آینده قیمت دلار
در حالی که قیمت ارز در سه سال گذشته از ثبات نسبی برخوردار بود و در شش ماه اخیر نیز حول و حوش ۳۵۰۰ تومان نوسان می کرد، اما در آغاز هفته جاری رکورد قیمت دلار در سال ۹۵ شکست و از مرز ۳۶۰۰ تومان عبور کرد. آیا افزایش قیمت دلار تداوم خواهد داشت؟ علت این افزایش قیمت چیست؟
فرارو: در حالی که قیمت ارز در سه سال گذشته از ثبات نسبی برخوردار بود و در شش ماه اخیر نیز حول و حوش ۳۵۰۰ تومان نوسان می کرد، اما در آغاز هفته جاری رکورد قیمت دلار در سال ۹۵ شکست و از مرز ۳۶۰۰ تومان عبور کرد. آیا افزایش قیمت دلار تداوم خواهد داشت؟ علت این افزایش قیمت چیست؟
دکتر سیدحمید میرمعینی کارشناس مسائل اقتصادی گفت: «با نزدیک شدن به فصل تدوین و تنظیم بودجه کشور برای سال آینده و زمزمه هایی مبنی بر نیت دولت برای یکسان سازی نرخ ارز تا پایان سال جاری، این انتظار می رفت که بازار ارز به این موضوعات واکنش نشان دهد.»
وی ادامه داد: «البته افزایش نرخ ارز را می توان در قالب سیاست های کلان اقتصادی مبنی بر خروج اقتصاد از رکود نیز تحلیل کرد. در هر حال به نظر می رسد در سال های آینده اگر این دولت رای بیاورد بنا را بر این گذاشته که سیاست های انبساطی تری را در پیش بگیرد و با مرور زمان که به سمت کاهش محرومیت های ناشی از تحریم ها و تسهیل نقل و انتقالات مالی بین المللی حرکت کنیم که زمینه تک نرخی شد نرخ ارز را فراهم خواهد کرد، این برنامه دولت دور از دسترس نیست و در بودجه سال ۹۶ قابلیت اجرا دارد.»
وی افزود: «البته ممکن است این سیاست قبل از انتخابات اجرا نگردد و بلافاصله بعد از انتخابات اجرایی شود. منتهی یکسان سازی نرخ ارز نیازمند برخی بسترسازی ها است که از جمله مهم ترین آنها راه اندازی بورس مشتقات ارزی با مقررات و قواعد بسیار منظم است که بر اساس آن یک بازار تحلیلی و کارشناسی برای تعیین نرخ ارز شکل خواهد گرفت که زمینه را برای ورود سرمایه گذاران خارجی فراهم خواهد کرد که به صراحت می توانند نوسانات نرخ ارز را از طریق استفاده از ابزارهای مشتقات ارزی تشخیص دهند که بدین ترتیب یکی از محدودیت های ورود سرمایه گذار خارجی از بین خواهد رفت.»
این کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: «اینکه بازار آزاد ارز در واکنش به تک نرخی شدن ارز بخواهد واکنش نشان دهد و منجر به افزایش قیمت ارز شود خیلی کارشناسی نیست چراکه تناسباتی که در گذشته میان نرخ دولتی و آزاد رخ می داد با تک نرخی شدن ارز و راه اندازی بورس مشتقات ارزی بهم خواهد خورد.»
وی ادامه داد: «این مدلی ذهنی در ذهن فعالان بازار ارز وجود دارد که همیشه باید قیمت ارز آزاد بیشتر از نرخ دولتی باشد اما اگر بسترها فراهم شود و قوانین و مقررات تبیین شود تا به صورت مناسب و از طریق بورس مشتقات ارزی، نرخ ارز مدیریت شود دیگر آن الگوی فکری که بر بازار ارز حاکم بود از بین خواهد رفت.»
وی افزود: «البته برخی کارشناسان معتقدند واقعیت نرخ ارز در صورت تک نرخی شدن بالاتر از نرخ فعلی است اما به نظر می رسد با توجه به آنکه دولت سیاست های کنترل تورم را در دستور کار دارد و از سوی دیگر به دنبال خروج اقتصاد از رکود نیز است در فرایند تک نرخی کردن ارز به نحوی نرخ ارز را تعیین خواهد کرد که فشار سنگینی به اقتصاد کشور وارد نشود.»
میرمعینی خاطرنشان کرد: «البته اگر بسترهای لازم برای تک نرخی شدن نرخ ارز فراهم نشود ممکن است همچنان الگوهای فکری قبلی تداوم یابد و همچنان فاصله ای میان نرخ ارز دولتی و نرخ ارز آزاد وجود داشته باشد.»
وی ادامه داد: «منتهی الگوی های گذشته بر اساس بسترهای گذشته وجود داشت و شاید تا حدودی تحریم ها نیز به این موضوع کمک می کردند و یا سیستم های مدیریت ارز به نحوی بود که قابلیت کنترل را نداشتند و همیشه میان نرخ ارز دولتی و آزاد فاصله ای وجود داشت. لذا باید هشدار داد اگر قرار باشد بسترها همچنان بسترهای قبلی باشد سیاست تک نرخی به جایی نخواهد رسید و صرفا نرخ ارز دولتی تغییر و افزایش خواهد یافت.»
میرمعینی در پاسخ به این سوال که آیا تقاضای ارز مسافرتی در تعطیلات اخیر در افزایش قیمت ارز تاثیرگذار بوده است؟، گفت: «به نظر نمی رسد تغییرات تقاضای واقعی برای ارز باعث تغییرات نرخ ارز در روزهای اخیر شده باشد چراکه مسئولان بانک مرکزی قطعا این تغییرات را رصد می کنند و می توانستند با عرضه به موقع ارز پاسخگوی این تقاضا باشند.»
وی ادامه داد: «البته به نظر می رسد دولت هم بدش نمی آید که نرخ ارز مقداری افزایش یابد تا بعدا با مکانیسم هایی که ایجاد می کند یا با ایجاد بسترهای ذکر شده قیمت ارز را در قیمتی پایین تر تک نرخی کند و این موضوع را جزو اقدامات افتخارآمیز خود بشمارد که توانسته ارز را با کاهش قیمت تک نرخی کند.»
میرمعینی در پاسخ به این سوال که پتانسیل افزایش قیمت ارز و حد نهایی آن با توجه به هدف دولت برای تک نرخی کردن ارز چقدر است؟، گفت: «باید دید دولت چقدر می خواهد متحمل بار تورمی ناشی از افزایش قیمت ارز بشود. در سه سال اخیر دولت تقریبا با تنگنای اقتصادی مواجه بود که این موضوع هم به لحاظ تحریم ها و محدودیت ها و هم به لحاظ سیاست های اعمالی دولت برای کنترل تورم بوده است.»
وی ادامه داد: «از سوی دیگر نشانه هایی دال بر وجود تنگناهای مالی شدید در برخی بانک ها وجود دارد که زمزمه هایی مبنی بر اینکه دولت باید زیر بار یکسری افزایش قیمت ها برای رونق بخشی به برخی بازارها برود شده است.»
وی افزود: «دو بازاری که به شدت در رونق اقتصادی تاثیرگذار هستند یکی بازار مسکن و دیگری بازار ارز است که هر دو بر روی تورم نیز تاثیرگذار هستند. لذا باید دید دولت قرار است با چه نسبتی زیر بار تورم برود و آن نقطه بهینه ای که هم تورم کنترل شود و هم اقتصاد مقداری رونق پیدا کند و وارد فاز خروج از رکود شود و هم درآمدهای دولت تامین شود کجاست.»
میرمعینی تصریح کرد: «البته با افزایش نرخ ارز بزرگ ترین برنده و نهادی که منافع آن تامین می شود دولت است. اما از سوی دیگر با واقعی کردن نرخ ارز بخش تولید و صادرات کشور به شدت تقویت می شود و رونق اقتصادی مناسبی شکل می گیرد حتی به بهای اینکه مقداری تورم ایجاد شود. لذا بعد از این دوره کوتاه مدت اگر دولت بتواند این شرایط را حفظ کند و با برنامه ها و ساختارهای مناسب به سمت اقتصادهای توسعه یافته حرکت کند بازارها خود، تنظیم بازار خواهند کرد.»
میرمعینی در پاسخ به این سوال که واقعی کردن نرخ دلار که منجر به تک نرخی شدن نرخ ارز شود در چه قیمتی مقدور است؟، گفت: «با توجه به اینکه در دنیا تورم آنچنانی وجود ندارد به نظر می رسد همین نرخ ۳۶۰۰ تومان نرخ واقعی دلار برای تک نرخی شدن باشد و نقطه بهینه آن همین قیمت است چراکه اکنون بیش از ۷۰ درصد نیاز ارزی اقتصاد جامعه با همین قیمت تامین می شود و تقریبا تاثیر خود را بر روی قیمت ها هم گذاشته است.»
وی افزود: «اما همانطور که ذکر شد باید بسترها و مکانیسم های لازم برای کنترل این قیمت توسط دولت فراهم شود تا مشکلات قبلی ایجاد نشود.»
تبلیغات متنی
-
حمله محمد مهاجری به مجلس: به کجای حاکمیت وصلید که هزینه میتراشید؟
-
۵ ترفند فوری برای مقابله با اضطراب در لحظه
-
رازهای درون اشیا: تصاویری از برش وسایل که هرگز ندیدهاید
-
طلا باز هم به شدت سقوط کرد
-
مراکز امداد خودرو پارس خودرو در تهران
-
رئیس قوه قضاییه: زمان پهلوی مردم تحقیر شدند
-
ستاره خارجی لیگ برتر از ایران رفت
-
مبلغ کالابرگ ماه رمضان رسماً اعلام شد
-
رامین از دویدن زیر پل و وسط خیابان راحت شد!
-
زوج ایدهآل اوسمار در پرسپولیس شکل گرفت
-
اعلام جرم دادستانی علیه مدیر ارشد صداوسیما
-
نماینده جدید ترامپ در عراق مشخص شد
-
توصیه مهناز افشار به بازیگرانی که سودای سیمرغ دارند!
-
ریزش همزمان بازارهای جهانی نفت، طلا و بیت کوین
-
کیهان پرونده مهران مدیری را بست
-
طلا باز هم به شدت سقوط کرد
-
رئیس قوه قضاییه: زمان پهلوی مردم تحقیر شدند
-
مبلغ کالابرگ ماه رمضان رسماً اعلام شد
-
اعلام جرم دادستانی علیه مدیر ارشد صداوسیما
-
توصیه مهناز افشار به بازیگرانی که سودای سیمرغ دارند!
-
قهرمان لیگ مشخص شد، مبارکشان باشد!
-
این ۱۶ استان منتظر بارشهای شدید باشند
-
خطخطی صداوسیما روی اعصاب مردم اتفاق اصلی یکشنبه بود
-
اسرائیل برای توافق ایران و آمریکا سه شرط گذاشت!
-
در امیرآباد تهران همه در بهت مرگ ناگهانی عرفان و فرهاد هستند
-
سه برش ناب از سوگ که در سینمای ایران دیدهایم
-
پیام لیندسی گراهام به ترامپ درباره ایران
-
خشم منوچهر هادی در جشنواره فجر: دیکتاتور هستید!
-
مداح مشهدی شعار «این آخرین نبرده» را اجرا کرد
-
بازیگر سریال ستایش از تلویزیون خداحافظی کرد
-
ناو هواپیمابر لینکلن دریای عمان را ترک کرد
-
کریسمسِ صداوسیمای ایران تا ابد عزادار شد
-
مداح مشهدی شعار «این آخرین نبرده» را اجرا کرد
-
یک افغانستانی صاحب جایزه بدترین خانه سال جهان شد!
-
خشم منوچهر هادی در جشنواره فجر: دیکتاتور هستید!
-
خواننده و مجری سرشناس ترکیه درگذشت
-
دو انفجار خبرساز در اهواز و بندرعباس
-
رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین تکذیب شد؟
-
ورود کاروان نظامی بزرگ آمریکا به عراق
-
پیام شهاب حسینی به پدر و مادرِ ایلیا دهقانی
-
خبر فوری علی لاریجانی در رابطه با آمریکا
-
رابعه اسکویی از مردم عذرخواهی کرد
-
بازیگران در جشنواره فجر مشکیپوش شدند
-
سفارت ایتالیا در تهران تعطیل شد
-
تاریخ جدید رزمایش دریایی ایران، چین و روسیه مشخص شد
بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج
-
سالن های آرایش و زیبایی
-
پزشکان پوست و مو
-
آموزشگاه آشپزی در تهران
-
گالری پوشاک
-
اخذ ویزا
-
کاشت ناخن
-
محصولات پزشکی
-
تدریس خصوصی
-
مزون و شوی لباس
-
اعزام دانشجو
-
خدمات آرایشی و زیبایی
-
خدمات درمانی
-
مدارس
-
طلا و جواهر و زیورآلات
-
صرافی
-
محصولات آرایش و زیبایی
-
خدمات حیوانات خانگی
-
مهد کودک
-
مبلمان
-
سیسمونی و نوزاد
-
مراکز درمانی
-
پت شاپ
-
رستوران و تهیه غذا
-
تعمیرات مبل در تهران
-
خدمات تفریح و سرگرمی
-
پزشکان متخصص
-
باشگاه های ورزشی
-
فست فودهای تهران
-
سرویس خواب
-
موبایل
-
دکتر زنان در تهران
-
فروشگاه ها و لوازم ورزشی
-
کافی شاپ و سفره خانه
-
دکوراسیون داخلی
-
لوازم خانگی
-
دندانپزشکان
-
آموزشگاه ها
-
صنایع غذایی
-
تزیینات داخلی
-
خدمات منزل
-
دندانپزشکی کودک
-
آموزشگاه زبان در تهران
-
تشریفات و موسسه پذیرایی
-
خدمات ساختمان
-
فروش و خدمات خودرو
-
پزشکان زیبایی و لاغری
-
آموزشگاه موسیقی
-
خدمات مجالس
-
قالیشویی در تهران
-
سایر خدمات
-
جراحی بینی و زیبایی
-
آموزشگاه هنری
-
آتلیه عکاسی
-
آژانس مسافرتی و هتل
ارسال نظر