۷۵۳۴۰۰
۴ نظر
۶۲۱۴
۴ نظر
۶۲۱۴
پ

راه‌های جلوگیری از داغ کردن و جوش آوردن خودرو

از آنجا که در فصل تابستان هوا بسیار گرم می شود، در نتیجه ممکن است موتور خودرو نیز بسیار سریعتر دمایش افزایش پیدا کند. برای جلوگیری از داغ شدن خودرو و کاهش دمای موتور خودرو روش هایی وجود دارد که در ادامه برخی از آن ها را معرفی کرده و به توضیح هر یک خواهیم پرداخت.

وبسایت اسمارت کار: یکی از مشکلاتی که ممکن است گریبانگیر رانندگان اتومبیل، خصوصا در ماه های گرم سال شود، گرم شدن و افزایش بیش از حد دمای موتور خودرو است. این موضوع سبب می شود تا دمای موتور از حدود استاندارد خود خارج شود و به اصطلاح خودرو جوش بیاورد. از آنجا که در فصل تابستان هوا بسیار گرم می شود، در نتیجه ممکن است موتور خودرو نیز بسیار سریعتر دمایش افزایش پیدا کند. برای جلوگیری از داغ شدن خودرو و کاهش دمای موتور خودرو روش هایی وجود دارد که در ادامه برخی از آن ها را معرفی کرده و به توضیح هر یک خواهیم پرداخت.

راه‌های جلوگیری از داغ کردن و جوش آوردن خودرو

کاهش دمای موتور خودرو

داغ شدن خودروهمانطور که اشاره شد، افزایش دمای موتور خودرو، می تواند باعث جوش آوردن خودرو گردد که عدم توجه به این موضوع، در نهایت منجر به صدمه و آسیب زیاد به موتور خودرو می گردد. در نتیجه هنگامی که دمای موتور به فراتر از حد استاندارد آن رسید، باید فورا خودرو را متوقف و خاموش نمود و پس از آن برای حل مشکل، چاره ای اندیشید.

راه‌های جلوگیری از داغ کردن و جوش آوردن خودرو

این مطلب به دو بخش تقسیم می گردد. در بخش اول به ارائه راهکارهایی برای جلوگیری از داغ شدن بیش از حد موتور و در نتیجه کاهش دمای موتور خودرو خواهیم پرداخت. در بخش دوم نیز راهکارهایی را برای کاهش سریع دمای موتور ارائه خواهیم داد که در زمانی کاربرد دارد که خودروی ما بیش از حد داغ شده و جوش آورده است.

جلوگیری از افزایش دمای موتور در روزهای گرم

یکی از مهمترین بخش هایی که جزو سیستم خنک کننده موتور محسوب می شود، آب و روغن موتور می باشد. این دو مایع نقش موثری در خنک کنندگی موتور خودرو ایفا می کنند. عدم توجه به میزان، کیفیت و ترکیبات این دو مایع، می تواند باعث افزایش دمای موتور و در نهایت جوش آوردن خودرو شود. پس از آن باید به فن های خنک کننده خودرو نیز توجه نمود که در صورت عدم عملکرد صحیح، می توانند باعث جوش آوردن خودرو شوند. در ادامه این موارد توضیح داده شده است.

آب رادیاتور

راه‌های جلوگیری از داغ کردن و جوش آوردن خودرو

درجه آمپر آب موجود در رادیاتور در روزهای گرم سال به هیچ وجه نباید کمتر از میزان استاندارد تعریف شده در دفترچه راهنمای خودرو باشد. به علت گرمای زیاد در تابستان، همواره باید به صورت دوره ای میزان آب موجود در رادیاتور را چک نمود. علاوه بر این، باید از ضدیخ و ضدجوش نیز به میزان مناسب در رادیاتور خودرو استفاده شود. این مایع سبب می شود تا نقطه جوش آب موجود در رادیاتور بالا رود و در نتیجه حتی اگر موتور به دمای صد درجه نیز برسد، خودرو جوش نیاورد.

روغن موتور

راه‌های جلوگیری از داغ کردن و جوش آوردن خودرو

روغن موتور نیز باید در روزهای گرم سال به صورت مرتب و دوره ای تعویض گردد. استفاده طولانی مدت از روغن موتور سبب می شود تا این روغن خاصیت اولیه خود را از دست داده و در نتیجه میزان گرانروی آن کاهش یابد. این موضوع سبب می شود تا این روغن در هنگام برخورد با قطعات داغ موتور، نتواند به خوبی وظیفه خود را انجام دهد و در نتیجه خنک کنندگی لازم را نداشته باشد.

اتصالات و لوله های آب

راه‌های جلوگیری از داغ کردن و جوش آوردن خودرو

گرمای بیش از حد سبب می شود تا در اثر انبساط، بست های موجود در مسیر لوله ها و جریان آب ورودی و خروجی به موتور، سست شده و گاها از جای خود در بیایند. این موضوع سبب می شود تا مقداری از آب موجود در رادیاتور به بیرون نشت پیدا کرده و در نتیجه باعث کاهش سطح آب رادیاتور شود. یکی از راه های کاهش دمای موتور خودرو این است که هر از چند گاهی از محکم بودن اتصلات آب، اطمینان حاصل کنیم.

هواگیری به موقع

راه‌های جلوگیری از داغ کردن و جوش آوردن خودرو

هر بار که خودروی ما جوش بیاورد یا به دلایلی مقداری از آب آن کاسته شود، باعث می شود تا مقداری هوا در مسیر لوله های آب درون موتور نفوذ پیدا کند. این هوا سبب می شود تا عمل خنک کنندگی آب با اختلال مواجه شود و در نتیجه دمای موتور کاهش پیدا نکند. برای کاهش دمای موتور خودرو ، پیشنهاد می شود حتما پس از هر بار جوش آوردن خودرو، عمل هواگیری رادیاتور انجام شود.

پروانه و فن های خودرو

راه‌های جلوگیری از داغ کردن و جوش آوردن خودرو

اگر خودروی شما از جمله مدل هایی است که قابلیت نصب پروانه را در قسمت جلویی خود دارد، پیشنهاد می کنیم در فصول گرم حتما این پروانه را نصب کنید. همچنین اطمینان از سلامت فن های رادیاتور می تواند منجر به کاهش دمای رادیاتور و در نتیجه کاهش دمای موتور خودرو شود.

ترافیک و کار کردن درجا

راه‌های جلوگیری از داغ کردن و جوش آوردن خودرو

توقف در ترافیک، درجا کار کردن، کار کردن با دور موتور بالا و سایر موارد این چنینی، باعث می شود تا دمای موتور رفته رفته افزایش پیدا کند. سعی کنید از مسیر هایی تردد داشته باشید که کم ترافیک تر باشند. حرکت خودرو در دور موتور پایین و با سرعت مناسب، سبب می شود تا هوا در موتور جریان یافته و موتور خنک تر شود.

کاهش سریع دمای موتور خودرو

راه‌های جلوگیری از داغ کردن و جوش آوردن خودرو

اگر خودروی شما داغ کرده است و درجه آمپر آن بیش از حد بالا رفته است، برای کاهش سریع دمای آن راهکاری برای سرعت بخشیدن به کاهش دمای آن وجود دارد که در ادامه به صورت مرحله مرحله آن را ذکر خواهیم نمود:

۱. خودرو را در محلی که سایه است پارک نموده و خاموش کنید.
2. درب کاپوت خودرو را باز نمایید تا هوای تازه به موتور برسد.
۳. به هیچ وجه به اتصالات و درب رادیاتور دست نزنید. در این حالت دمای آب بسیار زیاد بوده و باز کردن هر قطعه ای می تواند منجر به سوختگی شدید شما شود.
4. درب رادیاتور را تا زمانی که مطمئن نشدید خودرو کاملا سرد شده است باز نکیند! باز کردن دداغ شدن خودرورب رادیاتور در دمای بالا باعث پاشیده شدن فشار بخار آب داغ به بیرون می شود.
۵. به هیچ وجه روی قطعات داغ موتور آب نریزید! خنک کردن سریع موتور با استفاده از آب منجر به ترک خوردگی و آسیب دیدن قطعات موتور در اثر گرم و سرد شدن می شود.
6. به داخل کابین خودرو رفته و پنجره های خودرو را باز کنید. سپس بخاری خودرو را در درجه آخر برده و روشن نمایید. به این ترتیب فن های بخاری گرمای درون موتور را به داخل کابین هدایت می کنند و از طریق پنجره ها دفع می گردد.
۷. سوئیچ ماشین را باز بگذارید تا فن های رادیاتور شروع به چرخش کنند.

راه‌های جلوگیری از داغ کردن و جوش آوردن خودرو

با انجام موارد ذکر شده، خودروی شما در مدت زمان ۱۵ الی ۳۰ دقیقه خنک خواهد شد. پس از خنک شدن موتور، در صورتی که خودروی شما جوش آورده است، به آرامی درب رادیاتور را باز کرده و مقدار آب بخار شده را جبران نمایید. توجه داشته باشید که حتما پیچ هواگیری رادیاتور را نیز باز کنید و عمل هواگیری را در هنگام پر کردن رادیاتور انجام دهید.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      موتور خودرویی را که جوش آورده نباید خاموش کرد بلکه باید در حالت خلاص روشن باشد و با انجام این اقدامات آن را خنک کرد در غیر این صورت باعث گیریپاژ پیستون ها داخل سیلندر شده و موتور تعمیر اساسی لازم خواهد داشت.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        و البته هر چند ثانیه یه تک استارت بطوری که وتور روشن نشه و فقط برای جلوگیری از چسبیدن پیستون به سیلندر و ...

    • آذربایجان

      نیسان کاربراتوری گازسوز کارگاهی دارم تو جاده هر وقت سرازیری باشه کلید تغییر سوخت میزارم رو حالت خاموش ینی نه بنزین وصله نه گاز موتور تو دنده خاموش کار میکنه چون موتور گردش داره بوستر هم کار میکنه مشکلی در ترمز گیری هم ایجاد نمیشه امپر اب خیلی سریع میاد پایین روزی نیست از این روش استفاده نکنم بیشتر بخاطر سوخت و وزن زیاد چهار تن چوب میزنم ماشین گاز سوز کارخانه نمیشه منطقه هم مهمه پایین اوردن ماشین از بالای کوه با بار زیاد رو موتور خیلی فشار میاره حالت خاموش تو دنده چیزی نمیشه بالای پیستون هیچ انفجاری نیست ترمز اگزوزی هم درست کردم استهلاک موتورو لنتو کم کرده کلا اگه تو جاده سرازیری داشتین ماشینتون کارگاهی بود کلیدو بزارین حالت خاموش و تو دنده سوخت کم مصرف میشه نیاز ب ترمز گیری کم میشه موتور عمرش بالا میره جاده کفی شد روشن کنید

    • آذربایجان

      در اوردن ترموستات تو زمستون بخاریتون گرم نمیشه مصرف سوخت زیاد میشه چون سنسور اب دمای کمی رو ب ای سی یو گزارش میده و ای سی یو هم اینجور پردازش میکنه که ک ماشین در حالت سرده یا همون اول صبحه و باید سوخت بیشتری تزریق شه تا موتور روشن شه این حالت حتی بعد از روشن شدن ادامه داره چون اب سرده و ترموستات نیست اب دائما تو مدار در حالت چرخشه داخل محفظه احتراق هم چون دمای موتور همیشه کمه دوده و کربن سر شمع ها سوپاپ ها و پیستون رسوب میکنه رسوب کربن هم باعث ایجاد نقاط داغ تو محفظه میشه و کار شمع رو انجام میده بجای اینکه شمع جرقه بزنه کربن تو زمانبندی نامناسب باعث احتراق میشه اونایی ک نیسان کاربرات دارن بازش کنن تو تابستون

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج