۸۳۰۹۷۳
۲۴ نظر
۵۰۰۶
۲۴ نظر
۵۰۰۶
پ

ریشه تورم و گرانی‌ها کجاست؟!

ریشه تورم در حجم بالای نقدینگی سرگردان و آزادسازی قیمت ارز است؛ پس چرا ادعا می‌کنند دستمزد کارگران «تورم‌زا» است؟!

ایلنا: چهارشنبه (۲۴ بهمن ماه) سومین جلسه کمیته دستمزد با موضوع محاسبه سبد معیشت خانوارهای کارگری تشکیل جلسه خواهد داد؛ در این میان با توجه به تغییراتی که در ماه‌های منتهی به زمستان امسال در بازار ارز رخ داد و به تبع آن کالاهای ضروری خانوار گران شد، مطالبه‌گری کارگران رنگ و بوی تازه‌ای به خود گرفته است.

مازیار گیلانی‌نژاد (فعال صنفی کارگران فلزکار) با بیان اینکه نباید ناتوانی کارفرمایان کوچک و متوسط به پای کارگران نوشته شود، از ضرورت افزایش دستمزد به میزان افزایش قیمت ارز سخن گفته است و اکبر علیپور (رئیس انحمن صنفی کارگران معدن چادرملو) نیز به نمایندگی از جانب حدود ۵ هزار کارگر این معدن می‌گوید: اگر دستمزد به میزان افزایش قیمت ارز، افزایش یابد، سفره کارگران به یک سال قبل بازمی‌گردد؛ به اسفند ۹۶.

این دغدغه‌ها و نگرانی‌ها جدی‌ست؛ علیپور امیدواری کارگران به بهبود معیشتی را در گرو تصمیم قاطعانه شورای عالی کار می‌داند و معتقد است؛ اگر قصد ناامید کردن کارگران را دارند روی رقم‌هایی مثل ۲۰ درصد، اصرار بورزند.

امکان رشد قیمت برخی کالاها بیش از رشد قیمت دلار وجود دارد

از دیدگاه فرامرز توفیقی (رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراها) این نگرانی‌ها کاملاً موجه است؛ او به همسان‌سازی دستمزد با قیمت دلار و ارز به عنوان یک ضرورت غیرقابل انکار برای ترمیم معاش کارگران اشاره می‌کند و می‌گوید: امکان رشد قیمت برخی کالاها بیش از رشد قیمت دلار وجود دارد.

او برای این ادعای خود چند دلیل می‌آورد: واردات منوط به ثبت سفارش است و بدون ثبت سفارش امکان واردات وجود ندارد؛ ثبت سفارش در حدی انجام می‌شود که ماهانه یک میلیارد دلار تقاصا برای دلار نیمایی ایجاد شود؛ به بسیاری از کالاها اجازه ثبت سفارش داده نمی‌شود و وقتی بسیاری از کالاها ثبت سفارش نمی‌شوند، در عمل وارد نمی‌شود.

توفیقی ادامه می‌دهد: با کاهش ثبت سفارش، قاعدتا باید کالاهای وارداتی بیش از دلار، افزایش قیمت می‌یافت اما این پدیده اتفاق نیفتاده است؛ به دو دلیل، اول کاهش مصرف کالاهای وارداتی با نرخ دلار آزاد معادل ١٠ درصد سال ٩۶، یعنی مصرف ٩٠ درصد کاهش یافته است و دوم داشتن موجودی بالای کالای خارجی در داخل در بخش عمده فروش و خرده فروش که احتمالا عمده فروشان معادل چهار ماه فروش و خرده فروشان نیز کم و زیاد در همین حد موجودی کالا داشتند.

او از این مبحث اینگونه نتیجه‌گیری می‌کند: موجودی کالاهای وارداتی در داخل رو به کاهش است و در صورتی که در آینده، واردات در سطح موجود باشد، افزایش قیمت کالا، بیش از افزایش نرخ ارز خواهد بود.

توفیقی یک نکته دیگر را نیز به این مبحث می‌افزاید: اگر سفته بازی از ارز به سمت کالا حرکت کند، بازار وارد فاز جدیدی می‌شود.

توفیقی با طرح این مطالب، خطاب به دولتی‌ها می‌گوید: لطفا بفرمائید چه تمهیدی برای حقوق بگیران در مقابل این پیش‌بینی افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها اندیشیده‌اید؟!

موضوع دیگری که توفیقی به آن ورود می‌کند، بحث افزایش نقدینگی در جامعه است؛ نقدینگیِ سرگردانی که مزد و حقوق‌بگیران هیچ نقشی -حتی نقش حداقلی و کمینه- در تولید و انباشت آن نداشته‌اند و فقط تورم حاصل از این نقدینگی، دامان‌شان را گرفته است.

رشد ۲۲.۱ درصدی نقدینگی در ۱۲ ماه منتهی به آذر ۹۷

توفیقی در این رابطه می‌گوید: آمار بانک مرکزی از متغیرهای پولی آذر ماه سال ۹۷ نشان می‌دهد، میزان نقدینگی کل کشور در پایان این ماه به ۱۷۶۴ هزار و ۵۸۰ میلیارد تومان رسیده است که نسبت به آذر ماه سال قبل ۲۲.۱ درصد و در ۹ ماه امسال ۱۵.۳ درصد رشد داشته است.

او بازهم به همین آمارها ارجاع می‌دهد: سهم شبه پول از کل نقدینگی ۱۵۱۹ هزار و ۹۶۰ میلیارد تومان و سهم پول ۲۴۴ هزار و ۴۲۰ میلیارد تومان است. در این دوره یک ساله، رشد شبه پول ۱۹.۵ درصد و رشد پول ۴۱ درصد بوده است. حجم اسکناس و مسکوکِ در دست اشخاص هم ۴۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بوده که نسبت به آذر ماه سال گذشته ۳۰.۵ درصد و در ۹ ماهه امسال ۲.۸ درصد افزایش داشته است.

او با استناد قرار دادن این اطلاعات، سوالاتی را خطاب به دولتی‌ها مطرح می‌کند: این حجم نقدینگی چه میزان تورم به بار می‌آورد؛ سهم کارگران از تولید این حجم نقدینگی چقدر بوده و چرا اینقدر نقدینگی به بازار تزریق نموده‌اند؟!

اینها همه بحث‌ها و چالش‌هایی‌ست که ضمن رخ‌داد در فضای کلان اقتصاد، اقتصاد را در سطح خُرد -یا همان معاش کارگران- تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ مباحثی که اگر از آنها غفلت شود و سهم آنها در تخریب فضای زیستی مردم نادیده گرفته شود، مخالفان افزایش دستمزد خیلی راحت می‌توانند به سفسطه‌های بی‌بنیان و ضدکارگری بپردازند و «دستمزد» را عامل اصلی در تخریب بنگاه‌های اقتصادی در سطوح مختلف، جا بزنند.

دستمزد «تورم‌زا» نیست!

رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور، این رویکردها را به چالش می‌کشد و می‌گوید: به دلیل هجمه‌های فراوان و طرح ادعاهای بی‌اساس و بی‌پایه مبنی بر «تورم‌زایی افزایش دستمزد کارگران»، لازم است که نکات فوق را جدی بگیریم؛ هدف این است که بدانیم تورم «واقعا» از کدام آبشخور نشات می‌گیرد و افزایش قیمت‌ها چگونه و طی کدام روند معیوب، به سمت بازار کالاهای اساسی مردم سرازیر شده است؟

او تاکید می‌کند: «دستمزد کارگران» تورم‌زا نیست؛ حجم بالای نقدینگی و به خصوص شبه پول، تورم‌زاست؛ افزایش سرسام‌آور قیمت ارز و وابستگیِ بیش از حدِ حیات حداقلی مردم به ارز و دلار است که هزینه‌های سبد معاش فرودستان را بالا برده است؛ در هیچ کدام از این دو مورد نیز کارگران - چه مستقیم و چه غیرمستقیم- دخیل نبوده‌اند؛ کارگران نه نقدینگی سرگردان دارند و سپرده‌گذار نجومی بانک‌ها هستند که با پول خود تورم ایجاد کنند و نه واردکننده و صادرکننده کالاها هستند که کنترلی روی قیمت‌ کالاهای اساسی داشته باشند؛ آنها فقط «آسیب‌پذیران نهایی اقتصاد» هستند که بار سنگین تورم و آزادسازی قیمت‌ها را بر دوش می‌کشند؛ همین...

اکبر علیپور و مازیار گیلانی‌نژاد نیز در این زمینه استدلالات و راهکارهایی دارند؛ گیلانی‌نژاد می‌گوید اگر دولت ادعا می‌کند بنگاه‌ها تاب‌آوری افزایش دستمزد به اندازه افزایش قیمت دلار را ندارند، دست از اعانه‌پردازی بی‌حاصل به مردم در قالب «بسته حمایتی» بردارد و بنگاه‌های کوچک و متوسط را همه‌جانبه حمایت کند؛ بنگاه‌های بزرگ که آنقدر سود برده‌اند و می‌برند که توان پرداخت خیلی بیش از اینها را دارند.

و علیپور نیز به نکته مهمی اشاره می‌کند: چطور اقتصاد شکننده‌ی ما تابِ سه برابر شدن قیمت ارز و دلار را داشت، حال فقط تحمل افزایش عادلانه دستمزد را ندارد؟ آیا فقط اگر ما کارگران سفره‌هایمان را به اسفند ۹۶ بازگردانیم، کل اقتصاد فرومی‌ریزد؟!

توفیقی نیز معتقد است؛ دولتی‌ها و کارفرمایان باید دست از استدلالات بی‌پایه بردارند و به افزایش عادلانه دستمزد تمکین کنند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      یعنی شما خودتان نمیدانید کجاست میدانید عمدا هم وسایل بالا میبرین بعد میگن قاچاق فلان چه معنی داره حقوق ایرانیها به دلار باشه یا هرپول خارجی دیگه به ریال باشه ماهمون قبول داریم

    • بدون نام

      ریشه گرانی در بی عرضگی و ناتوانی وبی سوادی وحرص وطمع مسؤلین بی لیاقت هست آنقدر زیاده و دزدی ودروغ گویی درجامعه رواج دادید که مسول پاکدستی هم سرکاربیاد نمی تواند این وضع را نجات دهد سفره های مردم راخالی کردید بجایش حرص وطمع ودروغ وچاپلوسی وریا و ربا کاشتید وای برشما، نفرین برشما ها خون شهدا وجوانان را به هدر می‌دهید وانقلاب ودین را بی ارزش میکنید وفساد وتباهی را رواج می‌دهید هررور درگوشه ای از این سززمین خودکشی وازدیاد طلاق وبیکاری وبی بندوباری جوانان بگوش می‌رسد وای برشما مسولین بی کفایت، نفرین برشما ها

      پاسخ ها

      • بدون نام

        08/11کاربر محترم، معزز،آگاه و مسلمان و هموطن گرامی، اینهایی که نوشتید کاملاً درست است، اگه رخصت فرمایید تعدادی از بازاری های تازه مسلمان شده را بر آن لیستی که مرقوم فرموده اید، کامل کامل میشود از طرفی هرگاه دولت فساد پیدا نمود و فساد ترویج شد، فرهنگ فرهیختگان نیز در مقابل این اهریمن صفتان قادر به عرضه اندام نیست چون این فساد از بالا رشد و شروع شده مهار آن محال است، تنها راه کار و راه چاره این است مثل موریانه از داخل حاکمان دچار تزلزل گشته و خواهی دید که به طرفةالعینی که در باور نمی گنجد فرو خواهد ریخت، اما بعد از طوفان این فساد خودساخته معلوم و مشخص نیست که چه میشود،!!! تفسیر با خوانندگان محترم،

    • ع

      ریس کمیته غلط میکنی. نوبت کارگر میرسه تورم زاست نوبت خودتون برسه چیه حلال مشکلاته...بیشرف

    • بدون نام

      در جنگ با دنیاست در سیاستهای جهان ستیزی است

    • بدون نام

      بی نظمی

    • بدون نام

      بی نظمی ، نه انقلابی گری و نشانه قدرت بلکه سر منشا ،همه گرفتاریهاست .

    • بدون نام

      ريشه تورم
      در بدهي دولت
      در ورشكستگي بانكها
      در دادن سود22 %
      نبود توليد
      رانت و اختلاس
      كسري بودجه
      چاپ پول براي رفع تعهد دولت احمدي نزاد
      ريخت و پاشهاي دلاري در ساير كشورها
      تمامي اينها در سو مديريت كشور است ......

    • بدون نام

      ریشه گرانی و تورم در بی عرضگی مدیریتی و سودجویی مسئولان است!!!

    • کامران

      دولت تدبیر وامید وکابینه بی عرضه!؟

    • بدون نام

      دلار و بیارین پایین همه چیز درست میشه

    • بدون نام

      ریشه تورم وگرانی 20 درصد عوامل خارجی 80 درصد داخلی. با اون 20 خارجی درصد با شعار مرگ بر این واون داریم ادامه میدیم با این 80 درصد داخلی داریم روپایی میزنیم. مملکت نیست اینجا اینجا دیونه خونست

    • بدون نام

      بی تدبیری مسئولان

    • بدون نام

      ریشه گرانی و تورم ، وجود اصلاحطلبان غربگرا در رأس قدرت است ، کسانی که فرزندان دلبندشان در خارج زندگی می کنند نمی توانند بفکر مردم باشند؟؟؛!؟؟!؟!؟

    • بدون نام

      ریشه تورم این که ما با دنیای بیرون رابطه نداریم خودتان همه جیز میدانید فقط مردمه مسخره میکنید

    • بدون نام

      بری بابا برید خودتانه مسخره کنید

    • بدون نام

      ننگ بر شماباد بر هر کسی که دستور گران کردن دلار وسکه را داد مردم را به روز سیاه نشاندید برای شماها که حساب ارزی دارید که بد نشد برای شماها که برنامه ریزی میکنید سکه پیش فروش کنید همش هم عوامل خودتان میخرند بعد سکه را چندین برابر میکنید سودش تو جیب کی میره کی بد بخت وکی پولدار میشه وبرج ساز برجهای دبی ابوظبی را کی میسازه لابد پدر جانباز بنده

    • leo

      توی زمین.. خخخخخخخخ

    • احمدرضا

      مقصر گرانی ها، منم که مسئول این مملکتم ، عین خیالم نیست، به مردم فشار میاد به من که نمیاد

    • بروجرد

      بیشتر سرمان به کار دیگر کشورهاست, تا مملکت خودمون

    • بدون نام

      خود دولتی ها

    • کامران

      دولت تبخیر وامید!؟

    • بدون نام

      ریشه همه اینا اقای روحانی هستند و خود مردم محترم ایران

    • علی

      ریشہ تورم وگرانی!!ویلا ها وکاخهای شاهانی هست کہ از کیسه بیت والمال وجیب مردم بنا شده،صاحبان دروغینش واسه خوش گذرانی خونه مردم تو شیشه کردن وازدولت ارز وتسهلیات دریافت میکنند ودرعوض کالا هاے بنجال به قیمت خون پدرشان به ملت عرضہ میکنند ،خدا بزرگتر ازآن است که این ظالمان مردم سرکیسه کنند ننگ بر این خائنین.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج