اسنپ پی_استیکی داخلی
adexo3
۱۲۴۶۸۲۰
۲۰ نظر
۱۳۳۷۶
۲۰ نظر
۱۳۳۷۶
پ

«دهه هشتادی‌ها» دقیقا از کجا و کِی خبرساز شدند؟

علی سیدآبادی، نویسنده و پژوهشگر ادبیات کودک و نوجوان از بچه‌های دهه هشتاد روایت می‌کند.

برترین‌ها: علی سیدآبادی، نویسنده و پژوهشگر ادبیات کودک و نوجوان از بچه‌های دهه هشتاد روایت می‌کند. از آنان که این روزها بیش از هر زمانی خبرساز شدند. سبک زندگی‌شان با تمام نسل‌های قبل متفاوت است و همین هم جای بحث و مطالعه درباره این افراد را پیش می‌کشد. 

در این مطلب می‌خوانید:

با کشیده شدن اعتراضات به شب و گسترش آن به شهرهای مختلف، همزمان که ترکیب سنی معترضان تغییر کرد و متوسط سن بالاتر رفت، ترکیب جنسیتی هم تغییر و تعداد مردان افزایش پیدا کرد. تمرکز من بیش‌ از اعترضات، دهه‌ی هشتادی‌ها بود که پیش‌تر هم درباره‌شان اندک مطالعه‌ای داشتم. طبیعتا ترکیب طبقاتی، نسلی و جنسیتی معترضان موضوعات مهمی هستند که نیاز به بررسی و مطالعه‌ی دقیق‌تر دارند، اما دانش و علاقه‌ی من برای آن کافی نیست و احتمالا جامعه‌شناسان در روزهای آینده این کار را خواهند کرد.

«دهه هشتادی‌ها» دقیقا از کجا و کِی خبرساز شدند؟

اگر بخواهم بحث خودم را ادامه بدهم چند موضوع ناگفته مانده است که درباره‌ی برخی‌شان می‌نویسم. تشکل‌یابی در شبکه‌های هواداری و بازی‌ها بر اساس پیمایش‌ها عضویت نوجوانان ایرانی در تشکل‌های اجتماعی، مدنی و داوطلبانه نسبت به برخی کشورها پایین است. اهمیت موضوع در اینجاست که نوجوانان می‌توانند بسیاری از مهارت‌های کار جمعی، تصمیم‌گیری‌های مشارکتی و ... در این نهادها بیاموزند. به رغم این‌که از منظر انتقادی این مشکل کماکان باقی است و شاید برخی از ناکامی‌ها به این موضوع بر‌گردد، اما به نظر می‌رسد نوجوانان راه‌های دیگری را نیز برای تشکل‌یابی طی کرده‌اند و یکی از آن‌ها عضویت در شبکه‌های هواداری یا بازی‌های آنلاین است. عضویت نوجوانان در شبکه‌های هواداری از محصولات جهان شبکه‌ای کنونی است.

«دهه هشتادی‌ها» دقیقا از کجا و کِی خبرساز شدند؟

گرد نام هنرمندان، خوانندگان، ورزشکاران و حتی برخی یوتبرها و تیک‌تاکرها و برخی بازی‌ها شبکه‌ای از هواداران شکل می‌گیرد که در این شبکه‌ها بحث های مختلفی درمی‌گیرد و امکان گفت‌وگوی آنان را با هواداران فراهم می‌کند. ویژگی شبکه‌های هواداری تعاملی و تاحدودی دوسویه بودن آن‌هاست که همزمان هواداران هم روی چهره‌های محبوب می‌گذارند. در مواردی حتی جمع هواداران امکان تنبیه چهره‌ی مورد نظر و وادار کردن او را به موضع‌گیری دارند. اتفاقات اخیر به دلیل ترکیب سنی معترضان و ارتباطش به زندگی روزمره‌شان، شاید نخستین موضوع سیاسی-اجتماعی است که در این وسعت به حلقه‌های شبکه‌های هواداری راه یافت و روی چهره‌های محبوب تاثیر گذاشت.

موضع‌گیری بسیاری از هنرمندان و ورزشکاران ایرانی و خارجی به خواست هواداران در این شبکه‌ها شکل گرفت. نوجوانان و دهه هشتادی‌های بسیاری ساعاتی از وقت روزانه‌ی خود را در بازی‌های آنلاین گروهی سپری می‌کنند. با این حال خیلی ساده‌اندیشانه است که آن‌چه را در خیابان‌های تهران و شهرهای دیگر رخ داد به گیمرها و بازی‌هاشان ربط بدهیم.

«دهه هشتادی‌ها» دقیقا از کجا و کِی خبرساز شدند؟

تحقیقات نشان داده است بازی‌های آنلاین دارای خشونت الزاما در رفتار گیمرها تاثیری از این دست ندارد و باعث خشونت در آنان نمی‌شود. حتی در کودکان نیز چنین اتفاقی رخ نمی دهد. نه از آن بازی‌ها چنین استراتژی‌هایی در می‌آید و نه دهه هشتادی‌ها و دیگر گیمرها آن قدر غرق در بازی هستند که تفاوت میان خیال و واقعیت را ندانند.

در هیج دوره ای در بازار طبیعی کتاب به اندازه‌ی این دوره رشد تیراژ نداشته است. در هیچ دوره‌ای بازار کتاب کودک و نوجوان ایران از چنین تنوعی برخوردار نبوده است. کمتر کتاب مهم و پرخواننده‌ی انگلیسی زبان پیدا می‌کنید که در کمترین زمان در ایران منتشر نشده باشد. در هیچ دوره‌ای کتابخوانی این قدر در مناطق محروم و روستاهای ایران مورد توجه نبوده است. شاید اواخر دهه‌ی پنجاه و اوایل دهه‌ی شصت نیز موجی از ارسال کتاب به روستاها را شاهد بودیم، اما تنوع کتاب هایی که امروز می‌خوانند، بی‌گمان بی‌نظیر است. این‌ها را آمارهای رسمی و شواهد تجربی به خوبی نشان می‌دهد. شاید یکی از بهترین موضوعات برای پژوهشگران توجه به کتاب های پرخواننده این نسل است.

«دهه هشتادی‌ها» دقیقا از کجا و کِی خبرساز شدند؟

این طرف و آن طرف دیده‌ام که نوشته‌اند این نسل کتاب نخوانده‌اند یا کمتر خوانده‌اند. این گزاره‌ی درستی نیست. شاید کتاب‌هایی که خوانده‌اند فرق داشته باشد، اما دست کم نسبت به نسل قبل از خود بیشتر نخوانده باشند، کمتر نخوانده‌اند. در آینده با آمار نشان خواهم داد، اما دست کم ۷-۸ سال است که کتابفروشی‌های بزرگ تهران و شهرهای مختلف از رشد فروش کتاب کودک و نوجوان نسبت به بقیه‌ی کتاب‌ها در ایران خبر می‌دهند. در یک دهه‌ی اخیر بیش از هر دوره‌ای در تاریخ نشر ایران برای نوجوانان رمان و کتاب‌های غیرداستانی منتشر  و خریداری شده است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • ناشناس

      نسل ها عوض می‌شوند و هر نسلی خصوصیات خاص خود را دارند

      پاسخ ها

      • ایلان ماسک پدرسوخته

        متولدین اواخر دهه هفتادم همین اند.نسل ول شده در فضای مجازی و بازیهای کامپیوتری.افسارشونم دست همونهاست که این چیزها رو ساختند

      • سانسورچی

        آعاز لوسترین و بی تربیت ترین بچه ها که متاسفانه از تربیت نسل درد کشیده اند

    • ناشناس

      نسل جدید مدرن هستن

      پاسخ ها

      • دهه پنجاهی

        والدینشون مدرن اند دست کم نسبت به والدین والدینشون:)

    • ناشناس

      زاکربرگ که پست مردم رو پاک میکرد در اعتراضات چی رو امضا کنه ؟

    • ناشناس

      یعنی چه اینایی که گفتی؟؟

    • ناشناس

      دهه هشتادی ها از دامن دهه شصتی های پرورش کردند

      پاسخ ها

      • فاطمه

        من متولد 59 هستم بچه هام متولد 87 و 90 هستند .یه دهه شصتی یاد گرفتید مدام میندازید وسط.

    • ناشناس

      نسل بسیار پوچی هستند

    • ناشناس

      دمشون گرم

    • رضا

      باید به خواسته های ابن نسل تن داد..در حد معقول

    • ناشناس

      نسل شجاع و حق طلب،
      درود بر شرفشان.

    • ناشناس

      باور کنید بخش کوچکی اینطورن
      به نظرم از نسلای قبلی خیلی فرهیخته ترن

    • محمد محمدی

      من خودم دهه هشتادی هستم متولد ۸۴ و میگم کثیف ترین قرنی هست که می تونه یه بچه در اون تربیت بشه و بزرگ بشه

    • ناشناس

      من مادر دوپسر دهه نودی هستم مبارزه با ظالم رو همیشه تو گوششون خوندم وباز میخونم.

      پاسخ ها

      • ناشناس

        یه شب شام نخورند گریه شون در میاد .اغراق نکنید در مورد نسل لوس و ننری که دارید بار میارید .دوره سلحشوری تموم شده

      • دختر خوزستان

        دمت گرم ما که ده هفتادی نسل سوخته

    • ناشناس

      آینده ای زیبا را فقط نسلی که حق طلبند ، نسلی که بی رحم نیستن ، قضاوت نمیکنن ، زیر ظلم سکوت نمیکنند ، دل و جرات دارند میتوانند بسازند درود برایشان

    • خانم

      نسلی که هیچ فرهنگ سازی براشون نشده! نسلی که هیچ از دین و مذهب بهشون یاد داده نشده! نسلی که هنوز به چشم بچه بهشون نگاه میشه! نسلی که متاسفانه متاسفانه همه چیشون پای ماهواره ها یاد گرفتن! نسلی که پدران و مادران زحمتی برای فرهنگ و دینشون نکردن!

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج