباع خارجي براي خريد خانه در تركيه افزايش داشته است؛ به گونه‌اي كه طبق اعلام مركز آمار اين كشور، در ۱۲ ماه منتهي به سپتامبر (شهريور ماه)، ميزان خريد خانه توسط اتباع خارجي با هدف اخذ اقامت و شهروندي تركيه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۶.۱درصد افزايش داشته و به ۵۲۶۹ واحد رسيده است. به گفته مركز آمار تركيه، طي اين مدت اتباع ايراني با خريد ۹۰۸ واحد خانه بزرگ‌ترين گروه خريدار خارجي مسكن تركيه بوده‌اند و عراقي‌ها، روس‌ها، آذربايجاني‌ها و افغان‌ها در رده‌هاي بعدي قرار گرفته‌اند ضمن آنكه تنها در ماه جولاي (۱۰ تير تا ۱۰ مرداد) نيز معاملات مسكن در تركيه با ۱۲۴درصد رشد به بالاترين رقم تاريخ خود رسيده بود و در اين مدت شهروندان ايراني با خريد ۵۴۰ واحد مسكوني مقام اول خريد ملك در تركيه را به خود اختصاص دادند.

خريد ملك در تركيه از سوي ايرانيان از سال ۲۰۱۷ حدود ۹ برابر رشد داشته و ايرانيان از مشتاقان خريد مسكن در اين كشور بوده و هستند به گونه‌اي كه در حال حاضر براي خريد ملك در اين كشور از عراقي‌ها پيشي گرفته‌اند. زماني كه به سايت‌هاي فروش ملك در تركيه مراجعه مي‌كنيد متوسط خريد آپارتماني يك خوابه از تقريبا ۶۰ هزار دلار شروع مي‌شود كه با دلار ۳۲ هزار توماني چيزي حدود يك ميليارد و ۹۲۰ ميليون تومان بر آورد مي‌شود حال آنكه پس از صعودي شدن نرخ دلار با اين ميزان بودجه، كمتر آپارتماني را در تهران مي‌توان با اين قيمت خريداري كرد. البته با كاهش افت ارزش پول ملي ايران ارزش لير تركيه نيز در مقابل پول ايران رشد چشم‌گيري داشته اما با اين وجود قيمت ملك در اين كشور بسيار پايين‌تر از ايران است.

كارشناسان خريداران ملك در تركيه را به سه دسته تقسيم‌بندي مي‌كنند؛ اول بازنشستگاني كه تمايل دارند سنوات دريافتي خود را با خريد ملك در تركيه هزينه كنند، دوم جواناني كه به تازگي ازدواج كرده‌اند و مي‌خواهند كسب و كار خود و زندگي خود را در تركيه بنا كنند و گروه سوم كه تعدادشان بيشتر از دو گروه قبلي است افراد و شركت‌هايي هستند كه در ايران فعاليت اقتصادي فعال دارند. اين دسته آخر مي‌گويند عمده دليلي كه ايرانيان را مشتاق به خريد ملك در تركيه كرده امنيت اقتصادي در اين كشور است زيرا ايرانيان سرمايه‌گذاري در تركيه را راهي مطمئن براي سرمايه‌گذاري‌هاي خودشان مي‌بينند و حتي با ضوابطي مي‌توانند شهروندي كشور تركيه را هم دريافت كنند.

به نظر مي‌رسد كاهش شديد ارزش پول ملي و بي‌ثباتي بازار‌ها، علاوه بر سخت‌تر شدن جذب سرمايه‌گذاري خارجي، به فرار دارايي‌هاي مالي ايرانيان به خارج از كشور نيز كمك كرده است. محمود جهاني، كارشناس مسكن در واكنش به افزايش سرمايه‌گذاري ايراني‌ها در تركيه به «اعتماد» مي‌گويد: آنچه مسلم است سرمايه‌گذاري در ملك در هيچ كشوري به اندازه ايران اقتصادي و سودآور نيست و در يك روند متعادل رشد قيمت ملك در ايران بسيار بالاتر از ساير كشورها است و اين رشد به گونه‌اي است كه هم تورم داخلي و هم تورم ناشي از ارزش دلار را پوشش مي‌دهد.

اين كارشناس بازار مسكن در ادامه با بيان اينكه بعد اقتصادي اين قضيه براي سرمايه‌گذاري اين افراد بسيار كمرنگ‌تر از ابعاد ديگر است معتقد است؛ افرادي كه در كشورهاي منطقه يا ساير كشورهاي جهان سرمايه‌گذاري در حوزه ملك انجام مي‌دهند معمولا به دلايل غير اقتصادي اين كار را انجام مي‌دهند البته موضوع مهمي كه در يك سال اخير به‌ويژه رخ داده بحث‌هاي رواني ناشي از افزايش ارزش دلار نيز بوده است. جهاني مي‌گويد: البته موضوع ثبات و امنيت از جمله مواردي است كه اين افراد براي سرمايه‌گذاري به آن تاكيد دارند، اما نكته‌اي كه حائز اهميت است اين است كه خريد ملك در ايران همواره اقتصادي‌تر از كشورهاي ديگر بوده و نمودار ملك نه تنها بالاتر از نرخ تورم بلكه بالاتر از نرخ ارز هم حركت كرده است، موارد زيادي در گذشته نيز بوده كه ايرانيان خارج از كشور در داخل در بخش ملك سرمايه‌گذاري كرده‌اند و رضايت هم داشته‌اند. براساس اين گزارش، از سال ۲۰۱۳ ميلادي بدين سو تركيه محدوديت در خريد املاك و اراضي براي اتباع خارجي را از ميان برداشت. تا سال ۲۰۱۳ ميلادي اتباع ايراني شامل محدوديت در خريد املاك و اراضي بودند و در مورد اتباع ايراني اصل متقابليت اعمال مي‌شد.

قبل از اين سال اتباع ايراني براي خريد املاك يا ملك را به نام يك شخص معتمد خود خريداري مي‌كردند يا ملك را به صورت مثلا ۱۰۰ ساله كرايه و حق فروش را نيز براي خود ملحوظ مي‌كردند. بعد از تغيير قانون خريد املاك در تركيه و فراهم آمدن امكان خريد براي اتباع ايراني همانند اتباع ديگر كشورها، اتباع ايراني نيز اقدام به خريد ملك در تركيه كرده‌اند. استان‌هاي آنتاليا و استانبول در راس استان‌هاي تركيه قرار دارند كه اتباع ايراني در آنها اقدام به خريد املاك كرده‌اند. در استان آنتاليا نيز ايرانيان به‌طور عمده شهر آلانيا را براي خريد املاك ترجيح مي‌دهند. طبق قوانين جديد، اتباع خارجي با خريد خانه‌اي به ارزش ۲۵۰ هزار دلار و بالاتر مي‌توانند شهروندي و تابعيت تركيه را به دست آورند، از زمان تصويب اين قانون، خريد خانه توسط خارجي‌ها رونق زيادي گرفته است.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    اینا همه از بی تدبیری مسولین که گریبان مردم بدبخت و ایران را گرفته

  • بدون نام

    ایرانی ها کجا رو نگرفتن؟ همه جا هستن.

  • بینام

    چشم مسئولین روشن فرار ازمملکت خودشون اینقدر مردم رادر تنگنا قرار دادن که ترجیح میدن برن حالا به هرقیمتی

  • واقعیت!

    اینا برا آیندشون رفتند به یه کشوری که ثبات اقتصادی داره ولی ما چون پولی نداریم محکوم به سوختن و ساختن هستیم

  • بدون نام

    تو ایرانش ملت نمی تونن خونه بخرن برن اونجا؟

  • بینام

    اونا که پول دارن فرار میکنن اونایی هم که پول ندارن زیر ظلم نعلین پایمال میشن

  • بدون نام

    الهی همشون برن که بر نگردن ..

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج