۱۴۲۲۱۸۷
۳ نظر
۶۳۲۸
۳ نظر
۶۳۲۸
پ

این بازیگرِ سریال بزنگاه، جانشین مهرجویی خواهد شد

رضا عطاران در همین روزهای اخیر تولدش را جشن گرفته. کمدین نابغه‌ای که در عین سادگی، تیرش را به هدف پرتاب می‌کند.

برترین‌ها: رضا عطاران در همین روزهای اخیر تولدش را جشن گرفته. کمدین نابغه‌ای که در عین سادگی، تیرش را به هدف پرتاب می‌کند. به همین مناسبت، مهدی یزدانی‌خرم، نویسنده و روزنامه‌نگار با انتشار یادداشتی به ابعاد کمدی عطاران پرداخته. چیزی که در سینمای ایران جایش با کوچ تلخ داریوش مهرجویی حالا خالی‌تر از همیشه است.

photo_2024-05-12_13-09-56

یزدانی‌خرم می‌نویسد: «رضا» ۵۶ ساله شد. پسرِ مشهدی که یک‌تنه راوی تکه‌هایی از زیستِ جامعه‌‌ی ایرانی شد که کسی به آن توجه چندانی نمی‌کرد. اولین بار در دفتر «شهروند امروز» هم را دیدیم، سریال «بزنگاه» اوقاتِ انبوه‌پایداریچی‌ها و مقدس‌ماآب‌ها را تلخ کرده بود و کار به مجلس کشیده بود. می‌گفتند به مناسکِ عزاداری «توهین» شده. به جای‌گاه پدر، چهره‌ی اعتیاد تقبیح نشده و هزار مزخرف دیگر. عطاران گفت گفته‌اند باید پیام اخلاقی بدهی و گفت «هرچه می‌خواهند بگویند، کارم را در همان دو قسمت اول کردم»... این جمله در ذهن‌ام ماند و دیدم که او چه‌گونه مقابلِ نگاهی که عرف را مقدس می‌شمارد و اغنیا را فاسد و فقرا را مظلوم ایستاد.

او انبوهی شخصیت با چهره‌های خاص مقابل دوربین آورد. شاید از معدود سریال‌سازهای ما بود که از زشتی زیبایی و روایت ساخت. از «شازده»‌ی موحنایی که قبر و فیش موبایل خرید و فروش می‌کرد و عاشق «بی‌بی» بود تا ماشااللهِ «ساده‌دل» که حماقت‌اش را دوست داشتیم. جنس کُمدی او به آثار نویسنده‌گانی چون «جووانی گوارسکی» و تا حدی «عزیز نسین» نزدیک بود. چهره‌های اغراق‌آمیز و خانه‌های گاه کهنه و گاه اشرافیِ تودرتو.

شاید بتوان نگاهِ او را به روابط انسانی در آثارِ دوره‌ی دوم پازولینی مانند «قصه‌های کانتربوری» یا «دِ کامرون» مقایسه کرد. حتی کلوزآپ‌های او که گزنده نقص‌های صورت را به نمایش می‌گذارند. او راوی انسانی‌ست که مشکلی با این نقص‌ها و نازیبایی‌ها ندارد. یک بار در بحبوحه‌ی کرونا که با لایه‌های ماسک خود را پوشانده بود! در باب ادبیات حرف می‌زدیم. ناشری از من خواسته بود از عطاران بخواهم کتابی را بخواند. پیام ناشر را رساندم. گفت من «افسانه‌ی آفرینش» هدایت را حاضرم بخوانم! یا «علویه خانم»... عطاران دقیقا ترکیبی از همان جهان هدایت را می‌سازد. نویسنده‌ای که شیفته‌ی اوست. ترسیم‌کننده‌ی اوج رئالیسمِ اجتماعی‌ای که در آن امیال حرف نخست می‌زنند.

بی‌شک عطاران در آثاری که در تلویزیون ساخت و تنوعِ شخصیت‌ها را نشان داد به جهانی دست یافت که حالا می‌تواند بیش‌از‌پیش آن را در سینما هم روایت کند. مردی که تکه‌هایی از جامعه‌ی ایرانی را شناساند که شاید قبل‌تر در آثارِ داریوش مهرجویی مانند «اجاره‌نشین‌ها» دیده بودیم. حالا زمانی‌ست که رضا بیشتر فیلم بسازد. بعد گذشت سال‌ها هنوز آدم‌های او «زنده»‌اند و ما را می‌خنداندند. او با حجم هولناک سانسور و تنگ‌نظری به این جای‌گاه رسیده و «کار خودش» را کرده است. این شیفته‌ی صادق هدایت و دلبسته‌ی پازولینی حالا در ۵۶ سالگی و اوج پختگی قرار دارد و باید بیش‌از‌پیش بسازد. آقا رضای عطاران...

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 11/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • ناشناس

    مواظب باشید مهاجران افغان رضا عطاران و خانومش هم مثل داریوش مهرجویی و خانومش نکشن عطاران هم یه دختر داره همیشه میگن ایرانیا و پاکستانیا نژادپرستن ولی دیگه نمیگنن چه کارهایی تو ایران و پاکستان کردن

  • ناشناس

    ان شاالله به سرنوشت داریوش مهرجویی دچار نشه ان شالله ما هم به سرنوشت مهرجویی دچار نشیم مهرجویی سال 92 از مهاجران افغان حمایت کرد سال 402 توسط مهاجران افغان سلاخی شد

  • ناشناس

    به 18/40،عطاران، اصلا بچه نداره، از کجا براش دختر تراشیدی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج