اسنپ پی_استیکی داخلی
adexo3
۴۴۸۲۲۹
۱۳ نظر
۵۰۰۲
۱۳ نظر
۵۰۰۲
پ

چرا ونزوئلا نشدیم؟

این روزها مقایسه وضعیت اقتصادی بین ایران و ونزوئلا وجه زیادی پیدا کرده است، چه آنکه دو کشور نفت خیز در سال های گذشته به واسطه توسعه روابط سیاسی خود – در دوران دولت های هوگو چاوز فقید و محمود احمدی نژاد – و پیمودن مسیری که از منظر بسیاری از ناظران به "پوپولیسم سیاسی و اقتصادی" با درآمد هنگفت نفت بالای ۱۰۰ دلاری مشهور شده است، مشابهت های زیادی داشتند.

عصر ایران: این روزها مقایسه وضعیت اقتصادی بین ایران و ونزوئلا وجه زیادی پیدا کرده است، چه آنکه دو کشور نفت خیز در سال های گذشته به واسطه توسعه روابط سیاسی خود - در دوران دولت های هوگو چاوز فقید و محمود احمدی نژاد - و پیمودن مسیری که از منظر بسیاری از ناظران به "پوپولیسم سیاسی و اقتصادی" با درآمد هنگفت نفت بالای ۱۰۰ دلاری مشهور شده است، مشابهت های زیادی داشتند.

اما مسیر دو کشور از میانه های سال ۲۰۱۳ میلادی از هم جدا شد و آن هنگامی بود که در ایران دولتی روی کار آمد که با شعار "تدبیر و امید" حل معضل پرونده هسته ای و گشایش در سیاست خارجی را وجهه همت خود قرار داده و در زمینه اقتصادی نیز ریخت و پاش های دوران ۸ سال گذشته با پول نفت را متوقف کرده وبه سیاست های توسعه بر مبنای برنامه ریزی روی آورد و از ابتدای سال ۲۰۱۶ موفق شد بندهای تحریم را از دست و پای اقتصاد ایران باز کند.

اینک اما بر خلاف دوران گذشته - دولت های چاوز و احمدی نژاد- در مقایسه بین دو کشور ایران و ونزوئلا ، تفاوت های گسترده ای قابل مشاهده است؛ در ایران تورم از حدود ۴۰ درصد - در دولت محمود احمدی نژاد - به زیر ۹ درصد رسیده و رشد اقتصادی در کنار رشد سرمایه گذاری - رشد سرمایه گذاری صنعتی در ایران به عدد دو رقمی نزدیک شده است - امیدهای تازه ای را برای آینده اقتصاد کشور خلق کرده است؛ و همه اینها در شرایطی اتفاق افتاده که کشور سابقه اعمال شدید ترین تحریم های بین المللی را از سر گذرانده و در زمینه افت محسوس قیمت نفت نیز همانند ونزوئلا باسختی ها و مشکلات بسیاری مواجه شده است.

اما ونزوئلا امروزه با تورم بیش از ۴۵۰ درصدی و فروپاشی اقتصادی و اجتماعی دست به گریبان است. کمبود آذوقه و مایحتاج روزانه مردم در کشوری که روی دریایی از نفت خوابیده است، وضعیت این کشور را به مرز فروپاشی کامل رسانده است.

بسیاری در دو سال گذشته وضعیت ایران و ونزوئلا را از جهت عبور از شرایط بحران مقایسه کرده اند و بسیاری از ناظران معتقدند اگر مسیر و سیاست های دولت محمود احمدی نژاد در ۳ سال اخیر نیز ادامه می یافت ، ایران نیز به وضعیتی مشابه ونزوئلای امروز می رسید.

بسیاری از کارشناسان اقتصادی در این زمینه هم نظر و هم عقیده اند و در ماه های گذشته مطالب زیادی در این باره به نگارش در آمده است.

به واقع از نظر بسیاری از ناظران منصف اقتصادی آنچه مانع "هم سرنوشتی" ایران و ونزوئلا شد را در یک کلمه می توان خلاصه کرد و آن " برجام" است. اگر برجام را به عنوان یک فرایند طی شده در سیاست خارحی دولت حسن روحانی در سه سال و نیم گذشته در نظر بگیریم به واقع حرف گزافه ای نیست اگر ادعا شود : این برجام بود که مانع تلاقی سرنوشت دو کشور ایران و ونزوئلا شده است.

بسیاری از منتقدان و مخالفان برجام این روزها مدام بر طبل " بی دستاوردی و هیچی برجام " می کوبند ؛ فارغ از این که دستاوردهای برجام را می توان از دو منظر تحلیل کرد:

۱-یکی از منظر عدم حصول برجام و مسیری که کشور در آن صورت مجبور به پیمودن آن می شد

و دیگری دستاوردهایی که باز شدن بند تحریم ها از دست و پای اقتصاد ایران در کمتر از یک سال گذشته نصیب اقتصاد کشور کرده است و در ماه ها و در صورت تداوم این مسیر و به هم نخوردن توافق برجام در سال های آتی نمود بیشتر خود را در اقتصاد کشور نشان خواهد داد. خرید نزدیک به ۲۰۰ فروند هواپیمای " نو " از دو کمپانی بزرگ تولید هواپیمای مسافربری جهان را- پس از نزدیک به ۴ دهه تحریم - تنها می توان یکی از دستاوردهای نقد برجام دانست که امروزه به جیب اقتصاد کشور وصول شده است.

مطلب زیر نگاه " سعید لیلاز " در این باره است. این کارشناس اقتصادی در سرمقاله امروز (یکشنبه = ۵ دی ۱۳۹۵) روزنامه "ایران "عنوان " چرا ونزوئلا نشدیم " دیدگاه خود را درباره تفاوت جایگاه امروز کشورهای ایران و ونزوئلا تشریح کرده است . از نظر لیلاز شرایط ایران به خاطر تحریم ها حتی از ونزوئلا که مواجه با تحریم خاصی نبود بدتر و سخت تر بوده است اما امروز وضعیت اقتصادی دو کشور اساسا قابل مقایسه نیست و این مساله به مدد تفاوت مسیر ایران در دولت یازدهم از مسیر دولت های پیشین چاوز و احمدی نژاد بوده است. سرمقاله این کارشناس اقتصادی در پی می آید:

"می‌توان به جرأت گفت که در مقام مقایسه شرایط اقتصاد ایران از ۴ سال پیش تاکنون به مراتب از اقتصاد ونزوئلا بدتر بوده است زیرا علاوه بر تکانه‌های نفتی شدید که بر اقتصاد دو کشور فشار آورده بود، ایران تحریم‌های شدیدی را تجربه کرد که ونزوئلا با آن روبه‌رو نبود.

جمعیت ونزوئلا کمتر از ۴۰ درصد جمعیت ایران است و میزان درآمدهای نفتی این کشور به نسبت جمعیت حتی در حال حاضر از درآمد‌های نفتی ایران بیشتر است. با این حال آنچه در اقتصاد دو کشور طی ۴ سال گذشته پدید آمد کاملاً متفاوت است.

ونزوئلا فروپاشی اقتصادی با تورم بالای ۴۰۰ درصد و رشد منفی ۱۰ درصد را تجربه می‌کند در حالی که ایران بعد از ۲۵ سال شاهد تورم با ثبات تک رقمی و نرخ رشد اقتصادی ۷.۴ درصدی است.

بهبود اقتصاد ایران در حالی اتفاق افتاد که هنوز هم جریان جذب سرمایه‌گذاری خارجی روان نشده است و آنچه رشد مثبت ۷ درصدی را موجب شده است، ارتقای بهره‌وری اقتصادی است.

هم‌اکنون نرخ رشد صنعتی ایران نزدیک به دورقمی است. اطلاعات حاکی از این است سطح تولید کارگاه‌های بزرگ صنعتی به سطح سال ۹۰ که بالاترین رقم تاریخ ایران را شامل می‌شود، رسیده است. سال آینده ما باز هم رشد اقتصادی مثبتی را تجربه خواهیم کرد اگر چه شاید کمتر از رشد کنونی باشد.

این بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی در حالی حاصل شده که میزان سطح درآمد‌ها آسیب دیده است و بزرگ‌ترین نوسان نظام ارزی کشور را در سال‌های ۹۰ تا ۹۵ شاهد بودیم. در چنین شرایطی بود که درآمد‌های نفتی کشور به یک‌چهارم کاهش پیدا کرد و واردات کشور ۴۰ درصد افت کرد.

در این شرایط ما تا پایان سال تنها می‌توانیم بخشی از سطح تولید ملی و قدرت خرید مردم را که در سال ۹۰ داشتیم جبران کنیم. این واقعیت تلخی است که مردم رنج‌دیده از سیاست‌های غلط و فاجعه‌بار سال‌های پیش باید بدانند.

در طول سال‌های دولت قبل مقدار تشکیل سرمایه به نسبت تولید ناخالص داخلی از ۴۱ درصد در سال‌های ۸۴ و ۸۵ به کمتر از ۲۲ درصد تا سال ۹۲ کاهش پیدا کرد. آن سال‌ها پایان یافته است و اکنون می‌توان به جرأت گفت که در شرایط اقتصادی به‌سر می‌بریم که خوشبین‌ترین کارشناسان اقتصادی نمی‌توانستند پیش‌بینی کنند.

مدیریت فضای اقتصاد و اتخاذ سیاست‌های پولی و مالی همراستا با شرایط کلی اقتصاد کشور زمینه را برای جهش عظیم اقتصادی فراهم کرده است و برجام در این مسیر توانست اقتصاد کشور را بر ریل مناسبی قرار دهد. اقتصادی که شرایط به‌مراتب بدتری از ونزوئلا داشت اکنون به لحاظ کارآیی و کارآمدی زمین تا آسمان با اقتصاد فروپاشیده ونزوئلا تفاوت داشته و در مسیر رشد و پیشرفت خود پیش می‌رود."

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      عزیزم خیلی وقته ونزوئلا شدیم منتهی شما خوابی .
      با این وضع دلار عنقریب ونزوئلا رو هم پشت سر میزاریم

    • سعید

      دادا ازالان رفتی واسه تبلیغ روحانی!!! چراالکی ازبرجام تعریف میکنید!!!...چرامیگیدتحریم برداشت شده.کجابرداشتن؟..دلارم که الن شده4070تومان...نکنه این حقوقهای نجومی نال دولت احمدی نژاده واخباریه کم دیرمیگه:-D..نه من موندم مردم روچی فرض کردین که دروغ هم میگین200تاهواپیماخریدین...ببین من خودم اگه قراربودبین احمدی نژادوروحانی یکی روانتخاب کنم خود "روحانی"روانتخاب میکردم...امافقط الکی ازبرجام دفاع نکرده ودروغ نگفته وازالان تبلیغ نکنید...گفتم من خودم طرفدارروحانی ام اماحقیقتا"برجام"کاملاجام زهری بودبه خوردکشور

    • هادی مقدم

      شماانگارتواین مملکت زندگی نمیکنی.هرچی دلت خواست نوشتی.بااین وضع ایا شب سرراحت روبالشت میزاری.اینهمه بیکارروندیدی اینهمه کارخونه های ورشکسته روندیدی اینهمه اختلاس روندیدی برجام ازاول‌ محکوم به شکست وشکست خورده روندیدی انرژی هسته ای بابتون نابودشده روندیدی ۹ماه حقوق وکارانه عقب افتاده ی پرستاروکارمندبدبخت وزارت بهداشت روندیدی امارروزافزون کودکان کارروندیدی.راستی توکجازندگی میکنی یه ذره وجدان توبندوبساطت داری .

    • امین

      یعنی اونها اقتصاددان و کارشناس اقتصادی و از همه مهم تر مرکز آمار ندارن که مثل ما تورم 450 درصدی رو 45 درصد اعلام کنن و بعد از گذشت سه سال بگن تورم شده 7 درصد!!! واقعاً که !! هر بلائی که سرشون بیاد حقشونه !!!چرا این بهبود وضعیت اقتصادی !! در زندگی مردم دیده نمیشه ؟!!!

    • محمد

      شما ها اون بالا نشستید پایین مارو نمیبینید
      وضعمان ازونزئلا بدتربادلار4070تومانی.

    • بدون نام

      نمیشه ای بحث انجام داد ولی ی شباهتای داریم با ونزوئلا اع رفتار های احمدی نژاد و چاوز و هم ای ک دوتا کشور نفت خیزن ولی خو اونا تحریم نیستن ما بودیم و هستیم ولی صد در صد وجود برجام بهتر از نبود اونه..معلوم نبود اگه برجام نبود چ اتفاقی میفتاد ...من خبر دارم ک حتی تو بعضی مناطق سیلو های گندم برای مدت ی ماه فقط گندم داشتن وضع مملکت خیلی خراب بود ....نگاه کنبن تو دوره ای ک نفت قیمتش بالای صد دلار بود ما اون وضع داشتیم و تو عرض ی مدت کوتاه دلار از هفصد تومن شد س هزار و خوردی و جهار تومن.....باس در نظر گرفت ک اگه نبود چ بلایی میومد....تورم کمتر شده ولی ای ک میگن تک رقمیه محسوس نیست برا من و مردم ب هر حال و معیار ای ک میگن رشد اقتصادی انقد داریم هم قابل لمس نیست برامون...من خودم میگم روحانی خیلی بهتر از احمدی نژاده اما روحانی هم ب وعده هاش عمل نکرده ب اون صورت و ت%

    • بدون نام

      کی میگه نشدیم!!؟ ...

    • بدون نام

      الهی چرا کاری نمیکنی

    • بدون نام

      مردم واقعا سطحی نگر هستن، واقعا نمیتونن عده ای درک کنن که دولت قبل نابود کرد این مملکت رو، فقط چشمشونو اون ۴۵ تومن پول مفت پر کرده، بابا داشتیم نابود میشدیم. دلار از ۹۰۰ رسید به ۴۰۰۰ تومن، یاد تونه که، الانم گل و بلبل نیست ولی خیلی بهتر از اوضاعی بود که اون احمدی نژاد ساخته بود....

    • محمدی

      ادامه دولت احمدی نژاد یعنی اینکه در حال حاضر دلار ده هرارتومانی و تورم 100 درصدی رو ملت ایران میبایست تجربه میکردمتاسفانه عوام این مسایل رو نمیبینند و درک نمیکنند اما یارانه 45 هزارتومانی رو فقط میبینند

    • بدون نام

      چون ما ایرانیم

    • بدون نام

      مشکل این جامعه فقر است نه هواپیما

    • بدون نام

      کاش ونزوئلا بودیم والا

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج