۷۱۴۴۵۱
۹ نظر
۵۰۰۵
۹ نظر
۵۰۰۵
پ

فرصت تاریخی ایران برای برجام بدون آمریکا

روزنامه دنیای اقتصاد یادداشتی درباره آینده توافق هسته ای منتشر کرد.

روزنامه دنیای اقتصاد یادداشتی درباره آینده توافق هسته ای منتشر کرد.

۱- بدیهی است که هدف اصلی ترامپ و دولت آمریکا از بازی‌های برجامی، بی‌ثبات‌سازی اقتصاد ایران و نگه داشتن کشور در وضعیت بلاتکلیف است. جوسازی‌های اخیر اسرائیل در ایجاد فضای جنگ نیز در همین راستا ارزیابی می‌شود.

۲- از طرفی مقامات کشورمان هم به درستی بیان کرده‌اند که اروپا هزینه حفظ آمریکا در برجام را می‌خواهد از جیب ایران پرداخت کند.

در واقع کلید حل مساله در همین‌جاست، اگر یکی از طرف‌های غربی، بدعهدی کرده است، هزینه حفظ توافق را نیز باید غربی‌ها بپردازند.

۳- از سویی سازوکار حل اختلاف در برجام به شکل موذیانه‌ای به ضرر ایران است و حتی خطر بالقوه بازگشت اتوماتیک تحریم‌های سازمان ملل را در خود مستتر دارد. علاوه‌بر این شکایت بردن به طرفی که خود مجرم و ناقض عهد است نیز منطقی به‌نظر نمی‌رسد.

۴- در سوی دیگر اسرائیل، عربستان و برخی اعراب منطقه، آرزوی حذف و نقض برجام از سوی ایران را دارند و غایت آرزویشان هم بازگشت تحریم‌های سازمان ملل و تضعیف ایران از طریق تحریم، جنگ و تفرقه است.

۵- واقعیت این است که عملا در سال‌های گذشته، حضور آمریکا در برجام منافع خاصی برای ایران نداشته است. یکی از معدود منافع مستقیم حضور آمریکا، فروش هواپیماهای بوئینگ بود که نهایتا نیز محقق نشد. منافع غیرمستقیم هم منوط به عدم کارشکنی آمریکا در همکاری سایر طرف‌ها بود که آن نیز محقق نشد و آمریکا از هیچ‌گونه کارشکنی مضایقه نکرد. آن‌گونه که در رسانه‌ها عنوان شده است این کشور با حدود ۱۵۰ بانک بزرگ در دنیا مذاکره داشته و آنها را از همکاری با ایران بر حذر داشته است.

۶- با این حال به‌نظر می‌رسد یک فرصت تاریخی برای ایران برای امتیازگیری از طرف مقابل فراهم شده است. ایران می‌تواند در یک برجام بدون آمریکا حضور داشته باشد. اتفاقا روال رویدادها نیز به نفع ایران بوده است. اروپایی‌ها ناز ترامپ را کشیده‌اند؛ ولی او زیر تعهد زده است. پس اکنون باید طرف دیگر یعنی ایران را به ماندن در توافق تشویق کنند.

۷- کارشکنی‌های عمده آمریکا در بهره‌برداری ایران از منافع اقتصادی برجام شامل این موارد بوده است: ترساندن سرمایه‌گذاران و عاملان اقتصادی از همکاری با ایران، اعمال جریمه‌های سنگین بر بانک‌ها و شرکت‌ها، قطع دسترسی ایران به شبکه دلار و ایجاد اجبار برای اخذ مجوز اوفک.

۸- اگر طرف اروپایی می‌خواهد ایران را در برجام نگه دارد، باید برای هریک از موانع فوق راهکارهای واقعی و اجرایی ارائه دهد. در سال‌های گذشته اروپایی‌ها به نوعی از خود سلب مسوولیت می‌کردند، اما با بدعهدی هم‌پیمان اصلی‌شان، حال باید خود هزینه‌ها را بپردازند. برخی راهکارها که به‌صورت فی‌البداهه به ذهن می‌رسد شامل این موارد است:

- بانک مرکزی اروپا (ECB) یا هر نهاد قدرتمند دیگری در این قاره، صندوق جبران خسارت برای شرکت‌ها و بانک‌های اروپایی و حتی غیراروپایی تاسیس کند که از بابت همکاری قانونی با ایران، از سوی آمریکا جریمه می‌شوند. به این ترتیب هر جریمه‌ای که از سوی آمریکا بر شرکت‌ها و بانک‌ها اعمال شود، از سوی این صندوق پرداخت خواهد شد. کارکرد چنین صندوقی می‌تواند مشابه آژانس‌های اعتبار صادراتی (ECAs) باشد.

- بانک سرمایه‌گذاری اروپا (EIB)، به‌عنوان بزرگ‌ترین نهاد قرض‌دهنده در دنیا، راسا روابط بانکی کارگزاری با طرف‌های ایرانی را راهبری کند. پیش‌تر هلگا اشمید، نظر مساعد کمیسیون اروپا برای فعالیت این بانک در ایران را تایید کرده بود. سهامداران این بانک بزرگ، کشورهای اروپایی هستند و چهار کشور آلمان، فرانسه، انگلیس و ایتالیا عمده‌ترین سهامداران آن هستند. اتفاقا همین ایتالیا گزینه مناسبی برای جایگزینی آمریکا در ۱+۵ است!

- بانک EIB برای ایجاد اطمینان‌بخشی به سرمایه‌گذاران و شرکت‌های بین‌المللی نسبت به تامین مالی پروژه‌های عظیم زیرساختی در ایران اقدام کند. علاوه‌بر این نهادهای توسعه‌ای قاره از قبیل DEG آلمان، IFU دانمارک، CDC انگلیس و... در سرمایه‌گذاری‌های توسعه‌ای در ایران پیشقدم شوند.

۹- قطعا راه‌حل‌های متعددی ازسوی طرف‌های خلاق اروپایی و ایرانی می‌توان به این فهرست اضافه کرد. به این ترتیب اروپا حسن نیت عملی خود را اثبات خواهد کرد و ایران نیز واقعا به حضور آمریکا در برجام نیازی نخواهد داشت؛ همان‌طور که تاکنون بی‌نیاز از آن بود. این شرایط یک بازی برد-برد برای اروپایی‌ها خواهد بود و می‌تواند در برابر اعراب، ایران را به شریک استراتژیک اروپا در منطقه تبدیل کند.

۱۰- به‌طور بالقوه، غیبت آمریکا خللی در توافق ایجاد نمی‌کند و شرایط فعلی با دوران پیش از برجام قابل‌مقایسه نیست: در آن دوران ایران تحت تحریم‌های سازمان ملل قرار داشت و طبیعتا مذاکره بدون آمریکا به سرانجام نمی‌رسید. ضمن اینکه آمریکا بدعهدی خود را به رخ جهانیان نکشیده بود. اما اکنون ثابت کرد که وقتی به توافق قبلی متعهد نمانده است به هیچ تعهد دیگری نیز متعهد نخواهد ماند.

۱۱- به این ترتیب، ایران بدون اینکه امتیاز جدیدی بدهد، در واقع به رفع باگ‌های برجام پرداخته است و دشمنان منطقه‌ای ایران نیز باید حسرت تحریم‌های دوباره را با خود به گور ببرند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • جعفر

      ببخشيد چقدر شعارها و كارهاي برخي كيهاني ها هيجاني و بي منطقه؟! برجام توافق دو جانبه ايران و امريكا كه نيوده. خب امريكا از برجام رفت بيرون. بدرك!!! 5 كشور ديگه با ما توافق دارند. ما 40 ساله كه با امريكا رابطه نداريم و كالاي امريكايي استفاده نمي كنيم. ولي ايران هميشه رابطه اش با اروپا و روسيه و چين خوب بوده . كاري نكنيم اينا هم بخاطر خروج از برجام از دست بديم و تمام دنيا با هم متحد بشن تا ايرانو رو نابود كنن. گور باباي ترامپ و امريكا. واقعا يك مزاحم جر زن رفت كنار. ما هواپيماهامون رو از فرانسه و روسيه مي خريم. كالا و منت امريكايي ها رو سرمون نباشه. هدف امريكا و ترامپ اين تاجر خرپول اينه ايران هم بره كنار و در مقابل ايران يك اجماع جهاني درست كنه . زنده باد ايران مرگ بر ترامپ بي كله

      پاسخ ها

      • آ کیا

        بنظر من در صورت وقوع جنگ ایران باید بترتیب کشورهای عربستان امارات( مخصوصا دبی ) بحرین قطر و کویت رو با هزاران موشک بمباران کنه.و اونارو هم با خودمون پایین بکشیم. چون تا حالا هرچی توطئه علیه ایران بوده از گور همین کشورهای فسقلی بلند شده

    • بدون نام

      زیادی خوشبینانه چرا اروپا باید به ایران باج بدهد؟ وقتی کدخدا نمی خواهد دیگران چرا باید هزینه کنند؟

    • مهدی

      برجام بدون حضور آمریکا عملا بدون ارزش هست چون کشورهای دیگه هم هیچ وقت منافع خودشونو به خاطر ایران به خطر نمیندازن و در صورت تحریم ایران از سوی امریکا دیگه عملا برجام برای ایران هیچ آورده ای نداره که بخوان توش بمونن.البته تو شکست برجام برخی اقدامات نسنجیده داخلی هم موثر بود

    • کارمند

      همه ی هزینه ها را ایران پرداخته و خواهد پرداخت ...

    • ir motori

      خخخ فرصت طلایی دولار بخدا تا ۱۵ هزارتومنم میره این فرصت طلایی هستش

    • بدون نام

      به این میگن خوش‌بینی بچه‌گانه

    • علی

      سلام خدا لعنتتون کند کدام اقتصاد دوباره هم حرف از کلید زدید خجالت نمی کشید ........

    • اهوازی

      از اول 5-1بود امریکا در بر جام نبود فقط سنگ انداز بود

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج