توصیههای تغذیهای و بهداشتی برای زائران اربعین
تجربه نشان داده است که عدم رعایت برخی نکات ساده ولی حیاتی در زمینه تغذیه، بهداشت فردی و بهداشت محیط، میتواند به شیوع بیماریهای گوارشی، عفونی و تنفسی منجر شود و سلامت جسمی و روانی زائران را تحتالشعاع قرار دهد.
ایسنا: با نزدیک شدن ایام اربعین حسینی، میلیونها نفر از عاشقان اهل بیت (ع) از اقصی نقاط جهان خود را برای حضور در راهپیمایی عظیم و پرشور اربعین آماده میکنند، با این حال حضور گسترده زائران در این مسیر معنوی، در کنار شرایط اقلیمی خاص، گرمای هوا، ازدحام جمعیت، و محدودیتهای بهداشتی و زیرساختی، توجه ویژه به سلامت فردی و عمومی را بیش از پیش ضروری میسازد.
تجربه نشان داده است که عدم رعایت برخی نکات ساده ولی حیاتی در زمینه تغذیه، بهداشت فردی و بهداشت محیط، میتواند به شیوع بیماریهای گوارشی، عفونی و تنفسی منجر شود و سلامت جسمی و روانی زائران را تحتالشعاع قرار دهد. از اینرو زائران لازم است با شناخت دقیقتر از مخاطرات احتمالی و رعایت توصیههای تخصصی بهداشتی و تغذیهای، از این سفر معنوی با سلامت کامل بهرهمند شوند و با بدنی توانمند، روحی آرام و ذهنی آماده، توشهای ارزشمند از این سفر الهی برگیرند.
استفاده از ماسک در کنار بیماران تنفسی
مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز در گفت وگو با ایسنا اظهارکرد: زائران در مکانهای خنک و سایهدار استراحت کنند و فعالیتها و حرکت خود به سمت مقصد را به صبح زود یا عصرها موکول کنند.
وی درباره ایمنی غذایی هشدار داد و گفت: زائران باید تنها از غذاهایی استفاده کنند که از سلامت و بهداشت آن اطمینان دارند و از مصرف غذاهای مشکوک خودداری کنند.
وی با اشاره به خطر انتقال بیماریهای تنفسی در جمعیتهای پر ازدحام اظهار کرد: در صورت قرار گرفتن در کنار افرادی که علائم تنفسی دارند، استفاده از ماسک ضروری است.
خیاطزاده گفت: افراد دارای بیماری زمینهای نباید مصرف داروهای خود را در طول سفر قطع کنند.
وی خاطرنشان کرد: پوشیدن لباسهای گشاد و رنگ روشن میتواند به کاهش جذب گرما و جلوگیری از گرمازدگی کمک کند؛ بنابراین زائران باید تا حد امکان از لباسهایی با این ویژگیها استفاده کنند.
یک متخصص تغذیه نیز با تأکید بر رعایت نکات بهداشتی و تغذیهای در ایام پیادهروی اربعین، نسبت به خطرات گرمازدگی و بیماریهای ناشی از مصرف آب و غذای آلوده هشدار داد.
پرهیز از نوشیدنیهای گرم و کافئیندار
حسن فرهاد غیبی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به شرایط آبوهوایی گرم در مسیر پیادهروی اربعین گفت: زائران باید از استفاده مشترک از ظروف غذا خودداری کنند، چراکه این کار میتواند زمینهساز انتقال بیماریهای مختلف شود.
وی با بیان اینکه قرار گرفتن طولانیمدت در معرض نور مستقیم خورشید میتواند منجر به دهیدراته شدن بدن و آفتابزدگی شود، افزود: سرگیجه، استفراغ، اسهال و دوبینی از جمله عوارض آفتابزدگی است. توصیه میشود افراد در مناطق سایهدار استراحت کنند و در صورت امکان با آب ولرم دست و صورت خود را شستوشو دهند.
این متخصص تغذیه اظهار کرد: مصرف مایعات گرم مانند چای و نسکافه به دلیل افزایش تعریق و دفع آب بدن توصیه نمیشود. همچنین نوشابههای گازدار و نوشیدنیهای انرژیزا بهدلیل دارا بودن کافئین، میتوانند باعث تشدید گرمازدگی شوند.
وی با بیان اینکه زائران باید به صورت مداوم از آب سالم و بهداشتی استفاده کنند و از مصرف آبهای سطحی مانند نهرها و چشمهها خودداری نمایند، گفت: حتی برای شستوشوی دست، صورت یا ظروف نیز نباید از این آبها استفاده کرد.
غیبی توصیه کرد: مصرف میوهها و سبزیجات تازه به تأمین آب بدن کمک میکند، اما به دلیل احتمال آلودگی به تخم انگل و باکتری، حتماً باید بهطور کامل شستوشو داده شده و سپس مصرف شوند.
وی افزود: در هوای گرم، غذاهای پختهشده بهسرعت فاسد شده و مستعد رشد میکروب و قارچ هستند. بنابراین مصرف غذاهای تازه و ساده که ماندگاری بالاتری دارند، ترجیح داده شود.
این متخصص تغذیه با اشاره به شرایط بیماران مزمن گفت: افرادی که داروهای خاص مانند داروهای کنترل فشار خون یا دیابت مصرف میکنند، باید داروهای خود را همراه داشته باشند. بیماران فشار خون که از داروهای ادرارآور استفاده میکنند نیز باید مراقب باشند، چرا که ممکن است تخلیه آب بدن آنها همزمان با گرمازدگی باشد.
ارسال نظر