adexo3
۹۸۰۷۵۷
۳۲ نظر
۵۰۰۸
۳۲ نظر
۵۰۰۸
پ

سعید لیلاز: دستمزد را امنیتی نکنید

روزنامه شرق با سعید لیلاز در باره مصوبه پر سروصدای تعیین حداقل دستمزد کارگران مصاحبه ای انجام داده است.

برترین‌ها: روزنامه شرق با سعید لیلاز در باره مصوبه پر سروصدای تعیین حداقل دستمزد کارگران مصاحبه ای انجام داده است. بخشی از این مصاحبه را می خوانید:

هفته گذشته بعد از چندین جلسه میزان افزایش دستمزد حداقل‌بگیران با 21 درصد افزایش، یک‌میلیون‌و 835 هزار تومان تصویب شد. ارزیابی شما از این میزان افزایش مزد چیست؟

در ابتدای بحث یک موضوع را روشن کنم. من به‌هیچ‌عنوان قبول ندارم که میزان دستمزد ۲۱ درصد افزایش پیدا کرد. شما اگر مبالغ تعیین‌شده برای خواروبار، مسکن و حق اولاد و سنوات را در نظر بگیرید، متوجه خواهید شد دریافتی یک کارگر دومیلیون‌و ۸۰۰ هزار تومان خواهد بود. به ‌عبارت دیگر در واقع میزان دستمزد امسال ۳۲.۵ درصد افزایش پیدا کرده است. من حدود دو هفته قبل از آغاز سال جدید به وزارت کار هم پیغام داده بودم که دستمزد کارگران کمتر از ۳۲ درصد و بیشتر از ۳۵ درصد نباید افزایش پیدا کند. همین اتفاق هم در جریان تصویب دستمزد اتفاق افتاد؛ اما مقامات وزارت کار متأسفانه با یک کج‌سلیقگی تصمیم گرفتند میزان افزایش دستمزد را ۲۱ درصد اعلام کنند تا انتظارات تورمی افزایش پیدا نکند. درحالی‌که این موضوع سوء‌تفاهمی جدی ایجاد کرده و اکنون همه برخلاف واقعیت فکر می‌کنند میزان افزایش دستمزد ۲۱ درصد بوده است.

موضوعی که وجود دارد این است که برای کارفرمایان پرداخت میزان تصویب‌شده حقوق ماهانه (یک‌میلیون‌و 834 هزار تومان) الزام قانونی دارد و کارفرمایان معمولا از پرداخت حق‌هایی مانند خواروبار و مسکن و دیگر ردیف‌های مربوطه طفره می‌روند.

ببینید من با آنچه طرف هستم میزان دریافتی مصوب برای کارگران است. حالا اینکه چقدر در بنگاه‌ها رعایت می‌شود، موضوع دیگری است. درحال‌حاضر میزان دستمزدی که تصویب شده، ۵۵.۵ درصد از سبد معیشتی کارگران را تأمین می‌کند، درحالی‌که سال گذشته این رقم ۵۲ درصد بود؛ بنابراین ما امسال با اندکی بهبود در قدرت خرید خانوارها در جریان تصویب دستمزد مواجه بوده‌ایم.

حتی اگر پرداخت دستمزد دومیلیون و 800هزارتومانی را هم مبنای پرداخت دستمزدهای امسال قرار دهیم، باز هم تا سبد معیشتی حداقلی چهارمیلیون‌و 940 هزار تومانی که مورد اجماع اعضای روابط سه‌جانبه کار قرار گرفت، فاصله دارد.

بله. من هم قبول دارم که طبقه کارگر از ما یک طلب تاریخی دارد. در این تردیدی نیست. تا قبل از سال ۹۲ حدود ۳۰ درصد قدرت خرید مردم سقوط کرد و با وجود اینکه در شش سال گذشته دولت تلاش کرد این ازدست‌رفتن قدرت خرید را جبران کند؛ اما اکنون ما تازه رسیده‌ایم به میزان قدرت خرید خانوارها در سال ۸۹.این را در نظر بگیرید که میزان دستمزد سال گذشته کمتر از ۵۲ درصد هزینه‌های سبد معیشتی خانوارها را پوشش می‌داد و امسال دستمزد جواب‌گوی تأمین ۵۵.۵ درصد از هزینه‌های سبد معیشت است. اگر ما دستمزد را بیشتر از این تصویب می‌کردیم، به‌دلیل ناتوانی کارفرمایان از پرداخت آن، شاهد اخراج کارگران و ازدیاد قراردادهای سفید امضا می‌بودیم.

براساس برخی پژوهش‌ها و همچنین صورت‌حساب‌های مالی شرکت‌ها سهم حقوق و دستمزد نیروی کار از هزینه نهایی حدود هفت درصد است. شما سهم پرداخت حقوق و دستمزد از هزینه ‌نهایی را چقدر برآورد می‌کنید؟

در تولید کارخانه‌ای این سهم از حدود هفت درصد تا ۱۵ درصد است؛ ولی در بخش خدمات خیلی بیشتر از این حرف‌هاست و عمده هزینه شرکت‌ها را پرداخت حقوق و دستمزد نیروی انسانی آن تشکیل می‌دهد.

با اعلام افزایش 21‌درصدی دستمزد، انتقادات بسیاری بر عملکرد اضلاع روابط سه‌جانبه کار وارد شد. اینکه این مصوبه برخلاف ماده 41 قانون کار است. براساس این ماده دو ملاک برای تعیین دستمزد آورده شده، یکی تورم و دیگری سبد معیشت. براساس اعلام بانک مرکزی میانگین تورم در سال 98 حدود 41 درصد بوده و میزان سبد معیشتی که در شورای‌عالی کار به امضا رسید، چهارمیلیون‌و 940 هزار تومان بود. حقوق ماهانه یک‌میلیون‌و 800 هزارتومانی با هیچ‌کدام از این مؤلفه‌ها همخوانی نداشت. نظر شما چیست؟

واقعیت این است که اگر دستمزد (همان‌طور که عرض کردم که من باور دارم افزایش دستمزد نه ۲۱ درصد؛ بلکه ۳۲.۵ درصد بوده)، بیشتر از این افزایش پیدا می‌کرد، ما شاهد این بودیم که کارفرماها از پس پرداخت آن برنمی‌آمدند و کارگران را اخراج می‌کردند. از طرف دیگر باید منتظر افزایش موج امضای قراردادهای سفیدامضا ‌می‌بودیم.ما نباید سبب راندن توده کارگران به توده تهیدستان بی‌چیز شهری شویم. چیزی به نام کارفرما در آن سمت طبقه کارگری وجود ندارد. ما در ۶۰ سال گذشته سرمایه‌داری در مقابل طبقه کارگر نداشتیم. سرمایه‌داری در کشور ما نه از طریق آنچه کارل مارکس ارزش اضافی می‌نامد؛ بلکه از طریق رانت شکل گرفته است. تضاد بین کار و سرمایه در ایران کار نمی‌کند. ما تعداد قلیلی کارفرما در بنگاه‌های تولید داریم که اتفاقا نه تحت فشار کارگران؛ بلکه تحت فشارهایی بیرون از طبقه کارگر ممکن است به تعطیلی کشانده شوند. در ایران بورژوازی کار نیست؛ بلکه بورژوازی رانت پیش می‌رود. داریم راجع به پدیده‌ای حرف می‌زنیم که تقابلی روبه‌روی آن وجود ندارد. اگر ما بیش از ۳۲.۵ درصد دستمزد کارگران را اضافه می‌کردیم، به‌ویژه در مشاغل کوچک طبقه کارگر در معرض قرارگرفتن در زیردست پرولتاریا بودند.من می‌گویم دریافتی دستمزد کارگران دومیلیون‌و ۸۰۰ هزار تومان شده و این رقم مناسبی است، شما می‌گویید الزامی برای پرداخت سایر حقوق بیشتر از یک‌میلیون‌و ۸۰۰ هزارتومانی ماهانه وجود ندارد و کارفرمایان عمدتا پرداخت نمی‌کنند و حتی همین مبلغ هم جواب‌گوی هزینه‌های یک خانوار کارگری با تورم ۴۱درصدی نیست. خب، من به شما پاسخ می‌دهم. تا زمانی که مبانی اقتصاد در ساختار اقتصاد ما وجود ندارد، هیچ قانونی نمی‌تواند الزام ایجاد کند. اساسا قانون کار در چنین شرایط اقتصادی معنایی ندارد.

آیا وظیفه دولت به‌عنوان مجری قانون حفاظت از اجرای قانون کار و حمایت از کارگران نیست؟ یعنی در این وضعیتی که شما ترسیم می‌کنید، مسئولیت دولت چیست؟

وظیفه دولت این است که کیک اقتصاد را بزرگ کند. کیک اقتصاد ایران در دو سال گذشته بیش از ۱۲ درصد کوچک شده است. در این وضعیت منابع تأمین پرداخت دستمزد بیشتر از این را از کجا بیاورد؟ به‌طوری‌که منجر به تشدید تورم هم نشود؛ چون می‌دانیم تورم دودش بیشتر به چشم طبقه کارگر می‌رود. از آذر سال گذشته رشد اقتصادی ایران در تولید مولد مثبت شد؛ بنابراین اگر کرونا اتفاق نیفتاده بود، ما رشدمان مثبت بود. خالص اشتغال ایران اکنون بیشتر از دو سال گذشته است. ما هفت سال پی‌درپی با سرعت اندکی قدرت خرید را افزایش دادیم و تازه به سال ۸۹ رسیده‌ایم؛ بنابراین بله، طبقه کارگر حدود ۱۲ سال از ما طلب دارد.

یکی دیگر از اتفاقاتی که در جریان تصویب دستمزد اتفاق افتاد، این بود که در حالی میزان دستمزد به تصویب رسید که نمایندگان کارگران به‌عنوان یکی از اضلاع روابط کار و تصمیم‌گیر دراین‌باره موافق با این میزان افزایش نبودند و در نهایت متن مصوبه را هم امضا نکردند. پیشنهاد دولت از ابتدای مذاکرات افزایش دستمزد 20درصدی بود و در نهایت هم نتیجه نهایی مذاکرات بدون موافقت نمایندگان کارگری حدود همین رقم تصویب شد.

من از مصوبه سال جاری دستمزد دفاع می‌کنم؛ اما وزارت کار باید این مصوبه را شفاف‌تر عرضه می‌کرد. توصیه‌ام هم این نیست که نماینده کارگران امضا نکنند، انتظارم از اضلاع سه‌جانبه این بود که حفظ امنیت و ثبات ایران را اولویت خود قرار دهند. این خیلی مهم است که نه قدرت خرید طبقه کارگر از حدی کمتر شود و نه اینکه این مصوبه را سیاسی کنیم و سعی کنیم از آن جنبشِ کارگری امنیتی بسازیم. این عملکرد نمایندگان کارگران برخلاف رویکرد ما در حفظ ثبات و امنیت کشور است و به‌ نظرم دیگر اضلاع روابط کار به‌ویژه وزارت کار باید درباره این موضوع هشدار دهند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • ایران

      همین آقا ببینید الان چقدر حقوق میگیره که داره چرت تحویل مردم میده.اکه بهش همین حقوق بدن باز هم از این حرفا میزنه

      پاسخ ها

      • بدون نام

        چرت خالص میگه دروغ و ریا از تک تک کلماتش می باره

      • بدون نام

        آره واقعا

      • مصطفی

        خودش تو یه برنامه تلویزیونی گفت ۱۹ تا ۲۰ میلیون حقوق میگیره

    • بدون نام

      خودت و امثال تو میتونید با این حقوق یکماه رو سر کنید یا فقط بلدید حرف بزنید

    • بدون نام

      بله حرف حق می زنید اگر کار گر دلسرد وسرخورده شود و استرس معیشتی داشته باشد چگونه به فکرش به کار هست و حادثه ناشی از کار بوجود خواهد امد

      پاسخ ها

      • بدون نام

        به‌ خدا‌ خودت‌ اگه‌ تونستی‌ با‌ این‌ حقوق‌ سر‌ کنی‌ درسته‌ به‌ قران‌ ۵‌ میلیونم‌ بدهید‌ به‌ کارگر‌ زحمت‌ کش‌ له‌ خدا‌ حقشه‌ چرا‌ انقدر‌ کم‌ میدهید‌ لعنت‌ به‌ کسانی‌ که‌ بها‌ نمیدهند‌ به‌ کارگر‌ بدبخت

    • بدون نام

      دیدارگرفتن حقوق کارگران به قیامت

    • رزمنده کردستان

      کارگران محترم بهعقبده جناب لیلازاین حقوق ومزایا صدقه کارفرمایان ودولت است بگیرید وحرف نزنید چون اگر اعتراض کنبد اخراج میشوید افتاد !!!!!!!!!؟؟؟؟؟

    • محسن

      مگه قرارداد سفید امضا جیزجدیدیه ازسالها پیش هم بوده دلیلی نمیشه افزایش حقوق باید با نرخ تورم محاسبه بشه الان تورم 50درصد شده بایستی پایه حقوق افزایش داده بشه نه با سایر مزایای جانبی ایشون نفسش ازجای گرم بلندشده

    • بدون نام

      چقد حرف مفت

    • بدون نام

      مزخرف نگو مردیکه بی سواد،این همه دزدی وچپاول وغارت می کنین خبری از بی پولی نیست ولی آخر سال عزای عمومی برای کارگر میگیرن که ۱۰۰تومان میخوان اضاف کنین

    • بدون نام

      اگه حقوقش پایین بود اینجوری ....

    • بدون نام

      کسی که حق کارگر ندهد شرافت انسانی خود را زیر سوال برده چرا که چرخ مملکت و نظم را همین کارگران وپابرهنه میچر خاند.والسلام

    • بدون نام

      بله بله دستمزد رو امنیتی نکنید چون کارگر که امنیت نمیخواد!!!

    • ابی

      تو چقد میگیری

    • سیمرغ

      کسانی فرق بین حق و حقوق مردم و امنیت را تشخیص نمی دهند چه انتظاری هست جز فرا فکنی.

    • بازنشسته

      حداقل حقوق تعیین شده مبنای پرداخت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی هم است یه نگاه به حقوق اونها که ۶۵ درصد آنها حداقل بگیر هستند نشون میده چه گلی کاشتید آقای کارشناس

      پاسخ ها

      • امیر

        دقیقا کسی راجع به این موضوغ صحبت نمیکنه و این رو هم در نظر نمیگیرن که الان خیلی را باید بیکار شده بدونیم که باز میشه حداقل حقوق لااقل پارت بندی میکردین دسته بندی میکردین همه رو فله ای زدین رفت

    • taher

      سلام ممنون از اینکه خیلی پیگیری کردید که خدای نکرده حقوق کارگر بیشتر از 35% نشه.
      فقط اگر امکان داره فیش حقوقی و حکم خودتون رو ضمیمه کنید تا نتیجه پیگیر بودن شما برای قشر کارگر قابل لمس باشه.
      ممنون فقط حکم و فیش حقوقی فراموش نشود.

    • بدون نام

      حقوق خودش قبل از عید افزایش داشته
      هیچ میدونی که حقوقی که میگیری حقوق 50کاگره ....

    • بی نام

      این حتما حقوق بالای 20 میلیون میگیره .

    • بدون نام

      تو معلومه طرف کی هستی و احتمالا خودت کارفرما و سرمایه گذار هستی که نگران بالا رفتن هزینه پرداختی هستی ،....

    • بدون نام

      آقای لیلاز نمیدونم چرا اینقدر محافظه کار شده ای ضمنا چرا در مورد بازنشستگان صحبتی نکردی که نه حق اولاد و نه خوار و بار به آنها تعلق نمیگیره.

    • بدون نام

      آخه حالا موقع افزایش حقوق کارگر بدبخت شد باید به فکر امنیت کشور باشیم ؟ چرا شماها که حقوق بگیر دولت هستین به فکر امنیت و آرامش کشور نیستین چرا موقع تعیین حقوق خودتون میشه به فکر آرامش کشور نیستین .

    • بدون نام

      یکی نیست بش بگه تو خودت با ۳تومن میتونی زندگی کنی ک انشالله زندگیت اتیش بگیره .
      اون کارگر نمیخواد وسیله ای بخیر یعنی کل حقوقشو بده واس خورد خوراک ک اونجا هم کم میاره خجالت بکش ...

    • بی نام

      سانسورچی
      مگه چی گفتم که سانسور میکنی

    • بدون نام

      دریافتی خودت چقدره

    • محسن

      این آقا با حقوق چندصد میلیونی و زندگی آنچنانی میگه حقوق 1800 عالیه ،ما حاضریم حقوقمون رو باهات عوض کنیم

    • بدون نام

      بنزین روی آتش اعصاب کارگران ریختی

    • بدون نام

      واقعیت اینه که چون دولتیها می بینند که کارگران دولتی مزایای زیادی میگیرند مثل حق رفاهی .هزینه تحصیلی فرزندان سالروز ازدواج غیره فکر می کنند که کارگاه کوچک و بقیه کار فرما این مزایا را پرداخت نمی کنند

    • بدون نام

      سال جهش تولید با این همه بی عدالتی

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج