adexo3
۴۲۰۷۰۹
۲۰ نظر
۵۰۱۶
۲۰ نظر
۵۰۱۶
پ

برزخ بیکاری در ایران

دست‌یافتن به یک شغل در اقتصاد ایران مثل یک رویای دست‌نیافتنی شده است. شاید این عبارت بهترین وصف بررسی‌های آخرین وضعیت نرخ بیکاری بلندمدت در اقتصاد ایران باشد. آخرین بررسی‌ها حاکی از این است که ۴۰ درصد بیکاران کشور برای رسیدن به شغل بیش از یک سال باید انتظار بکشند.

هفته نامه تجارت فردا - ابراهیم علیزاده: دست‌یافتن به یک شغل در اقتصاد ایران مثل یک رویای دست‌نیافتنی شده است. شاید این عبارت بهترین وصف بررسی‌های آخرین وضعیت نرخ بیکاری بلندمدت در اقتصاد ایران باشد. آخرین بررسی‌ها حاکی از این است که ۴۰ درصد بیکاران کشور برای رسیدن به شغل بیش از یک سال باید انتظار بکشند.
وضعیت این شاخص برای تحصیل‌کرده‌ها حتی بدتر از این گزارش شده است. نرخ بیکاری بلندمدت باسوادترین بیکارهای کشور ۲ /۴۹ درصد محاسبه شده است. در واقع بررسی آمارهای سال گذشته (فصل دوم) بازار کار کشور نشان می‌دهد نیمی از افراد تحصیل‌کرده بیش از یک سال بیکار بوده‌اند. این نرخ حاصل آخرین بررسی منتشر‌شده موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی از بازار کار کشور است.
این اعلام موسسه معتبر ایرانی در حالی است که در آمارهای رسمی مرکز آمار ایران یا حتی نهادهای زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چنین شاخصی کمتر بررسی و اعلام می‌شود. با این حال پیش از اعلام وضعیت این نرخ در نیمه دوم سال گذشته، بررسی‌هایی از سوی برخی پژوهشگران یا نهادهای پژوهشی در مورد این شاخص انجام شده بود.

برزخ بیکاری در ایران
نرخ بیکاری بلندمدت در شروع دهه ۹۰
اسفند‌ماه سال 1392 اتاق بازرگانی تهران خلاصه طرح مطالعاتی مسعود نیلی و همکاران او را در قالب کتابی با عنوان «تحلیل عوامل تاثیرگذار بر عملکرد میان‌مدت اقتصاد ایران» منتشر کرده بود. این کتاب از معدود مراجعی است که در آن وضعیت شاخص نرخ بیکاری بلندمدت اقتصاد ایران بررسی شده است. دکتر نیلی و همکارانش محاسبه کرده بودند نرخ بیکاری بلندمدت اقتصاد ایران در سال 1390 معادل 6 /38 درصد است.
یعنی 38 درصد بیکاران کشور در این سال بیش از یک سال بیکار بوده‌اند. این نرخ برای زنان رقم بالاتر و معادل 7 /50 درصد محاسبه شده بود که نشان می‌دهد در سال 1390 از هر دو زن بیکار، یک زن بیش از یک سال در جست‌وجوی کار بوده و نتوانسته شغل مورد نیاز خود را پیدا کند. اما وضعیت این نرخ در مردان کمی بهتر بوده و معادل 7 /33 درصد گزارش شده بود.
با این حال نکته قابل تامل آن گزارش، سهم قابل توجه جوانان در این خصوص بود. بر این اساس از کل بیکارانی که دچار پدیده بیکاری بلندمدت در سال 1390 بودند، بیش از 66 درصد آنها را جوانان 15 تا 29 سال تشکیل می‌دادند. این وضعیت هرچند در بخش زنان کمی کمتر و معادل 63 درصد بود اما در بخش مردان 74 درصد گزارش شده بود. در واقع در ابتدای دهه 90 معادل سه‌چهارم بیکاران مردی که بیش از یک سال بیکار بودند مردان جوان 15 تا 29 سال بودند.
برزخ بیکاری در ایران
نمودار ۱- تعداد بیکاران کل کشور با طول دوره بیکاری بیش از یک سال (هزار نفر)

افزایش تعداد بیکاران بلندمدت

اما آخرین بررسی‌ها از وضعیت نرخ بیکاری بلندمدت چه نشان می‌دهد و در مجموع این وضعیت نسبت به آغاز دهه ۹۰ چه تغییراتی کرده است؟ گزارش موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی نشان می‌دهد تعداد بیکارانی که بیش از یک سال بیکار بوده‌اند در طی چند فصل اخیر تقریباً ثابت بوده اما تعداد آنها در فصل دوم سال ۱۳۹۴ نسبت به فصل مشابه سال قبل حدود ۹۱ هزار نفر افزایش یافته است.
به این ترتیب تعداد بیکاران بلندمدت کشور به حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر رسیده است. این در حالی است که طبق اعلام مرکز آمار ایران تعداد کل بیکاران کشور در سال گذشته بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر بوده است. این دو رقم حاکی از نرخ بیکاری بلندمدت ۷ /۴۰درصدی در اقتصاد ایران است. رقمی که حاکی از رشد بیش از دو‌درصدی نرخ بیکاری بلندمدت در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۰ است.

وضعیت این نرخ در گروه‌های جنسی مردان و زنان نیز نشان می‌دهد هرچند هر دو شاخص در سال گذشته نسبت به این وضعیت در سال 93 بهبود یافته‌اند اما در مقایسه با سال 90 چندان بهبودی را شاهد نبودند. جزییات بررسی موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی نشان می‌دهد نرخ بیکاری بلندمدت زنان و مردان کشور در فصل دوم سال 1394 نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب به میزان 2 /4 و 6 /4 درصد کاهش یافته است. اما این نرخ 34‌درصدی در مردان و 52‌درصدی در زنان گویای عدم بهبود این وضعیت نسبت به آغاز دهه 90 نیست.
برزخ بیکاری در ایران
نمودار ۲- نرخ بیکاران بلندمدت مردان کشور (درصد)

بررسی نرخ بیکاری بلندمدت کشور بر حسب تحصیلات نیز نتایج قابل تاملی را نشان می‌دهد. بر این اساس نرخ بیکاری بلندمدت افراد دارای تحصیلات عالی در فصل دوم سال ۱۳۹۴ به رقم ۲ /۴۹ درصد رسیده است. به این معنی که در فصل تابستان ۱۳۹۴، بیش از ۴۹ درصد از بیکاران دارای تحصیلات فوق دیپلم و لیسانس، بیش از یک سال است که بیکار هستند.
اما نرخ بیکاری بلندمدت افراد دارای تحصیلات دیپلم و زیردیپلم در یک روند نزولی به ۳۳ درصد در فصل دوم سال ۱۳۹۴ رسیده است. بیکاری بلندمدت افراد دارای تحصیلات فوق‌دیپلم و لیسانس در فصل دوم سال ۱۳۹۴ نسبت به فصل مشابه سال قبل به میزان ۳ /۱ درصد کاهش یافته است.

علل بیکاری بلندمدت

در کتاب تحلیل عوامل تاثیرگذار بر عملکرد میان‌مدت اقتصاد ایران مسعود نیلی و همکارانش توضیح داده‌اند که چطور شرایط رکودی اقتصاد ایران و عدم ایجاد شغل در سال‌های 1385 تا 1390 باعث افزایش نرخ بیکاری بلندمدت شده است.
طبق بررسی‌های آنها در سال‌های 1385 تا 1390 به‌طور متوسط در هر سال 744 هزار نفر به جمعیت در سن کار افزوده شده و از این تعداد حدود 137 هزار نفر به جمعیت فعال و بیش از 600 هزار نفر به جمعیت غیرفعال در هر سال طی این دوره اضافه شده‌اند. از 137 هزار‌نفری که سالانه به جمعیت فعال اضافه شده، حدود 14 هزار نفر به تعداد شاغلان و در حدود 113 هزار نفر سالانه به تعداد بیکاران اضافه شدند.
بنابراین در این دوره به ازای هر 10‌نفری که به جمعیت فعال اضافه شده، 9 نفر به جمعیت بیکاران و تنها یک نفر به جمعیت شاغلان اضافه شده است. در نتیجه می‌توان گفت یکی از مهم‌ترین علامت‌هایی که جمعیت غیرفعال برای خارج ماندن از بازار کار دریافت کرده، مربوط به شرایط رکودی این سال‌ها و عدم ایجاد شغل در بازار کار بوده است.
در واقع عاملی باعث افزایش نرخ بیکاری بلندمدت در‌آن دوره شده بود که در سال‌های اخیر نیز در اقتصاد ایران وجود داشت. رکود از مهم‌ترین چالش‌هایی بود که دولت یازدهم از ابتدای کارش با آن مواجه بود و هنوز هم برای رفع آن سیاست‌هایی چون اعطای وام‌های میلیاردی به هفت هزار و 500 واحد صنعتی را اجرا می‌کند. اما با این حال به نظر می‌رسد رکود، مساله‌ای نیست که طی یک دوره کوتاه‌مدت بتوان آن را ساماندهی کرد.
برزخ بیکاری در ایران
نمودار ۳- نرخ بیکاران بلندمدت زنان کشور (درصد)

به جز رکود و به وجود نیامدن شغل جدید، موضوع قابل توجه دیگری نیز می‌تواند در افزایش نرخ بیکاری بلندمدت در اقتصاد ایران تاثیر داشته باشد. نیلی و همکارانش در پژوهش خود دلیل دیگر خارج ماندن بخشی از جمعیت در سن کار از بازار کار را مرتبط با شرایط افراد شاغل در دوره رکود عنوان کرده بودند. آنها با اشاره به روند نزولی دستمزد حقیقی در سال‌های پس از ۱۳۸۶ این موضوع را مطرح کردند که در نتیجه روند نزولی دستمزد حقیقی، از سمت شاغلان این علامت به جمعیت در سن کار داده شده که شرایط فعلی برای یافتن شغل با درآمد مناسب چندان مطلوب نیست.

اثر مایوس‌کنندگی در بازار کار

اما افزایش نرخ بیکاری بلندمدت در یک اقتصاد چه تاثیراتی دارد؟ سرمایه‌گذاری غیربهینه از اولین نشانه‌های بروز چنین پدیده‌ای است؛ موضوعی که در گزارش موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی نیز مشاهده می‌شود. در واقع این موضوع نشان می‌دهد یکی از تاثیرات بروز چنین پدیده‌ای غیربهینه شدن سرمایه‌گذاری در بخش‌هایی مانند آموزش کشور است.
در این گزارش همچنین اشاره شده این پدیده در بازار کار از این جهت اهمیت دارد که در صورت وقوع آن، با گذشت زمان زیاد از دوره تحصیلات، سرمایه انسانی کسب‌شده دچار استهلاک می‌شود و این موضوع موجب از دست رفتن قابلیت فرد حتی در صورت وجود شغل متناسب با تحصیلاتش خواهد شد. نتیجه این مستهلک شدن سرمایه انسانی نیز عدم بهره‌وری او حتی در دوران دست یافتن به شغل است.
این موسسه هشدار داده که تداوم این پدیده به این معنی است که سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده در جهت گسترش آموزش عالی نتوانسته منجر به رشد تولید از مجرای افزایش بهره‌وری در بنگاه‌های اقتصادی شود، زیرا نه‌تنها بنگاه‌ها تقاضایی برای نیروی کار با تحصیلات عالی نداشته‌اند، بلکه سرمایه انسانی کسب‌شده نیز با بیکار ماندن افراد در یک دوره طولانی بدون استفاده مانده و به مرور مستهلک می‌شود.
برزخ بیکاری در ایران
نمودار ۴-‌ نرخ بیکاری بلندمدت کشور بر حسب تحصیلات (درصد)

در کنار اینها «اثر مایوس‌کنندگی» نیز از جمله تبعاتی است که نیلی و همکارانش در مورد آن هشدار داده‌اند. بر اساس یافته‌های آنها، یکی از پدیده‌هایی که می‌تواند منجر به کاهش انگیزه افراد برای مشارکت در بازار کار شود، همین موضوع اثر مایوس‌کنندگی است، به این معنی که در صورتی که افراد برای مدت طولانی بیکار باشند یا به علت وجود شرایط رکودی موفق به یافتن شغلی نشوند و بیکار بمانند، تصمیم به خروج از بازار کار می‌گیرند.
در نتیجه اثر مایوس‌کنندگی باعث کاهش عرضه نیروی کار در شرایط رکودی می‌شود. با این حال چرا در آمارهای رسمی کمتر از این شاخص مهم اقتصادی بررسی‌هایی منتشر می‌شود؟ چرا این وضعیت در افراد تحصیل‌کرده بدتر است و چگونه می‌توان این نرخ را بهبود داد؟ پاسخ به این سوالات شاید بتواند ابهامات آینده نرخ بیکاری بلندمدت در اقتصاد ایران را کمی شفاف کند.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • مصطفی

      مهم نیست دیگه...وقتی برای هیچکسی مهم نیست

    • محمد نصیری

      خیلی خوبه.به این بیکاری تورم هم دامن بزند دیگر چه شود.البته کار هست ولی کم هست.الان سوپر مارکتها ورستورانها کارگر میخوان بری تد بازار شاگرد میخوان ولی کو کارکن؟ طرف میخواد کار پشت میزی داشته باشه و۳روز در هفته تعطیل باشه ومرخصی به راه باشه اینا رویایی هست که بیکاران تحصیل کرده تو ذهنشونن دارن!آقا کی گفته که رفتی درس بخونی این مدتی که رفتی درس خوندی رو صرف یاد گرفتن مکانیکی کرده بودی تا الان اوستا کاری بودی ودو نفر دیگه رو هم سرکار بردی بودی.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        اره داداش شما هم مثیکه ازونایی که با پول بابا رستوران و ... زدی و کارگر کم داری . ولی ما اینهمه درس نخوندیم و خرج نکردیم تا بریم کارگری یه بی سواده باباپولدارو بکنیم . یه وقت فکر نکنید به شغل کارگری بی احترامی میکنم ولی هر چیزی جای خودش . الان اگه بابات پولدار نباشه یا پارتی برای کار نداشته باشی زندگیت مثل من و خیلیا امثال من به فناست .اگر هم قرار به کارگری باشه میرم خارج کارگری که جلو چشم مادرم و باعث بی احترامیشون بعد از این همه خرج درس خوندن من کردن نشم . شما هم معلومه نفست از جای گرم در میاد حال مارو درک نمیکنی .اشکال نداره .خوش باشید و خوش بگذرونین

    • بدون نام

      هرچی ب اون ور میریم اوضاع بدتر میشه اینا همه هم حرف میزنند وسلام.

    • بدون نام

      جونا بیکارن گرانی هم داره روز بروز بیشتر میشه و مسولین بی مسول

    • بردیا

      از بیکاری افسرده شدم

    • بدون نام

      اگه شغل داشتم دیگع هیچی از دنیا نمیخواستم..فقط موقعی میفهمم بیکاری من دراثر سهل انگاری دولت و دخالت کردن در بعضی کشورا ونتیجه اش تحریم..خونم به جوش میاد

      پاسخ ها

      • بدون نام

        وای وای وای اقا دقیقا میفهمم چی میگی

    • بدون نام

      از بچگی به ما میگن درس بخون بزرگ شدی یک کاره ای بشی الان کجان ببین ما فقط بدبخت شدیم چی شدیم کاش میرفتم کشاورزی میکردم بهتراز زندگی الانم بود حداقل خرج خورد و خوراکمون تامین بود بعد میگن مهاجرت چراااااااااااااااا خدایا کجایی پس

    • بدون نام

      بابا پس این نیازمندی های همشهری ،هر روز آگهی جذب نیروی کار رو همینجوری الکی و برای خنده عموم چاپ میکنه ؟! به طور متوسط هر روز در حدود 2000 مورد آگهی شغلی که در حدود حداقل 20% شامل قشر تحصیلکرده میشه توی روزنامه همشهری تهران آگهی میشه !اگه واقعا از کل این 2000 نفر روزانه 20 نفر هم جذب کار بشن باید در حدود سالی 6000 نفر سر کار رفته باشن ،من نمفهمم یعنی هیچ کدوم از این آگاهی های جذب نیروی کار ،اثر بخش نیست ؟تازه اینکه گفتم حداقل آماره که از 2000 نفر 20 نفر جذب بشن یعنی 1 درصد!!یا شرکتها و فعالان اقتصادی فقط جهت فرم پرکردن متقاضی ها و گپ و گفت نیمه تخصصی با متقاضی آگهی میدن؟!

      پاسخ ها

      • بدون نام

        برادر یا خواهر محترم . ایشالا هیچ وقت خدا شمارو به روز ما نندازه . ولی بدون اون کارا که هست بیشترش یا بیگاریه که اخرش باید خیلی بیشتر درامدتو خرج غذا و رفت و امد و درمان کنی که اخرش هیچ نمیمونه یا اینکه منشی یا کارمند خانم اونم مجرد و با شرایط خاص که شاید شما باهاش اشنا نباشید میخوان . ای روزگار .چی بگم .هر چی میکشیم از ندونیه .

      • علی

        دوست عزیز اکثر اون آگهی ها کار نیست و در اصل بردگیه ! من خودم چندین شرکت خصوصی کار کردم و شرایطشو دیدم

    • بیکار

      در شهرستان زندگی می کنم، ارشد نرم افزار دارم.برای آگهی استخدام شرکتی خصوصی مراجعه کردم، حداقل لیسانس کامپیوتر مورد نیازشان بود و سابقه کار هم می خواستند تازه باید فرم پر می کردیم تا بعدا گزینش انجام شود.میزان حقوق را پرسیدم گفتند 400 تومن، تازه 3 ماه اول آموزش است و ماهی 200 تومن حقوق می دهیم. بعد می گویند چرا نمی روید کار کنید! این حقوق ها کرایه رفت و آمد حتی در شهرستان نمی شود. دردمان را به چه کسی بگوییم، 30 ساله شدم.....

    • رها

      یه سر به ادارات کار بزنید میبینید چقدر ادم دارن بیکار میشن

    • بدون نام

      اونایی که روشون میشه بگن کار کم نیست یه فکری بکنن اگه کار دارن کی گذاشتتشون سر کار کی معرفیشون کرده ؟ باور کنید همه مثل شماها ارث پدری ندارن یا باباشون یا فامیلشون پارتیشون نیست .
      به خدا اگر از ابروی پدر و مادرم نمیترسیدم با فوق لیسانس میرفتم کارگری . میدونم کار عار نیست ولی وقتی بیسواد میشه مدیر و ... اخه من چطور برم کارگری و با پولش خونه زندگی درست کنم و زن بگیرم . به خدا من چیز زیادی نمیخام . اخه من به کی بگم؟ خدا لعنت کنه ...

    • علی رحیمی

      کار نیست
      کارپیدا میکنی درامد نیست(درامد بشرطی هست که یه خلافی تو کارت باشه)
      هر جا میخوای استخدام شی فقط خانم جوان با روابط عمومی بالا ترجیها مطلقه یا مجرد میخوان شغلای ازاد
      شغل دولتی هم که فقط شامل بند پ (پارتی دارها)میشه

    • شاهین

      ای بابا بنده خودم با مدرک لیسانس زمین شناسی سه ساله منشی شدم اونم تو یه شرکت معدنی ........ هیچ امیدی هم به پیشرفت ندارم........ بعد جلو چشه خودم ابدارچی شرکت رو بردن تو قسمت کارگزینی و امور منابع انسانی ........ تازه همین جایگاه رو هم شاید باورتون نشه که با بند پ اومدم ...... منتها برای بقیه اینموردشون (بند پ) قوی تر بود.........

    • همت پور

      من دوتا بی کار تو خانه دارم هر دومهندس هستندپسرم کم کم ناراحت می شود نگرانم خداوند به کسانی منافع خودشان بچه های ما رامظلوم نمودند نگذرد هر کدام دو شغل .......

    • بدون نام

      عجب وضع خرابی شده زندگی خیلی سخت شده.

    • فرزاد

      دقیقا... من 25 سالمه و بیکارم و الان حتی 100 هزار تومن هم پس انداز ندارم... اونوقت با این وضع به فکر زن و زندگی و خونه و ماشین گرفتن و آینده هم میشه بود؟!!
      اونوقت یکسری ماهیانه 250 میلیون حقوق میگیرند... اختلاف طبقاتی اینجا بیداد میکنه و روح مردم و زخمی و بیمار میکنه.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج