ضربه تلویزیون به فروشنده
در شبی که موضوع «هفت» بررسی سینمای اجتماعی بود، منتقد برنامه به یک باره پای فیلم اصغر فرهادی را وسط کشید و ضمن نقد آن، داستان فاش شد. این اتفاق، خلاف اصول برنامه است که فیلم ها را با افتادن کف فروش نقد می کند. این ماجرا را بررسی کرده ایم.
روزنامه هفت صبح - احمد رنجبر: «همه جذابیت «فروشنده» به پایان غافلگیرکننده آن است.» این جمله را از زبان مخاطبان بعد از دیدن فیلم اصغر فرهادی شنیده اید. از آن طرف اگر پی گیر برنامه «هفت» باشید مطلع هستید که فیلم های سینمایی در روزهای پایانی اکران مورد نقد و بررسی قرار می گیرند. این رویه حدود یک سال بعد از شروع فصل اول، توسط فریدون جیرانی پایه گذاری شد تا نقد فیلم باعث لو رفتن داستان و مهم تر و از آن عامل دلزدگی مخاطبان نشود.
جمعه شب اما هفت سنت شکنی کرد و سراغ نقد «فروشنده» رفت. به نقد صرف هم اکتفا نشد و داستان لو رفت! چرا این اتفاق رخ داد؟ تعمدی در کار بود یا همه چیز سهوی بود؟ این سوال و چند پرسش دیگر محور این گزارش است.
بهروز افخمی در برنامه این هفته بار دیگر سراغ پرونده سینمای اجتماعی رفت. علیرضا امینی و تینا پاکروان مهمان های بخش نخست بودند و در بخش دوم مسعود فراستی و سعید قطبی زاده در این باره صحبت کردند. حرف های قابل تاملی رد و بدل شد و اتفاقا ملموس تر و جذاب تر از گفته های بخش اول بود. در ادامه بحث، نام «یه حبه قند»، «دربند»، «هیس دخترها فریاد نمی زنند» و... به عنوان نمونه فیلم های اجتماعی به میان آمد اما مسعود فراستی پیشنهادی مطرح کرد که چرا سراغ موارد جدیدتر نرویم: «چرا اینقدر حرف های قدیمی می زنیم، بیاید از دو فیلم جدیدی که مدعی این ژانر هستند و فروش بسیار بالایی هم دارند یعنی «لانتوری» و «فروشنده» صحبت کنیم.»
فراستی به «لانتوری» و بیننده های آن لقب مازوخیستی داد اما چون بهروز افخمی «لانتوری» را ندیده بود بحث به سمت «فروشنده» برگردانده شد.
داستان کجا لو رفت؟
سعید قطبی زاده شروع کننده بحث می شود اما طوری حرف می زند که داستان لو نرود. به تصنعی بودن روابط و چیدمان قصه نقد وارد می کند اما نمی تواند داستان را لو ندهد! در این لحظه بخش مهمی از داستان «فروشنده» فاش می شود؛ قطبی زاده اما بیش از آن که نگران اسپویل کردن «فروشنده» باشد نگران اتهام احتمالی به خاطر نقد فیلم است: نبه خاطر جو به وجود آمده و جوایز مهمی که فیلم برای سینما گرفته و از طرفی دارد خوب می فروشد، نمی توان در برنامه زنده در حالی که این فیلم روی پرده است مستقیم در مورد آن صحبت کرد. نباید ساده لوحانه فکر شود که چه اتفاق بی نظیری افتاده و این نوعی انحطاط فرهنگی است که صبر کنید یک فیلم در جشنواره کن جایزه بگیرد و بعد مورد اقبال ما واقع شود.»
اخطار مجری
بهروز افخمی خیلی زود متوجه می شود که داستان «فروشنده» در حال لورفتن است و به منتقد اخطار می دهد که الان وقت آن نیست که به نقد جزییات فیلم بپردازیم. در ادامه از هر دو منتقد برنامه درخواست می کند که بعد از افتادن کف فروش فیلم حتما به برنامه بیایند و فیلم را نقد کنند. افخمی بلافاصله نظرش را درباره «فروشنده» و نسبت آن با سینمای اجتماعی بیان می کند.
فراستی دست بردار نیست
خادم دستانه است اگر فکر کنیم مسعود فراستی بدون هدفی خاص، مسیر بحث درباره سینمای اجتماعی را به سمت «فروشنده» کشاند. اگر بیننده برنامه هفت بوده باشید اذعان می کنید که هدف او سعید قطبی زاده این بوده که نقدشان به فیلم فرهادی را عمومی کنند. به هشدار مجری هم توجه نشان ندادند که اخطار می داد «طوری حرف نزنید که داستان لو برود».
مسعود فراستی در دو سه دقیقه فیلم را این طور تحلیل می کند: «فروشنده نام نسبی گرایی بی معنی خودش را می خورد. این فیلم قبل از فیلم بد قرار می گیرد و هنوز شکل نگرفته است. خودش دوست دارد که به آن چیزهایی چسبیده شود و پشت آن دفاع، جنجال کند. فیلم «فروشنده» ناچیزتر از این حرف ها است. بسیار شعاری است در نسبی گرایی و تعمیم دادن. این فیلم اصطلاحا یک سرکاری است.»
در اینجا افخمی با فراستی همراه می شود و جمله درباره فیلم می گوید که بخش دیگری از داستان لو می رود! افخمی ناخواسته در دام فراستی افتاد؟ بحث هایی که پس از آن به میان می آید همه درباره داستان و فرجام کاراکتر اصلی است تا بدین شکل قصه فیلم اصغر فرهادی به طور کامل اسپویل شود!
ماجرا تعمدی بود؟
پیش از اکران عمومی «فروشنده» بحثی داغ در رسانه های اصولگرا شکل گرفت که این فیلم نماد بی غیرتی است و چه و چه. بعد از آن حوزه هنری متهم شد که چرا اجازه اکران این فیلم در سنیماهایش را صادر کرده؟ بماند که حوزه فقط چند سینما را به «فروشنده» داده و در عمل به فیلم روی خوش نشان نداده است. با اکران فیلم اعتراض های تندی علیه «فروشنده» در رسانه های اصولگرا درگرفت. تلویزیون هم در این مدت با عدم پخش تیزرهای فیلم اصغر فرهادی، موضع منفی اش در قبال «فروشنده» را ثابت کرده.
در این شرایط فیلم، پیش از موعد در برنامه هفت نقد می شود و بدتر این که داستان لو می رود تا شائبه هم صدایی مسئولان تلویزیون و هفت، علیه «فروشنده» قوت بگیرد.
ماجرا اتفاقی بود؟
از منظری دیگر که به ماجرای جمع شب نگاه کنیم، می توان به سهوی بودن مسیر نادرست هفت حکم دارد. یعنی رویه بهروز افخمی در هفت این بوده که بدون عافیت طلبی نظرش درباره فیلم ها و اتفاقات سینمایی را مطرح می کند؛ او نشان داده حرفش از جنس سینما است و مسائل فرامتن را در کارشناسی برنامه دخالت نمی دهد.
با این پیش زمینه چرا در زمین مسعود فراستی توپ زد؟ چرا برخلاف اخطار اولیه، خودش عامل لورفتن داستان شد؟ امیدواریم همه چیز اتفاقی بوده باشد.
جای خالی منتقد موافق
مرام هفت همیشه این بوده که رو به روی منتقد مخالف فیلم، یک منتقد موافق قرار بگیرد. جمعه شب اما هم مسعود فراستی علیه «فروشنده» بود و هم سعید قطبی زاده. در این شرایط چرا مجری برنامه این دو منتقد را همراهی کرد و مقابل شان نایستاد؟ مگر جز این بوده که بهروز افخمی بارها اعلام کرده وقتی فیلمساز در برنامه نیست در قامت او ظاهر می شود؟ و سوال بعدی این است که چرا قرار است در برنامه ای دیگر که مختص نقد «فروشنده» است بار دیگر فراستی و قطبی زاده رو به روی هم بنشینند؟
چرا هشدار داده نشد؟
و سوال پایانی گزارش این که چرا عوامل «هفت» یک کپشن تعبیه نکردند تا به بیننده ها هشدار داده شود که ممکن است داستان لو برود؟ اشاره کردیم که مجری، منتقدان را از لو دادن داستان حذر داد اما در ادامه روی این هشدار پافشاری نکرد و عجیب تر این که در عمل خودش افشاگر بخشی از گره های داستان شد.
این حق هفت است که بی رحمانه «فروشنده» را نقد کند؛ از قضا گفته های فراستی، قطبی زاده و افخمی جای تامل دارد اما ای کاش در موعد درست فیلم فرهادی نقد می شد نه ۱۰ روز پس از اکران!
تبلیغات متنی
-
موشکهای عراقی برای مقابله با آمریکا آماده شدند
-
بمب نقلوانتقالاتی سپاهان ترکید
-
انتقال مسی به عربستان قطعی شد!
-
جیب خالی پدربزرگها و عیدی جنجالی دولت!
-
هدف آمریکا از محاصره ایران به چین و روسیه ربط دارد!
-
معماری خیالانگیز یک ویلای نقلی در ماکو
-
هشدار جدی یک جامعهشناس درباره انتخابات شوراها
-
«فارس» دستور هستهای پزشکیان را از کانال خود حذف کرد
-
آهنگسازی که از یک قاتل اعتراف گرفت!
-
۵ ترفند فوری برای مقابله با اضطراب در لحظه
-
هزینه لیپوماتیک (عمل پیکرتراشی) در سال ۱۴۰۴ چقدر است؟
-
پای یک رهبر معنوی مشهور به پرونده اپستین باز شد!
-
پهپاد ایرانی به نزدیکترین فاصله با ناو لینکلن رسید
-
چرا حمله به ایران برای ترامپ دشوار است؟
-
راهنمای کامل خرید جوراب
-
موشکهای عراقی برای مقابله با آمریکا آماده شدند
-
«فارس» دستور هستهای پزشکیان را از کانال خود حذف کرد
-
پهپاد ایرانی به نزدیکترین فاصله با ناو لینکلن رسید
-
چرا حمله به ایران برای ترامپ دشوار است؟
-
هدف احتمالی ترامپ از «محاصره دریایی ایران» فاش شد
-
عراقچی: ۱۸ تا ۲۰ دی ربطی به اعتراضات نداشت
-
گبرلو، حساب پناهی را از فرخنژاد و کرمی جدا کرد
-
کاهش هزار تومانی نرخ دلار در بازار امروز
-
ایران تمام سفرای عضو اتحادیه اروپا را احضار کرد
-
بابک زنجانی کارزار مبارزه با فساد راه انداخت!
-
محدودیتهای ترافیکی آخر هفته اعلام شد
-
هزینه زندگی در ایران، عربستان و امارات یکسان شد!
-
صداوسیما، اهداف ایران در جنگ احتمالی را لو داد
-
خبر واریز کالابرگ ماه رمضان تکذیب شد
-
لودگی دو مجری شبکه سه روی آنتن زنده خبرساز شد
-
ناو هواپیمابر لینکلن دریای عمان را ترک کرد
-
مداح مشهدی شعار «این آخرین نبرده» را اجرا کرد
-
یک افغانستانی صاحب جایزه بدترین خانه سال جهان شد!
-
خشم منوچهر هادی در جشنواره فجر: دیکتاتور هستید!
-
سفارت ایتالیا در تهران تعطیل شد
-
خبر فوری علی لاریجانی در رابطه با آمریکا
-
ورود کاروان نظامی بزرگ آمریکا به عراق
-
رابعه اسکویی از مردم عذرخواهی کرد
-
بازیگران در جشنواره فجر مشکیپوش شدند
-
ادامه اعزام نیرو و تجهیزات نظامی آمریکا به منطقه
-
حضور بازیگر پرحاشیه در جشنواره فجر به چشم آمد
-
اندونگ نه؛ بمب پرسپولیس یک استقلالی دیگر است
-
خبر مهم؛ آمریکا در حال تخلیه پایگاه العدید قطر
-
اعزام پهپادهای سپاه برای تعقیب آبراهام لینکلن
-
جزئیات طرح جدید افزایش حقوق کارمندان
بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج
-
سالن های آرایش و زیبایی
-
پزشکان پوست و مو
-
آموزشگاه آشپزی در تهران
-
گالری پوشاک
-
اخذ ویزا
-
کاشت ناخن
-
محصولات پزشکی
-
تدریس خصوصی
-
مزون و شوی لباس
-
اعزام دانشجو
-
خدمات آرایشی و زیبایی
-
خدمات درمانی
-
مدارس
-
طلا و جواهر و زیورآلات
-
صرافی
-
محصولات آرایش و زیبایی
-
خدمات حیوانات خانگی
-
مهد کودک
-
مبلمان
-
سیسمونی و نوزاد
-
مراکز درمانی
-
پت شاپ
-
رستوران و تهیه غذا
-
تعمیرات مبل در تهران
-
خدمات تفریح و سرگرمی
-
پزشکان متخصص
-
باشگاه های ورزشی
-
فست فودهای تهران
-
سرویس خواب
-
موبایل
-
دکتر زنان در تهران
-
فروشگاه ها و لوازم ورزشی
-
کافی شاپ و سفره خانه
-
دکوراسیون داخلی
-
لوازم خانگی
-
دندانپزشکان
-
آموزشگاه ها
-
صنایع غذایی
-
تزیینات داخلی
-
خدمات منزل
-
دندانپزشکی کودک
-
آموزشگاه زبان در تهران
-
تشریفات و موسسه پذیرایی
-
خدمات ساختمان
-
فروش و خدمات خودرو
-
پزشکان زیبایی و لاغری
-
آموزشگاه موسیقی
-
خدمات مجالس
-
قالیشویی در تهران
-
سایر خدمات
-
جراحی بینی و زیبایی
-
آموزشگاه هنری
-
آتلیه عکاسی
-
آژانس مسافرتی و هتل
نظر کاربران
فیلم جالبی نبود ولی
نقد با توهین فرق می کنه آقای فراستی بیشتر دارن به بیننده های فیلم هایی که خودشون دوست ندارند توهین می کنند و بد وبیرا می گند
فراستی، دادش داری اشتباه نقد می کنی!!!!
کی برنامه هفت رو نگاه میکنه،نگران نباشید این برنامه فقط یه دورهمی چند نفره ست،خودشون میگن خودشون هم میشنون.
ههههه خوب کردند
عالی بود.