فلای تودی - بالا استیکی
۱۹۳۱۸
۱ نظر
۵۰۷۶
۱ نظر
۵۰۷۶
پ

چگونه انتخاب كنيم، كجا بخريم، چي بپزيم؟

گوجه فرنگى یا سیب طلایی یا سیب عشق!

گوجه‌فرنگي كه امروزه يكي از رايج‌ترين و پرمصرف‌ترين صيفي‌جات در جهان است، براي ساليان متمادي به نام سيب طلايي يا سيب عشق معروف بود و تنها يك گياه زينتي مورد استفاده در باغچه‌ها بود.

برترین مجله اینترنتی ایران



برترین ها: گوجه‌فرنگي كه امروزه يكي از رايج‌ترين و پرمصرف‌ترين صيفي‌جات در جهان است، براي ساليان متمادي به نام سيب طلايي يا سيب عشق معروف بود و تنها يك گياه زينتي مورد استفاده در باغچه‌ها بود. گوجه‌فرنگي به خانواده سيب‌زميني تعلق دارد و با وجود اينكه در علم گياه‌شناسي يك ميوه تلقي مي‌شود، اغلب به عنوان تره‌باره شناخته مي‌شود.


تاريخچه: گوجه‌فرنگي، گياه بومي آمريكاي‌جنوبي است كه بنا به شواهد ژنتيكي خاستگاه ابتدايي آن نقاط مرتفع و كوهستاني پرو بوده است. نوشته‌هاي برجامانده از تمدن آزتك‌ها نشان مي‌دهد كه آنها اولين پرورش‌دهندگان گوجه‌فرنگي بودند و آن را همراه با ذرت، فلفل و نمك مصرف مي‌كرده‌اند.در مورد انتقال گوجه‌فرنگي به اروپا دو نظريه وجود دارد. عده‌اي ار نان كورتز كاشف اسپانيايي و گروهي ديگر كريستف كلمب را نخستين فردي مي‌دانند كه اين گياه را به اروپاييان معرفي كرد.


۹۳ تا ۹۵ درصد گوجه‌فرنگي از آب تشكيل‌شده و يكي از مهم‌ترين تركيبات موجود در آن ليكوپن است كه از قوي‌ترين آنتي‌اكسيدان‌هاي طبيعي و ضدسرطان است.




خواص دارويي

گوجه‌فرنگي به دليل دارا بودن ويتامين‌هاي مختلف ليكوپن داراي خاصيت ضدسرطاني بسيار بالايي است و در پيشگيري از سرطان سينه و پروستات بسيار موثر است. ليكوپن در عين حال از روند پير شدن سلول‌ها جلوگيري مي‌كند و به دليل دارا بودن انواع ويتامين براي مقابله با سرماخوردگي بسيار موثر است. علاوه بر اين گوجه‌فرنگي براي مبتلايان به درد مفاصل، نقرس و روماتيسم نيز توصيه مي‌شود. استفاده از گوجه‌فرنگي براي تسكين دردهاي عصبي، رفع بي‌اشتهايي و افزايش شير مادر نيز تاثيرگذار است.


تنوع: امروزه نزديك به ۷۵۰۰ نوع گوجه‌فرنگي در سراسر جهان، به اندازه‌ها، اشكال، رنگ‌ها و طعم‌هاي مختلف كشت مي‌شود. قطر انواع گوجه‌فرهنگي از يك سانتيمتر (گوجه‌فرنگي گيلاسي) تا ۱۰ سانتيمتري (گوجه‌فرنگي گوشت گاوي) متغير است. رنگ گوجه‌فرنگي نيز بسيار متنوع است و به رنگ‌هاي قرمز، زرد، نارنجي، صورتي، بنفش سياه، سبز و سفيد ديده مي‌شود. اما گوجه‌فرنگي موجود در بازار ايران قرمزرنگ بوده و در اين اواخر گوجه‌فرنگي گيلاسي زرد نيز به بازار عرضه شده است. گوجه‌فرنگي موجود در بازار ايران محدود به انواع گوجه‌فرنگي تخم‌مرغي، آلويي، گلخانه‌اي و گيلاسي است.


گوجه‌فرنگي در ايران: گوجه‌فرنگي در اوايل قرن نوزدهم با نام بادمجان ارمني يا رومي از طريق سفرهاي مكرر خاندان قاجار به اروپا، وارد ايران شد و در ابتدا گياهي درباري بود و تنها به صورت پخته مصرف مي‌شد. چون تصور بر آن بود كه گوجه‌فرنگي خام زهرآگين و كشنده است. در حال حاضر ايران پس از چين، ايالات متحده، تركيه، هند و ايتاليا، ششمين توليدكننده گوجه‌فرنگي است.


مصرف: گوجه‌فرنگي جزو معدود گياهاني است كه به صورت خام. در سالاد، كبابي، پخته، سس، رب و حتي به عنوان نوشيدني استفاده مي‌شد.

گوجه‌فرنگي به دليل دارا بودن خاصيت اسيدي، ذخيره‌سازي و نگهداري آن در انبار به صورت خام، سس و رب آسان است و در كشورهاي حوزه مديترانه به صورت ورقه‌هاي نازك خشك شده و در روغن زيتون نيز نگهداري و مصرف مي‌شود. در ايران نيز در استان كرمان گوجه‌فرنگي خشك آماده، عرضه و مصرف مي‌شود.


در هنگام خريد گوجه‌فرنگي و براي نگهداري آن نكات زير را در نظر بگيريد:

1 - هنگام خريد گوجه‌فرنگي، آنهايي را انتخاب كنيد كه سفت و كاملا قرمز هستند. اگر ناچار بوديد گوجه‌فرنگي انتخاب كنيد كه قسمت بالايي آن نرسيده است، بخريد يا آن قسمت را جدا كنيد و يا دو، سه روز آن را در كيسه پلاستيكي خارج يخچال نگه‌داريد تا برسد.

2 - اگر گوجه‌فرنگي زده‌دار بود، حتي الامكان از مصرف آن بپرهيزيد، زيرا داخل آن مكان مناسبي براي رشد باكتري‌هاست.

3 - براي نگهداري گوجه در يخچال حتما قبلا آن را شسته و خشك كرده و در يك سبد در يخچال بگذاريد، با اين روش طول عمر گوجه بيشتر مي‌شود.

4 - اگر رنگ گوجه بيش از اندازه قرمز بود و به سياهي مي‌زد به اين معني است كه مدت طولاني در سردخانه نگهداري شده و پوست آن سفت و داخل آن پوك است.

5 - اگر گوجه بيش از مقدار نياز خريديد آن مقدار را كه نياز نداريد شسته، خشك كرد و در كيسه پلاستيكي داخل فريزر نگهداري كنيد. براي مصرف آسان‌تر مي‌توانيد گوجه را پوره كرده و در كيسه داخل فريزر بگذاريد.

6 - بعضي از كارخانه‌هاي توليد كننده رب در زمان تهيه آن مقداري كدو به رب گوجه‌فرنگي اضافه مي‌كنند. براي آگاه شدن از اين موضوع 2/1 قاشق غذاخوري از رب را در يك ليوان آب گرم حل كنيد، اگر كاملا در آب حل شد، گوجه‌فرنگي خالص است و اگر ذراتي در آب شناور بود، از كدو در تهيه آن استفاده شده است.

7 - براي پوست كندن گوجه‌فرنگي پوست آن را با نوك چاقو سوراخ كرده و يك دقيقه در آب جوش قرار دهيد، پس از آن خارج كرده و آب سرد روي آن گرفته و پوست آن را به آساني جدا كنيد.

8 - اگر گوجه‌فرنگي را با ليموترش يا سبزيجات ديگر در يك ظرف نگهداري كنيد، گوجه‌فرنگي را رو بچينيد تا براثر فشار له نشود.

9 - گوجه‌فرنگي‌هاي نرم شده را پوره كرده و در غذا استفاده كنيد.

10 - اگر از رب گوجه‌فرنگي در غذا استفاده مي‌كنيد، ابتدا آن را يكي، دو دقيقه تفت دهيد تا بوي خامي آن گرفته شود.

11 - به خاطر داشته باشيد كه طعم رب گوجه‌فرنگي در غذا غالب مي‌شود. بنابراين براي هر غذايي از آن استفاده نكنيد.

سریال محکوم نسخه کامل

با تخفیف ویژه در فیلیمو

مشاهده آنلاین

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • نگين

    عاشقتم گوجه جون

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج