adexo3
۱۴۲۲۱۰۳
۲۴ نظر
۳۸۴۵
۲۴ نظر
۳۸۴۵
پ

چهار نکته تکان‌دهنده از زلزله احتمالی تهران که فاش شد

نمی‌توان به طور دقیق گفت دوره بازگشت زلزله در تهران ۱۵۰ سال یا بیشتر است که این موضوع نگران‌کننده است. این یعنی باید منتظر زلزله مخرب در تهران و مرگ بیش از یک و نیم میلیون نفر باشیم.

برترین‌ها: نمی‌توان به طور دقیق گفت دوره بازگشت زلزله در تهران ۱۵۰ سال یا بیشتر است که این موضوع نگران‌کننده است. این یعنی باید منتظر زلزله مخرب در تهران و مرگ بیش از یک و نیم میلیون نفر باشیم.

چهار نکته تکان‌دهنده از زلزله احتمالی تهران که فاش شد

روزنامه هم میهن، تیتر «تهران لرزان، تهران رهاشده» را برای گزارش امروز خود انتخاب کرده و نوشت:

وقت برای نجات تهران تنگ است. آنطور که مطالعات زلزله‌شناسی نشان می‌دهد هر ۱۵۰ سال یک‌بار در تهران زلزله بالای شش‌ونیم ریشتر می‌آید و حالا ۱۲۰ سال از آخرین زلزله دوره‌ای تهران می‌گذرد؛ در فاصله‌ای ۳۰ ساله تا زلزله شدید بعدی. زلزله‌شناسان می‌گویند، زمان تاریخی آزاد‌شدن انرژی گسل‌های تهران نزدیک است و تنها راه‌حل نوسازی بافت فرسوده است که در توان دولت و شهرداری نیست.

براساس آخرین آمار شورای شهر تهران درباره بافت فرسوده تهران، در حال حاضر چهار هزار و ۴۲۰ هکتار بافت فرسوده در تهران وجود دارد که شامل هفت‌درصد از این شهر می‌شود و ۳۷ درصد جمعیت تهران در آن ساکن هستند. به گفته کارشناسان این رقم طبق شروطی محاسبه شده که مصوب شورای عالی شهرسازی است. و برآورد های دیگری نیز وجود دارد.

محمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران، آمارهای دیگری هم به‌تازگی اعلام کرده؛ او گفته است که در زمان وقوع زلزله تهران، بحرانی به‌نام ۲۰ میلیون موش به‌عنوان حیوانات موذی وجود خواهد داشت. این اطلاعات در شرایطی مطرح می‌شود که بارها اعلام‌شده میزان مقاومت خانه‌های بافت فرسوده پایتخت بیش از پنج یا شش ریشتر نیست.

نکته اول اینکه: حالا کارشناسان می‌گویند که تهران با این حجم از بافت فرسوده، توانی برای مقابله با زلزله ندارد و طرح‌های دولت و شهرداری برای بازسازی این بافت راه به جایی نمی‌برد؛ آن هم در شرایطی که تخمین زده می‌شود زلزله تهران بین سه تا پنج میلیون نفر تلفات داشته باشد.

به‌تازگی معاون وزیر راه‌وشهرسازی هم اعلام کرده است که با آزادسازی بخش زیادی از بافت فرسوده مناطق ۱۷ و ۱۸ تهران  ۱۳ هزار پلاک واقع در بافت فرسوده این مناطق در مدار نوسازی قرار می‌گیرد که خود می‌تواند ۳۰ هزار واحد مسکونی را وارد مدار ساخت‌وساز کند. کارشناسان زلزله‌شناسی، بافت فرسوده را پاشنه آشیل تهران می‌دانند؛ نمونه‌اش علی بیت‌اللهی، رئیس بخش زلزله‌شناسی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی که بارها درباره خسارات زلزله احتمالی تهران هشدار داده است.

او می‌گوید که در تهران با دو شکل عمده در بافت‌های فرسوده مواجهیم؛ یکی موقعیت این بافت‌هاست که خطرزا محسوب می‌شوند و مورد دوم هم مربوط به روند کند نوسازی و مقاوم‌سازی بافت‌های فرسوده است.

بیت‌اللهی می‌گوید که از حدود یک‌میلیون پلاک رسمی موجود در تهران، نزدیک به ۲۵۰ هزار پلاک در بافت فرسوده است: «درمجموع ۳۷ درصد شهر تهران در چنین بافت‌های متراکم، ریزدانه و نفوذناپذیر ساکن‌اند؛ یعنی معابر تنگند، در روز حادثه امدادرسانی به آنها به سختی انجام می‌شود و تلفات جانی زلزله افزایش می‌یابد. بافت‌های فرسوده شمال تهران نیز مانند دارآباد، جماران، تجریش، فرحزاد، اوین درکه و درمجموع نوار خط شمالی، علاوه بر مقاومت ناچیز در برابر زلزله، روی حریم و در مجاورت گسل شمال تهران هم واقع شده‌اند، به‌ویژه مناطق یک، پنج و شش که در خطوط شمالی دربردارنده بافت‌های فرسوده‌اند.»او ادامه می‌دهد: «میزان جمعیت در این بافت‌ها و کیفیت ساخت‌وساز و ناپایداری آنها معضلی اساسی برای زلزله شهر تهران خواهد بود.  در چنین بافت‌هایی علاوه بر اینکه امکان امدادرسانی وجود ندارد، باید خطرهای ثانویه مانند لوله‌های گاز و خطرات ناشی از آتش‌سوزی را هم در نظر گرفت.»

بیت‌اللهی می‌گوید که تغییر چهره بافت‌های فرسوده همان‌طور که در ۴۰ تا۵۰ سال اخیر مشاهده کرده‌ایم، بسیار کُند صورت گرفته است: «رویکرد اصلی در نوسازی بافت‌های فرسوده تجمیع این بافت‌ها و ساخت ساختمان‌های مقاوم در برابر زلزله است که مشکل دقیقاً از همین رویکرد ایجاد می‌شود؛ چون تجمیع پلاک‌های ساختمانی ریزدانه به‌دلیل نبود رضایت همگانی مالکان، وجود مستأجران، نبود رضایتمندی، شرایط شغلی و مسائل فرهنگی دست ‌به‌ دست هم داده و تغییرات در بافت‌های فرسوده را با مشکلات جدی همراه کرده است. مشوق‌هایی که دولت در این زمینه در نظر می‌گیرد، باید مورد قبول و قابل لمس برای مالکان این بافت‌های فرسوده باشد.» روند کُند بهبود بافت‌های فرسوده مورد توافق گروهی دیگر از کارشناسان است که اعتقاد دارند برنامه‌هایی مانند طرح جامع تهران برای بهبود وضعیت بافت فرسوده بی‌نتیجه است.

چهار نکته تکان‌دهنده از زلزله احتمالی تهران که فاش شد

نکته دوم اینکه: امیر منصوری، استاد دانشگاه تهران و رئیس پژوهشکده معماری و شهرسازی می‌گوید، دولت نمی‌تواند بار بهبود بافت فرسوده تهران را به دوش بکشد و باید هرچه زودتر اقدامی برای آن انجام داد؛ چون سیکل وقوع زلزله بالای شش‌و‌نیم ریشتر در تهران تقریباً هر ۱۵۰ سال یک‌بار است و از آخرین زلزله این‌چنین بزرگ حدود ۱۲۰ سال می‌گذرد. بنابراین زمان تاریخی آزاد‌شدن انرژی گسل‌های تهران نزدیک است و تنها راه‌حل، نوسازی بافت فرسوده است که در توان دولت و شهرداری نیست.

او می‌گوید که طرح جامع تهران، با شیوه‌های روز دنیا فاصله زیادی دارد و باید کنار گذاشته شود: «طرح جامع اگر بخواهد اصلاح کند، تابع شرایط خاصی است و اصولاً باید این طرح کنار گذاشته شود. تاریخ این طرح گذشته است.

نکته سوم اینکه: منصوری درباره رقم تخمین‌زده برای تلفات زلزله تهران هم توضیح می‌دهد: اگر جمعیت تهران را ۱۰ میلیون نفر در نظر بگیریم، یعنی ۵/۵ میلیون نفر جمعیت در این ۱۴۵ هکتار زندگی می‌کنند، البته این فقط آمار کسانی است که خانه‌هایشان تخریب می‌شود. درنتیجه آمار تلفات سه تا پنج میلیون نفری واقع‌بینانه به‌نظر می‌رسد..»

براساس این مطالعات، اگر در تهران زلزله هفت‌ریشتری رخ دهد، تمام سازه‌های ناپایدار فرو می‌ریزند. این مطالعه زمانی انجام شده که جمعیت تهران حدود هفت‌میلیون نفر بوده است و براساس این سناریو، یک‌و‌نیم میلیون نفر در لحظه می‌میرند.

او می‌گوید: «مسکن مهر هم از دولت آقای احمدی‌نژاد شروع شد و بعد از آن هم در دولت‌های روحانی و رئیسی ادامه پیدا کرد، اما هنوز نتوانسته‌اند آن را تمام کنند؛ این یعنی دولت قادر به ساخت‌وساز نیست. جلوی مردم را هم با قوانین غیراصولی گرفته‌اند و درنتیجه بافت فرسوده ادامه پیدا می‌کند و نوعی نسل‌کشی قانونمند به دست طرح جامع اجرا می‌شود.»

نکته چهارم اینکه: یکی از طرح‌های شهرداری تهران برای بازسازی این بافت، کمک گرفتن از بخش خصوصی چین است که در ماه‌های اخیر مطرح شده و هنوز جزئیات چندانی درباره آن وجود ندارد. آنچه تا امروز درباره ورود چین به بازار مسکن تهران می‌دانیم این است که اولین شرط انتقال تکنولوژی ساخت و دومین شرط تامین ۸۰ درصد منابع مالی است که اگر مورد پذیرش قرار بگیرد، به مرحله تفاهم و قرارداد می‌رسد؛ درواقع فعلاً از آمدن آنها خبری نیست.

منصوری می‌گوید که مشکل ما فقط سرمایه و تکنولوژی نیست و با مشکلات بزرگتری مانند طرح جامع تهران روبه‌رو هستیم: «تا زمانی که این طرح اصلاح نشود، نمی‌توانیم هیچ اقدام قانونی‌ای انجام دهیم. من با ورود چینی‌ها به این بازار موافقم؛ چون این پروژه آنقدر بزرگ است که نیاز به تکنولوژی‌ و سرمایه‌ داریم، اما اینکه این واحدها کجا، چگونه و به دست چه کسی ساخته می‌شوند و سازوکار آن چیست، اهمیت زیادی دارد و نیاز به برنامه‌ریزی دارد. آنها فقط از محصول نهایی حرف می‌زنند، درحالی‌که فرآیند آن مشخص نیست. در مقایسه با وزارت راه که کاری در این حوزه انجام نمی‌دهد، اقدامات شهرداری قابل تقدیر است، بااینکه ناقص است اما اگر بخواهد در همین حد بماند، هیچ اثری در حل مسئله ندارد.»

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتی ۹/۵ ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام..

      انشالا که کارملت تمام هست.ازگرانی وتورم راحت میشن..

    • بدون نام..

      خب ۱۵ ملیون جمعیت داره .واسه تهران لازم هست.

    • اهورا

      والا با جواز ساختهای کشکی که صادر میشه و افتضاح بودن ساختمانهای جدید، همون بافت از نظر شما فرسوده ، خیلی خیلی امن تر از این قوطی هایی هست که نوسازند.

    • ناشناس

      ایشالا که زلزله طبیعی باشه نه هارپ!!!!!!خدا به مردممون رحم کنه.

    • ناشناس

      توجیه خوبیه برای ورود چین
      هرچند که دولت مقتدر عرضه نوسازی بافت فرسوده رو هم نداره

    • آخرین سنگر سکوته

      کی دزدی کنه ؟ وقت برای رفاه و امنیت جان مردم نمیزارن.هر روز تقریبا زلزله شناسان هشدار میدن اما کو گوش شنوا. بعد هم خدای نکرده اتفاقی بیوفته که ما ایرانی ها عادت داریم به این خدانکنه اینجور حرفا. زلزلس شوخی بردار نیس. بعد هم مسئولین تا سالها تقصیر این دولت و ان دولت می اندازند این سناریو رو همه از بر هستین. بنابرین فقط حرف میزنن.کو عمل؟فقط بلدن دم از خدا پیغمبر بزنن اختلاص کنن. خودشون و خانواده هاشون که بهترین کشورای اروپایی زندگی میکنن ملک دارن. برای همین مهم نیس جان مردم بیچاره

    • بامرام

      توکل برخدا. ما کسی غیرازخدا نداریم

    • ناشناس

      وقتی بیت المال عادلانه در سطح کشور تقسیم نمیشه و ثروت در پایتخت جمع میشه جمعیت زیاد مردم هجوم میبرن اونجا

    • ناشناس

      به دست چه کسی ساخته میشود و ساز و
      کار آن چیست ؟ » مالک سود طلب بیشتر
      و کار فرمای تبانی با پیمانکار بزن و بُرو 😊 :

    • ناشناس

      شما نتونستین حتی با یه موش مقابله کنید همه جا پر شدن واقعا فقط ادعا هستین

    • ناشناس

      آره والا

    • ناشناس

      خانه های فرسوده خیلی خیلی امن تره
      نسبت به خانه های نوساز،،،
      ساختمان های جدید ، سقف کاذب و از
      یونولیته ، در صورت اتش سوزی اولین
      چیزی که می کشد ،همین یونولیت هاس
      لوستر ها ، چون سقف پفکی دوام ندارد
      که این ها رو نگه دارد ، در ساخت و ساز ها
      مهندس ناظر چیزی شبیه یک مترسک سر
      جالیز بیش نیست ،، کدوم مهندس،،،
      مهندسی که اصلا سر ساختمون دیده
      نمی شود،،،شهرداری در کوچه ۲ متری
      جواز ساخت ساختمون ۷ طبقه و به بالا
      میدهد ،،،اینها نمونه هایی از تهران هستش،،،همه مسئولین فقط به نفع
      جیب خودشون کار میکنند نه جان و امنیت
      مردم،،،،

    • ناشناس

      بااین شهردار بی کفایت درصورت بروز زلزله تهران ،تلفات خیلی زیاد خواهدبود ،

    • ناشناس

      زلزله ای بزرگتر از این که دلار ۷ تومانی، تو ۴۵ سال بیش از ۸۰۰۰ برابر شده ونزدیک ۶۰ هزار تومان شده، مردم هیچ کشوری به جزء مردم ایران به چشم خودش نشنیده و ندیده و نه لمس کرده‌. تازه بعضی ها تَصَدُّق چنین مسئولین بی کفایتی هم می شن.

    • شریفی

      سلام.برای دولتی ها ومجلسی ها مهم نیست همشان در می روند .شمال واروپا وکانادا وامریکاو افریقا وروسیه این همه جای امن داریم

    • ناشناس

      احسنت

    • ناشناس

      ای آقا.. کار ما با خداست دیگه به عمر این مردم قد نمیده. ایران کلا از دست رفته شما تو فکر زلزله تهرانی؟؟!! مسوولین فقط به فکر مال اندوزی خودشونن، ملتم که یا فقیرند و یا پولدار بی درد. کی به این چیزا فکر میکنه....

    • بابا لنگ دراز

      باسلام واحترام
      این تفکر شهرسازی وایمن سازی مساکن و مناطق شهری درست بعد از پیروزی انقلاب اسلامی باید در دستور کار مقامات بالادست قرار میگرفت، طی ای سالها به همه چیز توجه کردید الا مسائل جانی ملت در مقابل حوادث غیر مترقبه مثل سیل ، زلزله و....
      چرا!!!؟ واقعا چرا!!!؟
      تهران خدای نکرده اگر آماج زلزله قرار بگیرد جوابگوی کشته شدگان و مصدومان آن چگونه راحت سربر بالین پر از پر قوی خود خواهند گذاشت!!!!!؟؟؟؟؟
      خداوند به همه ی ما مثل همیشه رحم کرده وعاقبتمان را ختم بخیر کند.وملت عزیز ایران اسلامی را از کلیه بلیات حفاظت کند ان شاءالله.🌹🇮🇷🤲🌹

    • ناشناس

      مگه میشه زلزله رو تخمین زد آخه مردم تو استرس میندازید به اندازه کافی گرانی هست

    • انشااالله من هادی کوه نورد خیلی دلم روشنه که وضع خوب می شه
      البته الآن هم خوبه و بهتر هم می شه
      و همه با خوش و خرمی و صفا زندءگی می کنیم
      خدا مسوءلان عزیز را خیر بده که بی ادعا و
      بی توقع دارن زحمت می کشند
      خدمت می کنن

    • انشاالله بهتر می شه
      نا شکری نکن
      خوب تر هم می شه

    • حمید کاکا

      با همین هم مارو مشغول کردن

    • علی

      اینهااکثرادروغه درموردزلزله تهران فقط هدف اینه که بودجه کشورراخصوصابودجه استانهای محروم که کسی برای دفاع ازبودجه اشان نیست وکمترین سرمایه گذاری درآنهامیشودرا به نفع تهران واستانهای بانفوذ مصادره شود.

    • ایران زمین

      زلزله رو ژاپنی ها با اون تکنولوژی و امکانات تونستن فقط یکی ۲ دقیقه زودتر پیش بینی کنن، اونم فقط یه وقت کمیه برای پناه گرفتن مردم، تازه اگر بتونن....زلزله قابل پیش بینی نیست....

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج