۱۰ کارتونی که متولدین دهه ۶۰ تا ابد فراموش نخواهند کرد
تماشای دوباره کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰، میتواند برای ما یادآور خاطرات خوش دوران کودکی باشد.
برترینها: تماشای دوباره کارتون های نوستالژی دهه 60 و 70، میتواند برای ما یادآور خاطرات خوش دوران کودکی باشد. دورانی که با کمترین دغدغه و با آرامش کامل روبروی تلویزیون مینشستیم تا به دنیای کارتونها سفر کنیم. این سفر آنچنان لذت بخش بود که اگر الان نام تعدادی از کارتونهای آن زمان به گوشتان برسد، لبخند بر روی لبهایتان مینشیند. این آثار آنقدر نکات خوبی داشتند که شما میتوانید برای کودکانتان به نمایش بگذارید. به همین جهت در ادامه به معرفی کارتون های قدیمی خواهیم پرداخت. این مطلب به کوشش مجله مستر دیالوگ گردآوری شده و تلاش شده تا بار دیگر شما با دنیای کودکی ملاقات کنید. با ما همراه باشید.
1. ایکیو-سان
- سال ساخت: ۱۹۷۵
- تعداد قسمتها: ۲۹۶
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلورها: فریبا شاهین مقدم (ایکیو سان)، ناصر نظامی (شینسه)، عباس نباتی (ژنرال) و اکبر مناتی (استاد) و …
ایکیو سان، کارتونی 296 قسمتی است که به عنوان یکی از ماندگارترین انیمیشنهای خارجی قدیمی که در تلویزیون پخش شده، شناخته میشود و در دهه 60 میلادی، بین کودکان بسیار محبوب بود. این انیمیشن ژاپنی داستان پسربچهای باهوش به نام ایکیو سان را روایت میکند که در یک معبد زندگی میکند و با هوش خود، همه مشکلات امپراتور و دیگران را حل میکند.
۲. ملوان زبل
- سال ساخت: 1933
- دوبلورها: محمد عبادی (ملوان زبل)
ملوان زبل یکی مشهورترین و محبوبترین کارتونهای دهه شصت است. کمتر کسی وجود دارد که در دوران کودکی خود به تماشای این انیمیشن بسیار محبوب ننشته باشد. جالب است بدانید که پاپای یا همان ملوان زبل نه تنها جزوی از معروفترین شخصیتهای انیمیشینی در ایران محسوب میشود، بلکه از نظر تاریخی قدمتی فوق العاده قدیمی دارد! این ملوان عصبانی و خسته، معمولاً به کار دیگران توجهی نداشت و فقط میخواست در کنار معشوقهاش «آلیو» زندگی کند و از لحظاتش لذت ببرد. در طول سریال شخصی با نام بلوتو تبدیل به عذابی بزرگ برای ملون زبل ما شده بود. او دائما به پروپای قهرمان قصه میپیچید و نمیگذاشت که آب خوش از گلوی ملوان زبل پایین برد. از قضا ملوان قصه ما با خوردن موادی همچون اسفناج به نیروی باورنکردنی دست میافت که هیچکس حتی بلوتو نیز جلودار او نبود.
۳. بابا لنگ دراز
- سال ساخت: 1990
بابا لنگ دراز شاید جسورانهترین کارتونی بود که البته با فاصله زمانی کم از نسل مهاجران بعد از چند سال پخش شد. اما یک جسارتی داشت؛ جسارتی که با استفاده از سلاح سانسور تا حد زیادی البته اخته شد. با این حال ماجرای یک عاشقانه را نشان میدهد؛ یک دختر نوجوان که درگیر یک عشق غیرمنتظره و تا حدی نامتعارف میشود. نامه نوشتن، احساسات و نریشن از خصوصیات این انیمیشن بود که ما تا قبل از آن مشابهش را در صداوسیما ندیدیم.
"جودی اَبوت" دختر بچه یتیمی است که با پشتیبانی مالی حامی مرموز خود که جودی او را با نام "جان اسمیت" میشناسد، میتواند به دبیرستان راه یابد. او فقط یک بار سایه او را دیده و به خاطر پاهای درازش، او را "بابا لنگ دراز" صدا میزند. در مقابل خوبیهای حامیاش تنها کاری که باید انجام دهد این است که هر ماه برایش نامه بنویسد، بدون اینکه انتظار دریافت پاسخ نامههایش را داشته باشد.
۴. پینوکیوی دروغگو
- سال ساخت: 1976
- دوبلورها: نادره سالارپور (پینوکیو)، مرتضی احمدی (روباه مکار)، کنعان کیانی (گربه نره) و نصرتالله حمیدی (پدر ژپتو)
یکی از مشهورترین کارتون های قدیمی، پینوکیو نام دارد. اگر از هر پدر و مادر و دهه شصتی بپرسید بدون شک سریال پینوکیو را تماشا کرده است. پینوکیو، پدر ژپتو، روباه مکار و گربه نره با حضور خودشان در قامت یک سریال کارتونی، خاطرات بسیار خوشی برای کودکان ساختند. در واقع هدف این انیمه ژاپنی و معروف این بوده است که به مخاطبین خود نشان دهد که عاقبت دروغگویی و ساده لوحی چیست. پینوکیو همواره به خاطر دروغهایی که میگفت در دردسرهای بدی میافتاد و همواره به علت ساده لوحی، گول گربه نره و روباه مکار را میخورد. بنابراین این سریال کارتونی میتواند منبع خوبی برای آموزش مفاهیمی همچون عدم دروغ گویی به کودکان درنظر گرفته شود. لازم به ذکر است که چندی پیش از این شخصیت دوست داشتی یک فیلم و سریال کارتونی جدید تولید شد.
۵. پسر شجاع
- سال ساخت : ۱۹۷۵
کارتون “پسر شجاع” که در اصل “داستان دان چاک” (Don Chuck Story) نام دارد، یک مجموعه تلویزیونی انیمیشنی ژاپنی است. این سریال توسط استودیو Knack بین سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۷۸ میلادی تولید شد. در اوایل دهه شصت خورشیدی، این کارتون تحت مدیریت دوبلاژ غلامعلی افشاریه به فارسی دوبله شد و از شبکه اول تلویزیون ایران پخش گردید. پس از آن، چندین بار از شبکههای مختلفی مانند شبکه تهران، پویا، نهال و سایر شبکههای تلویزیونی محلی بازپخش شد و همچنان نیز گاهی پخش میشود. به دلیل تعداد محدود انیمیشنهای در حال پخش و ساعات کم برنامههای کودکان در آن دوران، این کارتون با استقبال زیادی مواجه شد، تا جایی که روزنامه اطلاعات مقالهای به آن اختصاص داد. “پسر شجاع” به یکی از محبوبترین و نوستالژیکترین کارتونهای تلویزیون در دهههای پنجاه و شصت تبدیل شد.
۶. پت و مت
- سال ساخت: 1989
“پت و مت” یک کارتون انیمیشنی است که در سال ۱۹۸۹ توسط والت دیزنی تولید شد. داستان این کارتون درباره دو دوست صمیمی به نامهای پت و مت است که همراه با دوستانشان، ماوسهای جری و جرکل، به ماجراجوییهای مختلفی میپردازند. این انیمیشن با شخصیتهای جذاب و داستانهای هیجانانگیز توانسته مخاطبان زیادی را جذب کند.
داستانهای این کارتون عمدتاً بر دوستی و همکاری بین پت و مت تمرکز دارند. آنها همواره سعی میکنند با کمک یکدیگر مشکلات را حل کنند. این کارتون با ترکیبی از طنز، هیجان و ماجراجویی، به خصوص برای کودکان، بسیار جذاب است. علاوه بر این، پت و مت دو دوست به نامهای جری و جرکل دارند. این چهار دوست همیشه با هم به ماجراجویی میپردازند و مشکلات را با همکاری یکدیگر حل میکنند. این کارتون با شخصیتهای دوستداشتنی و داستانهای مهیج خود، به یکی از محبوبترین انیمیشنهای دنیا تبدیل شده است.
۷. میگ میگ
- سال ساخت: ۱۹۴۹ – ۲۰۰۳
کایوت و رود رانر که در ایران به نام “میگ میگ و کایوت” شناخته میشوند، دو شخصیت کارتونی محبوب هستند. در این انیمیشن قدیمی، یکی از شخصیتها، یک گرگ کایوت و دیگری یک پرنده سریعالحرکت به نام کوکو دونده است. هر بار که کایوت تلاش میکند رودرانر را بگیرد، ناکام میماند. این شخصیتها از سری کارتونهای لونی تونز و مری ملودی هستند و اولین بار در سال ۱۹۴۸ در یک انیمیشن به کارگردانی چاک جونز برای کمپانی برادران وارنر ظاهر شدند.
این دو شخصیت دوست داشتنی توسط نویسندهای به نام مایکل مالتز خلق شدند و در ۱۶ قسمت اولیه که مالتز نوشت، کایوت و رودرانر در یک مسیر طولانی ماجراهای مختلفی را تجربه میکردند که برای پخش در تلویزیون ساخته شده بود. کایوت به جای استفاده از غرایز طبیعی و حیلهگری، از دستگاههای خندهدار و نقشههای پیچیده برای شکار رودرانر استفاده میکند.
علاوه بر این، کایوت به عنوان دشمن در پنج قسمت از کارتونهای باگز بانی نیز ظاهر شده است. در بیشتر قسمتهای کوتاه “میگ میگ و کایوت”، کایوت ساکت است، اما در سفرهای انفرادی خود با صدای مل بلانس به عنوان “وایل ای گرگ نابغه” صحبت میکند. رودرانر فقط با صدای “میگ میگ” از خود صدا درمیآورد که این صدا توسط پل جولین ایجاد شده است.
۸. حنا دختری در مزرعه
- سال ساخت: 1984
- تعداد قسمتها: 49
کارتون «حنا دختری در مزرعه» داستان دختری به نام «حنا» است که به همراه پدربزرگ و مادربزرگش در یک مزرعه زندگی میکند. مادر حنا برای پیدا کردن کار به کشور آلمان سفر کرده است. در این مدت حنا با داستانها و چالشهای زیادی رو به رو میشود. سه سال از زمانی که مادر حنا فنلاند را برای کار به قصد آلمان ترک کرده و دخترش را به نزد پدربزرگ و مادربزرگش در مزرعه تنها گذاشت میگذرد. جنگ جهانی اول شروع شده و فنلاند هنوز هم تحت سلطه روسیه است. ساکنان این سرزمین تقریباً هیچ خبری از خارج نداشته و هیچ کس نمیداند آیا حنا دوباره مادر خود را خواهید دید یا نه.
مشکلات، روز به روز بدتر و سخت تر میشد و هیچ چیز در مزرعه پدربزرگ و مادربزرگ خوب پیش نمیرفت، محصول آن سال کفاف خرج خانواده را نداد و تنها گاو شیرده آنها توسط یک خرس کشته شد و خانواده با مشکلات مالی بزرگی مواجه شد. بنابراین حنا تصمیم گرفت در خرج و مخارج خانه کمک کند و علیرغم میل پدربزرگ و مادربزرگ کاری در مزرعه همسایه مییابد. برای یک دختر کوچکی به سن او که به سختی به نه سال میرسد، کار در مزرعه سخت و خسته کننده است. اما او با شور و علاقه کار را به دست میگیرد و با خُلق و خوی خوبش با همه برخورد میکند و در نتیجه جایگاهش را در میان دیگران و در دلهای آنان حفظ میکند.
۹. سفرهای گالیور
- سال ساخت: 1968
رمان «سفرهای گالیور» اثر جاناتان سوییفت، در زمان انتشار خود سر و صدای زیادی به پا کرد. سوییفت با قرار دادن شخصیت اصلی داستان در میان آدم کوچولوها — و در بخشهای دیگری، در کنار موجوداتی چون غولهای عظیمالجثه — موفق شد اثری خواندنی و پرکشش خلق کند که به سرعت توجه مخاطبان را جلب کرد.
در سال ۱۹۶۸، استودیوی مطرح هانا باربرا نسخهای کارتونی از این رمان کلاسیک تهیه کرد. این اقتباس کارتونی، هنگام پخش در تلویزیون ایران، به محبوبیت زیادی دست یافت و به یکی از خاطرهانگیزترین برنامههای کودک و نوجوان آن دوران تبدیل شد.
۱۰. مهاجران
- سال ساخت: 1982
- تعداد قسمتها :50
ویژه شدن کارتون "مهاجران" از این لحاظ بود که روی مفهوم مهاجرت و خانواده تاکید بسیار زیادی داشت. خانوادهای تصمیم میگیرند خودشان را از محیط قبلی جدا کنند و با کمترین امکانات در محیط جدید که شبیه به جنگل بود وارد شوند. آن فضاسازی کارتون باعث شد که در ذهن مخاطبان خودش ماندگار شود.
داستان مهاجران درباره دختر نوجوانی به نام "لوسیمِی" است که خانوادهاش تصمیم میگیرند از انگلستان به استرالیا سفر کنند و در حین مهاجرت با مشکلاتی روبرو میشوند. البته این سفر هیجاناتی را هم به همراه دارد و آنها در استرالیا در آدلاید زندگی جدیدی را شروع میکنند. لوسی و خواهرش کیت از این که تجربیات جدیدی به دست میآورند، لذت میبرند. آنها با اشخاص جدیدی آشنا میشوند ،حیوانات جدیدی پیدا میکنند و ماجراهایی را دنبال میکنند.
نظر کاربران
خانواده وحوش ..بهترین کارتون دنیا هنوز یادم ه
خانواده دکتر ارنست
بل و سباستین
...
پس " مسافر کوچولو " چی ؟
هیچوقت یادم نمیره خاطره شون💔🥹😢
بل و سباستین
پاسخ ها
دکتر ارنست
فوق العاده بودن
یادش بخیر....من همه شو دیدم.خاطراتم زنده شد..ممنونم
دکتر ارنست
هاچ زنبور عسل
تام و جری
چوبین-بچه های مدسه والت- نیک و نیکو-هاچ زنبور عسل- با خانمان-بینوایان-میتی کومون-فوتبالیست ها-معاون کلانتر-یوگی و دوستان-پروفسور بالتازار-مورچه و مورچه خوار-بامزی-پسر شجاع-بارباپاپا -بلفی و لی لی بیت-هایدی-گوریل انگوری-سندباد-هاکلبری فین- زبل خان -رامکال-بچه های کوه تاراک-بنر-آن شرلی با موهای قرمز -دختری به نام نل
سندباد چیشد پس
یادش بخیر چه روزایی بود
من ۵۴سالمه هنوزم اگه این برنامه هارا صدبار هم بزارن میبینم عاشق برنامه کودک قدیمی هستم یادش بخیر 🥺
جای صدا سیما بودم وشبکه کودک کل کارتونهای دهه 60را رگباری تابستان پخش میکردم بچه ها وبزرگترها حالشو ببرن کلی درامدزایی میشه از تبلیغات مردم تشنه کارتونهای اون موقع هستن لطفا پخش کنید
دلمان برای کوچولو های جهان گرد- خانوده وحوش- سفرهای میتی کمون-تنسی تاکسی دو-آقای وپی-بامزی- موشهای کوهستان- مورچه ومورچه خوار-حنا- خانواده دکترارنست- هاج زنبور عسل-مدرسه موشها-بل وسباستین- با خانمان- بابا لنگدراز- یوگی ودوستان وهزاران کارتون دیگه
سند باد افسانه توشیشان دوقلوها
اسفناج وخوب اومدی
هاچ زنبور عسل و مسافر کوچولو و چوبین یادش به خیر چقدر دلا مون خوش بود
مثل اینکه همه دهه شصتیا کامنت گذاشتن❤️❤️❤️❤️
دکتر ارنست یا فوتبالیستا و مگ مگ و دوستان زبل و یوگی و دوستان یادت رفت
زنان کوچک
آوای وحش
سرندی پیتی
بچه های کوه تارا، دوقلو های افسانه ای،جیمبو،تام و جری، پلنگ صورتی،جکی و جیل، هایدی،زیزیگولو،سفرهای میتی کامان، دکتر ارنست.همشون خاطره هستند.👌
خیلی هارو ننوشتید.بچه های کوه آلپ.دکتر ارنست.سندباد.ووووووووو
چی میشدبر میگشتیم اون دوران کودکی
فقط دوران بچگی و نوجوانی باقیش الکیه.
👌👌👌👌
دهه هفتادم اینا رو همه دیدن که