۱۲۵۳۷۱۵
۳۳ نظر
۵۶۲۸
۳۳ نظر
۵۶۲۸
پ

رضاخان؛ نه آنقدر سیاه، نه اینقدر سفید

رضاشاه. اگر بگوییم یکی از عجیب‌ترین مسیرهای تاریخ ایران در ذهن و خاطر ایرانیان معاصر را او پیموده است، سخنی به گزاف نگفته‌ایم.

برترین‌ها: رضاشاه. اگر بگوییم یکی از عجیب‌ترین مسیرهای تاریخ ایران در ذهن و خاطر ایرانیان معاصر را او پیموده است، سخنی به گزاف نگفته‌ایم. روزگاری منجی ایران نامیده شد. کمی بعدتر و در کوران حکومتش، به‌دلیل سیاست‌های آمرانه و اصلاحات سریعی که داشت، نقد و نفرین گروهی از نخبگان و روشنفکران از یک سو و جمعیتی از مذهبیون را از سوی دیگر به جان خرید.

رضاخان؛ نه آنقدر سیاه، نه اینقدر سفید

در انتها نیز استعفای اجباری‌اش از سلطنت موجی، اگر نگوییم چندگانه، دست‌کم دوگانه برانگیخت. برای دسته‌ای از ایرانیان آن عصر که منتقدش بودند، جشن و پایکوبی و شادمانی به بار آورد و رها شدن تنفسی که می‌گفتند شانزده سالی در سینه حبس بود. برای جمعیتی دیگر اما فقدانش مساوی می‌شود با حذف رهبری وطن‌پرست، آهنین‌اراده و نجات‌بخش میهن از طوفان آشوب‌ها، ویرانی‌ها، غارتگری ایلات و عشایر، ناامنی، بی‌سوادی، بی‌هویتی تاریخی، بیماری‌های واگیر سراسری و عقب‌ماندگی‌های سیاه عصر قاجار و پیش از آن.

در اینجا به بهانه سوم آبان سالروز آغاز نخست‌وزیری او مروری داشته‌ایم بر آن چه در دوران حکمرانی او گذشت:

هنگامی که مشیرالدوله از سوی احمدشاه قاجار به نخست وزیری منصوب گردید، رضاخان با سمت وزارت جنگ در هیئت دولت حضور یافت. پس از چندی، رضاخان که در پی فرصتی برای قدرت بیشتر در کشور بود، نخست وزیر را تحت فشار گذاشت و سپس مقدمات استعفای او را پدید آورد. از آن سو، طرفداران سردار سپه نیز در مطبوعات، رضاخان را بهترین گزینه برای ریاست دولت معرفی کردند به طوری که به خود احمد شاه نیز فهمانده شد که فعلاً مرد میدان ایران، فقط سردار سپه است.

رضاخان؛ نه آنقدر سیاه، نه اینقدر سفید

مشیرالدوله نیز می‌دانست اگر شاه به اروپا برود، او قادر به کنار آمدن با سردار سپه و طرفداران او نخواهد بود. لذا در اواخر مهرماه نزد احمد شاه رفت و به هر ترتیب که بود، او را راضی ساخت تا استعفایش را بپذیرد. شاه ناگزیر تن بدین کار داد و با وجود مخالفت سیدحسن مدرس و یاران او، در تاریخ سوم آبان 1302 شمسی سردار سپه را به عنوان رییس الوزرا معرفی و منصوب کرد و پس از یک هفته، خود، راهی اروپا شد و رضاخان را یکه تاز میدان نمود. با خروج احمد شاه از ایران، رضاخان همه کاره کشور شد و از آن پس، مقدمات تغییر نظام حکومتی را در سر پروراند. احمدشاه در حالی که کشور را ترک می‌گفت که نمی‌دانست بازگشتی برایش متصور نیست و در این سفر، تاج و تختش را از دست خواهد داد و رضا میر پنج حکومتی دیگر بنیان خواهد نهاد.

درباره دوران صدارت او اختلاف نظر بسیار است، برخی او را صرفا با «کشف حجاب» و منازعات پیرامونی‌اش نظیر واقعه یا به طور دقیق‌تر فاجعه گوهرشاد به یاد می‌آورند و برخی هم او را آغازگر روند مدرنیزاسیون در ایران می‌دانند، دسته دوم اشاره دارند به راه‌اندازی سیستم حمل و نقل عمومی و یا مثلا آموزش و پرورش، در زیر برخی از اقدامات رضاخان را مرور کرده‌ایم:

ایجاد ارتش نوین و ایجاد نیروی هوایی، نیروی دریایی در آب های خلیج فارس و دریاهای عمان و خزر، تاسیس دبیرستان نظام در تهران و کرمانشاه و شهرهای دیگر، تاسیس دانشکده افسری، اعزام دانشجوی نظامی به کشورهای اروپایی، تاًسیس اولین دانشگاه در ایران به نام دانشگاه تهران، ساخت اولین راه آهن سراسری ایران از دریای خزر تا خلیج فارس ، با بودجه داخلی بر سر مالیات های قند و شکر، اعزام بسیاری از دانش‌آموزان و دانشجویان ممتاز به خارج از کشور، ساخت اولین کارخانه هواپیماسازی در کشور با خرید امتیازات هواپیمایی آلمان، ساخت اولین فرودگاه مهم در کشور بنام فرودگاه مهر آباد در ۱۳۱۸، جاده‌سازی و ساخت جاده چالوس و ساخت تونل عریض کندوان و ایجاد پل‌های ارتباطی مثل پل ورسک، گسترش وسائل ارتباطی و مخابرات در کشور و تاًسیس دانشکده مخابرات در کشور، اصلاح امور مالیاتی و بودجه عمومی ، وتنظیم امور مالی و بانکی و پولی کشور، ایجاد اولین بانک ایرانی بانک سپه در ۱۳۰۴، تاسیس اداره کل آمار و ثبت احوال و اجباری کردن شناسنامه برای عموم اهالی کشور و تاسیس اداره ثبت اسناد و املاک، تاسیس دفاتر اسناد رسمی، تاسیس دفاتر ازدواج و طلاق و غیره به منظور تثبیت حقوق اشخاص و تضمین صحت معاملات.

رضاخان؛ نه آنقدر سیاه، نه اینقدر سفید

رضا که به لطف حمایتهای پدرزنش از یک قزاق ساده و مسوول مسلسل به مقام فرماندهی سپاه قزوین رسیده بود وضعیت نابسامان اجتماعی و بی لیاقتیهای احمدشاه قاجار را بهترین زمان برای پیاده کردن ایده دیرین خود و رایزنی با انگلیسیها برای رسیدن به قدرت و سرنگون کردن سلسله قاجار دید. او سوم اسفند ۱۲۹۹ با قشون قزوین به سمت تهران قشون کشی کرد و پس از فتح تهران به سرعت کلانتری‌ها، وزارتخانه‌ها، پست‌خانه‌ها و ادارات دولتی و مراکز حساس تهران را تسخیر کرد.

ورود قزاقهای تحت امر رضاخان به تهران پایانی بود بر ۱۲۵ سال حکومت سلسله قاجار بر ایران. قزاق‌های رضا خان با ورود به تهران دروازه‌های شهر را بستند و سفارتخانه‌ها را محاصره کردند و اجازه ندادند کسی به این مکان‌ها پناهنده شود بعد از آن کلیه تلفن‌ها و خطوط ارتباطی داخل و خارج کشور را قطع کردند.

در این روز زد و خوردهای پراکنده‌ای اتفاق افتاد و تعدادی نیز کشته و زخمی شدند اما به دلیل تطمیع و هماهنگ بودن فرمانده نیروهای ژاندارم و دیگر محافظان شهر تهران توسط انگلیسی‌ها، رضاخان و نیروهایش مشکل جدی ایی برای فتح تهران نداشتند.

بر اساس اسناد تاریخی عملیات کودتا در ظاهر به دلیل قلدری و نافرمانی رضا خان از مافوقِ قاجار خود اتفاق افتاد اما در حقیقت این سفارت انگلستان بود که نبض عملیات کودتا را در دست داشت. سیاستمداران انگلیسی دربار احمدشاه با تحریک و حمایت از رضاخان زمینه کناره گیری احمدشاه از تاج و تخت را به وجود آوردند و هیمنه و جذبه رضاخان در تهدید و تطمیع مجلس شورای ملی و دیگر درباریان شاه قاجار در نهایت موجب شد در سوم اسفند ۱۲۹۹ کودتای رضاخان با دو بازوی نظامی که با خود رضاخان بود و بازوی سیاسی که بر عهده سیدضیاءالدین طباطبایی گذاشته شده بود، به سرانجام برسد.

رضاخان؛ نه آنقدر سیاه، نه اینقدر سفید

رضاخان به محض تصرف تهران نیز ، در اولین انتصاب، کلنل کاظم‌خان را به فرمانداری نظامی تهران منصوب کرد. در این روز نیروهای قزاق تمامی زندانیان سیاسی و مخالف قاجار را آزاد کردند اما همزمان موج تازه‌ای از بازداشت‌ها از جمله ناراضیان و شخصیت‌های سیاسی منتقد اعم از ناراضیان حکومتی، نمایندگان مجلس و سایر درباریان را آغاز کردند. تمام وزرای کابینه سپهدار رشتی به غیر از خود او بازداشت شدند. همزمان احمدشاه و محمدحسن میرزا (ولیعهد) به کاخ فرح‌آباد گریختند و سپهدار رشتی، صدراعظم به سفارت انگلستان در تهران پناهنده شد. بقیه بازداشت‌شدگان که تعداد آنان ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر تخمین زده شد، شاهزادگان، رجال، روزنامه‌نگاران، نمایندگان مجلس، صدراعظمهای سابق و وزیران اسبق بودند. در مراحل بعد جمعی از بازداشت‌شدگان محکوم به زندان، جمعی از آنان تبعید و بقیه آزاد شدند.

رضاخان برای اعلام تغییر سلطنت و تثبیت حکومت خود اعلامیه‌ای در ۹ بند تحت عنوان «حکم می‌کنم» منتشر کرد و به در و دیوار شهر نصب کرد. بر اساس این اعلامیه تمامی ادارات دولتی و روزنامه‌ها تعطیل شدند و به جز دوایر تامین ارزاق به هیچ اداره یا مغازه‌ای اجازه کسب داده نشد.

در نهایت ایران در سوم شهریور ۱۳۲۰ در کشاکش جنگ دوم جهانی به اشغال متفقین درآمد. رضا شاه ۲۵ شهریور ناچار شد از مقام خود استعفا دهد.

در متن استعفای او آمده بود: «نظر به اینکه من همه قوای خود را در این چندسال مصروف امور کشور کرده و ناتوان شده‌ام! حس می‌کنم که اینک وقت آن رسیده است که یک قوه و بنیه جوان‌تر به کارهای کشور که مراقبت دائم لازم دارد بپردازد... بنابراین امور سلطنت را به ولیعهد و جانشین خود تفویض کردم.»

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • مم

      رضا شاه روحت شاد .

      پاسخ ها

      • ناشناس

        من نه موافقم نه مخالف ولی مغز ادمها اینگونه است که از قدیم به خوبی یاد میکند و بیزار از زمان حال است

    • ناشناس

      قطعاً خادم ملت بود. روحش شاد.

    • بدون نام

      روحت شاد بزرگ مرد

    • ناشناس

      روحت شاد مرد بزرگ

    • امیتا چاخان

      بدون شک رضا شاه شاهی بی نقص و ایراد نبوده ولی اگه کتابی مستقل در مورد او مطالعه کرده باشید حتما این جمله را خواهید گفت : رضا شاه روحت شاد

    • کرم

      رضاشاه ایران را نجاتداد وکارهای بزرگی کرد روحش شاد

    • ناشناس

      روحش شاد

    • میلاد

      روحش شاد

    • جواد

      این بابا هم مثل بقیه آدما بنده خدا بود
      ولی این بنده خدا در عرض ۲۹ سال حکومتش چه خدماتی به کشور کرد که به بخشی از اون اشاره شد
      در مقابل خدا در این کشور بنده های دیگه ای هم داره که در عرض نزدیک به ۵۰ سال کشور رو از کجا به کجا رسوندن

    • ناشناس

      چقدر وطن پرست بودی .رضاشاه تا ابد روحت شاد .

    • ناشناس

      رضاشاه روحت شاد و یادت گرامی باد ایکاش تاریخ یکبار یکی دیگه مثل تو به چشم ببین

    • ناشناس

      روحش شادایرانی اصیل

    • ناشناس

      روحت شاد بزرگمرد وطن پرست.

    • ناشناس

      تاریخ میگوید او در خدمت ملت ایران بود و تا ابد در کتابها اسم او ماندگار

    • ابی

      یادش گرامی باد

    • ناشناس

      روحش شاد

    • ناشناس

      روحش شاد

    • ناشناس

      خدا دوستدارانش و باهاش محشور کنه امین

    • ناشناس

      اون موقع که تو روستاها پهن جمع می کردید رو یادتون رفته با خونه های گلی دود چراغ ها و......اگر بود الان مثل عراق و افغانستان بودیم واواره ی اینور اونور ....

    • احمد

      روحت ارام مرد بزرگ اریائ

    • shavin

      درود
      بااین همه خدمت درشانزده سال،کشورعقب مانده رابسوی دروازه ی پیشرفت وتوسعه رساند،بقول بعضی ها بی سوادهم بوده...ممنون از نگارنده مطلب.لایک ویژه...

    • ناشناس

      آتش به قبرش بباره

    • ناشناس

      بازهم بیگیم مرگ بر شاه

      پاسخ ها

      • ناشناس

        لطفا بد کسی را نخواهید ما مسلمانیم.

    • ناشناس

      رضاشاه کبیر زیرساخت هایی مثل راه آهن، جاده، سد، بیمارستان، کارخانه، دانشگاه، نیروگاه، ادارات دولتی، ارتش نوین و ... در ایران عقب مانده آن زمان ایجاد کرد
      روحش شاد

    • ناشناس

      گرچه او هم دارای نواقص و اشتباهاتی بود که در همه حکومت ها اتفاق می افتد . بخصوص در کشورهای جهان سومی . اما کفه خدمات او چنان سنگین است که به معنای واقعی کلمه لقب " بنیان گذار ایران نوین " برازنده اوست . روحش شاد و یادش گرامی .

    • ناشناس

      یه نگاه به لیست فرار مغزها و مهاجرت بکن الان اواره هستن اونهای که پول دارن فرار کردن اونها که نتونستن به اجبار موندن ..التماس شعور

    • ناشناس

      فعلا که اتیش تو مغز شماست ،التماس شعور و تفکر

    • ناشناس

      درود بر رضا شاه

    • بدون نام

      نور به قبرش بباره

    • ناشناس

      روحت شاد

    • ناشناس

      یک نگاه به دوران شاهان بی لیاقت قاجار و دوران پادشاهی رضاشاه بندازیم میشه فهمید چقدر خدمت به ملت کرد فقط کاش اشتباه مسجد گوهرشاد رو انجام نمیداد. محمدرضاشاه انگشت کوچیکه ی پدرش هم نمیشد. واقعا ایران الان به شاه با اقتداری مثل رضاخان نیاز داره. روحش در آرامش.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج