۸۱۲۵۵۸
۱۸ نظر
۵۰۱۳
۱۸ نظر
۵۰۱۳
پ

عید کریسمس چقدر به ایرانیان مرتبط است؟

محمد قائدی؛ روانشناس سیاسی، دانشگاه ایالتی واشنگتن در یورو نیوز نوشت: در چند سال گذشته در روزهای نزدیک به کریسمس بحثی -به ویژه در فضای مجازی- میان ایرانیان رونق پیدا می‌کند که این جشن چقدر به «ما» مرتبط است. گاهی منتقدین به کسانی که کریسمس را جشن می‌گیرند برچسب «خودباخته و کم‌ظرفیت و باکلاس نما» می‌زنند.

محمد قائدی؛ روانشناس سیاسی، دانشگاه ایالتی واشنگتن در یورو نیوز نوشت: در چند سال گذشته در روزهای نزدیک به کریسمس بحثی -به ویژه در فضای مجازی- میان ایرانیان رونق پیدا می‌کند که این جشن چقدر به «ما» مرتبط است. گاهی منتقدین به کسانی که کریسمس را جشن می‌گیرند برچسب «خودباخته و کم‌ظرفیت و باکلاس نما» می‌زنند.

آیا کریسمس نماد غرب‌گرایی است؟

بعضی مخالفان جشن گرفتن کریسمس آن را نماد غرب‌گرایی می‌بینند. واقعیت اما این است که جشن میلاد مسیح لزوما غربی نیست و به واسطه تجربه زیست اجتماعی، موضوع غریبی برای ایرانیانی نیست که در مجاورت ارمنی‌ها زندگی کرده اند. البته تحقیقاتی هم منتشر شده که این جشن را اساسا ایرانی می‌داند.

علاوه بر این کریسمس برای نسلی از ایرانیان مسیحی و غیرمسیحی با بهترین کارتون‌های دهه شصت پیوندی روانی دارد، آن روزها در نبود اینترنت و لوح‌های فشرده، مردم اتکای زیادی به تلویزیون ملی برای دیدن برنامه‌های سرگرم کننده داشتند و معمولا روزهای نزدیک به کریسمس، کارتون‌هایی چون رابین هود و اسکروچ از تلویزیون نمایش داده می‌شد. کارتون‌هایی که آن نسل بسیار دوستشان داشت. بنابراین حکم به یکسره نامرتبط بودن کریسمس به ایرانیان با توجه به این پیوندهای اجتماعی و روانی بحث برانگیز است.

مرتبط بودن یک مناسبت با «ما» تنها محدود به کریسمس نیست، بلکه بسیار شنیده ایم که استدلال مشابهی در مورد بی ربط بودن مثلا عاشورا یا سیزده به در مطرح می‌شود. عده ای می‌گویند عاشورا متعلق به عربهاست و ربطی به ایرانیان ندارد و در مقابلش بعضی دیگر می‌گویند سیزده به در متعلق به زرتشتی‌هاست و با «ما» ارتباط ندارد.

از نگاه کارکردگرایانه اما مناسبت‌ها می‌توانند فرصتی برای یادگیری، یادآوری و رشد فراهم کنند. مثلا فارغ از مذهبی بودن، عاشورا می‌تواند ظرفیتی برای یادگیری و یادآوری آزادگی و مقاومت در مقابل ظلم ایجاد کند. یا مثلا سیزده به در می‌‌تواند ما را نسبت به طبیعت متوجه‌تر کند. البته به درستی می‌توان گفت خیلی وقتها این مناسبت‌ها از درس‌هایشان خالی شده اند، اما این تقصیر مناسبت‌ها نیست. ضمن اینکه همچنان هستند کسانی که از همین ظرفیتها برای رشد شخصیتی و روانی شان بهره می‌برند. کریسمس هم به همین شیوه آموزنده و انگیزاننده است.

داستان عیسی مسیح، شخصیتی که به روایت انجیل در آخور طویله زاده شد اما جهان خود و پس از خود را دگرگون کرد، احتمالا به عده ای انگیزه و اندیشه می‌دهد و کریسمس ظرفیتی برای شنیدن و یادآوری این داستان‌ها ایجاد می‌کند. اگر کسی می‌تواند هرروز بدون این یادآوری‌ها «آگاه» زندگی کند که چه خوب، اما برای بسیاری، تنها کریسمس، عاشورا، سیزده به در و مناسبت‌های مشابه یادآور این آموزه‌ها و انگیزاننده رشد هستند.

در کنار آنچه گفته شد باید در نظر داشت که جمعیت ایرانیان مهاجر و ساکن در خارج از کشور (به ویژه درکشورها ی غربی) نسبت به گذشته بیشتر شده و از سویی با سهولت دسترسی به رسانه‌ها از طریق گوشی‌های همراه و رشد ضریب نفوذ رسانه‌های اجتماعی - به ویژه فیسبوک و ایسنتاگرام- ارتباط میان ایرانیان داخل و خارج از کشور هم از بیشتراز گذشته شده است. حالا مردم از جزییات زندگی یکدیگر، بیش از گذشته خبر دارند. بر این اساس جشن گرفتن کریسمس توسط بعضی ایرانیان مهاجر مایه نقد آنان می‌شود.

دراینجا باید در نظر داشت که کریسمس برای بخش بزرگی از این ایرانیان خارج نشین، تنها تعطیلی رسمی‌ تقویم کاریشان و جزو معدود فرصت‌ها برای سفر و بازدید است. باید به این ایرانیان گفت اگر در کریسمس دور هم جمع می شوید و شاد هستید کریسمس به شما مربوط است. چرا که یکی دیگر از کارکردهای مناسبت‌ها تخلیه هیجانی (شادی، غم، خشم) و کارکرد دیگر دورهم جمع شدن است. علاوه بر این‌ها کریسمس فرصتی برای نشان دادن توجه و احترام به سنت‌های جامعه میزبان است. این یعنی باز کردن فضای دوستی و تفاهم در دنیایی که مدام رو به «دیگری‌سازی»، عدم تفاهم، و خشونت است.

کریسمس جایگزین نوروز نیست

بعضی منتقدین می‌گویند ما خود عید نوروز داریم و نیازی به کریسمس نداریم. این نقد اما به این نکته بی‌توجه است که کریسمس برای ایرانیان جایگزین نوروز نیست. جشنی است اضافه بر آن و جامعه ایرانی همچنان همت بالایی در باشکوه نگه داشتن نوروز و شروع بهار دارد.

همچنین زندگی به شکل طبیعی غم و فشار زیادی برای همه دست و پا می کند؛ پس چه بهتر که بهانه‌های آرامش و شادی هم بیشتر باشند. علاوه بر مواردی که در خصوص کارکردها گفته شد تغییرات در درک هویت هم عامل دیگری است که نگاه به مناسبت‌ها و قضاوت در مورد فرهنگ‌ها را تغییر داده است.

درجهان جهانی شده بسیاری از مردم ضرورتی نمی‌بینند با حصارهای ملی و مذهبی مانعی سر راه شادی خود بتراشند. مثلا بسیاری بدون اینکه هندی باشند جشنواره رنگ هندی را برگزار می‌کنند، بعضی بدون اینکه از اهالی آمریکای لاتین باشند سالسا می‌رقصند و بسیاری بدون اینکه ایرانی باشند در بزرگداشت مولانا در قونیه دورهم جمع می‌شوند شعر می‌خوانند و پایکوبی می‌کنند. فرهنگ‌ها هر یک محصولاتشان را عرضه می‌کنند و انسانها براساس نیازهایشان یا کارکرد این محصولات از آن میان انتخاب می‌کنند.

کریسمس بزرگترین و جهانی ترین این دست جشن‌هاست. نه مطلوب است و نه ممکن که با برچسب زدن و خشمگین بودن جلوی جریانی ایستاد که این مناسبت را جشن می‌گیرد.

همچنین نگاهی به منتقدین کریسمس نشان می‌دهد که آنها عموما نه از قشر سنتی یا مذهبی که از میان روشنفکران هستند. گروهی از آنان که دیدگاه‌های چپ دارند با توسل به مقولات شی گشتگی و کالا زدگی و با مایه گذاشتن ار لوکاچ و مارکوزه کریسمس را به کاپیتالیسم گره می‌زنند و ایرانیان را از آن نهی می‌کنند. البته که مغالطه است اگر از نقد تشویق به خرید به نقد کلیت جشن گرفتن کریسمس توسط ایرانیان برسیم. بعید است بابانوئل (و برهمان سیاق عمونوروز و ننه سرما) همدست نظام سرمایه داری باشد.

درپایان باید به این نکته اشاره کرد که با گزاره‌های اقتدارگرایانه نمی‌شود خط روشنی بین مرتبط و غیرمرتبط کشید. ضمن اینکه نگرش اقتدارگرایانه در نقد کریسمس از جنس همان نگرشی است که بعد از به قدرت رسیدن، یک روز ویدئو را ممنوع کرد و روز دیگر از دیوار مردم بالا رفت تا دیش‌های ماهواره را جمع آوری کند. امروز می‌توان به داوری نشست و ناموفق بودن این نگرش در مدیریت جامعه را شاهد بود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • مملکت ویران

      آقا عیدوخوشحالی واسه ماایرانیان نیومده.شادی کلا واسه ماحرومه.شمااصلا خودتون ناراحت نکنین

      پاسخ ها

      • آدولف هیتلر

        اونایی که اختلاص کردن رفتن کانادا غربگرایی نیست و اونایی که دنبالش رو هم نمیگیرند شریک جرم نیستند موضوع مهمتر از کریسمس وجود داره

      • بدون نام

        برای شفایت دعا می کنم

      • بدون نام

        بی خودی برای خودت چرت و پرت نگو اگر بخواهی بگی دین اسلام جشن نداره ومحدوده و همش غم بی خودمیگی چون هر جمعه عید است و عید های فراوانی داریم در دین اسلام پس سکوت کنید خیلی بهتره

      • رضا

        هیچی به ما ربط نداره

      • .

        اصلا ربط نداره

      • مملکت ویران

        کاربر۰۰:۱۷هچ نظری راجب نظرتون نمیدم فقط میتونم بگم که۱۰۰سال مونده برسی به سطح یه آدم معمولی.فقط این جمله به عقلم رسید

    • خدا

      مسئولین محترم به ما یاد دادن،سولاخ موش هم به ما و اونا مربوطه چه برسه به مراسم بزرگی مثل کریسمس،میگی نه یه دوری توشهر بزن ببین چه چیزهایی به مسئولین مربوط نمی شه،اگه چیزی پیداکردی جایزه داری!!!

    • بدون نام

      در جایی مثل دبی به بهانه کریسمس توریست جذب می کنند ولی در کشور ما با شادی کریسمس برخورد می شود!؟ کلا همه چیز حرام است مگر اینکه خلافش ثابت بشه! یا مجبور به قبولش بشیم. خودمونو گول نزنیم و دنبال مقصر نگردیم. مشکل از فرهنگ ماست که فقط کمی از قبایل آدمخوار بالاتر است و با فرهنگ جهانی فرسنگها فاصله دارد.

    • ۲۰۱۹

      میلاد حضرت مسیح(ع)و آغاز سال نو میلادی خدمت هم استانی ها و هموطنان مسیحی عزیزم تبریک عرض میکنم در پناه خدا و حضرت مسیح باشید

    • احمد

      همان قدر که عید نوروز مقدس و ارزش مند است شما نمی توانید شادی رو از این مردم بگیرید

    • محمود

      بیشعوریم حدی داره. تو خرج زندگیمون موندیم هی واسه ما خرج نتراشید. ضمنا من شماهارو می شناسم. با اون تبلیغات ضد یلداتون و حالام که هر روز یه مطلب درباره کریسمس. امیدوارم به راه راست هدایت بشید

    • رامین

      هی برترین، خبر ممنوعیت کریسمس تو چین و همچنین خبر ناراحتی سپنتا نیکنام از بی توجهی به زرتشت رو نذاشتی تو سایتت. بعد می گم از اونور تغذیه می شی می گی نه

    • شهلا

      مملکت ما به این لیبرالای غربزده احتیاج نداره ما خودمون نوروز داریم

    • بدون نام

      والا حضرت مسیح 25 دسامبر متولد نشدن. امپراطور روم برای کم کردن نفوذ ایران و ائین میترا در اروپا تاریخ تولد ان حضرت را به شب یلدا تغییر داد. همه جای دنیا سال نو با بهار شروع می شود ولی غربی ها سال نو را 3 ماه جلو کشیدند و برای همین هم پیشرفت کردن. انگار که ساعت را ده دقیقه عقب بکشی همیشه ده دقیقه جلو هستی! افرادی که بعد از شهریور بدنیا میایند یک سال دیرتر مدرسه میروند. این کار جلو کشیدن سال غربی ها به زاد وولد هم ربط دارد.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        این قسمت توهم توطئه

      • بدون نام

        خخخخ چه مسخره گفتی

      • بدون نام

        خدایا شفا؟

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج