پیشنهاد تازه ایران به آمریکا با مشارکت امارات و عربستان
یکی از پیشنهادهای ایران در میز مذاکره برای اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران، تشکیل یک کنسرسیوم هستهای مشترک با کشورهای حوزه خلیجفارس است.
فرهیختگان: آنطور که کارشناسان و تحلیلگران میگویند، یکی از پیشنهادهای ایران در میز مذاکره برای اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران، تشکیل یک کنسرسیوم هستهای مشترک با کشورهای حوزه خلیجفارس است، به این معنی که برخی از کشورهای حوزه خلیجفارس، ازجمله عربستان و امارات بر فرایند غنیسازی اورانیوم در خاک ایران نظارت داشته باشند.
این طرح در سالهای گذشته هم از جانب مقامات دولتی برای گسترش فعالیت هستهای منطقهای مطرح شده بود، در دولت نهم، در سال ۸۷ مطرح شده بود و رضا آقازاده، رئیس وقت سازمان انرژی اتمی، پیشنهاد تشکیل یک کنسرسیوم مشترک منطقهای را طرح کرده و از تشکیل یک کنسرسیوم مشترک برای ساخت و توسعه نیروگاههای اتمی آب سبک گفته بود.
متکی، وزیر وقت امور خارجه هم در همان سال به این پیشنهاد اشاره کرده بود اما پیشنهاد تشکیل کنسرسیوم هستهای مشترک با کشورهای حوزه خلیجفارس، به منظور بهبود روابط ایران و کشورهای منطقه، در راستای گسترش فعالیت هستهای در منطقه مطرح شده بود.
اما حالا گفته میشود که تشکیل یک کنسرسیوم هستهای مشترک در قالب یک پیشنهاد صلح به طرف مذاکرهکننده آمریکایی مطرح شده است.
این پیشنهاد موافقان و مخالفان جدی دارد. مخالفان این طرح به این موضوع تأکید دارند که این پیشنهاد، موقتاً برای باز شدن گره مذاکرات، طرح شده و ادامهدار نخواهد بود و از سوی دیگر منجر به تقویت و بهبود روابط با کشورهای منطقهای حوزه خلیجفارس میشود.
منتقدان این پیشنهاد اما ابهامات قابل توجهی در مورد طرح کنسرسیوم هستهای مطرح میکنند. این سؤال وجود دارد که اگر برمبنای این طرح پیشنهادی، مواد غنیسازی و هستهای ایران به منطقهای در خلیجفارس منتقل شود و این کشورها برآن نظارت داشته باشند، قرار است سازوکار نگهداری به چه صورتی باشد، نگهداری این مواد، در کجا و به چه شکلی خواهد بود؟
بر این اساس سازوکار و ساختار روشن و دقیقی ندارد. علاوه بر این همچنان این گزاره محل ابهام است که اگر طرف آمریکایی با اعمال نفوذ، کشورهای ناظر را به سمت اعمال فشار به ایران و برای مثال نابودی این مواد غنیسازی شده سوق دهد، ایران چه سازوکاری برای مقابله با آن در نظر گرفته است. نکته عجیب آنکه مشتاقان مذاکره و امضای توافق با آمریکا با نگاه سادهسازانه به پرونده هستهای ایران معتقدند این پیشنهاد توافق را ممکن میکند، برخی دیگر هم معتقدند مطرح کردن پیشنهاد لزوم غنیسازی در خاک کشوری دیگر، برای کشورهایی مثل سوئد و اوکراین هم مطرح شده و موضوع جدیدی نیست. به نوعی به دنبال قبحزدایی از اصل موضوع هستند، برای مثال یکی از استدلالها آن است که «با تجمیع تأسیسات غنیسازی ایران و انتقال آن به یکی از جزایر ایرانی در خلیجفارس و مشارکت دادن کشورهای عربی و دیگر بازیگران جهانی، میتوان به فرمول مرضیالطرفینی دست یافت که توافق را ممکن میکند.»
نظر کاربران
عربستان و امارات عددی نیستن که به ما نظر بدن/ذلت تا کی؟
اولین بار این پیشنهاد را من دادم .
بسیار خوب وعالی است
درود بر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه
پیشنهاد درستی است چون :
- خیال کشورهای عربی قوی همسایه(عربستان امارات) از بابت ما راحت می شود و با نتانیاهو همصدا نمی شوند و ما را تهدید نمی بینند.
- از شر اهرم فشار ابرقدرت ها برای استفاده ابزاری از اعراب در خصوص جزایر تنب و تغییر نام خلیج همیشگی فارس راحت میشیم .
- اگر به لیست کشورها(عربستان و امارات)، عمان هم اضافه شود خیلی محکم کاری تر است زیرا عمان وارث سیاست خارجی سلطان قابوس صلح طلب است و در مذاکرات هم نقش درستی ایفا کرده است و در آینده هم می تواند در برابر عربستان و امارات کمک حالمان باشد .
-اگر زورمون رسید که با موارد بالا پیش برویم خیلی بهتره، اما چنانچه زورمون نرسید بهتر است از اتحادیه اروپا هم نماینده ای باشد تا از شر ابرقدرت ها برای استفاده ابزاری از اروپا در خصوص صدور بیانیه، تحریم و ماشه راحت شویم و از زمان احال، که دیگر مثل قدیم از ماشین کشتار نتانیاهو حمایت نمی کنند استفاده کنیم و به خود نزدیکشان کنیم و از نتانیاهو دورشان کنیم.
- در نهایت حق با «مشتاقان مذاکره» است زیرا هم منابع اورانیوم مان حفظ است حتی اگر متزلزل حفظ باشد ، زیرا همیشه زبان مان در جهان دراز است که ما عملا برنامه هسته ای صلح آمیز را اجرا و اثبات کردیم و از طرف دیگر، از نابودی آنها با بمباران آمریکا و اسراییل و ناتو هم جلوگیری کرده ایم .
- برای ابد از ننه من غریبه بازی کردن های اسراییل و مظلوم نمایی هاش راحت میشیم و اهرم فشاری که ابرقدرتها با تهدیدات نظامی اسراییل برایمان ایجاد می کنند راحت میشیم.
- با گسترش صلحی اینچنینی حتی صلحی ظاهری و شکننده ، فرصتی خواهیم یافت برای پروارسازی اقتصاد کشور که زیر بنای قدرت نظامی و همیشگی کشور است و رضایت خلق الله را در پی دارد .
اصلا این کارو نکنید جو زده نشین یک چیزی میدونم که میگم
تورو باید میبردن توجلسات مذاکره پروفسور
من کلاً با این ایده مخالفم بزرگ کردن کشورهای عربی و بازی دادن آنها در سیاست خارجی با ابرقدرتهای جهانی اشتباه محض هست
ذلت تا کجا،حالا این رو کم داریم که عربستان و امارات بیان نظارت کنن به برنامه هسته ای ما
سخنی از استاد دانشگاه هاروارد
ملت دارن گشنگی میکشن کاسب تحریم اینو میفهمی؟
احسنت کاشکی این درک و فهم شما را این کاسبان تحریم داشتند
خداازتوننگذرهکاسبانتحریم
بیچارگی تا چه حد آخه
فهمیدگی و درک مسائل یک نعمت بزرگی است که
حضرتعالی مصداق آن هستید
کاردان و کار بلد