سوپ انار؛ ترش ِگرم ِخوش رنگ ِشبچله
روز اول آذر رسید و رسماً پا گذاشتیم تو ماهی که خودش بوی قصه و یلدا میده. از امروز تا شب چله، هر روز یه غذای اصیل و کامل از شهرهای مختلف ایران براتون میارم؛ امروز میریم سراغ یکی از نابترین غذاهای گیلان که همیشه پاییز و زمستون تو سفرهها بوده و ردش رو حتی تو رسمهای چلهنشینی قدیمی هم پیدا میشه.
همشهری آنلاین: روز اول آذر رسید و رسماً پا گذاشتیم تو ماهی که خودش بوی قصه و یلدا میده. از امروز تا شب چله، هر روز یه غذای اصیل و کامل از شهرهای مختلف ایران براتون میارم؛ امروز میریم سراغ یکی از نابترین غذاهای گیلان که همیشه پاییز و زمستون تو سفرهها بوده و ردش رو حتی تو رسمهای چلهنشینی قدیمی هم پیدا میشه.

امروز بهتون طرز تهیه سوپ انار رو میگم که از قدیم تو خیلی از شهرهای ایران بهعنوان پیشغذای شب چله سرو میشده؛ یه کاسه خوشرنگ و خوشبو که هم اشتها رو باز میکنه، هم سفرههاتون رو یلداییتر میکنه. این سوپ مخصوص دورهمیهایی هست که بخواین با یه غذای خاص و متفاوت شروعش کنین. قول میدم از اولین قاشقش عاشق این طعم ترشِ گرم بشین.
سبک های مختلف پخت در شهرها
شاید خیلی از شما فکر کنید که سوپ انار مخصوص گیلانی هاست اما باید بگم که هر کسی بسته به شهری که زندگی می کنه این سوپ رو یه جور می پزه مثلا
کرمانشاه یکی از اصلیترین نسخهها رو داره که امروز با رسپی این شهر بهتون آموزش میدیم و این سوپ تو این شهر معروف به سوپ انار چلهنشینی هست.
تو شیراز این سوپ رو کمی سبکتر و معطر با سبزیهای مخصوص می پزند.
دزفولی ها با ادویه ها بیشتر بازی می کنند و نسخه جنوبی خودشونو دارند.
شهرهای شمالی هم که معروفند به استفاده از سبزیهای معطر محلی و تو تمام غذاها بیشتر روی اون مانور میدن.
در قدیم ها این سوپ در اصل برای شبهای سرد و مهآلود چله پخته میشده تا بدن با غذایی گرم، ترش و ویتامینی تقویت بشه.
چرا مخصوص شب یلداست؟
در فرهنگ ایرانی، انار نماد:
• روشنایی و خورشید
• برکت
• پیروزی گرما بر تاریکیه
برای همین خانوادهها تو شب یلدا از غذاهایی با انار استفاده میکردند تا “گرمی” و “روشنایی” وارد خونه بشه.
سوپ انار بهخاطر رنگ سرخ، خاصیت گرم، و حضور انار تازه تبدیل شده به یک غذای محبوب شب چله که رسپی کرمانشاهی اونو امروز آموزش میدیم.
مواد لازم سوپ انار برای ۴ نفر به روش کرمانشاهی
• انار دون شده: ۲ لیوان
• آب انار طبیعی: ۲ لیوان
• پیاز: ۱ عدد بزرگ
• هویج ریز رندهشده: ۱ عدد
• سبزی سوپ (گشنیز + جعفری): ۲۰۰ گرم
• لپه یا بلغور گندم (بسته به سلیقه): نصف لیوان
• برنج: ۳ قاشق غذاخوری
• گوشت چرخکرده: ۲۵۰ گرم
• نمک، فلفل سیاه
• زردچوبه
• نعناع خشک (خیلی کم)
• رب انار: ۱ الی ۲ قاشق غذاخوری (اختیاری برای رنگ و غلظت)
طرز تهیه
۱) آمادهکردن کوفتهریزهها
به گوشت چرخکرده کمی نمک و فلفل سیاه اضافه کن.
خیلی ریز قلقلیها را درست کن
با حرارت بالا کمی تفت بده تا آب نندازه
۲) پایه سوپ
پیاز رو ریز خرد کن
با کمی روغن تفت بده تا طلایی بشه و زردچوبه رو اضافه کن
هویج رندهشده را اضافه کن و کمی تفت بده
۳) حبوبات
لپه را ۱ ساعت خیس کن
آن را به قابلمه اضافه کن
کمی آب بریز و ۲۰ دقیقه بجوشون
۴) اضافهکردن برنج و سبزی
برنج را اضافه کن
بعد از ۱۰ دقیقه، سبزی خردشده رو بریز
۵) کوفتهریزهها
حالا کوفتهریزههای تفتدادهشده رو به سوپ اضافه کن
۶) انار و آب انار
دانههای انار را اضافه کن ( دونه ها رو می تونی آخر سر هم اضافه کن چون اگر تو این مرحله اضافه کنی رنگش تیره میشه)
آب انار رو بریز
اگر خواستی رنگش پررنگ بشه، یک قاشق رب انار اضافه کن
۷) ادویهها
خیلی کم نعناع خشک بریز
نمک و فلفل رو آخر کار تست کن
۸) جا افتادن
اجازه بده ۳۰ دقیقه آروم بجوشه تا لعاب بندازه
آماده که شد با دونه های انار تازه روشو تزیین کن
غلظتش باید نه خیلی سفت، نه خیلی آبکی باشه؛ حالت مخملی خوبه.
نکات نهایی سرآشپز
• اگر آب انار خیلی ترش بود، یک قاشق کوچک شکر تعادلش رو برمیگردونه
• دونههای انار رو آخرتر بریز تا له نشن
• لپه پخت طولانیتری داره؛ اگر ترجیح میدی بلغور گندم استفاده کن، سوپ خوشقوامتر و اصیلتر میشه
• بهترین نوع انار برای این سوپ: رُبی یا ملسه
ارسال نظر