۳۹۶۱۸
۲۴ نظر
۵۰۲۳
۲۴ نظر
۵۰۲۳
پ

رویش گیاه بر آرامگاه شاه هخامنشی!+عکس

آرامگاه «خشایارشاه» چهارمین پادشاه بزرگ هخامنشی در نقش رستم به محل رشد گیاهان مختلف و لانه‌سازی و تلنبار فضله پرندگان تبدیل شده است.

روزنامه شرق: آرامگاه «خشایارشاه» چهارمین پادشاه بزرگ هخامنشی در نقش رستم به محل رشد گیاهان مختلف و لانه‌سازی و تلنبار فضله پرندگان تبدیل شده است. عکس‌های این آرامگاه حاکی از آن است که حدود ۱۵ درخت و درختچه بر روی نقاط مختلف این آرامگاه رشد کرده، همچنین محوطه درونی آن نیز به محلی برای لانه‌سازی پرندگان مختلف بدل شده است.

پدر خشایارشاه «داریوش» و مادرش «آتوسا» دختر «کوروش» بود. او در سن ۳۴ سالگی به پادشاهی رسید و ۲۰ سال بر امپراتوری ایران فرمانروایی کرد. در نهایت او در سال ۴۶۶ پیش از میلاد در سن ۵۴ سالگی به دست یکی از خواجگان دربار و رییس گارد سلطنتی خود در خواب به قتل رسید.

آرامگاه او مانند سه پادشاه دیگر هخامنشی یعنی داریوش بزرگ، اردشیر یکم و داریوش دوم در جایی معروف به نقش رستم در سینه «حسین‌کوه» قرار دارد. آرامگاه خشایارشاه در ارتفاع ۲۶ متری از سطح زمین در دل کوه به شکل صلیب تراشیده شده‌است.

رویش گیاه بر آرامگاه شاه هخامنشی!+عکس

در قسمت بالایی صلیب، نماد فروهر و ماه و تصویر خشایارشاه در حالی که دستش را به سوی فروهر و آتشدانی که روبه‌رویش قرار دارد دراز کرده، حکاکی شده‌است. در زیر پای شاه، اورنگی که مردم سرزمین‌های گوناگون بر دوش دارند، قرار دارد.

با وجود این اما آنگونه که از نمای این آرامگاه در دل حسین کوه بر می‌آید، این محل به مکانی برای رشد انواع و اقسام گیاهان و لانه‌سازی پرندگان بدل شده است. اگرچه این اثر در ارتفاع بلندی از سطح زمین قرار دارد اما با نگاهی دقیق به مرکز آن می‌تواند دست‌کم ۱۵ درخت و درختچه روییده بر نقاط مختلف آن را شمارش کرد. علاوه بر این رفت و آمد پرشمار پرندگانی که بال‌زنان از دهلیز ورودی آن وارد یا خارج می‌شوند نیز حاکی از وجود آشیانه‌های متعدد در درون آن است.

سال‌ها از آخرین باری که این آرامگاه توسط مرمتگران و کارشناسان بازرسی و مرمت شد می‌گذرد. در این مدت آرامگاه از دست‌ها دور بوده و پرندگان و گیاهان مختلف با خیالی آسوده مجال رشد و نمو و لانه‌سازی پیدا کرده‌اند. اما به گفته کارشناسان ریشه دواندن گیاهان و فضله‌پراکنی پرندگان بر روی بناهای تاریخی سنگی یکی از اصلی‌ترین عوامل آسیب‌زاست.

البته چندی پیش و در اواسط مهرماه گذشته روابط عمومی پایگاه میراث جهانی پارسه - پاسارگاد که متولی اصلی محافظت از این اثر است در خبری به نقل از شهرام رهبر مسوول گروه حفاظت و مرمت پایگاه اعلام کرد: «عملیات مرمت آرامگاه خشایارشاه در مجموعه تاریخی نقش رستم فارس آغاز شده است.»

او با اشاره به اینکه آرامگاه خشایارشاه به دلیل قدمت و آسیب‌های گوناگون در گذر زمان دستخوش تغییراتی شده گفته بود: «داربست تخصصی مرمتی به ارتفاع حدود ۵۰ متر در اطراف آرامگاه توسط استادکاران مرمت پایگاه میراث جهانی پارسه - پاسارگاد برپا شده است.

با انجام مطالعات نمونه‌برداری - مستندنگاری و آسیب‌شناسی توسط کارشناسان این پایگاه، طرح مقدماتی مرمت آرامگاه خشایارشاه، وارد مرحله نهایی می‌شود.» اما با وجود این کارشناسانی که این آرامگاه را ظرف روزهای گذشته از نزدیک دیده‌اند می‌گویند هیچ اقدام خاصی جز برپایی همین داربست‌ها برای آرامگاه خشایارشاه انجام نشده است. از سویی گفته می‌شود داربست‌های اطراف نیز داربستی با ویژگی و مناسب با کار مرمت نیست و بیشتر به کار اقدامات مستندنگاری می‌آید.

داربست نمایشی است

«مجدالدین رحیمی» کارشناس میراث فرهنگی که دارای مدرک فوق لیسانس مرمت آثار تاریخی است که دو روز پیش از نقش رستم و آرامگاه خشایارشاه بازدید کرد، در این‌باره می‌گوید: «آرامگاه خشایارشاه را سه عامل مهم تهدید می‌کند. اول تاثیرات مخرب ناشی از روان آب‌هایی که به دلیل بارندگی در قسمت‌هایی مختلف اثر ایجاد می‌شود، دوم آسیب‌های بیولوژیک شامل رشد گیاهان، گلسنگ‌ها و زیست جانواران و حشرات که این مورد در کنار خود آسیب‌های حاشیه‌ای مانند فضله پرندگان و لانه‌سازی موریانه‌ها و مورچه‌ها و غیره... را در پی خواهد داشت. علاوه بر این رشد ریشه‌های این گیاهان در دل سنگ‌های اثر تاریخی می‌تواند بخش‌های مختلف اثر را از هم باز کند. سومین عامل آسیب‌زا که این آرامگاه را تهدید می‌کند و به اعتقاد من بسیار خطرناک است ترک‌های فعال در آرامگاه خشایارشاه است.»

این کارشناس در ادامه می‌گوید: «مطمئنا مطالعات آسیب‌نگاری و بررسی قسمت‌هایی که ترک‌های آن باز شده و خطر سقوط قطعات سنگ در آن وجود دارد ضرورت بسیار دارد. به عنوان مثال در قسمت فراز درگاه ورودی یا بخشی که به اورنگ بران معروف است و اهورامزدا بالای آن قرار دارد، قسمت‌هایی هست که ترک‌خوردگی سنگ دیده می‌شود و خطر سقوط و تخریب دارد. به همین دلیل این قسمت‌ها هرچه زودتر به مرمت نیاز دارد.»

رحیمی همچنین در پاسخ به سوالی پیرامون چگونگی وضعیت داربستی که اطراف آرامگاه بر پا شده است نیز این‌گونه پاسخ داد: «به نظر می‌رسد این داربست بیش از هر چیز به صورت نمایشی در این محل نصب شده باشد، چرا که بلااستفاده بوده و منظر اثر را نیز تخریب کرده است، در حالی که گفته شده این داربست مرمتی است اما برای کارهای مرمتی مناسب نیست و تنها برای بررسی وضعیت آن و مستندنگاری به کار می‌آید.» او در رابطه با ویژگی‌های داربست‌های مرمتی معتقد است: «داربست مرمتی قابلیت انتقال نیرو دارد و باید از مقاومت بالایی برخوردار باشد. اما این داربست این ویژگی‌ها را ندارد و به نظر می‌رسد فقط برای کارهای مستندنگاری و مطالعاتی مناسب باشد.»

تخلیه ۳۰ گونی فضله پرنده از آرامگاه

در عین حال اما بر اساس اطلاعاتی که به روزنام ه رسیده است تاکنون و با وجود گذشت سه ماه از برپایی داربست و انتشار خبر آغاز مرمت‌ها حتی اقدام خاصی برای مستند‌نگاری و مطالعات ابتدایی این اثر نیز صورت نگرفته است.

برای پیگیری روند امور مرمت آرامگاه خشایارشاه هخامنشی، به سراغ «شهرام رهبر» مسوول گروه حفاظت و مرمت پایگاه میراث جهانی پارسه- پاسارگاد رفتیم، البته او در ابتدا با اعلام اینکه به دلیل ممنوعیت‌های کاری نمی‌تواند مصاحبه کند به سوالات ما پاسخ نداد و به گفتن یک جمله اکتفا کرد: «من ولی طبق دستورالعمل حق مصاحبه ندارم. اما ظرف چند روز آینده اخبار درباره آرامگاه خشایارشاه توسط روابط عمومی منتشر می‌شود.»

رهبر اما در ادامه پاسخ به پرسش‌های ما در این‌باره می‌گوید: «اینکه گفته می‌شود طرح مستندنگاری و مطالعاتی انجام نشده را من تکذیب می‌کنم، الان طرح مرمتی آماده است اما باید در شورای فنی و شورای راهبردی ارایه شود که هنوز در شورای راهبری ارایه نشده و به تصویب نرسیده است. اما ما اقدامات ابتدایی را انجام داده‌ایم، به عنوان مثال تنها در همین مدت حدود ۲۰ تا ۳۰ گونی فقط فضولات پرندگان و ضایعات را از آرامگاه پایین آوردیم.»

البته برخی بر این باورند کم‌کاری و کم‌توجهی به این بخش مهم از آثار تاریخی با وضعیت مدیریتی حاکم بر این محوطه‌ها امریست ناگزیر، چرا که به گواه اسناد تاریخی در سال‌های پیش از انقلاب و حتی تا اوایل دهه ۷۰ تنها در تخت جمشید بین ۵۰ تا ۷۰ مرمتگر مشغول به فعالیت بوده‌اند. این در حالی است که هم‌اکنون بنیاد پایگاه میراث جهانی پارسه- پاسارگاد که علاوه بر تخت جمشید، آرامگاه کوروش، نقش رستم، نقش رجب، شهر تاریخی استخر و شهر تاریخی پارسه را در زیر مجموع خود دارد تنها ۱۰ مرمتگر در اختیار دارد.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت برترین ها هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نظر کاربران

    • شمالی

      نظر بدم که چاپ نمیکنید پس گور باباتون

      پاسخ ها

      • بدون نام

        الا مثلا نظرتو انعکاس دادن که خجالت بکشی بگن نه ما همه نظرارو انعکاس میدیم

      • reza

        راست میگی منم نظری دادم چاپش نکردن.

      • vahid.shz

        واقعا متاسفم ک خودمون داریم تاریخ خودمون رو به نابودی میکشونیم .همین ارامگاه خشایار که تو کوه مدفون شده رو اگه ببینید برا خودش یه ابهتی داره .فکر کنید اون موقع با چه ابزاری تو کوه دفنش کردن .واقعا حیفه ب فکر باشین مسولین

    • یه دوست

      آ ه ه ه ه ه ه ه ه ه ه ه ه ه ه ه ه ه

    • در اینجا ناشناس

      معلوم نیست بودجه ای که دولت برای ترمیم و نگهداری از آثار تاریخی میده را میراث فرهنگی چی کارش میکنه!!!

      پاسخ ها

      • محسن

        خب واردات ماشین خارجی خرج داره...

      • الی

        دوست عزیزی که منفی دادی دقیقا میدونی بودجه رو چکار میکنن؟ یا کلا با نابود کردن اثار باستانی موافقی؟

    • Mohammad

      مرتمتگرای ما حواسشون هست که مسئولیتشون چقدر سنگینه و اگه کم کاری کنن با تاریخ یه ملت طرف هستن؟

    • میلاد

      چرا ؟
      پس کی ؟
      چه کسانی ؟
      لیاقت ؟

    • زهرا

      تخریب آثار باستانی دیگه ازاین واضح تر...فقط همین مونده که تبر بردارن وبیفتن به جون این بناها...وای به حال نسل آینده...یعنی اونا هیچ حقی ندارن؟؟؟؟؟؟؟

      پاسخ ها

      • سارا

        محض اطلاعتون اين كارو هم كردن: طاق بستان رو بولدوزر انداختن و همه‌ي درختاي چند هزار ساله‌ي اطراف اثر باستانيشو از ريشه كندن و منطقه‌رو به كلي تخريب كردن. الان يه ساله! بعد ميگن ميخوايم "مرمت"!!! كنيم.... .

    • شميم

      شايد علاقه اي ندارن به مرمت اثار. وگرنه براي كارهايي كه بخان انجام بدن بودجه هم هست

      پاسخ ها

      • مسیحا

        شایدو خوب اومدی
        معلومه که علاقه ای ندارن

    • azad

      ما مردم باید خودمون دست به کار بشیم و برای ترمیمش اقدام کنیم

      پاسخ ها

      • سارا

        اونوقت ميشه بفرمايين سازمان ميراث فرهنگي اين وسط چه‌كاره ست؟ مگه ميشه من نوعي يه قيچي باغباني و يه بيل بردارم و برم سراغ مقبره‌ي شاه هخامنشي! هر ارگاني يه وظيفه‌اي داره كه اگه انجام نداد بايد خرش رو گرفت و ازش بازخواست كرد. البته اينكه كي بايد خرش رو بگيره خودش حكايتيه...!

      • بیتا

        با سارا موافقم. پس پول میگیرن چیکار کنن؟!

    • محمد

      ببینم دقیقا کار میراث فرهنگی چیه؟ :)) / رو تخت جمشید ک خارجیا یادگاری نوشتن اینجام که اینطوری ما چرا به خودمونم رحم نمیکنیم؟

    • vahid

      کوروش متاسفیم

    • علی

      این که خوبه خودم استان فارس آثارباستانی دیدم که آغل گوسفندان بود باید قبول کنیم که فرهنگ نگهداری آثارباستانی را نداریم .

    • mory2

      بابا خارجیا تو کشورشون از کوچکترین چیز حداکثر استفاده رو میکنند برای جذب توریست. والله اگه این تو یه کشور اروپایی بود چه ها که نمیکردن براش. بعد همه ما ها هم پا میشودیم بریم اونجا که ببینیم آرامگاه خشایارشاه چه جوریه.

    • بدون نام

      "کوروش تو نخواب که ملتت در خوابند"
      دلم برای نسل های بعدی میسوزه که باید تاریخشون رو تو کتاب ها ببینند

      پاسخ ها

      • مسیحا

        تو کتابا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
        وقتی به آثاری که هست توجهی نمیکنن واقعا فکر میکنی تو تاریخ بنویسن؟

    • بدون نام

      ت ت ت ت ت ت ت ت ت ت ت ت ت ه ه ه ه ه ه چییییییییییییه فکککککککککککککککر کررررررررررررررردید داررررررررررررم می خننننننننننننندم نه گریییییییییییییییه می کنننننننننننم غغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغغ

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج