یک نکته قابل توجه در حمله اسرائیل به اصفهان
فارن پالیسی نوشت: ایران و اسرائیل می خواهند از این مرحله تنش عبور کنند و تل آویو به دنبال تهدید ایران بدون تشدید تنش فعلی بود.
جماران: فارن پالیسی نوشت: ایران و اسرائیل می خواهند از این مرحله تنش عبور کنند و تل آویو به دنبال تهدید ایران بدون تشدید تنش فعلی بود.
فارن پالیسی در تازه ترین نوشتار به بررسی تنش میان جمهوری اسلامی ایران و رژیم اسرائیل در چندهفته اخیر پرداخته و با محور قرار دادن تحلیل رسانه های غربی درباره آنچه که حمله اسرائیل به پایگاهی نظامی در اصفهان می خوانند، نوشت: اسرائیل با انفجارهایی بر فراز اصفهان، انتقام محدودی برای حمله تهران به اسرائیل در آخر هفته گذشته گرفت. تحلیلگران می گویند حمله به یک پایگاه هوایی نظامی در نزدیکی شهر اصفهان، که بنا بر گزارش ها توسط پهپادهای کوچک انجام شده، برای نشان دادن توانایی اسرائیل برای حمله به شهری در قلب ایران تنظیم شده بود، اما با این هدف که این حمله منجر به تشدید تنش نشود. دقیقاً مشخص نیست که چه چیزی در این حمله آسیب دیده است، زیرا مقامات و رسانههای ایرانی اطلاعات زیادی درز نمی دهند و برخی کارشناسان هم معتقدند که آنها برای کم اهمیت جلوه دادن این اقدام اسرائیل چنین سیاستی را اتخاذ کرده اند.
یک تحلیل گر گروه اوراسیا درباره وضعیت جاری به فارن پالیسی می گوید: ایرانی ها ترجیح می دهند با اتفاقی که رخ داده به گونه ای رفتار کنند که گویا هیچ چیزی رخ نداده است.
اصفهان، سومین شهر بزرگ کشور، میزبان بزرگترین مجتمع تحقیقات هسته ای ایران است. روز جمعه آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید کرد که هیچ خسارتی به این مجموعه وارد نشده است. مقامات ایرانی همچنین خاطرنشان کردند که پدافند هوایی کشور حمله ای را در تبریز، منطقه ای در حدود 500 مایلی شمال اصفهان خنثی کرد.
علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بینالمللی بحران به فارن پالیسی گفت: «این حادثه در حوزه عملیات های مخفی قرار میگیرد و به ایران این ظرفیت را میدهد تا بدون احساس نیاز به واکنش تلافیجویانه، آن را فراموش کند. بدیهی است که اسرائیل به دنبال این بود که بدون تحریک آشکار ایران و تشدید تنش، توانایی های خود را به ایران نشان دهد.»
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، بنا به گزارش ها، به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل توصیه کرده است که آنچه را که آمریکایی ها سرنگونی 99 درصد پهپادها و موشک های ایران که به سمت اسرائیل پرتاب شدند، می داند به پیروزی برای خود تفسیر کرده و واکنش نشان ندهد. او نگران این بود که این وضعیت می تواند به مارپیچ خطرناک تنش دامن بزند. دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا نیز به نتانیاهو توصیه کرد که خویشتن داری کند. او در دیدار با نتانیاهو ابراز امیدواری کرده بود که هر اقدامی «محدود، هدفمند و تا حد امکان هوشمندانه باشد». نتانیاهو در پاسخ به همه این درخواستها اصرار داشت که اسرائیل شخصا درباره این موضوع تصمیم گیری خواهد کرد.
الکس واتانکا، مدیر برنامه ایران در مؤسسه خاورمیانه گفت: اسرائیلی ها با هدف قرار دادن اصفهان، دقیقا همان کاری را کردند که ایران انجام داد: نشان دادن دامنه توانایی خود برای ضربه زدن به دیگری. من فکر میکنم در حال حاضر ما در این مرحله پیامرسانی بسیار خطرناک دو طرف به هم هستیم، اما لزوماً نیازی نیست که در جهت جنگ همهجانبه یا حتی تشدید بیشتر باشد.
اسرائیل و ایران چندین دهه است که در سراسر خاورمیانه و فراتر از آن با یک جنگ سایه با هم در تنش بوده اند. علی واعظ در این باره می گوید: به نظر می رسد که هر دو طرف مایل هستند که حملات اخیر را به تاریخ بسپارند اما هنوز به طور کامل از شرایط تنش خارج نشده ایم. هر دو طرف هنوز هم می توانند اشتباه محاسباتی داشته باشند و عمدا یا سهوا از خطوط قرمز جدید عبور کنند.
برخی کارشناسان نیز معتقدند که حتی اگر دو طرف از تشدید تنش در این بازه زمانی خاص پرهیز کنند باز هم در حال حرکت به سمت تعادل جدید، پرتنشتر و بیثباتتر بین تهران و اسرائیل هستیم.
به گزارش سی ان ان، پیش از حمله روز جمعه، مقامات آمریکایی گفتند که از قبل از حمله اسرائیل اطلاع پیدا کرده اما آن را تایید نکردند. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز جمعه در نشست وزرای خارجه گروه هفت در ایتالیا گفت که واشنگتن در هیچ عملیات تهاجمی شرکت نداشته است و تکرار کرد که ایالات متحده هم به امنیت اسرائیل متعهد است و هم به کاهش تنش.
آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا گفت که بلینکن به وزرای خارجه گروه هفت گفته است که واشنگتن در آخرین لحظه از حمله برنامه ریزی شده مطلع شده است.
ارسال نظر