والک پلو شمرونی؛ غذایی سالم برای روزهای تابستان
والک نوعی گیاه است که در کوهستانهای اطراف تهران به خصوص شمیرانات به صورت خودرو رشد کرده و طعمی شبیه سیر دارد. بوسیله این گیاه، غذایی بومی با عنوان والک پلو طبخ میشود که دارای طعمی معطر است.
ایرنا: والک نوعی گیاه است که در کوهستانهای اطراف تهران به خصوص شمیرانات به صورت خودرو رشد کرده و طعمی شبیه سیر دارد. بوسیله این گیاه، غذایی بومی با عنوان والک پلو طبخ میشود که دارای طعمی معطر است.
تهرانیها مخصوصا قدیمیهای همیشه لیستی از غذاهای متنوع دارند که یکی از این غذاها، والک پلوست. این غذا را اهالی شمیران بیشتر با آغاز بهار و همزمان با رشد سبزی والک در کوهستانهای آن منطقه تهیه میکنند. اگرچه این گیاه در دامنه کوههای استانهای البرز، زنجان و کرمانشاه نیز یافت میشود.
سبزی والک که به آن سیر خرس نیز میگویند، داری ویتامین کلسیم و ث است و خواص بسیار مهم از جمله برطرف کردن ناراحتیهای گوارشی، تصفیه خون و همچنین کمک به بهبود تنگی نفس است. از این گیاه علاوه بر والک پلو، میتوان برای پلو مخلوط و خورشت والک استفاده کرد. در این مطلب با ما همراه باشید تا طرز تهیه والک پلو را مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه والک پلو شمرونی
برنج: ۳ لیوان
روغن یا کره: به مقدار کافی
ادویه پلویی: به مقدار لازم
والک تازه: ۵۰۰ گرم
ساقه سیر تازه: ۵۰ گرم
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار لازم
زعفران (دم کرده غلیظ): به مقدار لازم
گوشت چرخ کرده، مرغ یا ماهی: برای سرو با والک پلو
ترشی و سالاد: برای سرو با والک پلو
مدت زمان برای آمادهسازی مواد اولیه ۱۵ دقیقه و مدت زمان برای پخت والک پلو ۴۵ تا ۶۰ دقیقه است.
طرز تهیه والک پلو شمرونی
بخش اول
ابتدا برنج را شسته و همراه با مقدار مشخصی آب و یک قاشق چایخوری نمک برای حداقل یک ساعت آن را خیس کنید.
بخش دوم
در این بخش والکها را از قبل تهیه کردهاید پاک کرده و آن را به خوبی بشویید. سپس والکهای شسته شده را در اندازههای درشت برش بزنید.
بخش سوم
ساقههای سیر را شسته و پوست نازک آنها را جدا کنید. در ادامه ساقهها را در سبد ریخته تا آب آن خارج شود. سپس آنها را مورب یا حلقه ای نازک خرد کنید.
بخش چهارم
مقداری روغن در ماهیتابه ریخته و والک خرد شده را در درون آن به مدت یک دقیقه تفت دهید. بعد از آن ساقهها از قبل برش زده بودید، به والکها اضافه کرده و آن را نیز به مدت یک دقیقه تفت دهید. سپس زردچوبه و فلفل سیاه را به این ترکیب اضافه کرده و بری مدت کوتاهی به تفت دادن ادامه دهید. در جریان باشید این ترکیب بیش از اندازه سرخ نشود و سبزیها، رنگ خود را حفظ کنند. در ادامه شعله را خاموش کنید و ماهیتابه را کنار بگذارید.
بخش چهارم
در این قسمت قابلمه را تا نیمه پر از آب کرده و بر روی حرارت شعله گاز قرار دهید تا به جوش آید. یک قاشق غذاخوری نمک و مقداری روغن بر آن بیافزایید. آب برنج را خالی کرده و برنجهای خیس خورده را به قابلمه در حال جوش اضافه کنید. پس از اینکه برنج به مدت ۱۰ دقیقه جوشید و اندکی نرم شد، آن را آبکش کنید.
بخش پنجم
پس از آبکش کردن برنج، کمی صبر کرده تا آب آن جدا شود. بعد قابلمه دیگری را انتخاب کرده و کمی روغن به انتهای آن اضافه کنید. کف قابلمه را با ته دیگ مناسب بپوشانید. سپس روی ته دیگ لایهای از برنج ریخته و روی آن مقداری والک و ساقه سیر اضافه کنید. این عمل را تا انتها به صورت لایه به لایه تکرار کنید. میتوانید بر روی هر لایه برنج کمی ادویه پلویی بپاشید. بعد از آن برنج را به صورت گنبدی جمع کرده و چند حفره در داخل آن ایجاد کنید.
بخش ششم
در ادامه مقدری کره را آب کنید و بر روی برنج بریزید. دم کنی را بر روی درب قابلمه گذاشته و آن را ببندید. شعله گاز را افزایش دهید تا مواد داخل آن کمی بخار کند. در ادامه شعله گاز را کم کرده و به مدت ۶۰ دقیقه اجازه دهید والک پلو دم بکشد.
بخش هفتم
در پایان والک پلو را در ظرف مخصوص ریخته و برای سرو آماده کنید. میتوانید این پلو را با کمی زعفران دم کرده تزیین کنید. والک پلو را میتوان با گوشت چرخکرده به صورت کوفته قلقلی، ماهی سرخ کرده به شیوه سبزی پلو و یا مرغ سرخ شده زعفرانی در کنار انواع مخلفات مانند ترشی، ماست یا سالا سرو کنید.
چند نکته مهم
سبزی والک را به دلیل لطافت زیاد، بیش از اندازه حرارت ندهید.
فقط از برگ گیاه والک برای تهیه والک پلو استفاده کنید.
این سبزی کوهی را پس از شست و شو بلافاصله استفاده کنید تا پلاسیده نشود.
برای اینکه عطر سبزی والک به خورد برنج درآید، اجازه دهید والک پلو روی حرارت کم دم بکشد.
ارسال نظر