جاباما
۶۹۶۵۴۵
۵۱ نظر
۵۰۱۳
۵۱ نظر
۵۰۱۳
پ

هشدار ترسناکِ کردوانی: ۵۰ سال دیگر آب نداریم

وضعیت منابع آبی ایران هر سال نسبت به سال قبل وحشتناک‌تر می‌شود و هر روز پیامدهای ورشکستگی آبی کشور عینی‌تر می‌شود؛ از زمستانی بدون باران گرفته، تا مهاجرت، اعتراض کشاورزان، گرد و خاک و ...

خبرآنلاین: وضعیت منابع آبی ایران هر سال نسبت به سال قبل وحشتناک‌تر می‌شود و هر روز پیامدهای ورشکستگی آبی کشور عینی‌تر می‌شود؛ از زمستانی بدون باران گرفته، تا مهاجرت، اعتراض کشاورزان، گرد و خاک و ...

اما از سویی اقدامات مختلفی هم برای روبرویی با این پیامدها در حال انجام است از قیرپاچی و جنگلکاری در خوزستان، تا پروژه‌های مختلف احیای تالاب‌ها و ... اما هرکدام این اقدامات مخالفان سرسختی هم دارد که یکی از آنها پروفسور پرویز کردوانی پدر علم کویرشناسی ایران است.

کردوانی در رابطه با سهم کشاورزی در بحران آب ایران گفت: «می‌گویند کشاورزها ۹۰ آب را مصرف می‌کنند، افرادی مثل شما هم بیرون نمی‌روید و قبول می‌کنید. مگر شهری‌ها آب را هدر نمی‌دهند؟ علت اینکه تهران رود ندارد ولی ۳ رود فاضلاب دارد چیست؟ چرا نمی‌گوید شهرداری‌ها دیگر چمن نکارند؟ یا مثلا الان در لرستانی که باید کشاورزی ایران را تامین کند ترسیده و گفته الگوی کشت را خودش مشخص می‌کند و از این به بعد زعفران و گل محمدی می‌کارند! مگر مردم نان نمی‌خواهند؟ همه اینها نابود کردن کشاورزی است ولی بالعکس در کشورهای پیشرفته دنیا وقتی به سمت صنعت رفتند کشاورزی را نابود نکردند و حتی کمک هم کردند چون غذا مهم است. اشتباه است که می‌گویند اول هوا، بعد آب و بعد غذا، ولی الان نه بر اساس سیل و خشکسالی که وجود دارد غذا در دنیا مهم است به خصوص برای ما که تحریمیم.»

پدر علم کویرشناسی ایران از راه حل و برنامه خود را برای روبرویی با مشکل بی‌آبی گفت : «اگر می‌خواهیم مشکل آب حل شود هم دولت و هم مردم باید اقدام کنند، اما الان وزارت نیرو فقط آب روستاها را قطع می‌کند، از سویی چند روز پیش مدیرعامل آب تهران گفت که ما در ایران در حوزه شهری آب زیادی مصرف می‌کنیم، او این حرف را می‌زند تا از طریق آب پول بیشتری بگیرد نه اینکه آب را در شهر جیره‌بندی کند.»

اما به هرحال به هر دلیلی ایران درگیر بی‌آبی است و باید در کنار حل مسئله اصلی با خطرات آن هم روبرو شویم،

آقای دکتر فرض کنیم، همه این اقدامات با همین روند ادامه پیدا کنند یعنی همچنین سد بسازیم، به کشاورز آب ندهیم و ... چه آینده‌ای در انتظار نسل بعدی است؟

بیچاره کسی که ۵۰ سال دیگر به دنیا بیاید، تا آن زمان دیگر نه آب سطحی داریم، نه آب زیرزمینی. البته این اتفاق شاید زودتر هم بیافتد.

چراکه در حوزه آب زیرزمینی حداقل فاصله ۲ چاه باید ۱ کیلومتر باشد، اگر در یک لیوان به‌جای یک نی، ۳ نی قرار دهیم آب بیشتری نمی‌گیریم فقط زودتر آن منبع آب را از بین می‌بریم. وزارت نیرو هم که دارد می‌گوید چاه بزنید، اتفاقی که باعث شده دشت تهران هم ۳۶ سانتی‌متر نشست پیدا کند.

بعد از آن هم دیگر آبی نیست، اگر هم باشد آب آلوده است چراکه آب توالت هم وارد می‌شود.

درباره آب سطحی چطور؟

وضعیت این موضوع خیلی بدتر است. مثلا همه می‌گویند سد کرج پر از آب است، اما ۶۰ سانتی‌متر از این سد گل است و همین دلیلی است که برخی می‌گویند آمریکا همه سدها را خراب کرد. البته سد را خراب نمی‌کنند فقط جلوی سدسازی را می‌گیرند.

سدها نیاز به مدیریت دارند، برای مثال ۵ سال پیش سد تهران پر شد و در شهر سیل آمد. این اتفاق افتاد چون ما باید چند سانتی‌متر از سد را خالی می‌گذاشتیم. دومین موضوع این است که سدها هم مثل چاه‌ها عمر دارند، سدها وقتی پر از گل می‌شوند می‌میرند.

پس اگر بارندگی زیاد باشد هم سدهای ما نمی‌تواند پر شود، همین امسال هم بعد از بارندگی سد ورامین و کرج را باز کردند چراکه دیدند سد پر شده.

چه اقدامی می‌شود برای این موضوع انجام داد؟

هر سدی که می‌سازیم باید دو برنامه روی آن پیاده کنیم، یکی باید در بالادست آن آبخیزداری کنیم و دوم اینکه از همه مهم‌تر است شست‌وشوی هیدرولیک است. اقداماتی که الان انجام می‌دهیم باعث می‌شود همه گل‌ها از بین نروند و اگر این اتفاق نیافتد میلیون‌ها آدم می‌میرند.

چون هرسال آب کمتری ذخیره می‌شود و این خطرناک است. مثلا این سد لتیان را گفتند برای ورامین می‌سازند و ۰.۱ دهم آن را به تهران می‌دهند الان ۸ سال است که دریچه این سد بسته است. این کار ظلم است، ورامین هم شهر و باید به آن آب بدهیم ضمناً بستر این سد تخت می‌شود سیل میاید و میلیون‌ها آدم می‌میرند.

ممکن است به‌طور موقت کاری انجام دهند و تاج سد را چند متر افزایش دهند، اما سد کرج و سد لتیان دیگر ظرفیت این اتفاق را ندارند.

هشدار ترسناکِ کردوانی: ۵۰ سال دیگر آب نداریم

پس بیچاره کسانی که ۵۰ سال دیگر به دنیا بیایند، چاه آن‌ها که خشک است و سدشان هم خشک می‌شود. این کارها مدیریت می‌خواهند که انجام نمی‌شود.

اما چرا مدیریت نمی‌کنند؟

به خاطر تأمین آب شهر تهران، البته من برای این موضوع راه‌حل دارم. الان دارند با هزینه بسیار زیاد حلقه‌ای در اطراف پایتخت درست می‌کنند تا بتوانند به هر نقطه‌ای آب ببرند. اگر این کار را کردند بیایند دریچه سد کرج را باز کنند و به مردم تهران بگویند تا صرفه‌جویی نکنند آب ندارند.

اما این کارها را نمی‌کنند و باز از جای دیگری آب می‌آورند و همه را بیچاره می‌کنند مثلا می‌گویند آب مازندران را می‌آورند، مازندران بدبخت است آب ندارد. مازندران شرقی آب ندارد اما می‌خواهند آب بارندگی شدید را بیاورند، در پایان مازندران هم مثل ورامین می‌شود و همه آب خود را از دست می‌دهد.

همین است که باید جای آب شرب باید بگویند آب پایتخت‌نشین‌ها.

آقای کردوانی، یکی از دیگر اقدام‌هایی که چند سالی برای حل مشکل آب در حال انجام است، بحث احیای تالاب‌ها است. اما شما از خشکی آب‌های سطحی می‌گویید چطور ممکن است تا ۵۰ سال دیگر در سد آب نداشته باشیم اما تالاب‌ها احیا شوند؟

امکان ندارد تالاب‌ها احیا شوند، اگر هم می‌گویند تالابی احیا شده اشتباه است. دارند آب نیشکر که پر از فاضلاب است را وارد این تالاب می‌کنند. یا مثلا می‌گویند باتلاق گاوخونی را زاینده‌رود خشک کرد نه این باتلاق را سوء مدیریت خشک کرد. اتفاقا اگر سد می‌ساختند اوضاع بهتر بود.

من بارها دیدم این باتلاق خشک‌شده، اگر سد می‌ساختند و میزان مشخصی آب را برای باتلاق باز می‌کردند، میزانی هم می‌دادند شهر توسعه پایدار به وجود می‌آمد. یعنی هم باتلاق داشتیم، هم کشاورزی، هم صنعت و هم شهر. اما این کار را نکردند و دیگر آب نداریم. این هم باعث می‌شود گردوخاک از باتلاق بلند شود.

چه‌کار کنیم گردوخاک از این تالاب‌ها و باتلاق‌ها بلند نشوند؟

برای این موضوع باید ریگ بپاشند، ریگ خیلی ساده و ارزان است اما این‌ها قیر می‌پاشند که ۱۳ مشکل دارد.

چه مشکلاتی؟

ببینید استفاده از قیر برای بلند نشدن خاک، خیانت است. از سال ۱۱۳۴۲ مالچ نقتی یا قیر شل از لیبی آوردیم و در هرجایی که ماسه می‌خواست حرکت کند قیر پاشیدیم. از آن زمان تا حالا ده‌ها بار قیر پاشیدیم که اشتباه است. از مهر تا دی، سازمان جنگل‌ها ۱۴۲ میلیون تومان مالچ نفتی گرفته است.

این قیر ۱۳ عیب دارد که ایراد دارد، اول اینکه ماده نفتی است که می‌توان از آن پول بیشتری به دست آورد، از سویی این نفت باید به قیر تبدیل شود، بعد باید به آن اضافه کنیم تا نرم شود. چهارمین مسئله این است که باید ماشین مخصوصی برای آن درست کنیم که میلیون‌ها تومان هزینه دارد.

بعد وقتی جایی قیر بپاشید می‌بینید انگار تمام منطقه سوخته، ضریب حرارتی هم زیاد می‌شود و موجودات زنده زیادی می‌میرند حتی این ماده سرطان زا است.

یا اگر جایی مالچ متری ریخته شود سیل راه می‌افتد، آب در ماسه فرود می‌رود ولی وقتی قیر بریزیم ماسه این ویژگی خود را از دست می‌دهد. بدتر بعد از مالچ پاشی نمی‌توانیم روی آن راه هم برویم.

ببینید از همه بدتر اینکه اثر قیر در ۳ سال به‌طورکلی از بین می‌رود و قیر هم تبدیل به ریزگرد می‌شود. بارها در مناطق مختلفی این اقدام را انجام داده‌اند و نتیجه‌اش را هم دیده‌اند.

اقدام دیگری که به جدیت در حال انجام است بحث جنگل‌کاری است این کار می‌تواند مفید باشد؟

نه، این کار را هم نمی‌توان انجام داد. قبل برای اینکه در دشتی گیاهی رشد کند ۲ سال به آن آب می‌دادند تا ریشه آن به عمق زمین برسد و از آب زیرزمینی استفاده کنند. الان دو مسئله داریم یکی اینکه ملک مردم را گرفته‌ایم، دوم اینکه چه درختی می‌خواهیم رشد بدهیم؟ الان مثلا آب کارون را گرفتند و دارند آبیاری می‌کنند، این‌ها باید آبیاری خود را تا آخر عمر ادامه دهند چراکه آب‌های زیرزمینی به ۲۰۰ متری زیرزمین رفته‌اند و دیگر ریشه درخت به آن‌ها نمی‌رسد.

این است که می‌گویم برای مبارزه ریزگردها و تپه‌های ماسه‌ای باید نوآوری داشته باشیم، من طبیعت را مشاهده کردم و دیدم درجایی که ریگزار است اندکی گردوخاک هم بلند نمی‌شود، مثلا از بیابان لوت هیچ خاکی بلند نمی‌شود. ریگ ماده‌ای است که فراوانی زیاد هم دارد.

برای مقابله با بیابان‌زدایی باید از موادی استفاده کنیم که در محل وجود داشته باشد، ارزان باشد، مسائل زیست‌محیطی نداشته باشد و برای همیشه مفید باشد. ریگ همه این ویژگی‌ها را دارد و برعکس طرح‌های الان به‌طور فوری جلوی بلندشدن گردوخاک را می‌گیرد.

نیازی هم نیست از ۲۰ ریگ استفاده کنیم فقط یک ریگ جواب می‌دهد، این کار را می‌توان یک‌بار برای همیشه انجام دهیم. ضمناً ریگ بوی بدی هم نمی‌دهد و افراد می‌توانند به زندگی خود ادامه بدهند.

پس چرا این کار را انجام نمی‌دهند؟

من در استان یزد سخنرانی کردم و هیچ ایرادی از حرف‌هایم نگرفتند. حالا که برگشتم می‌گویند این پروژه گران تمام شده اولا که این‌گونه نیست ولی حتی اگر قیمت ریگ ۵ برابر مالچ هم باشد باز آلودگی ندارد و یک‌بار انجام می‌شود.

برای تثبیت ماسه چه‌کار می‌شود کرد؟

تپه ماسه‌ای دیگر ریزگرد ندارد، من ۲ برنامه برای آن دارم یکی برای خوزستان و یکی غیر خوزستان. در غیر خوزستان پیشنهاد می‌کنم جای مالچ نفتی، مالچ ماسه‌ای استفاده شود. ۵۰ درصد مخازن همین تانکرهایی که برای ما سیمان می‌آورند را آب کنیم، ۳۵درصد آن را رس بریزیم و ۱۵ درصد هم ماسه. آن‌وقت بتن ایجاد می‌شود و ماده‌ای غیرقابل نفوذ به وجود می‌آید.

البته میزان این مواد را باید آزمایش کنند و در پایان ماده ایجاد شده را روی تپه‌های ماسه‌ای بسازیم، قیر گران است اما این مالچ ارزان‌تر است.

اما در خوزستان شرایط فرق دارد و تپه‌های شنی را می‌توان با گیاه تثبیت کرد، بارندگی در این استان وجود دارد و با استفاده از گیاه‌های علفی می‌توان جلوی ایجاد گردوخاک را گرفت. اگر هم دیدیم مثل امسال بارندگی نشد می‌توان از آب‌های زیرزمینی استفاده کرد.

اما برخی از این گردوخاک‌های ناشی از بادهای ۱۲۰ روز طبیعی هستند برای آن چه‌کار کنیم؟

موضوع دیگری که خیلی مهم است درباره بادهای ۱۲۰ روزه است، در زاهدان من دیدم تپه‌های ماسه‌ای زندگی مردم را خراب می‌کند. درگذشته زندگی در زابل به آب و باد وابسته بوده، این باد مانند کولر تأثیر می‌گذاشت اما الان این باد باعث بدبختی آن‌ها شده.

پس به نظر باید از جایی که باد می‌آید سنگ‌ریزه بریزیم. این را به رئیس دفتر استاندار زاهدان گفتم ولی این کار را نکردند. اخیر هم یکی از مسئولان گفته اگر ریگ بپاشیم سرطان‌زا است. تا کی می‌خواهیم این روند را ادامه بدهیم؟ تنها راه این است که در آنجا سنگ بریزیم و یک‌عمر مردم بدون عینک زندگی کنند.

اما الان ۳۰ درصد مردم کور شدند چون سنگ آنجا گرانیت است و زندگی آن‌ها به‌کلی فلج است. وضع خیلی بد است مردم فقیر شدند و مهاجرت هم در حال افزایش سریع است.‌

‌باید به فکر آینده مردم باشیم، الان که زلزله می‌آید من می‌گویم به‌جای اینکه فکر خانه مردم باشید فکر قناتشان باشید.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
درآمد ماهیانه 5-20 میلیون از توی خونه با موبایل

آموزش رایگان کسب درآمد 5-20 میلیون ماهیانه از خونه و فقط با یه موبایل ساده رو در یک وبینار رایگان آموزشی یاد بگیر

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      انهایی که تو خانه سونا دارند بترسند

    • بدون نام

      عزیزم گوش شنوا نیست. مسولین کر شده اند

    • A 21

      یعنی بعد 50 سال دیگه برف و بارون نمیاد؟

    • بدون نام

      این بابا فقط میخواد مطرح باشه!

      پاسخ ها

      • بدون نام

        اقای محترم دکتر کردوانی نیازی ب مطرح شدن نداره...شما هم بهتره به علم و تکنولوژی احترام بزاری.......

      • ناشناس

        چرا مردم اینقدر راحت تو این فضا اجازه گفتن هرچیزی رو به خودشون میدن؟

      • بدون نام

        2205:
        میگویند پسته بی مغز اگر لب وآ کند رسوا شود؛ حالا توست !!!
        خخخخخخخ

      • بدون نام

        این آقا نظراتش کاملا درسته و یک نخبه است اونهایی که مثل شما فکر میکنند با طرحهای غلط وضع را بدتر کرده اند

      • بدون نام

        شما از ژن خوب هستي و ميري کانادا؟

      • بدون نام

        تو هم میخواهی کر وکور ونادان باقی بمونی

    • بدون نام

      خداازبنده ها بندگی خواسته خ.دش خدایی بلده این پیش بینیها هرقدردرست هم بنظربیاید نادرست است درایران همه تصمیم دارندهرچه می توانندبه مردم استرس واردکنند تافکرشان ازسیاست فاصله بگیرد وراهزنان راحت تربه چپاول ثروت کشور مشغول باشند

      پاسخ ها

      • بدون نام

        آفرین

    • بدون نام

      اصراف آب وهر چیز دیگری را اسلام حرام کرده و وظیفه هر فرد مسلمان است که در مصرف صرفه جویی کند ولی تا ۵۰ سال دیگر چه کسی می داند چه اتفاقی خواهد افتاد شاید انسان ها متوجه خداوند شدند واز گناهان دوری وبه خدا رجوع کرده وکلا اقلیم آب و هوا تغییر کرد یا شاید هیچ یک از ما تا آن موقع نباشیم وآخر زمان شد و.....

      پاسخ ها

      • بدون نام

        من نمیدونم خدا پس کجای این دنیاست که قرار باران دیگه نیاد

      • بدون نام

        پس دست رو دست بذاریم و تماشا کنیم؟ اخه این چه حرفیه؟کجایی اسلام امده برای اینده برنامه ریزی نکنیم؟

      • بدون نام

        علل همه بدبختی ایرانی ها فرهنگ پایین هست نه گناه! فرهنگ درست شه خودبخود همه چی درست میشه! که البته فرهنگ صحیح هیچ وقت اینجا اجرا نمیشه چون اسمش شده غرب زدگی!

      • بدون نام

        اتا این قبیل اسکول ها هستند مشکلات ادامه دارند.

    • PKE

      ...سوره ملك (آیه ۳۰)

      قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ مَآؤُكُمْ غَوْرًا فَمَنْ يَأْتِيكُمْ بِمَآءٍ مَعِينٍ (٣٠)

      بگو: «به من خبر دهید اگر آبهای (سرزمین) شما در زمین فرو رود، چه كسی می‌تواند آب جاری و گوارا در دسترس شما قرار دهد؟!»(۳۰)

      پاسخ ها

      • علی

        ملت به خاطر خودتون هم که شده یه مقدار دین داشته باشید اگر هم ندارید لااقل حرمت دین رو در جلوی هم حفظ کنید و توهین به مقدسات نکنید
        دین خدا ناموس خداست در طول تاریخ بارها دیده شده نکنید
        این رو هم به شما به ظاهر دیندارهای منفعت طلب و مفت خور گفتم و هم به اونها که کلا همه بدبختی ها رو به گردن دین و نه نفهمی مردم می‌اندازند
        هر دو گروه لطفاً به خودتون بیایید تا دیر نشده

      • امیر

        باسلام به مجلس ودولت نسبتا محترم .در کاشان در فصل تابستون روزانه بصورت متوسط هر کولر ابی 600لیتر اب مصرف میکنه که باحساب سر انگشتی 400000نفری وهر خانواده 4نفره فقط یک کولر .روزانه60000000لیتر اب هدر میره اگر مجلس محترم و نمایندگان سلفی بگیر تصویب کنن برق منطقه یارانه ای بشه (البته اگر بتونن درسال یک مسافرت کمتر برن) وبرای خرید کولر گازی وام کم بهره بدن خودش میتونه کمک شایانی به نسلهای اینده باشه

    • ...

      اوج بی کفایتی اونجایی هست که کشوری با دو دریا مشکل آب داشته باشه.آقا جان،ما مردم حاضریم پول شیرین کردن آب از دریارو هم بدیم،مشکل دیگه ای نیست؟شما هم با پول اون نفت که ارث باباتونه برید کانادا.

    • sajad ziaie

      با سلام و احترام و با تشکر از جناب پرفسور کردوانی
      فرمایش پرفسور کاملا متین می باشد ولیکن متاسفانه تا زمانیکه فرهنگ درست مصرف کردن و همچنین مدیران ناکارآمد داریم هر چقدر هم فریاد بزنیم بی فایده ست چرا که هم در صنایع مختلف و هم مصارف خانگی و کشوری ارزش آب را درست نمیدانند تا زمانیکه به بحران جدی برخورد کنند و از همه مهمتر ارزش پول را خیلی بیشتر از محیط زیست و آب میدانند ....
      گفته می‌شود که صحبت من به 70 درصد مدیران و مردم و .... میباشد.

    • بدون نام

      من که پنجاه سال دیگه نیستم، بچه هم ندارم که غصه بعد خودم رو بخورم. الهی شکرت.

      پاسخ ها

      • علی

        یه تفکر انگلی تمام عیار
        خدارو شکر که بچه نداری وگرنه کی میخواست تربیتش کنه

      • بدون نام

        خودتی. من اگر بچه ندارم از جهت خودم قرار نیست غصه خودم رو بخورم ولی غصه بچه های امثال توی رو که هیچی از زندگی دیگران نمی دونند و بیخود و بیجهت قضاوت می کنند رو قطعا می خورم و امیدوارم خدا تو رو هدایت کنه. مطمئن باش در مصرف آب و منابع طبیعی هم به فکر تو هستم و خدا شاهده که تا بتونم دلسوز تمامیت کشورم هستم. روز قیامت هم جلوی تو رو خواهم گرفت برو استغفار کن گرچه نمی بخشمت و بشین احساس کن که نیستی که به خدایی خدا دلم رو امشب شکستی و واگذارت می کنم به خدا و نمی بخشمت. خدا رو شکر بچه ندارم که در کنار بچه های تو بزرگ بشه، و از خدا میخوام تو که اینقدر مدعی ادب و تربیت هستی خدا کف دستت بذاره.

    • بدون نام

      بدبختی این که پادشاه هان قدیم هر چی زمین پر آب و خوب بود به روس و انگلیس بخشیدن . حالا حاکمان جدیدشون ، دم درآوردند و مسیر آب به ایران می بندند /

    • بدون نام

      شمال کشور آب جنوب کشور آب چقدر بی مدیریتی؟

    • بدون نام

      کی شیفت دیلیت میزنی خدا ؟

    • ناصر

      باید کمیته ای اضطراری تشکیل بشه بالادست همه نهادها حتی دولت هر منطقه رابررسی کنه راه حل بده وراه حل اجرا کنه و نظارت کنه این سازمان محیط زیست ما بدرد لای جرز هم نمیخوره

    • بدون نام

      خیالتان راحت باشه با این مدیریت و آبخیز داری و مسئولین و نهاد های موازی، متقاطع....... به ده سال هم نمی کشه فقط با مدیریت علمی و فنی کلیه تالاب ها و دریاچه را به زمین فوتبال تبدیل کردند آقا جان بگو ماشالله که عزیزان یک موقع چشم نخورند

    • بدون نام

      کاش جای ابن مسئولان که فقط دنبال صندلی ریاست هستند افراد صاحب نام و علم مانند ایشان را در راس وزارت قرار میدادند که مشور ما دچار نابودی نشود

    • بدون نام

      آخه این چه کشورداری مسخره ای است .یعنی چه تا پنجاه سال دیگه آب نداریم خوب یه راهکاری بزنین ...یه خورده اون مغزای کوچیکتون رو بکار بندازید الان عصر پیشرفته وشما عقب افتاده ها گیر ما افتادیم .

      پاسخ ها

      • بدون نام

        فعلا که دارن با اختلاسا جیباشونو پر میکنن که برن بچه هاشونو تو بلاد کفر به دنیا میرن یا اینکه خودشون شهروند اون بلاد هستن .خود مردم باید یه فکر اساسی بکنن

    • بدون نام

      ما که داریم از فقر و نداری ذره ذره میمیریم

    • Mina

      بعضی از مردم نمیفهمن
      وقتی بهشون هشدار میدی چرا انقدر شیر اب رو باز کردی به ادم میخندن
      طرف با تحصیلات عالیه ولی شعورش در حد یه قطره اب هم نیست

    • حسین شمس

      این آقا نزدیک به نود سال عمر دارند و خیلی آدم با سواد و مطرحی در سطح دنیا میباشند

    • رضا

      همه چیز دست خداست نه کردوانی

    • بدون نام

      ما امسال به جنوب مسافرت کردیم وتو تمام مدارسی که اسکان بودیم تمام شیر آلات واشرشون خراب بود وآب همینطور هدر میرفت .مدارس درجه سه همه چی از کثیفی کبره بسته بود .الان هم که برگشتیم بچه هام اسهال و استفراغ شدن !!من نمیدونم اون بدبختایی که اونجا تحصیل میکنن چه جوری زنده ان .آب که همینجور بی خودی هدر میره .مردم مسلمون که که برای مسواک زدن و وضو گرفتن اندازه صد لیتر آب مصرف میکنن اصلا آب تا جیره نشه خداییش قدرشو نمیدونن.من که اعصابم خداییش خورد میشه حتی طرف با تحصیلات بالا دستشو میخواد بشوره کلی آب هدر میره

    • بدون نام

      از همین امروز باید فکری برای بی آبی بکنن امسال تو استان فارس از هرسال دیگه ای کتر بارون اومده مجموع روزهای بارونی به ۵ روز کامل نرسید

    • بدون نام

      شاید هم تا 50سال آینده همه ایران دریا شود فقط خداوند متعال میداند تا فردا چه اتفاقی می افتد بهتره تو کار خداوند دخالت نکنیم

    • بدون نام

      مهاجرت میکنیم
      اینا میخوان به ما استرس بدن.
      تا پنجاه سال دیگه خدا بزرگه
      به احتمال زیاد ما دهه شصتی ها هم نیستیم.

    • بدون نام

      ایران کشورخشکیه نبایدکشاورزی کنه مجبوریه مردم ازبیکاری کشاورزی میکنن ودولت به این کارافتخارمیکنه وصادرات وقتی۱۰ملیون شغل افغانی خارجی اشغال کردهمینهابرن کلی ازبیکارهامشغول به کارمیشن وکاسبی واقتصادخوب میش ومنابع کشوروبودجه روبه جای زدن کارخانه ا وشغل خرج حدود۱۶ملیون افغانی میکنیدنتیجش نابودی ایران وایرانی خداجای حق نشسته

    • بدون نام

      ته تهش بالاخره باید بمیریم حالا چه فرقی میکنه از مریضی یا از گشنگی یا از تشنگی یا جنگ یا پیری و زلزله یا هر چیز دیگه به نظر من تا هستی از هر چیزی که دم دستت هست استفاده کن و سود ببر چون هر چی نخوری و استفاده نکنی ضرر کردی و مردی تا هستی خوش باش .... بعد از مرد ن من دیگه فرقی برام نمی کنه پنجاه سال دیگه آب هست یا نیست .... بود بود نبود هم نبود تهش مردم و نفاست حتی برای کل کائنات پس بیخیال به قول خیام نقدا بچسب تا هست و تا هستی بخور بریز و بپاش لذتش ببر ...

    • مهدی

      با در نظر گرفتن صحبت های دوستان متوجه شدم که واقعا نه تنها ایران بلکه مردم ایران هم نابود شدن و ازشعور و انسانیت و عقل تهی شدن. اون دسته از دوستانی که صحبت ازخواست خداوند میکنند خدا کجا گفته که اب و هدر بدید ؟ایا انسان قدر تصمیم گیری برای اینده نداره؟ خدواند به انسان عقل داده و قدر تصمیم. تصمیم و اراده امروز ماس که فردا رو برای اینده میسازه. 1 درصد هم اگر صحبت این فردی که عمرشو در این راه گذارنده درست باشه با توجه به وضعیت حال ایران باید جدیگرفته باشه نمیشه فردارو به امید خدا با تصمیم های نادرست واگذارکرد.متاسفانه در طی سال های انقلاب این طرز تفکر ها ایران رو به اینجا رسونده ... موفق باشید.به امید فردایی بهتر

    • کاظم

      اینجاست که کاربرد انرژی هسته ای برای شیرین کردن آب معنا پیدا می کنه ولی گویا برخی دوستان مایل به استفاده از این انرژی نیستند می ترسند آمریکا خوشش نیاید

    • بدون نام

      واقعا خشکسالی داره بیداد میکنه مثل استان فارس از همین امروز کولرها روشن کردن خدابداد تابستان امسال برسه قعطی اب میاد بارون که نزد استان فارس

    • بدون نام

      باید عرض کنم که این اقا دیگه پیر هستند و.مغزش درست عمل نمیکنه در ثانی دولت باید از چند پرفسور ماهر جوان و با تجربه کمک بگیره ظمنا این اقا به فراوانی ونعمت اعتقاد نداره و به خدا اعتماد نداره .

    • امیر

      باسلام به مجلس ودولت نسبتا محترم .در کاشان در فصل تابستون روزانه بصورت متوسط هر کولر ابی 600لیتر اب مصرف میکنه که باحساب سر انگشتی 400000نفری وهر خانواده 4نفره فقط یک کولر .روزانه60000000لیتر اب هدر میره اگر مجلس محترم و نمایندگان سلفی بگیر تصویب کنن برق منطقه یارانه ای بشه (البته اگر بتونن درسال یک مسافرت کمتر برن) وبرای خرید کولر گازی وام کم بهره بدن خودش میتونه کمک شایانی به نسلهای اینده باشه

    • بدون نام

      به درک از خدامه هیچی از این کشور خرافات زده باقی نمونه

    • بدون نام

      آب میخواهید چیکار......... بچسبید به زندگی ....گور بابای آب...... بروید صفا سیتی بندر

    • م م

      آب زیاد داریم
      آب شرب و کشاورزی نداریم
      وقتی بیش از ۷۰ درصد زمین آبه
      صحبت از بی آبی مسخره ست
      تنها راه حل اینه که آب دریاها رو بشه تصفیه و شیرین کرد
      متاسفانه تو مملکت ما کسی به فکر نیست
      من دستگاه تصفیه لازم رو اختراع کردم
      ولی هیچکدوم از مسئولین توجهی نکردن

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج