اسنپ پی_استیکی داخلی
adexo3
۶۷۹۹۶
۱۴ نظر
۵۴۴۳
۱۴ نظر
۵۴۴۳
پ

سی. تی. آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟

آنژیوگرافی و سی. تی. آنژیوگرافی هردو روش‌هایی دقیق برای بررسی رگ‌های اصلی خون رسان (کرونر) قلب هستند. فرق بین این ۲ و معایب و مزایای هریک چیست؟

برترین‌ها: آنژیوگرافی و سی. تی. آنژیوگرافی هردو روش‌هایی دقیق برای بررسی رگ‌های اصلی خون رسان (کرونر) قلب هستند. اما هزینه آنژیوگرافی که با عبور یک لوله باریک از رگ پا به قلب انجام می‌شود، تقریبا سه برابر هزینه سی. تی. آنژیوگرافی است که فقط با یک تزریق وریدی در دست انجام می‌شود. زمانی که صرف آنژیوگرافی می‌شود نیز چندین ساعت بیشتر از سی. تی. آنژیوگرافی است. پس چرا پزشکان متخصص قلب اکثرا آنژیوگرافی را پیشنهاد می‌کنند؟ فرق بین این ۲ و معایب و مزایای هریک چیست؟

کاهش خطر با سی. تی. اسکن

امروزه با کمک سی. تی. اسکن، عروق قلب بدون نیاز به آنژیوگرافی بررسی می‌شوند و در اکثر موارد بیمارانی که مشکلات قلبی دارند تنگی‌های احتمالی عروق‌شان با دقت بالا از این طریق قابل بررسی خواهد بود. به همین دلیل در بسیاری از مراکز دنیا میزان آنژیوگرافی تشخیصی به‌شدت کاهش پیدا کرده است. با استفاده از سی. تی. اسکن می‌توان نقشه تنگی‌های عروق را به دست آورد و بعد تصمیم به انجام آنژیوپلاستی، بای‌پس عروقی و... گرفت. به این ترتیب می‌توان خطرات احتمالی آنژیوگرافی غیرضروری را کاهش داد.

سی. تی. آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟

بررسی تنها با یک تزریق ساده

در سی. تی. آنژیو، ماده حاجب (ماده‌ای برای افزایش کنتراست در پرتونگاری) با سرعت بالا در ورید دست تزریق می‌شود. سپس این ماده به قلب و بعد از آن به سایر ارگان‌های بدن منتقل می‌شود. با در نظر گرفتن زمان ورود ماده حاجب به شریان‌های ارگان مورد نظر از آن عکسبرداری می‌شود. برای مثال زمانی که ماده حاجب را به ورید دست تزریق می‌کنند حدود ۱۰ ثانیه بعد دارو به قلب وارد و از آن خارج می‌شود. سپس حدود ۲۰ ثانیه بعد وارد عروق شکم می‌شود و حدود ۳۰ ثانیه بعد از آن به عروق پا می‌رود. قبلا برای تصویربرداری از شریان با دستگاه معمولی لازم بود بیمار را به اتاق آنژیوگرافی ببرند و شریان را در پا سوراخ کنند و این کار را انجام دهند. اما الان تنها با تزریق ماده حاجب در دست مثل سایر تزریق‌های وریدی این کار را انجام می‌دهند. به این ترتیب نیاز به انجام یک آنژیوگرافی معمولی که کاری وقت‌گیر و سخت است، کنار گذاشته می‌شود.

بیمار ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد مرخص می‌شود

بیمار بعد از انجام عکسبرداری در سی. تی. آنژیوگرافی می‌تواند ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد مرخص شود و مشکلی نخواهد داشت. سی. تی. آنژیوگرافی عمل دردناکی نیست. فقط گاهی‌اوقات زمانی که ماده حاجب با سرعت داخل ورید تزریق می‌شود ممکن است ورید پاره شود و ماده زیر پوست برود که البته این اتفاق بسیار نادر است و سالی یک یا دو بار بیشتر رخ نمی‌دهد. هزینه سی. تی. آنژیوگرافی تقریبا یک‌سوم آنژیوگرافی است. البته سی. تی. آنژیوگرافی انواع مختلفی دارد برای مثال می‌توان به سی. تی. آنژیوگرافی مغز، قلب، ریه و... اشاره کرد. هزینه آن بسته به نوع سی. تی. آنژیو و دولتی یا خصوصی بودن بیمارستان می‌تواند از ۱۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان متفاوت باشد. سی. تی. آنژیو توسط رادیولوژیست‌ها در مراکز مختلف دولتی و خصوصی پیشرفته کشور از جمله بیمارستان امام خمینی انجام می‌شود. حداقل ۱۰ تا ۱۲ دستگاه خیلی خوب برای انجام سی. تی. آنژیو در ایران موجود است.

چه زمانی آنژیوگرافی به سی. تی. آنژیو ترجیح داده می‌شود؟

گاهی‌اوقات شک بالینی پزشک مبنی بر اینکه بیمار گرفتگی رگ دارد، زیاد است. در چنین مواقعی از ابتدا بیمار آنژیو‌گرافی می‌شود. اما گاهی‌اوقات شک بالینی پزشک خیلی زیاد نیست؛ بنابراین سی. تی. آنژیو انجام می‌شود. در هر حال تکنیک سی. تی. آنژیو به اندازه آنژیوگرافی دقیق نیست. اگر احیانا سی. تی. آنژیوگرافی یک رگ تنگ را نشان بدهد این تنگی حتما باید با آنژیوگرافی تایید شود. یعنی اگر سی. تی. آنژیوگرافی نشان دهد رگ آنقدر تنگ است که نیاز به عمل جراحی دارد، جراح با گزارش سی. تی. آنژیو بیمار را به اتاق عمل نمی‌برد. بلکه مجدد آنژیوگرافی انجام می‌دهد و با گزارش آنژیوگرافی او را جراحی می‌کند؛ بنابراین اگر شک بالینی پزشک در مورد گرفتگی رگ زیاد باشد انجام سی. تی. آنژیوگرافی در واقع تحمیل یک هزینه اضافی به بیمار خواهد بود.

سی. تی. آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟

آنژیوگرافی چگونه انجام می‌شود؟

برای انجام آنژیوگرافی، بیمار در بیمارستان بستری و در محل کشاله ران یک سوراخ کوچک ایجاد می‌شود. سپس یک لوله باریک از رگ پا به داخل رگ‌های قلب فرستاده می‌شود. بعد از آن، مواد مورد نظر (ماده حاجب) به درون لوله تزریق می‌شود و به رگ‌های قلب منتقل می‌شود. در این حین از رگ‌ها عکس گرفته می‌شود تا گرفتگی عروق، درصد تنگی و اینکه کدام رگ و کجای رگ تنگ است، مشخص شود.

آنژیوگرافی دردناک نیست!

در آنژیوگرافی موضع مورد نظر برای وارد کردن لوله ابتدا با تزریق ماده بی‌حس‌کننده گزیلوکائین (همان بی‌حس‌کننده‌ای که در دندانپزشکی استفاده می‌شود) بی‌حس می‌شود و بعد از آن دیگر بیمار دردی حس نخواهد کرد و متوجه حرکت لوله در رگ نمی‌شود. بعد از انجام آنژیوگرافی نیز بیمار همانجا در بیمارستان بستری می‌شود و یک کیسه شن سنگین روی موضعی که لوله وارد آن شده بود، قرار می‌دهند تا جلوی خونریزی شریان را بگیرند و شریان جوش بخورد. جوش خوردن شریان به سادگی جوش خوردن ورید نیست؛ بنابراین لازم است کیسه شن روی آن فشار بیاورد تا رگ در موضعی که سوراخ شده بود ترمیم شود. تقریبا زمانی معادل صبح تا عصر بیمار باید در این حالت باشد و راه نرود و استراحت کند.

همیشه لازم نمی‌شود که بیمار شب را در بیمارستان سپری کند. فقط بیمارانی که احتمال عوارض برای‌شان زیاد است یک شب بستری می‌شوند. در واقع اگر بیمارستان تخت خالی داشته باشد سعی می‌کند همه بیماران را ۲۴ ساعت نگه دارد، اما مراکزی که خیلی شلوغ هستند، بیمارانی که خطر برای‌شان کمتر است و هوشیار هستند، صبح آنژیوگرافی شده و عصر مرخص می‌شوند؛ هیچ مشکلی هم برای‌شان ایجاد نمی‌شود.

تصمیم‌گیری با پزشک است

یکی از مواردی که شک بالینی ایجاد می‌کند درد تیپیک قلبی است. این درد هنگام فعالیت ایجاد می‌شود. البته یکسری فاکتور‌های خطر هم بر ایجاد این درد تاثیر گذارند. برای مثال اگر فرد دیابت یا فشار خون یا چربی خون بالا داشته باشد یا سیگار بکشد و در سنین میانسالی باشد و هنگام فعالیت مثلا بالا و پایین رفتن از پله احساس کند قفسه سینه‌اش درد می‌گیرد و با استراحت دردش فروکش می‌کند. در واقع دچار درد تیپیک قلبی شده است. چنین بیمارانی با احتمال ۹۰ درصد بالا‌گرفتگی رگ دارند و انجام سی. تی. آنژیوگرافی برای‌شان یک تکنیک اضافه است و باید مستقیما آنژیوگرافی شوند.

سی. تی. آنژیو زمانی کاربرد دارد که شک پزشک کم باشد و فقط بخواهد وجود مشکل قلبی را رد یا تائید کند. برای مثال اگر یک خانم جوان دچار دردی مبهم شده باشد و به فرض یک فاکتور خطر هم داشته باشد، اما شک پزشک به گرفتگی رگ زیاد نباشد برای او سی. تی. آنژیوگرافی انجام می‌دهد. یا در مثالی دیگر اگر بیمار بخواهد یک جراحی غیر قلبی داشته باشد مثلا یک تومور قلبی داشته باشد، اما هیچ فاکتور خطری برای گرفتگی رگ نداشته باشد می‌تواند سی. تی. آنژیوگرافی شود و اگر رگ سالم باشد جراح فقط آن تومور را بر می‌دارد.

سی. تی. آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟

آنژیوگرافی خطرناک نیست

عوارض و خطرات آنژیوگرافی بسیار کم است. مهم‌ترین عارضه آن حساسیت به ماده حاجب است که آن هم احتمالش کم است. این حساسیت ممکن است خود را به صورت تهوع و استفراغ یا خارش‌های پوستی نشان دهد یا در موراد خیلی شدید‌تر ممکن است بیمار مانند هر حساسیت دیگری به شوک برود. البته این حالت بسیار نادر است و نباید ایجاد استرس کند. عارضه دیگر آنکه باز هم احتمالش کم است و بیشتر در کسانی دیده می‌شود که دیابتی هستند و مشکل کلیه دارند، نفروپاتی یا همان آسیب کلیه به دلیل تزریق ماده حاجب است.

البته پزشکان با تکنیک‌ها و تمهیداتی که از قبل در نظر می‌گیرند از رخداد آن پیشگیری می‌کنند. از دیگر عوارض آنژیوگرافی می‌توان به تهاجمی بودن تکنیک، آریتمی‌های قلبی، مشکل در بند آمدن خون در قسمتی که میله از آن وارد شده، ایجاد فیستول شریان به ورید، تجمع خون یا کبودی یا هماتوم موضعی و... اشاره کرد که پزشکان با رعایت نکات خاصی از ایجاد آن‌ها پیشگیری می‌کنند. در کل اگر بخواهیم آنژیوگرافی را با یک تکنیک تهاجمی مقایسه کنیم، عوارض آن بسیار کمتر است و نگران‌کننده نیست.

بیمار حین آنژیوگرافی به صورت مرتب مانیتور می‌شود یعنی فقط پزشک به تنهایی حضور ندارد و یک نفر دیگر مستقیما ضربان قلب بیمار را تحت‌نظر دارد و به محض ایجاد آریتمی، سریع میله را بیرون می‌کشد. همچنین اگر کسی زمینه آسم و آلرژی داشته باشد از قبل حتما به او داروی ضدحساسیت می‌دهند. اگر هم در بیمار همان لحظه حساسیت ایجاد کرده و تهوع و استفراغ کند، سریع همان موقع آمپول‌های لازم برایش تزریق می‌شود؛ بنابراین جای نگرانی وجود ندارد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • عباس

      18 سال پیش عمل بای پاس انجام دادم اخیرا با یک سقوط فشار خون مواجه شدم پس از سه روز بستری در سی سی یو دکتر برایم CTA نوشته بود برای این کار دوجا بیشتر نبود یک جا رفتم کارشان جالب نبود جواب دوهفته طول می کشید عکس ها انباشته می شدند و بعد یک پزشک می نشست و یکباره همه این عکسها را می دید و نتیجه را می نوشت از این رو من منصرف شدم

    • علی

      سلام مادر بزرگ من بعد از سکته خفیف قلبی بخاطر آنژیو درگذشت. او آنچنان از لحاظ جسمانی سالم بود که امسال در اوج گرما ۳۰ روز ،روزه اش را بدون هیچ مشکلی گرفت. حتی یک روز هم به پیشواز رفتگر از فعالیت بالای بدنی برخوردار بود.علت سکته خفیف نیز هیجانی شدن عنوان شده.به نظر شما چند درصد احتمال ناشی گری پزشک معالج در مرگ ایشان نقش دارد. با تشکر.

    • افشین هوفی

      ببخشید در سیتی آنژیوگرافی نوشتید سالی یکی دوبار ممکن است ورید پاره شود درحالیکه درعلم پزشکی آمار این مورد را بر اساس تعداد مریض ها ی پذیرفته شده بیان میکنند نه بر اساس سال وماه و....باتشکر

    • جلیلوند

      من سیتی انزیوگرافی انجامن داده ام که نشانگر اینست ا که بعضی از رگهای قلبم دارای گرفتگی ملایم ویا قابل توجهی میباشد ولی تا کنون هیچ گونه ناراحتی قلبی نداشه ام ایا ا نجام انزیو گر افی برای من لازم میباشد؟

    • مرضيه

      سلام،مادرمن50سال دارن،اخیرا دچار درد درناحیه قفسه سینه شدن ،دکتر بعد ازانجام نوار قلب گفتن آنژیو،مادر من بیشتر تپش قلب دارن تا دردقفسه سینه،هنگام فعالیت درد ندارن،2تاسوال دارم،1:حقیقت داره ک بعد از آنژیو عمر آدم کم میشه؟2،بنظرتون سیتی برای ایشون مناسبترنیست؟

    • حسین

      سلام سیتی آنژیو همان اسکن قلب هسته ای است؟
      درسته بعد آنژیو بیمار به مرگ نزدیکتر می شود؟

      پاسخ ها

      • علی

        بابا ایول داری تو

    • دکتر قلب

      با سلام
      سی تی آنژیو یک تست غیر تهاجمی است که در بیماران با ریسک متوسط قلبی که نتوانند تست ورزش انجام دهند به کار میرود و هرگز نمیتواند به جای انژیو استفاده شود .
      آنژیو تست تهاجمی است و در بیماران با ریسک بالا بکار می رود . تعیین ریسک با معیارهایی است که توسط پزشک تعیین میگردد و از حوصله این بحث خارج است ...

      پاسخ ها

      • وحید

        امیدوارم به این نته هم توجه کنید که سی تی آنژیو رو رادیولوژیست انجام میده با 1/3 هزینه و زمان آنژیو گرافی در حالی که آنژیو گرافی رو متخصص قلب با 3 برابر هزینه انجام میده.امیدوارم متخصصان بخاطر جیبشون هم که شده انصلف رو کنار نگذارند.

    • زهرا

      سلام من دوماه پیس دو در طول دوروز سه با حمله ی فلبی بهم دیت داد به دکتر مراجعه کردم اول نوار بعد امو کردن که هیچ کدام مشکلی نداشت برای اطمینان تست دادم که اصلا قلبم درد نداست ولی پاهام درد گرفت دکتر گفت برای اینکه مطمعن سویم باید سی تی انحام بدم ولی من وقتی مراجعه کردم برای سی تی خیلی ترسیدم و انجام ندادم الان هم فکرم خیلی خراب هست ایا من نیاز به سی تی دارم چون اصلا هم قلبم درد ندارد فقط گاهی که عصبی میشم ی کوچولو دچار تیر کشیدن میشوم

    • محمد امین

      سلام
      هزینه ش چقدره ؟!

    • محمد درباره سی تی آنژیو بهتر است یاآنژیوگرافی

      پسرمن دوماه ونیم داشت سی تی آنژیوشدوگفتن باید عمل شه عمل که شدبعدازعملش ده روزبیشتر طاقت نیاوردوفوت کرد

    • محمد

      سی تی آنژیو خطر ابتلا به سرطان رو تا آخر عمر افزایش میده به خاطر ماده ای که استفاده میشه. بعضی دکترا به راحتی سی تی آنژیو تجویز میکنن در حالیکه عوارض بسیار خطرناکی داره.

    • الناز

      گرفتگی رگ گردن سمت چپ 70درصد سمت راست 50 درصد بیمار مصرف وارفارین دارد و کراتین 3
      چه باید کرد؟

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج