شاخص فلاکت نصف شد
شاخص فلاکت در سال گذشته با توجه به کاهش نرخ تورم و نرخ بهره و رشد تولید ناخالص داخلی نصف شده است.
روزنامه اعتماد: شاخص فلاکت در سال گذشته با توجه به کاهش نرخ تورم و نرخ بهره و رشد تولید ناخالص داخلی نصف شده است.
آخرين بار سال ١٣٨٤ بود كه ايران شاخص فلاكت محدوده ٣٠ را تجربه ميكرد و پس از آن هر سال به اين شاخص افزوده شد تا سال ١٣٩١ كه بدترين عدد به ثبت رسيد.
شاخص فلاكت نمادي است كه وضعيت معيشت خانوار را نشان ميدهد. از روي تغييرات اين شاخص كه از رابطه نرخ بيكاري و تورم به دست ميآيد ميتوان فهميد چقدر معيشت مردم راحت يا سخت بوده است. در بررسي شاخص فلاكت در يك دهه گذشته فشاري كه به زندگي مردم وارد شده به خوبي در سالهاي ٨٧ و ٩١ نمايان است و در سال ٩١ بيشترين شاخص فلاكت و اوضاع بد معيشتي براي مردم ايجاد شد. اما به تدريج در سالهاي ٩٣ و ٩٤ تغييرات ايجاد شده در شاخص تورم موجب شد، شاخص فلاكت عقبگرد كرده و به عدد سال ٨٤ نزديك شود.
اين شاخص كه نخستينبار در دهه ۱۹۶۰ ميلادي توسط اقتصادداني به نام «آرت اوكن» براي ارايه تصويري از وضعيت اقتصاد امريكا به رييسجمهوري وقت، ليندون جانسون معرفي شد، با محاسبه يك فرمول ساده به دست ميآمد. در آن زمان تنها نرخ تورم سالانه هر كشور با نرخ بيكاري آن جمع ميشد و بدينترتيب شاخص فلاكت به دست ميآمد.
با گذشت زمان اما اين فرمول بارها مورد ويرايش قرار گرفت تا اينكه امروزه عدد اين شاخص براي هر كشور از مجموع نرخ بيكاري، نرخ تورم و نرخ بهره وامها منهاي درصد تغيير سرانه توليد ناخالص داخلي به دست ميآيد. هرچه عدد (نمره) اين شاخص بزرگتر باشد، ميزان «فلاكت» آن كشور بالاتر است.
با بررسي رابطه ميان بيكاري و تورم ميتوان عملكرد اقتصادي يك سيستم را تا حدودي مورد ارزيابي قرار داد چراكه دو شاخص اشتغال و قدرت خريد نماد اصلي معيشت يك جامعه است. بررسي دوره ١٥ ساله اين دو شاخص نشان ميدهد نرخ بيكاري بين سالهاي ١٣٨٠ تا ١٣٩٤ بين ٣/١٠ تا ٢/١٤ درصد در نوسان بوده است كه بيشترين رقم مربوط به سال ١٣٨٠ با ٢/١٤ درصد و كمترين آن مربوط به سال ١٣٨٣ با ٣/١٠ درصد است. در سالهاي ١٣٨٠، ١٣٨٤، ١٣٨٨ و ١٣٨٩ نرخ بيكاري بالاتر از نرخ تورم بوده است. از سوي ديگر بر اساس آمار ارايه شده توسط بانك مركزي بيشترين نرخ تورم در دوره مورد بررسي مربوط به سال ١٣٩٢ برابر ٧/٣٤ درصد و پايينترين نرخ تورم مربوط به سالهاي ١٣٨٧ و ١٣٩٢ است.
شاخص فلاكت براي نخستين بار در دهه ٧٠ ميلادي توسط دو اقتصاددان مطرح شد. اما روش اين دو براي محاسبه شاخص فلاكت با يكديگر فرق داشت. آرتور اوكان از روش ساده تركيب دو شاخص نرخ بيكاري و نرخ تورم استفاده ميكرد كه به صورت يك تركيب خطي معمولي تهيه ميشود. به اين صورت كه شاخص فلاكت مجموع دو شاخص نرخ بيكاري و نرخ تورم است. اما رابرت بارو از تركيب دو شاخص توليد ناخالص داخلي و نرخ سود بانكي، شاخص فلاكت را تعيين ميكرد.
برخي اقتصاددانان رابطه قوي بين شاخص فلاكت و نرخ جرم و جنايت قايل هستند و در برخي از كشورها شاخص فلاكت به عنوان يك شاخص پيشنگر براي نرخ جرم و جنايت شناخته ميشود. در سالهاي ١٣٨٠ تا ١٣٩٤ بيشترين مقدار شاخص فلاكت سال ٩١ با ٤/٦٤ واحد درصد و كمترين آن مربوط به سال ١٣٨٤ بوده است.
در گزارش موسسه بينالمللي كاتو مربوط به سال ٢٠١٦ با عنوان «شاخص فلاكت ٢٠١٦» كه در آن شاخص فلاكت ٥٩ كشور منتشر شده است، كشور ونزوئلا با شاخص فلاكت ٤/٥٧٣ به عنوان مفلوكترين يا غمگينترين كشور جهان معرفي شده است.
در فهرست امسال كشورمان ايران با شاخص فلاكت ٣/٢٩ در جايگاه نهم قرار گرفته است و موسسه كاتو عامل عمده فزاينده شاخص فلاكت ايران را نرخ بهره وامها شناسايي كرده است اما خبر خوب اينكه جايگاه ايران در اين فهرست نسبت به فهرست سال گذشته دو پله بهبود يافته است. در فهرست سال گذشته ايران در جايگاه هفتم قرار گرفته بود و شاخص فلاكت آن ٧/٣٦ بود كه حالا بهبودي ٤/٧ نمرهاي را براي خود رقم زده است، گرچه هنوز در كل راه زيادي براي بهبود وضعيت و يافتن جايگاه مناسبي در اين فهرست باقي است.
نشريه فوربس در توضيح وضعيت ايران در گزارش شاخص فلاكت نوشته دلايل اين موضوع كه چرا ايران در اين فهرست در چنين جايگاهي ايستاده است، كاملا واضح و البته متعدد است اما فوربس از فساد اداري و ناشايستگي برخي مديران به عنوان برخي از اين عوامل ياد كرد.
امروز ارزيابي سريع و دقيق تصميمها و سياستهاي برنامهريزان و تصميمسازان از اهميت ويژهاي برخوردار است بهطوري كه اين ارزيابي ميتواند زمان لازم را براي اجراي تغييرات و تعديلهاي احتمالي الگوها و برنامهريزيها فراهم آورد و از هدر رفتن منابع و فرصتها جلوگيري كند.
بر اساس محاسبه شاخصهاي مختلف در بخشهاي اقتصادي، اجتماعي، آموزش، بهداشت و... با استفاده از دادههاي آماري چنين ابزاري را فراهم كرده است. بسياري از اوقات يك شاخص عددي اطلاعات زيادي را منعكس نميكند ولي با تركيب چند شاخص عددي ميتوان به يك نماگر ارزشمندي كه انعكاسدهنده بخشهايي از وضعيت جامعه باشد؛ دست يافت.
تبلیغات متنی
-
شکار پهپاد پنهانکار روی عرشه ناو هواپیمابر
-
شهرآوردی برای درمان بیخوابی؛ توپچیها فینالیست شدند
-
بیانیه اتحادیه عرب درباره جنگ احتمالی در ایران
-
اینترنت هنوز به شرایط عادی بازنگشته است
-
ترامپ شبانه درباره توافق با ایران سخنرانی کرد
-
گلزن پرسپولیس، تنها نامزد مایکل برای بوندسلیگا!
-
تصویری از ملاقات وینیسیوس و کیم کارداشیان در پاریس!
-
بگذارید هنرمندان از درد مردم حرف بزنند
-
عکس توجهبرانگیز از وضعیت هماکنون آسمان ایران
-
فال روزانه چهارشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۴ | فال امروز| Daily Omen
-
دعوت رسمی نتانیاهو از آذربایجان خبرساز شد
-
تصاویر تست پروازی بالگردهای Mi-۲۸ در غرب تهران
-
ستاره پرسپولیسی یاغی شد!
-
دانشمندان راز بازگشت جوانی را کشف کردند
-
توضیحات مهم وزارت خارجه درباره محل مذاکره با آمریکا
-
ترامپ شبانه درباره توافق با ایران سخنرانی کرد
-
عکس توجهبرانگیز از وضعیت هماکنون آسمان ایران
-
تصاویر تست پروازی بالگردهای Mi-۲۸ در غرب تهران
-
روسیه برای یکسره شدن توافق ایران و آمریکا بسته پیشنهادی داد
-
ارتباط ایران با پهپاد ارسالی بر فراز ناو آمریکا قطع شد
-
گزارشی از احتمال انتقال پیام رهبر انقلاب به پوتین توسط لاریجانی
-
مالزی نفتکشهای توقیفی منتسب به ایران را آزاد کرد
-
سکوت هادی چوپان درباره وقایع اخیر شکست
-
نتانیاهو پیش از آغاز مذاکرات، درباره ایران به آمریکا هشدار داد
-
پیغام کاخ سفید درباره مذاکرات بعد از تنش ساعات پیش
-
ایران با کشور همسایه وارد یک معامله عجیب شد
-
یک روایت از علت درخواست ایران برای تغییر محل مذاکره
-
پیغام تلخ علی نصیریان به مردم در تولد ۹۱ سالگیاش
-
علی شمخانی خبر داد: جنگ حتمی است
-
ناو هواپیمابر آمریکا مدعی سرنگونی یک پهپاد ایرانی شد
-
اعزام پهپادهای سپاه برای تعقیب آبراهام لینکلن
-
استعفای وکیل شاکی پرونده «پژمان جمشیدی»
-
ساعدینیا بازداشت و تمام اموال وی مصادره شد
-
پدیده دنیای مداحان در شبکه سه رونمایی شد
-
طراحی پوستر سفر کاریِ سعید جلیلی جلبتوجه کرد
-
زمان دیدار ویتکاف و عراقچی در استانبول مشخص شد
-
تصمیم جدید درباره حقوق کارکنان دولت در سال ۱۴۰۵
-
نیروهای ویژه آمریکا در دیگو گارسیا مستقر شدند
-
حامد بهداد و بهنوش طباطبایی دعوت جشنواره را پس فرستادند
-
حجت اشرفزاده همکاری با صداوسیما را متوقف کرد
-
تصاویری از آتشسوزی گسترده در غرب تهران
-
الناز شاکردوست از سینما خداحافظی کرد
-
مقام روسی: پیامهای آمریکا به ایران، اولتیماتوم هستند
-
واکنش تند پدیده استقلال به برنامه شبکه افق
-
هدف احتمالی ترامپ از «محاصره دریایی ایران» فاش شد
بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج
-
سالن های آرایش و زیبایی
-
پزشکان پوست و مو
-
آموزشگاه آشپزی در تهران
-
گالری پوشاک
-
اخذ ویزا
-
کاشت ناخن
-
محصولات پزشکی
-
تدریس خصوصی
-
مزون و شوی لباس
-
اعزام دانشجو
-
خدمات آرایشی و زیبایی
-
خدمات درمانی
-
مدارس
-
طلا و جواهر و زیورآلات
-
صرافی
-
محصولات آرایش و زیبایی
-
خدمات حیوانات خانگی
-
مهد کودک
-
مبلمان
-
سیسمونی و نوزاد
-
مراکز درمانی
-
پت شاپ
-
رستوران و تهیه غذا
-
تعمیرات مبل در تهران
-
خدمات تفریح و سرگرمی
-
پزشکان متخصص
-
باشگاه های ورزشی
-
فست فودهای تهران
-
سرویس خواب
-
موبایل
-
دکتر زنان در تهران
-
فروشگاه ها و لوازم ورزشی
-
کافی شاپ و سفره خانه
-
دکوراسیون داخلی
-
لوازم خانگی
-
دندانپزشکان
-
آموزشگاه ها
-
صنایع غذایی
-
تزیینات داخلی
-
خدمات منزل
-
دندانپزشکی کودک
-
آموزشگاه زبان در تهران
-
تشریفات و موسسه پذیرایی
-
خدمات ساختمان
-
فروش و خدمات خودرو
-
پزشکان زیبایی و لاغری
-
آموزشگاه موسیقی
-
خدمات مجالس
-
قالیشویی در تهران
-
سایر خدمات
-
جراحی بینی و زیبایی
-
آموزشگاه هنری
-
آتلیه عکاسی
-
آژانس مسافرتی و هتل
نظر کاربران
پس این فلاکتی که ما داریم میبینیم ناشی از توهم ذهن توهم زده ی ماست!!!عجب بایددست جمعی بریم پیش یه روانپزشک!!!!!
متاسفم برات روزنامۀ اعتماد!