خودافشاگری؛ شیر و ویرهای رایج در فیسبوک
پدیده خودافشاگری و به اشتراک گذاشتن پست ها و مطالبی کاملا شخصی و خصوصی، این روزها به یک پدیده عادی بین جوان ها تبدیل شده، اما چرا؟
همشهری جوان: پدیده خودافشاگری و به اشتراک گذاشتن پست ها و مطالبی کاملا شخصی و خصوصی، این روزها به یک پدیده عادی بین جوان ها تبدیل شده، اما چرا؟
«برات میل می زنم.» این جمله، تا همین چند سال پیش نشانه به روز بودن و توی باغ بودن گوینده بود که به جای فرستادن مطلبی با فکس، پست یا پیک بادپا، آن را از طریق شبکه اینترنت به دست مخاطبش می رساند اما حالا و امروز، با تغییر نسل و البته پیدا شدن سر و کله شبکه های اجتماعی فراوان، این جمله به نوعی نشاندهنده عقب افتاده بودن گوینده هم هست.
امروزه جوان ها دیگر برای هم چیزی را میل نمی کنند یا نمی فرستند، بلکه آن را روی صفحه شخصی شان به اشتراک می گذارند. آن جمله حالا تبدیل شده است به جملات دیگری نظیر «روی والم گذاشتم»، «دیشب شیر کردم، ندیدی؟» یا نمونه های مشابه.
اما نکته اینجاست که به اشتراک گذاشتن مواردی اینچنینی که مورد استفاده چند نفر است و کاربرد بیرونی و عینی دارد، یک مسئله است، به اشتراک گذاشتن چیزهایی کاملا شخصی، پیش پا افتاده و بدون هدف مشخص هم به شدت رایج شده.
طرف می آید و می نویسد «الان مرحله 4 بازی فلان هستم»، اما در این حرف قصد راهنمایی برای ادامه مسیر بازی را ندارد. «دیشب بهمان فیلم را دیدم، بهم چسبید» به قصد نقد فیلم و به اشتراک گذاشتن مواضع سینمایی جدید نیست. «من دارم می رم بخوابم» باز هم نباید خیال کنیم که منظور گوینده این است که آیا کسی با من کاری دارد؟ نه، اینها هیچ کدوم با چنین نیت هایی نوشته نشده. اینها فقط به اشتراک گذاشتن چند پست ساده است.
share کردن، همین. شاید یک مثال دیگر کمک کننده باشد. به تازگی فیس بوک آپشن جدیدی اضافه کرده است که در آن کاربر می تواند همه عکس هایی را که از ابتدا تاکنون آپلود کرده بوده، در قالب یک فیلم کوتاه تماشا کند. بیشتر کاربرها اما این فیلم ها را دارند برای نشان دادن به همدیگر به اشتراک می گذارند اما واقعا این میل مفرط به اشتراک از کجا آمده است؟ چه کارکردی دارد: کدام نیاز را پاسخگویی می کند؟ دیگران چرا این پست ها را می خوانند و نظر می دهند؟ این پدیده در باقی دنیا هم همینقدر رایج است؟ آیا باید نگران بود؟ یا رفتاری کاملا طبیعی است؟ ... توی این پرونده سعی کرده ایم درباره جواب این سوال ها حرف بزنیم.
چطور به اشتراک گذاشتن پست های معمولی دنیا را تغییر می دهد؟
پنجره گشوده به دنیای دیگر
اسم پسربچه را نمی دانیم. اینکه کلاس چندم بوده را هم همینطور. هیچ اطلاعات دیگری هم از او نداریم، جز اینکه آن روز صبح مدرسه اش دیر شده بود. پسربچه ناراحت بود و برای همین، مادرش کمی از غذایی را که از شام دیشب برای ناهار امروز نگه داشته بود، توی ظرفی - احتمالا ظرفی گران قیمت و شیک - کشید و داد دست پسر تا برای معلمش ببرد. حالا دیگر خیال پسر راحت بود که آن روز دعوا نخواهد شد.
این ماجرای آشنا، روی لوحه ای گلی مربوط به سه هزار سال پیش و با الفبای میخی نوشته شده است. از زمان اتفاق تا وقتی که ساموئل نوح کریمر معروف بتواند متنش را بخواند، ۵ هزار سال زمان گذشته بود. تا آن روز، ما از تمدن سومر باستان اطلاعات بسیار کمی داشتیم اما همین لوحه شکسته، به یکباره دانش سومرشناسی را به طرز حیرت انگیزی گسترش داد.
ازاین لوح دانشمندان فهمیدند که اولا نظام آموزش منظم و منضبطی در دنیای سومر قدیم برقرار بوده است. فهمیدند که آموزش برای سنین کودکی بوده. سوال هایی درباره شکل مدارس، مقاطع تحصیلی و محتوای دروس پیش آمد. در مورد وضع خوراک و معیشت مردم سومر باستان آگاهی هایی به دست آمد. چیزهایی درباره ساختار خانوادگی و وظایف معمول هر عضو دانسته شد و مهمتر از همه اینکه فهمیدند بشر ظرف این ۵ هزار سال هیچ تغییری نکرده است و هنوز هم هیچ سیستم پاچه خاری و رشوه و هدیه، کارایی دارد.
یک لوحه شکسته، کار یک پنجره را کرده بود. پنجره ای که حالا باز شده بود و ما به دنیایی مدفون در زیر غبار قرن ها راه پیدا کرده بودیم. از ۴۰ هزار سال پیش و ساکنان غار التامیرا تاکنون، بشر میل به ثبت کردن احوالات شخصی خودش و نشان دادن به دیگران داشته، زمانی با نقاشی دیواری روی غار، زمانی با علامت های میخی شکل، صفحات پاپیروس، پوست حیوانات و ... از عصر هخامنشی و افتتاح جاده شاهی و اولین سیستم پستی تاریخ هم امکان به اشتراک گذاشتن این نوشته ها با جمعیت های وسیع تر فراهم شد.
حدود هزار سال بعد، انتشار روزنامه قدم مهم بعدی بود. بعد انگار که بشر از این ایده اشتراک گذاری جمعی خوشش آمده باشد، حوادث سرعتشان به طرز حیرت انگیزی بالا رفت. اختراع مورس، رادیو، تلفن، شبکه های بین کامپیوتری و بالاخره اینترنت جهان شمول (www)، وبلاگ ها و بالاخره شبکه های اجتماعی. این، نقطه ای است که حالا در آن قرار داریم.
از سیر نقاشی روی غار تا امروز، ابزارهای ارتباطی مدام بیشتر و با کاربردهای متنوع تر شده اند و در عین حال، دامنه اشتراک گذاشتن مطالب در آنها هم همینطور گسترده تر و گسترده تر شده است. امروزه دسترسی به هر صفحه اینترنتی توسط ۲ میلیارد و ۴۰۵ میلیون و ۵۱۸ هزار و اندی کاربر این شبکه ممکن است. تیراژی که هیچ روزنامه ای هرگز نمی توانست به دست بیاورد. اما اشتباه نکنید، این فقط یک عدد نیست.
اگر ما می توانیم با کشف رمز الواح گلی سومری، پنجره ای به دنیای سومر باستان باز کنیم، با شنیدن یکی از معلقات سبع به زندگی اعراب جاهلی سرک بکشیم و با خواندن زندگینامه خودنوشت ابوحامد غزالی («المنقذ من الضلال» به معنی نجات از تاریکی ها) از سبک زندگی در نظامیه بغداد قرن چهارم اطلاع پیدا کنیم، کامنت ها و استاتوس هایی هم که امروزه در صفحات اینترنتی ثبت می شود، دقیقا همان کارکرد را دارند. می گویند هر ثانیه چند هزار پست و کامنت در شبکه اینترنت رد و بدل می شود؛ این یعنی که هر ثانیه چند هزار پنجره به روی ما گشوده می شود.
در اینجای بحث معمولات تحلیلگران علوم ارتباط به کارکرد خبررسانی شبکه های اجتماعی اشاره می کنند و اینکه حالا به نوعی «دموکراسی» در خبررسانی برقرار شده است و هر کسی می تواند خبر مورد نظر خودش را منتشر کند و از این قبیل صحبت ها، منتها نکته اینجاست که در وضعیت جدید، حتی شخصی ترین و معمولی ترین و پیش پا افتاده ترین پست ها هم باز اهمیت دارند. هر پست یا کامنتی، در واقع دریچه ای است رو به یک دنیای جدید. هر لحظه می شود فهمید چه کسانی خسته هستند، چه گروه هایی غصه دارند، بقیه از چی لذت می برند... آنها که زرنگتر بوده اند، خیلی زودتر متوجه این نکته شده اند و الان شرکت هایی تاسیس شده اند که کارشان تحلیل همین کامنت ها و پست های به ظاهر بی اهمیت است.
ایده دنیاهای موازی، همواره از ایده های محبوب فلاسفه بوده است. فیلیپ پولمن در «نیروی اهریمنی اش» با این ایده فلسفی، داستانش را پیش برده. او از خنجری می گوید که در برج فلاسفه وزیر نیرو و تاثیر کواکب ساخته شده و قادر است با شکافتن هوا، ما را از دنیایی که در آن هستیم به دنیای دیگری ببرد که درست در همین لحظه و همین جا، زندگی درآن با مردمان دیگر و تاریخ زمانی دیگر جریان دارد.
تبلیغات متنی
-
فرهاد مجیدی با تنفس مصنوعی مورایس برگشت!
-
متن پاسخ ایران به پیشنهاد آمریکا درباره پایان جنگ
-
تیپ متفاوت بازیگر سریال کلینیک رویا کنار دریا
-
پیام تازه ترامپ درباره ایران جلبتوجه کرد
-
ماکرون از یک ماموریت امنیتی با ایران حرف زد
-
چشمک توپچیها به قهرمانی با ضربه چکشی
-
اولین واکنش به خبر تاسیس پایگاه اسرائیل در عراق
-
صداوسیما: عدم ابلاغ قانون حجاب باعث جنگ شد!
-
خانم بازیگر مشهور ازدواج کرد
-
جریمه طرح ترافیک مشخص شد
-
جمله ترامپ درباره تنگه هرمز خبرساز شد
-
پایان کار مهاجم موردعلاقه پرسپولیس در تیم عربستانی
-
گزارش سیانان از دستور رهبر انقلاب درباره مذاکره
-
ادعای تازه درباره درآمد نجومی از تنگه هرمز
-
طرز تهیه دلمه گوجه فرنگی خوشمزه و مجلسی
-
متن پاسخ ایران به پیشنهاد آمریکا درباره پایان جنگ
-
پیام تازه ترامپ درباره ایران جلبتوجه کرد
-
صداوسیما: عدم ابلاغ قانون حجاب باعث جنگ شد!
-
جمله ترامپ درباره تنگه هرمز خبرساز شد
-
گزارش سیانان از دستور رهبر انقلاب درباره مذاکره
-
ادعای نتانیاهو: وارد ایران میشویم و اورانیوم را خارج میکنیم!
-
ترامپ: من نگفتم عملیات رزمی علیه ایران تمام شده
-
واکنش همتی به افزایش نرخ دلار: منطقی بود
-
فوری؛ پاسخ ایران به متن پیشنهادی آمریکا ارسال شد
-
پوتین: ایران پیشنهاد رقیقسازی اورانیوم را داد
-
شغل جدید و عجیبی که این روزها رونق گرفته است
-
ماجرای تعمیر خانه یک خانم مسن توسط رسول خادم
-
ادعای امارات درباره شلیک پهپاد به خاک این کشور
-
رگبار و رعد و برق از این تاریخ مهمان تهران است
-
سرقت مسلحانه از طلافروشی در اندرزگو
-
توهین باورنکردنی به علی دایی روی آنتن زنده صداوسیما!
-
بنر آیسان اسلامی در چند شهر مازندران زده شد
-
تمام واکنشها به خبر دیدار پزشکیان با رهبر انقلاب
-
یک اتفاق هولناک دقایقی بعد از ترور رهبر کرهشمالی
-
اولین تصویر از حمله موشکی به پتروشیمی امیرکبیر
-
اعتراض به گرانیها به تجمعات شبانه رسید
-
بنگاه برادر رونالدو در گلشهر کرج افتتاح شد!
-
چهل سالگی فیلمی که تا هنوز و تا ابد دوستش داریم
-
ادعای هاآرتص: این کشور مانع سرنگونی نظام ایران شد
-
حرکت پهلوانانه رسول خادم همه را به ستایش وا داشت!
-
پیام تبریک متفاوت ایران به سخنگوی کاخ سفید
-
پرونده پژمان جمشیدی در افکار عمومی پیچیدهتر شد!
-
ویدئوی خبرساز همشهری از مداحی برای دختران کمحجاب!
-
یک عبارت دو کلمهای از دل قطعی اینترنت متولد شد!
-
تعریف و تمجید یک رسانه از تتوی بیرانوند روی دستش
بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج
-
سالن های آرایش و زیبایی
-
پزشکان پوست و مو
-
آموزشگاه آشپزی در تهران
-
گالری پوشاک
-
اخذ ویزا
-
کاشت ناخن
-
محصولات پزشکی
-
تدریس خصوصی
-
مزون و شوی لباس
-
اعزام دانشجو
-
خدمات آرایشی و زیبایی
-
خدمات درمانی
-
مدارس
-
طلا و جواهر و زیورآلات
-
صرافی
-
محصولات آرایش و زیبایی
-
خدمات حیوانات خانگی
-
مهد کودک
-
مبلمان
-
سیسمونی و نوزاد
-
مراکز درمانی
-
پت شاپ
-
رستوران و تهیه غذا
-
تعمیرات مبل در تهران
-
خدمات تفریح و سرگرمی
-
پزشکان متخصص
-
باشگاه های ورزشی
-
فست فودهای تهران
-
سرویس خواب
-
موبایل
-
دکتر زنان در تهران
-
فروشگاه ها و لوازم ورزشی
-
کافی شاپ و سفره خانه
-
دکوراسیون داخلی
-
لوازم خانگی
-
دندانپزشکان
-
آموزشگاه ها
-
صنایع غذایی
-
تزیینات داخلی
-
خدمات منزل
-
دندانپزشکی کودک
-
آموزشگاه زبان در تهران
-
تشریفات و موسسه پذیرایی
-
خدمات ساختمان
-
فروش و خدمات خودرو
-
پزشکان زیبایی و لاغری
-
آموزشگاه موسیقی
-
خدمات مجالس
-
قالیشویی در تهران
-
سایر خدمات
-
جراحی بینی و زیبایی
-
آموزشگاه هنری
-
آتلیه عکاسی
-
آژانس مسافرتی و هتل


نظر کاربران
الان با این همه اطلاعات و کلمات زیبا دقیقا می خوای چی بگی؟
خوب فیس بوک همینه دیگه. از قدیم گفته اند: اگر حرف به درد بخوری دارید تبدیل به کتابش کنید. اگر حرفی دارید که چندان به درد بخور نیست وبلاگ بزنید. اگر حرفی دارید که اصلا ارزش گفتن ندارد پیج فیس بوک باز کنید.