۸۳۸۲۴۷
۹ نظر
۵۰۰۷
۹ نظر
۵۰۰۷
پ

منع بیش از ۳ دوره نمایندگی خلاف قانون است؟

ایران در یادداشتی به قلم بهمن کشاورز نوشت: به موجب اصل ۶۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مجلس شورای اسلامی از نمایندگان ملت که به طور مستقیم و با رأی مخفی انتخاب می‎شوند، تشکیل می‏‌گردد.

ایران در یادداشتی به قلم بهمن کشاورز نوشت: به موجب اصل ۶۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مجلس شورای اسلامی از نمایندگان ملت که به طور مستقیم و با رأی مخفی انتخاب می‎شوند، تشکیل می‏‌گردد.

اصل ۶۳ قانون اساسی به این شرح است: «دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی ۴ سال است و انتخابات هر دوره باید پیش از پایان دوره قبل برگزار شود به طوری که کشور در هیچ زمان بدون مجلس نباشد.»

ملاحظه می‎شود که در اصل ۶۳ قانون اساسی قیدی وجود ندارد الا محدود بودن دوره نمایندگی به چهار سال. بنابراین با توجه به اصول ۱۹ و ۲۰ قانون اساسی که حاوی اعلام تساوی حقوق همه آحاد ملت است، کسانی که شرایط انتخاب شدن را داشته باشند می‎توانند برای عضویت در مجلس شورای اسلامی نامزد شوند.

بدیهی است که بعضی شرایط لازم برای این نامزدی ممکن است در قوانین عادی پیش‌بینی شود؛ مثل شرط حداقل و حداکثر سن بر مبنای مطالعات اجتماعی و علمی درخصوص توان بدنی و قوای فکری انسان‎ها و یا شرط داشتن حداقل تحصیلات با توجه به اینکه نمایندگان به امر خطیری اشتغال دارند.

یا شرط نداشتن سوءپیشینه کیفری بر مبنای گواهی رسمی مراجع قضایی. اما هر قید و شرط دیگری که با اطلاق اصل ۶۳ قانون اساسی مغایر باشد محل تأمل خواهد بود. همچنان که برخی ایرادات که به پاره‌ای از کاندیداها گرفته می‌شود و باعث محرومیت آنان از نامزدی می‎گردد بدون اینکه نص صریح قانونی داشته باشد هم اکنون نیز محل بحث و مناقشه است و تاکنون مباحثات در اطراف آن حل نشده است. اینکه قانونی تصویب شود دایر بر اینکه نمایندگان با سابقه سه دوره متوالی نمی‌توانند نماینده باشند بسیار درخور تأمل خواهد بود.

زیرا این حکم شامل محروم کردن انتخاب شونده از حقی است که اصل ۶۳ به او داده است. همچنین ممکن است محرومیت انتخاب کنندگان را از برگزیدن فردی که مایلند به او امکان ادامه خدمت دهند، دربر داشته باشد
قانونگذار قانون اساسی هرجا قیدی را در حدی مهم می‎دانسته که به رعایت آن تمایل داشته آن را تصریح کرده است. مثلا در اصل 114 این قانون می‌فرماید: «رئیس جمهوری برای مدت 4 سال با رأی مستقیم مردم انتخاب می‌شود و انتخاب مجدد او به صورت متوالی تنها برای یک دوره بلامانع است.» ملاحظه می‌شود در این اصل برای انتخاب رئیس جمهوری قیدی آمده است که تاکنون نیز اجرا شده و کسی هم با آن معارضه‌ای ندارد.

اما در مورد نمایندگان مجلس که بر مبنای آشنایی‌های نزدیک‌تر و ملاحظات محلی برگزیده می‌شوند، قضیه متفاوت است. ممکن است فردی چنان خدمتگزار و مفید و مؤثر باشد که انتخاب کنندگان به انتخاب مکرر او در چندین دوره تمایل داشته باشند. این چیزی است که در سایر کشورها می‌بینیم. هستند نمایندگانی که در برخی کشورها از دوران جوانی نماینده مجلس هستند و تا کهنسالی به این وضع ادامه می‌دهند و حتی بعضاً به اقتضای سن -در کشورهای دارای دو مجلس- از مجلس نمایندگان یا شورا به مجلس سنا منتقل می‌شوند و رأی هم می‌آورند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      مصوبه درخصوص سه دوره نمایندگی خوب است ولی فکر کنم بعضی ازاجرایی شدنش جلوگیری کنند نماینده ای درشهرما هست که کرسی مجلس را ارث پدریش میداندانشا الله اجرا بشود واوبه پدرخدابیامرزش بپیوندد

    • بدون نام

      هيچ هم خلاف قانون نيست عده اي با قدرتي كه دارند مجلس و كردن ملك شخصي خودشون
      برويد بذاريد جوانان بيايند

    • بدون نام

      شرایط حزبی بودن بسیار بد بود .....................

    • بدون نام

      استاد کشاورز با عرض پوزش مغایر با اصل قانون اساسی نیست
      قانون مسکوته همانطوری که تداوم در نمایندگی مردم در مجلس در نص قانون گنجانده نشده است می توان از مفهوم مخالفش این طور استنباط کرد با مصوبه مجلس و مقید کردن به سه دوره متوالی نیز مغایر با اصول قانون اساسی نباشد

    • ایرانی

      پارتی بازی شده . یه ووره هم زیاده

    • سلام

      اولا اگر تعیین شرط سنی و تحصیلی برای نماینده بر خلاف قانون اساسی نیست پس تعیین تعداد ادوار متوالی هم این چنین نیست چون هر دو یکسان هستند
      ثانیا قابل مقایسه با رئیس جمهور نیست زیرا رئیس جمهور شخص دوم مملکت است و یک نفر است ولی نمایندگان مجلس صدها نفرند برای همین قانون اساسی بدلیل اهمیت بالاتر جایگاه رئیس جمهور مستقیما به ادوار متوالی آن اشاره کرده است ضمن اینکه در مورد نمایندگان هم که اشاره نکرده دلیل بر این نیست که مخالف آن است

    • سید حامد

      نه ما ازینا نداریم همه عوض بشنم ما راضیم بحصوص رییس مجلس

    • بدون نام

      قانون عوض کنیدوبیش از سه دوره نباشد،عالیه

    • مممم

      منم با اين تصويب موافقم يه عده از نمايندگان كه با هر كلكي اومدن به مجلس و به هيچ يك از وعده هاشون عمل نكردن وحتي درد مردم را در مجلس بيان نكردن ميرن پي كارشون....

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج