۱۱۰۳۶۴۱
۲۸ نظر
۵۵۰۱
۲۸ نظر
۵۵۰۱
پ

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

اگر بیننده‌ی خندوانه باشید حتما دیده‌اید که در قسمت دوم آن، تِم برنامه استایل دهه شصتی ایرانی بود. این انتخاب برای بسیاری از افراد یادآور روز‌ها و خاطرات گذشته بود. به‌همین بهانه تصمیم گرفتیم نگاهی به استایل ایرانی‌ها در آن دوره داشته باشیم.

برترین‌ها: در سری جدید برنامه‌ی خندوانه که این روزها درحال پخش است، ایده‌ای متفاوت اجرا شده، آن هم به‌نمایش درآمدن برنامه با تِم مشخص است. اگر بیننده‌ی خندوانه باشید حتما دیده‌اید که در قسمت دوم آن، تِم برنامه استایل دهه شصتی ایرانی بود. این انتخاب برای بسیاری از افراد یادآور روزها و خاطرات گذشته بود. به‌همین بهانه تصمیم گرفتیم نگاهی به استایل ایرانی‌ها در آن دوره داشته باشیم.

عکس‌هایی از رامبد و رفقا با استایل دهه شصتی

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

استایل در دهه شصت

مُد دهه‌ی۱۳۶۰شمسی را به جرات می‌توان مُد انقلابی نامید. میل به ساده زیستی، دوری از مُد و جنگ تحمیلی هشت ساله، همه و همه باعث شد اصولاً مُد در سال‌های دهه‌ی۶۰ شمسی به حاشیه برود و یا بهتر است بگوییم مفهوم دیگری از مد در بین مردم به وجود بیاید.

لباس مردان ایرانی در این سال‌ها به شلوار‌های پارچه‌ای گشاد و پیراهن‌های ساده تغییر یافت. لباس رسمی و اداری در این سال‌ها هم کت و شلوار بدون کراوات بود.

در دهه ۶۰، کراوات به عنوان نمادی از فرهنگ غربی به حاشیه رفت و به تیپ‌های خاصی از جامعه منحصر شد. در این دهه معدودی از افراد بودند که لباس و ظاهر خود را با سبک و سیاق روز دنیا هماهنگ می‌کردند. این افراد بیشتر از فرهیختگان و طبقه‌های بالای اجتماعی بودند.

ولی در این میان بیشتر مردم به خاطر حال و هوای انقلابی از پوشش‌های ساده‌ای که در آن زمان بین مردم محبوب شد استفاده می‌کردند و این پوشش‌ها کم کم دوره‌ی خاصی را در تاریخ مملکت ما رقم زدند.

پوشیدن مانتو‌های چند سایز بزرگ‌تر

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

الهه بصیر در روزنامه همشهری نوشت: انقلاب اسلامی بر هر موضوعی که الهام گرفته و تقلید از فرهنگ غربی بود، خط بطلان کشید؛ از نحوه پوشش گرفته تا چیدمان خانه‌های اعیان‌نشین و حتی مهمانی‌های آنچنانی که تا پیش از آن جایی در فرهنگ اصیل ایرانی نداشت. اما رد پای تقلید از غرب همچنان در پوشش زنان دهه شصتی دیده می‌شد.

آن موقع مانتو‌های گشاد و رنگارنگی مد شده بود که قدشان تا مچ پا می‌رسید. این مانتو‌ها آن‌قدر گشاد و بلند بودند که اگر کسی آن‌ها را به تن می‌کرد و به کوچه و خیابان می‌رفت، آن هم در دوره‌ای که گرایش به چادری‌شدن بسیار پررنگ شده بود، مورد سرزنش قرار نمی‌گرفت؛ مانتو‌هایی که در عین سادگی برای خودشان با دنیایی تغییرات ریز و درشت همراه بودند که بنا بر سلیقه مخاطب اعمال می‌شدند.

بعضی از آن‌ها جیب‌های بزرگی داشتند؛ آن‌قدر بزرگ که به خنده با خورجین موتور‌های گازی قیاس می‌شدند. برخی دیگر آستین پفی بودند؛ یعنی آستین‌شان از سرشانه چندین و چند چین خورده و یک پف بزرگ روی شانه نشانده بود که گاهی ارتفاع آن تا نزدیک گوش می‌رسید و سر و گردن را در پف آستین‌ها پنهان می‌کرد.

برخی دم آستین‌شان با دکمه جمع می‌شد و برخی دیگر مچ‌دوزی شده بودند؛ مانند سرآستین پیراهن‌های مردانه. در این میان، اما همه‌شان یک وجه مشترک داشتند؛ آن هم اپل‌های بزرگی بود که به سرشانه مانتو می‌دوختند تا کمکی باشد برای نگه‌داشتن این مانتوی چند سایز بزرگ‌تر روی شانه‌های چند سایز کوچک‌تر؛ اپل‌هایی که از مد غربی به یادگار مانده بودند؛ از مد دهه ۶۰ میلادی. شاید این اپل‌ها تنها بارقه‌های تقلید از مد غربی بودند که رد پایشان در ساده‌گرایی این دهه سراسر تغییر باقی مانده بود.

حالا که تصویری از آن مانتو‌های دلبر با اندازه غول‌آسایشان برایتان کشیدیم، بد نیست بدانید که هرکسی این مانتو‌ها را نمی‌پوشید و به قول معروف مخصوص دختر‌های جوان و خانم‌هایی بود که به تیپ‌زدن اهمیت زیادی می‌دادند.

شلوار‌های دست به گریبان با باد

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

بعد از شلوار‌های جذب و دمپا‌گشادی که پیش از انقلاب بسیار محبوب بود و خیلی‌ها آن را سوغات مسافران از فرنگ برگشته می‌دانستند، نوبت به پوشیدن شلوار‌های گشاد مردانه رسید؛ شلوار‌های راحتی که انگار آمده بودند تا انتقام جذب‌بودن تیپ قبلی را بگیرند. آ‌ن‌قدر گشاد بودند که اگر هر دو پا را در یک پایشان می‌کردی باز هم جا اضافه می‌آمد. به اندازه دوخت چند شلوار پارچه می‌بردند. اوایل که روی کار آمده بودند خیلی‌ها به تمسخر می‌گفتند این شلوار‌ها آمده‌اند تا هر روز با باد دست به یقه بشوند.

وقتی کسی از این شلوار‌ها می‌پوشید و سوار موتور گازی می‌شد، پاچه‌های شلوارش مثل بادکنک باد می‌شد و چنان در باد می‌رقصید که گویی قصد پرواز دارد. برای جمع کردن کمر این شلوار‌های پرچین، خیاط‌ها بالایشان چند پیله می‌گرفتند. به همین دلیل به این شلوار‌ها پیلیسه‌ای یا ۶ پیله می‌گفتند. شعار مد دهه شصتی‌ها، سادگی و ساده‌گرایی بود. این شلوار‌های تک‌رنگ راحت به خوبی مقید بر شعار پوشش این دوره بودند؛ با آن رنگ‌های عمدتا متمایل به خانواده قهوه‌ای که در دوره قبل کمتر به آن توجه می‌شد.

بعد‌ها که شلوار‌ها راه تعادل را در پیش گرفتند و نه به جذبی شلوار‌های پیش از انقلاب بودند و نه به گشادی شلوار‌های دهه‌شصتی، شلوار پیلیسه‌ای‌ها رفتند در صندوقچه خاطرات و هر بار که کسی یادشان می‌کرد لبخند گشادی بر صورتش نقش می‌بست؛ به گشادی همان شلوار‌های ۶ پیله.

به‌طور کلی خصوصیت بارز استایل افراد در دهه شصت را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • شلوار دمپاگشاد
  • یقه خرگوشی
  • چند دکمه اول یقه معمولا باز بود
  • پیراهن‌های گل‌گلی و طرحدار
  • شلوار‌های پلیسه (معروف به ۶ پلیسه)
  • کت و شلوار براق
  • اپُل
  • پشتِ مو
  • کاپشن‌های بادی
  • کت و شلوار سفید

پدیده‌ی مُد و مُدگرایی

درباره استایل دهه شصتیِ رامبد و خندوانه‌ای‌ها

پدیده‌ی مُد، شکلی از تقلید و پیروی و یکسان سازی اجتماعی، اما متقابلاً پیوسته درحال تغییر بوده و از زمانی به زمان دیگر و میان طبقات مختلف اجتماعی، متفاوت است. باوجود این که بسیاری تصور می‌کنند که مُد تنها حربه‌ای است برای افزایش فروش، اما این اصطلاح، مفهومی بسیار پیچیده‌تر از این هاست.

شلوار‌های ۶ پیله گشادی که امروز عکس‌شان را می‌بینیم و ریسه می‌رویم که مگر می‌شود با چنین شلواری سرکار و دانشگاه حاضر شد و در جشن و مهمانی شرکت کرد، روزی برای خودشان کبکبه و دبدبه‌ای داشتند و کسی که آن‌ها را می‌پوشید چنان بادی به غبغب می‌انداخت که گویی شق‌القمر کرده است. خاصیت مد و مدگرایی همین است؛ همین که امروز لباسی به تن کنیم که، چون ماه مجلس بدرخشیم و فردا با یک فلش‌بک‌زدن به گذشته، احتمالا با دیدن چند عکس یادگاری یا نشستن در جمعی که خاطرات گذشته را برایمان تداعی می‌کند، روی زمین پخش شویم و بخندیم به تیپی که داشتیم.

در گذشته به‌ویژه دهه ۶۰ که رسانه نقش تأثیرگذاری بر زندگی افراد داشت، مجریان تلویزیونی، فوتبالیست‌ها و بازیگران سریال‌های خانوادگی تأثیرگذارترین افرادی بودند که مد روز را نمایش می‌دادند و در واقع روی تیپ مردم اثر می‌گذاشتند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      به خاطر پول مردم رو مسخره کرده !!!!! گرین کارت کانادا رو گرفته و زنده باد وطنم سر میده !!!!!!

      پاسخ ها

      • بدون نام

        کانادا گرین کارد نداره بی سواد

      • بدون نام

        اتفاقا برنامه جالبی بود
        من با اینکه اصلا نگاه نمیکن خندوانه رو ولی یکی از دوستان پیشنهاد داد ک ببیــنم خیلی خاطرات برام زنده شد

      • بدون نام

        جو نده دیگه

      • بدون نام

        حداقل صدا سیما به اینها تریبون نده ...برنامه قسمتی چند میگیره میبره میریزه بانکهای کانادا
        وطنم وطنم هم سر میده کانادا نشینی که مردم رو تشویق به پایداری و خوشحالی از زندگی در ایران میکنه طاقت بیارید مردم !!!!

    • رادمهر

      واقعا خز بود الان بهتره

      پاسخ ها

      • بدون نام

        لیست سال دیگه تیپهای الان از نظر این گان خز است
        کلا روالش همینه
        ایران و امریکا هم نداره خاطرم هست یاهو یه بار درخواست داده بود که مدل موها و تیپهای هفتاد و هشتاد (میلادی) کاربرانش رو خواسته بود به نمایش گذاشته بود یعنی جوک بود که تو کامنتها رد و بدل میشد

      • بدون نام

        الان ک مد داره دوباره ب همون دوران برمیگرده و طرفدارای زیادی هم داره
        بنظرم مد دهه ۸۰ از همچی ضایع تر بود

      • @

        چند سال دیگم‌ الان خز میشه به تو میخندن

    • بدون نام

      شلوار ساسون دار میگفتن نه پلیسه ای

      پاسخ ها

      • بدون نام

        نه .
        دقیقا شلوار ۶ پیلی میگفتن.

      • بدون نام

        هر چی که زمان میگذره مدهای قدیم به قول امروزیا خز میشه...

      • بدون نام

        احتمالا نویسنده متولد ده شصت هست اون موقع زیر ده سال سن داشته خاطرش نیست اسمش وی بوده این افراد تو عکس وایع دههای پنجاه و ماقبل هستند که اون زمان جوان بودند و این تیپها رو میزدند

    • بدون نام

      مااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا خیلی باحالیم ؟

    • بدون نام

      لباسایی هم که حالا مد شده و مردم می پوشن و کلاس میزارن واقعا مضحک و خند داره فقط ما چون اونا رو زیبا می بینیم عیباشو ن رو نمی بینیم و فکر می کنیم خیلی زیبا و های کلاس هستند!!
      بعنوان مثال شلوارایی که الان جوونا میپوشن و آنقدر جذب بدنشونه که امکان حرکت آزاد رو ازشون می گیره و یا اینکه تا یه وجب بالای قوزک پا ، کوتاست و یا شلوار های مدل فاق کوتاه که مرزهای اخلاق رو کلا جابجا کرد !!!!!

      پاسخ ها

      • بدون نام

        واقعا درست

    • بدون نام

      مدل فکل زدن و پشت مو واپلهای بزرگ همونوقتا تو اروپا و آمریکا هم بود اما شلوار 6پیله نداشتن،پیله هاش کمتر بود

      پاسخ ها

      • بدون نام

        من این تیپها رو تو فیلمهای قدیمی ایران دیدم مشابه تیپهای فیلمهای هالیوودی هشتاد و نود میلادی هست

    • بدون نام

      بهترین روش زندگی
      درامد دراوردن در ایران
      خرج کردن در کانادا

      پاسخ ها

      • بدون نام

        دقیقا تو کانادا نمیشه از این پولهای مفت و گنده دراورد

      • بدون نام

        اگه بهترین روش زندگیست، چرا شما امتحانش نمیکنید؟

    • بدون نام

      شاید زمانی میشد با حال و هوای انقلاب مردم‌رو سرگرم کرد اما الان دیگه نمیشه. فرهنگ غالب و مسلط بر دنیا غیرقابل شکسته

      پاسخ ها

      • بدون نام

        اونم چه فرهنگی یارو با کفش مجلسی میره بازار یا برا گردش آرایش عروسی میکنه مدی که حتی تو غرب مصخره است چون ما هیچی روددرزمان و مکان خودش استفاده نمیکنیم

      • بدون نام

        من هر وقت مانتو می‌خریدم اول. اپل رو میکندم چون بدم می‌آمد

    • م .م

      رامبد اینجا شبیه محمود شهریاری شده

    • بدون نام

      سمیه خخخخ

    • بدون نام

      لباس تنگ لباس ذلت است

    • بدون نام

      رامبد ریاکاره .میگه ایران ایران ولی حاضرنیست بچش ایرانی باشه.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج