چرایی و تبعات خروج آمریکا از «آیاناف»
مقامات آمریکایی بلافاصله به دنبال خروج از پیمان «منع موشکهای هستهای میانبرد» (INF) با روسیه از استقرار سریع موشک های جدید در آسیا خبر داده اند؛ اقدامی نگران کننده که بی تردید تنش ها را بین واشنگتن و مسکو افزایش داده و صلح جهانی را بیش از پیش به خطر خواهد انداخت.
ایرنا: مقامات آمریکایی بلافاصله به دنبال خروج از پیمان «منع موشکهای هستهای میانبرد» (INF) با روسیه از استقرار سریع موشک های جدید در آسیا خبر داده اند؛ اقدامی نگران کننده که بی تردید تنش ها را بین واشنگتن و مسکو افزایش داده و صلح جهانی را بیش از پیش به خطر خواهد انداخت.
دیروز شنبه خبری جدید از ماجراجویی و اقدامات تنش زای آمریکا در سطح جهان انتشار یافت و آن به اظهارات «مارک اسپر» وزیر دفاع جدید این کشور مربوط می شد. وی در جریان نخستین سفر یک هفته ای خود به آسیا با اشاره به رفع محدودیتهای ناشی از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد (آی ان اف) از استقرار موشک های آمریکایی در این قاره پهناور در آینده ای نزدیک خبر داد.
اظهارات وزیر دفاع جدید آمریکا درست یک روز بعد از تصمیم این کشور برای خروج از پیمان مذکور صورت گرفت. روز جمعه یازدهم مرداد آمریکا بعد از چند سال کشمکش با روسیه بر سر پیمان آی ان اف، رسما آن را ترک کرد. اختلاف آمریکا و روسیه بر سر این پیمان از زمانی آغاز شد که «دونالد ترامپ» به ریاست جمهوری آمریکا به کاخ سفید راه یافت.
به رغم برخورداری آمریکا از بزرگترین ارتش جهان و پیشرفته ترین جنگ افزارهای روز، ترامپ همواره روسیه را ناقض توافق معرفی می کرد و سیستم موشکی جدید میانبرد «9M729» روسی را که ناتو از آن تحت عنوان «SSC-8» نام می برد، نقض کننده مفاد پیمان ارزیابی می کرد؛ ادعایی که مقامات کاخ کرملین همواره آن را رد کرده اند.
تداوم جنجال ها و تنش ها در این زمینه باعث شد تا در ماه های پایانی پارسال ترامپ دستور تعلیق اجرای پیمان مذکور را صادر کند. رئیس جمهوری آمریکا در بیانیه خود اظهار کرد که روند خروج «تا شش ماه به طول خواهد انجامید، مگر آنکه روسیه با نابود کردن همه موشک ها، پرتابگرها و تجهیزاتی که ناقض متن پیمان هستند، به تعهداتش عمل کند.»
لازم به توضیح است پیمان آی ان اف یا منع موشکهای هستهای میانبرد، پیمانی است که حدود سه دهه پیش (۱۹۸۷ میلادی) بین «رونالد ریگان» رئیس جمهوری آمریکا و «میخائیل گوباچف» آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی به امضا رسید و بر پایه آن، تولید و آزمایش موشک های کوتاه برد ۵۰۰ کیلومتر تا میان بردهایی ۵۵۰۰ کیلومتری (در مجموع ۳۰۰ تا ۳۴۰۰ مایل) از سوی دو طرف منع شد.
گورباچف 88 ساله هنوز در قید حیات است و روز شنبه بعد از شنیدن خبر خروج آمریکا از توافق موشکی در گفت وگو با خبرگزاری «اینترفاکس» روسیه این اقدام آمریکا را آغازی برای مسابقه جدید تسلیحاتی و شروع هرج و مرج در جهان ارزیابی کرد و گفت: پایان این پیمان برای جامعه جهانی مفید نخواهد بود و این گام نه تنها موجب تضعیف امنیت در اروپا می شود بلکه ناامنی را در جهان رقم خواهد زد.
پیشتر نیز «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه، جهان را از اقدامات خطرناک آمریکای ترامپ آگاه کرده بود. وی هفدهم خردادماه در جریان همایش اقتصادی سن پترزبورگ به شدت سیاست های زیاده خواهانه و سلطه جویانه ترامپ را زیر سوال برد و آمریکا را تهدید کننده صلح جهانی معرفی کرد. او همچنین هشدار داد که «جهان به سمتی در حرکت است که قوانین یک کشور یا گروهی از کشورهای قدرتمند، جایگزین قوانین بین المللی می شود.»
به رغم شعارهای انتخاباتی ترامپ مبنی بر کاهش هزینه های نظامی اما بودجه نظامی این کشور در دولت وی افزایش چشمگیری پیدا کرده است؛ موضوعی که مدتی پیش در جریان نشست پوتین با مدیران خبرگزاری های شاخص جهان که مدیر عامل خبرگزاری «ایرنا» نیز در آن حضور داست، مورد توجه قرار گرفت. رئیس جمهوری روسیه در آن نشست تاکید کرد: آمریکا با ۷۰۰ میلیارد دلار بودجه نظامی، بزرگترین ارتش جهان را دارد و بودجه نظامی این کشور از مجموع جهان بیشتر است.
تنها روسیه نگران زیاده خواهی جهانی آمریکا نیست و دیگر بازیگران بین المللی هم از چنین وضعیتی ناراضی و در عین حال نسبت به پیامدهای آن نگران اند. مقامات اتحادیه اروپا که در دوره ترامپ به طور قابل ملاحظه ای از سیاست های کاخ سفید فاصله گرفته اند، در قبال خروج آمریکا از توافق با روسیه نیز اظهار نگرانی کرده اند.
فرانسه و آلمان مهمترین بازیگران اثرگذار اتحادیه هستند که نسبت به این اقدام آمریکا نگران اند. وزارت امور خارجه فرانسه معتقد است که پایان این پیمان، خطر بی ثباتی در اروپا را افزایش می دهد و نظام بین المللی کنترل تسلیحات را از بین می برد. «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان هم نسبت به تبعات آن هشدار داده و تاکید کرده «چالش هایی که حالا در پیش رو هستند با توجه به پایان این توافق بزرگتر شده و این چالش ها دیگر تنها محدود به اروپا نمی شوند.»
جدا از رفع محدودیت های آمریکا در پی خروج از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد، کاخ سفید هدف دیگری را از این اقدام دنبال می کند و آن هدف چین است. در همین ارتباط بود که وزیر دفاع آمریکا دیروز گفت که «۸۰ درصد تسلیحات چین مشمول محدودیتهای پیمان آیاناف است و واشینگتن میخواهد به توانایی مشابهی در این زمینه برسد.»
کارشناسان حوزه بین الملل بر این باورند آمریکا برای عقب نیفتادن از توان نظامی چین به عنوان بزرگترین رقیب خود که عضو پیمان هم نبوده، از آی ان اف خارج شده است. اما دیدگاهی دیگر نیز وجود دارد که معتقد است با این اقدام آمریکا، روسیه و چین نه تنها با ترامپ به توافقی مشابه قبل دست نخواهند زد بلکه سیاست های همسوتری را در قبال کاخ سفید دنبال خواهند کرد.
تبلیغات متنی
-
هشدار پوتین درباره ادامه درگیری ایران و آمریکا
-
سیتی در کورس قهرمانی ماند
-
فرمانده هوافضای سپاه: منتظر فرمان شلیک هستیم
-
این سریالهای معروف ایران را قبلاً خارجیها ساخته بودند!
-
نیروی دریایی سپاه پیغام هشدار صادر کرد
-
پیام تبریک متفاوت ایران به سخنگوی کاخ سفید
-
دو میوه محبوب که شاید دیگر نتوانیم مزه آن را بچشیم!
-
متین ستوده: به همسرم گفتم برایم سیانور بگیر!
-
لبخند معنادار قلعهنویی در مراسم قرعهکشی امشب
-
اسرائیل پایگاه نظامی مخفی در عراق ایجاد کرد!
-
اولین تصویر از حمله موشکی به پتروشیمی امیرکبیر
-
پیشنهاد عجیب و تازه وزارت نیرو درباره مصرف آب
-
حریفان ایران در جام ملتهای آسیا مشخص شدند
-
کشف پیکر دو فرد غرقشده در سد بوطاهری هندیجان
-
آخرین مهلت ثبتنام ارشد بدون آزمون اعلام شد
-
فرمانده هوافضای سپاه: منتظر فرمان شلیک هستیم
-
پیام تبریک متفاوت ایران به سخنگوی کاخ سفید
-
لبخند معنادار قلعهنویی در مراسم قرعهکشی امشب
-
اسرائیل پایگاه نظامی مخفی در عراق ایجاد کرد!
-
اولین تصویر از حمله موشکی به پتروشیمی امیرکبیر
-
پیشنهاد عجیب و تازه وزارت نیرو درباره مصرف آب
-
حریفان ایران در جام ملتهای آسیا مشخص شدند
-
ماجرای برداشت غیرقانونی چند بانک از حساب مردم
-
با اقدام AFC سه تیم ایران مسافر آسیا شدند
-
توصیه عجیب خیابانی درباره سرویس بهداشتی وسط بحث فوتبالی!
-
تورم روغن در روزهای اخیر رکورد شکست!
-
بیانیه تازه سنتکام درباره محاصره دریایی ایران
-
چهل سالگی فیلمی که تا هنوز و تا ابد دوستش داریم
-
حرکت پهلوانانه رسول خادم همه را به ستایش وا داشت!
-
امارات برای جانشینی ایران در جام جهانی دندان تیز کرد!
-
حرکت خبرساز مجری تلویزیون روی آنتن زنده صداوسیما!
-
واکنش ترامپ به درگیریهای امشب ایران و آمریکا
-
جنگندههای مصری در امارات مستقر شدند
-
پنتاگون اسناد بیسابقه درباره «بشقابپرندهها» را منتشر کرد
-
توهین باورنکردنی به علی دایی روی آنتن زنده صداوسیما!
-
بنر آیسان اسلامی در چند شهر مازندران زده شد
-
جمله تهدیدآمیز ترامپ درباره شیوه پایان آتشبس
-
پست تازه ترامپ بعد از تنشِ شب گذشته با ایران
-
تمام واکنشها به خبر دیدار پزشکیان با رهبر انقلاب
-
سنتکام به صورت رسمی حملات به ایران را تأیید کرد
-
اعتراض به گرانیها به تجمعات شبانه رسید
-
انتقاد تند و تیز زیدآبادی از آنان که دیشب خوشحالی کردند
-
پرونده پژمان جمشیدی در افکار عمومی پیچیدهتر شد!
-
تعریف و تمجید یک رسانه از تتوی بیرانوند روی دستش
-
ترامپ از پروژه «آزادی پلاس» درباره ایران رونمایی کرد
بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج
-
سالن های آرایش و زیبایی
-
پزشکان پوست و مو
-
آموزشگاه آشپزی در تهران
-
گالری پوشاک
-
اخذ ویزا
-
کاشت ناخن
-
محصولات پزشکی
-
تدریس خصوصی
-
مزون و شوی لباس
-
اعزام دانشجو
-
خدمات آرایشی و زیبایی
-
خدمات درمانی
-
مدارس
-
طلا و جواهر و زیورآلات
-
صرافی
-
محصولات آرایش و زیبایی
-
خدمات حیوانات خانگی
-
مهد کودک
-
مبلمان
-
سیسمونی و نوزاد
-
مراکز درمانی
-
پت شاپ
-
رستوران و تهیه غذا
-
تعمیرات مبل در تهران
-
خدمات تفریح و سرگرمی
-
پزشکان متخصص
-
باشگاه های ورزشی
-
فست فودهای تهران
-
سرویس خواب
-
موبایل
-
دکتر زنان در تهران
-
فروشگاه ها و لوازم ورزشی
-
کافی شاپ و سفره خانه
-
دکوراسیون داخلی
-
لوازم خانگی
-
دندانپزشکان
-
آموزشگاه ها
-
صنایع غذایی
-
تزیینات داخلی
-
خدمات منزل
-
دندانپزشکی کودک
-
آموزشگاه زبان در تهران
-
تشریفات و موسسه پذیرایی
-
خدمات ساختمان
-
فروش و خدمات خودرو
-
پزشکان زیبایی و لاغری
-
آموزشگاه موسیقی
-
خدمات مجالس
-
قالیشویی در تهران
-
سایر خدمات
-
جراحی بینی و زیبایی
-
آموزشگاه هنری
-
آتلیه عکاسی
-
آژانس مسافرتی و هتل
ارسال نظر