فلای تودی - بالا استیکی
۱۵۱۱۶۹۹
۴ نظر
۱۶۱۸
۴ نظر
۱۶۱۸
پ

گزارش همشهری از عقد عثمان و جوانه در حرم امام رضا(ع)

روزنامه همشهری در شماره امروز خود گزارشی از سنت «عقد درحرم رضوی» که این روزها عروس‌ و دامادهای بسیاری را به مشهد کشانده، منتشر کرده است.

روزنامه همشهری در شماره امروز خود گزارشی از سنت «عقد درحرم رضوی» که این روزها عروس‌ و دامادهای بسیاری را به مشهد کشانده، منتشر کرده است. در ادامه این گزارش را مرور خواهیم کرد.

147

صدای عاقد که روحانی‌ای جاافتاده با محاسنی سپید و مرتب است در رواق آینه‌کاری‌شده دارالحجه می‌پیچد:

«اَنکحتُ موکلتی موکلی...». عروس‌خانم، چادر سفیدش را تا خط ابرو پایین کشیده و یک دست به دسته‌گلی کوچک دارد و دست دیگر به قرآن‌کریم. تنگش، آقای داماد دو زانو نشسته و از شرم یا رسم ادب، چشم دوخته به بته‌جقه‌های شاه‌عباسی ترمه‌سجاده ‌که بالایش، آینه و شمعدان، گل، گلدان و مشتی شکلات جای داده‌اند. هر دو، خوشحالند و مضطرب؛ گاهی عرق از پیشانی می‌گیرند و گاهی نیز نفس‌های طولانی می‌کشند. با این همه، گل از گلشان شکفته که پیوند و پیمان خود را به سنت اهالی خراسان «بالای سر حضرت» برپا می‌کنند. دوباره صدای عاقد جاافتاده می‌پیچد: «عروس‌خانم برای بار سوم می‌پرسم آیا بنده وکیلم شما را به نکاح... .» و عروس‌خانم بالاخره لب باز می‌کند: «با توکل به خدای مهربون، با اجازه بزرگ‌ترها و با ضمانت ضامن آهو، بله». جیغ، سوت و هورا ممنوع‌ است و از این‌رو برخی همراهان با صلوات‌های پیاپی و آرزوی عاقبت به‌خیری و پیر شدن به پای هم، عقد این نوگلان نوشکفته را فرخنده و مبارک می‌دارند و برخی دیگر به شیرین کردن دهان مشغولند. کمی بعد از برداشتن چند عکس یادگاری، نوبت عروس و دامادهای دیگر است که عقدشان را اینجا در حرم سلطان خراسان با شرایط خاص از رزرو قبلی، ظرفیت محدود همراه و مهمان و... برگزار کنند.

عقد با غذای حضرتی

مادرعروس است که گوشه چادر رنگی از کربلا سوغات آمده را به دندان گرفته و زیر گوش دخترش می‌گوید: «آنجا را ببین؛ پنجره فولاد است. همانجا که همیشه برایت تعریف می‌کردم. من و آقات آنجا محرم شدیم.» جمله‌اش تمام نشده که چشمش از اشک ‌تر می‌شود. دامادش، کم‌سن و سال است، ولی‌تر و فرز. مدارک لازم از اصل و کپی شناسنامه‌ها تا برگه آزمایشگاه را یک پوشه کرده و تندتند سوی رواق شیخ‌طوسی (دفتر پذیرش ویژه عقد در حرم) قدم برمی‌دارد. مادر و خواهران داماد حالا دور عروس خجالتی را گرفته‌اند: «خوش به حالتان که نخستین کادوی عروسی‌تان را از امام‌رضا(ع) می‌گیرید؛ دعوت‌نامه برای غذای مهمان‌سرای حضرت. » داماد، مقابل متصدی پذیرش ایستاده و منتظر است تا مدارکشان به تأیید او برسد: «رزرو اینترنتی داشتید یا حضوری؟ عاقد دارید یا از حرم، عاقد می‌خواهید؟» هم مدارک‌شان کامل است و هم به‌موقع رسیده‌اند، ‌اما متصدی اجازه ورود به آنها نمی‌دهد: «حداکثر جمعیت همراه 15نفر است،  نه 30نفر... . به لحاظ فضا محدودیت داریم؛ به‌ویژه این روزها که دهه کرامت است و کلی عروس و داماد از ساعت6تا 23می‌آیند برای عقد بالا سر حضرت.»‌

روزهای پر عقد و ازدواج

حق با متصدی دفتر پذیرش عقد در حرم رضوی‌ است؛ این روزها که ولادت علی‌بن‌موسی‌الرضا(ع) و اخت‌الرضا، حضرت معصومه(س) و دهه کرامت است، بیش از دیگر روزهای سال در گوشه و کنار هر صحن و سرا و هر ایوان و رواق بارگاه امام رئوف، عروس و داماد دیده می‌شود. ضلع شرقی حرم از پس یکی از همین دامادها که حسابی سر و مویش را آب و شونه کرده، عروس‌خانمی با چادر گلدار سفید و کفش‌های پاشنه بلند و آن هم سفید به‌زحمت روان است. عثمان و جوانه نام دارند و از اتباعند. پی‌شان نیز کسی همراه نیست. داماد با لهجه‌ای غلیظ سراغ رواق دارالحجه را از نزدیک‌ترین زائر به‌خود می‌گیرد: «پس دنبال رواق عقد هستی که بله بگی و بله بشنوی...حیاط را برو سمت راست.»

پیش از قدم برداشتن به راست و رواق خانوادگی دارالحجه، زائر دوباره به حرف می‌آید: «اگر وقت، قمر درعقرب باشد، عقدتان نمی‌کنند... اصلا مجوز اقامت در ایران دارید؟» داماد از آنجا که هنگام نوبت‌گیری اینترنتی عقد در حرم، حواسش به لیست روزهای قمر در عقرب و ثبت شده در سامانه بوده و از طرفی پشتش به اجازه‌نامه‌ای که از اداره امور اتباع گرفته، گرم است، در پاسخ فقط لبخند می‌زند.‌

سریال محکوم نسخه کامل

با تخفیف ویژه در فیلیمو

مشاهده آنلاین

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بی نام

    آمار جرم و جنایت در مشهد غوغا می کنه .

  • بدون نام

    پناه برخدا

  • یاسر

    تو خوب باش

  • گل صبر

    خدااخروعاقبتمونوختم بخیرکند

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج