اسنپ پی_استیکی داخلی
adexo3
۱۳۰۸۸۴۶
۳۲ نظر
۱۰۲۸۳
۳۲ نظر
۱۰۲۸۳
پ

درد مشترک زهرا و پریسا که شاید برای شما هم اتفاق بیفتد

روزنامه شرق در گزارش امروز خود از «احتمال» افزایش یائسگی زودرس در میان زنان جوان ایرانی خبر داد که در ادامه می‌خوانید

روزنامه شرق در گزارش امروز خود از «احتمال» افزایش یائسگی زودرس در میان زنان جوان ایرانی خبر داد که در ادامه می‌خوانید

درد مشترک زهرا و پریسا که شاید برای شما هم اتفاق بیفتد

فقط سه ماه بعد از ازدواج، دکتر متخصص زنان که به زهرای 29 ساله گفت نمی‌تواند کاری برایش بکند و مستقیم برود مرکز ناباروری، خشکش زد. زهرا که به خاطر بچه‌دارشدن به پزشک مراجعه نکرده بود. اصلا قصد بارداری نداشت. همان‌جا ایستاد و هاج و واج دکتر را نگاه کرد؛ «از شش ماه قبل از ازدواج عادت ماهانه‌ام قطع شد. در این مدت به صورت متفرقه به دکتر مراجعه می‌کردم. هر بار آمپولی تزریق می‌کردم و به کمک آن پریود می‌شدم و دوباره همین روند ادامه داشت. شش ماه به همین منوال گذشت. سه ماه بعد از ازدواجم به دکتر زنان مراجعه کردم. برایم آزمایش نوشت. جواب آزمایش را به دکتر نشان دادم و گفت نمی‌تواند برایم کاری کند. بروم به مراکز ناباروری. هیچ توضیح دیگری هم به من نداد، اولین مواجهه‌ام با این موضوع فاجعه بود». نام فصل جدید زندگی زهرا «یائسگی زودرس» است. سازمان جهانی بهداشت در تعریف یائسگی می‌گوید یک نقطه در تداوم مراحل زندگی زنان است و نشان‌دهنده پایان سال‌های باروری آنهاست. بعد از یائسگی، زن نمی‌تواند باردار شود، مگر در موارد نادری که از درمان‌های تخصصی باروری استفاده می‌شود. سن طبیعی یائسگی به‌طور میانگین 51 سالگی است، اما اگر علائم آن قبل از ۴۰ سالگی شروع شوند، به آن یائسگی زودرس گفته می‌شود.

روایت زهرا از دو سال سخت

درد مشترک زهرا و پریسا که شاید برای شما هم اتفاق بیفتد

زهرا، زن جوانی که حالا 31 ساله است در دو سال گذشته به دفعات به دکتر زنان مراجعه کرده است؛ در تهران. گلایه‌های زیادی هم دارد. از نوع برخورد متخصصان زنان با بیمارانی که هرکدام شرایط جسمی و روحی خاصی دارند تا ویزیت گروهی بیماران و حتی سر باز زدن پزشک از توضیح در مورد مشکلات بیمار؛ «وقتی به متخصص زنان مراجعه می‌کردم بر ابهاماتم افزود می‌شد. گره از کارم باز نمی‌شد که هیچ، سؤالات بیشتری هم برایم به وجود می‌آمد. بعضی از متخصصان زنان علم رفتار با بیمار را ندارند. از شش ماه قبل از ازدواجم عادت ماهانه قطع شده بود. من جدی نگرفته بودم و فکر می‌کردم چون اضطرابم زیاد است، طبیعی است. اما به 9 ماه که رسید دیگر به فکر پیگیری جدی این موضوع افتادم. مدتی که عادت ماهانه نمی‌شدم حال روحی وحشتناکی را تجربه کردم. قرارگرفتن در سیکل یائسگی واقعا عجیب است».

یک سال اول زندگی مشترک زهرا و شوهرش به همین منوال گذشت تا مرداد سال 1401 که قاعدگی‌های پراکنده و اندک زهرا که با کمک دارو اتفاق می‌افتاد هم قطع شد. دوباره راهی دکتر شد و آزمایش داد؛ «دکتر گفت ذخیره تخمکم از یک‌دهم به یک‌هزارم رسیده است و هورمون یائسگی‌ام دو برابر دیگران است. دکتر گفت برای بارداری دیگر هیچ شانسی به‌جز دریافت تخمک اهدایی ندارم. دیگر به فکر بچه‌دارشدن افتاده بودم. این‌بار به یک مرکز ناباروری دیگر مراجعه کردم که تجربه خیلی خوبی بود. آنجا از دکتر خواستم اگر امکان درمانی به‌جز تخمک اهدایی برایم ممکن است، انجام دهد. گفت دیگر هیچ درمانی ممکن نیست. بااین‌حال چند جلسه هم تلاش کرد اما بدنم به این تلاش‌ها هیچ واکنشی نشان نداد. کار از کار گذشته بود و دیگر تنها راهکار ممکن برای بچه‎‌دارشدنم دریافت تخمک اهدایی بود».

زهرا بهمن 1401 برای دریافت تخمک اهدایی ثبت‌نام کرد؛ «قرار شد چهار ماه در نوبت بمانم. اما این اتفاق زودتر افتاد و خوشبختانه فروردین امسال باردار شدم». با خنده و خوشحالی این‌ جمله را می‌گوید.

روایت متخصص زنان و نازایی

درد مشترک زهرا و پریسا که شاید برای شما هم اتفاق بیفتد

یائسگی طبیعی، بیماری نیست اما یائسگی زودرس اما و اگرهای خودش را دارد. پریسا طاهرزاده، جراح و متخصص زنان، زایمان و فلوشیپ نازایی از جمله کسانی است که معتقد است در سال‌های اخیر تعداد بیماران او با نشانه‌های یائسگی زودرس افزایش یافته است. او به «شرق» می‌گوید: «از شش هفت سال پیش که در اصفهان کار می‌کردم بیمارانی با این شرایط داشتم؛ زنان مجرد 26 یا 27 ساله که دچار یائسگی زودرس شده بودند». او معتقد است نمی‌شود دلایل قطعی و روشنی برای این موضوع آورد اما حتما عواملی ازجمله اضطراب و استرس، ژنتیک، آلودگی هوا، پارازیت و حتی پاندمی کرونا می‌تواند روی این موضوع اثرگذار باشد.

البته او تأکید می‌کند که علاوه بر یائسگی زودرس بیماری‌های دیگری از جمله خونریزی واژینال، آمنوره یا همان فقدان قاعدگی و اندومتریوز که یکی از علت‌های شایع کاهش ذخیره تخمدان است هم در سال‌های اخیر بیشتر شده است: «بعد از کرونا این بیماری‌ها شایع‌تر شد. البته حتی هنوز مشخص نیست که اگر واقعا کرونا در این زمینه مؤثر است، خود ویروس و ابتلا به آن اثرگذار است یا تزریق واکسن».

یائسگی درمان ندارد

درد مشترک زهرا و پریسا که شاید برای شما هم اتفاق بیفتد

عوارض یائسگی زودرس شبیه به یائسگی معمول و نرمال است. اما اولین نشانه‌های یائسگی زودرس چیست؟ طاهرزاده متخصص زنان، زایمان و فلوشیپ نازایی می‌گوید: «اولین نشانه، تغییر در سیکل قاعدگی است. مثلا قبلا دوره قاعدگی فرد، پنج روزه بوده و حالا سه روزه شده است. قبل و یا بعد از دوره قاعدگی فرد دچار لکه‌بینی می‌شود و یا اصلا پریود نمی‌شود. برخی هم گرگرفتگی را تجربه می‌کنند که این برای زمانی است که دیگر کار از کار گذشته است». با رؤیت این نشانه‌ها، بلافاصله اقدامات درمانی آغاز می‌شود. او توضیح می‌دهد: «بعد از انجام آزمایش‌های هورمونی و تأیید موضوع، پیشنهاد ذخیره تخمک و یا جنین را مطرح می‌کنیم. این دو مورد در وهله اول مطرح می‌شود». این پزشک متخصص زنان، زایمان و نازایی معتقد است یائسگی «درمان» ندارد؛ وقتی ایجاد شود کار تمام است. به صراحت به این موضوع اشاره می‌کند: «وقتی ذخیره تخمدان کم شده باشد و تخمدان از کار افتاده باشد دیگر نمی‌شود کاری کرد.»

برای مجردها سخت‌تر است

درد مشترک زهرا و پریسا که شاید برای شما هم اتفاق بیفتد

یائسگی زودرس ارتباطی به رابطه جنسی و ازدواج ندارد و به صورت مشخص با ذخیره تخمدان در ارتباط است. برای همین برخلاف باورهای مرسوم زنان مجرد نیز به همان میزان متأهل‌ها در معرض این موضوع قرار دارند. تفاوت در این است که بنابر تجربه و گفته‌های پزشکان پذیرش این موضع برای مجردها سخت‌تر است. طاهرزاده از تجربه خودش در مورد مواجهه مجردها با یائسگی زودرس می‌گوید: «خیلی از آنها ترس از آینده دارند و برای اینکه شانس بارداری را از دست می‌دهند ناراحت می‌شوند. خیلی از آنها اولش گارد می‌گیرند و با اینکه من همیشه به آنها مشاوره فریز تخمک را می‌دهم قبول نمی‌کنند. می‌گویند فعلا قصد ازدواج یا بارداری ندارند. بعضی‌ها هم می‌گویند می‌خواهند مهاجرت کنند و باردارنشدن برایشان اهمیتی ندارد. اما همین آدم‌ها وقتی به مرحله بحرانی می‌رسند، نظرشان عوض می‌شود و می‌گویند خانم دکتر یک کاری کن بتوانم تخمک فریز کنم، اما گاهی برای این موضوع هم دیگر دیر شده است». در این روند مجردها فشار بیشتری را متحمل می‌شوند. برای فریز تخمک هم دشواری کار برای آنها بیشتر است. از داشتن رضایت والدین گرفته تا موضوعات فرهنگی که گاهی روی تصمیم آنها اثرگذار است. 

چکاپ‌های سالانه را جدی بگیرید

«زنان به سلامت خود توجه کافی داشته باشند و چکاپ‌های سالانه را جدی بگیرند. هر زنی حداقل سالی یک بار به مراجعه و مشاوره با پزشک زنان نیاز دارد. اگر این موارد رعایت شود، حتما اگر مشکلی هم وجود داشته باشد سریع مشخص خواهد شد». این تأکید دکتر طاهرزاده و فصل‌الخطاب گفته‌های اوست. می‌گوید: «کیست‌های تخمدانی بسیار شایع است و برای همین آزمایش‌های هورمونی و سونوگرافی سالانه اهمیت زیادی دارد؛ مخصوصا اندومتریوما و اندومتریوز که موجب کاهش ذخیره تخمدان می‌شود. از سوی دیگر سن فریز تخمک سن خاصی است و بهتر است زیر 35 سالگی انجام شود.»

روایت پریسا از یائسگی زودهنگام مادر

درد مشترک زهرا و پریسا که شاید برای شما هم اتفاق بیفتد

پریسا تک‌فرزند است. مادرش بعد از به دنیا آمدن او در ۳۵‌سالگی یائسه شده است. چیزهایی را که از مادرش در این سال‌ها شنیده، می‌گوید؛ اینکه مادر او هم مثل خیلی دیگر از زنانی که این تجربه را از سر گذرانده‌اند، قاعدگی‌های نامنظی داشته است. گهگاه به دکتر مراجعه می‌کرده و با تزریق آمپول پریود می‌شده است. شرایط زندگی خوبی هم نداشته؛ «شرایط زندگی‌اش ملتهب و خودش مضطرب بود، هنوز هم هست». در ایام نوزادی پریسا مادرش حال و احوال جسمی و روحی خوبی نداشته است، بدنش گر می‌گرفته، پاهایش درد می‌کرده و خلقش همیشه تنگ بوده است. دیگر حتی آمپول هم افاقه نمی‌کرده و برای همین برای انجام آزمایش و سونوگرافی به پزشک زنان مراجعه می‌کند. همان موقع می‌فهمد که دچار یائسگی زودرس شده است؛ در 35‌سالگی. پریسا می‌گوید تقریبا از همان موقع مادرش دچار افسردگی شده است: «از وقتی یادم می‌آید مادرم برای رفتن به دکتر مقاومت زیادی نشان می‌داد. مخصوصا برای رفتن پیش دکتر زنان. شاید یائسگی زودرسش هم برای همین اتفاق افتاد که به‌موقع برای درمان اقدام نکرد. موضوعی که هم روی زندگی مادرم تأثیر زیادی داشت و هم در رابطه میان او و پدرم و بعد هم کل خانواده. فاصله میان مادر و پدرم روز به روز بیشتر شد و حالا هم چند سالی می‌شود که فقط هم‌خانه‌اند و از همدیگر طلاق عاطفی گرفته‌اند».

ماجرای یائسگی زودرس تنها در تهران شایع نیست و به نظر می‌رسد در شهرهای دیگر هم همین روال است؛ مثلا در مشهد، اصفهان و همدان که در این گزارش به مواردی از آنها اشاره شد. نسرین فطری، پزشک عمومی در همدان، به «شرق» می‌گوید که 20 سال است کار می‌کند و در منطقه‌ای که در همدان مشغول است، مراجعات مربوط به بیماری‌های زنان نزد او تا حدی زیاد است؛ «در سال‌های اخیر بیمارانی که متوجه می‌شوم دچار یائسگی زودرس هستند خیلی بیشتر از قبل شده‌اند؛ زنان 34‌ساله، 36‌ساله و مجرد. مجردها وقتی موضوع را می‌شنوند خیلی بیشتر ناراحت می‌شوند، اما بیماری هم داشتم که دو فرزند داشت و در 25‌سالگی یائسه شده بود. زود ازدواج کرده بود و زود هم یائسه شد».

درد مشترک زهرا و پریسا که شاید برای شما هم اتفاق بیفتد

جمعیت سالمند در کشور ما بین هشت تا 10 درصد است. با افزایش جمعیت سالمند در سال‌های آینده که بیشتر هم می‌شود طبیعتا تعداد افرادی که دچار یائسگی می‌شوند هم بیشتر خواهد شد. الان نمی‌شود به صورت قطعی در مورد کاهش سن یائسگی زنان ایرانی صحبت کنیم. البته در دنیا هم فرضیاتی در این زمینه وجود دارد، اما یائسگی موضوعی چندعاملی است. ممکن است برخی عوامل در جامعه‌ای وجود داشته باشد و در این زمینه اثر بگذارد، اما در کشور دیگری این‌طور نباشد

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • ناشناس

      آلودگی و پارازیت مردم بیچاره کرده.. استرس و اضطراب هم که جای خود.

      پاسخ ها

      • ..........................

        گرسنگی یادت رفت

    • وب

      علتش اینه که بانوان امروز از دانسته های زنان قدیم بی اطلاع هستند و کلا شیوه زندگیشون عوض شده و فکر میکنن اینجور زندگی کردن خوبه و زنهایی قدیم هیچی نمیفهمیدن و کارشون بشور و بساب و بپز و بیار و ببر بود‌..... .....

    • ناشناس

      بخاطر افتاب هست.اگه قسمتی ازهمه ی پارکهاوبوستانها که در هرمحله هست را جدا کنیدیا پرده بزنید تا خانمها اونجا بیست دقیقه افتاب بگیرن...

    • ناشناس

      با این اوضاعی که برای مردم درست کردن و استرس بیش از حد دیگه کسی نمیتونه بچه دار بشه

    • بدون نام

      استرس و استرس

    • ناشناس

      بهتر

    • sg

      تمام مشکلات نا زایی بخاطر استرسه ودیگر هیچ

    • ناشناس

      منم نظرم استرس بیش از اندازه روی مردم بالاخص،جوانان‌ ‌ بانوان کشور هست

    • ناشناس

      این مورد در برخی افراد وجود دارد البته خیلی به ندرت همچین چیزی وجود داره
      اکثرش هم به خاطر غذا و نحوه زندگی هست

    • خانوم

      یه گزارش از خانوم فلورا تاجیک اولین درمانگر بیماری های زنان تهیه کنید، متخصصین زنان متوجه خواهند شد یائستگی زودرس وجود ندارد، خانوم تاجیک ماما هستن و چندین مقاله در این زمینه به چاپ رساندند.

    • ناشناس

      خوش به حال زهرا که حداقل ازدواج کرده بود

    • ناشناس

      ادم نگران جون خودش تو این مملکت دیگه جایی نیست فکر کنه که کی قرار ازدواج کنه و ایا بچه دار میشه یا نه...

    • ناشناس

      افتاب تو خیابون هم قدم بزنی میگیری که!!

    • ناشناس

      اشکالی نداره دیگه چه میشه کرد
      بذار از ایران یه خاکی بمونه فقط
      هرکس هم خواست بیاد بگیرتش بریزن زندگی کنن

    • ایرانی

      چرا همه ی بدبختی ها برا ایرانی هاس😒

    • helia

      مواد غذایی بیخود ،هوای آلوده ، استرس والله تا اینجا که زنده موندم تعجب می‌کنم.

    • ناشناس

      خدا ویتامین در افتاب گذاشته بعد ما همش تو اپارتمان همش م سرما خورده ایم

    • ناشناس

      من مطئنم بخاطر کروناست و تزریق آمپول. چون آزمایش هورمونم‌سال ۹۸ عالی بود ولی یهو بعد سه سال الان آزمایش دادم ،دکتر گفت یائسگی زودرس گرفتم ! قطعا همون دوره کرونا .چون دوبار کرونا گرفتم و دو دوز واکسن زدم

    • ناشناس

      زهرا جان دو سال دویدی برای بچه الان باید یک عمر بدوی برای مخارج بچه

    • بی نام

      منم از30 سالگی یائسه شدم دکترگفت کاری نمیشه کردمیشه به مردم وزنان دراین موردآگاهی دادتادچارمشکل نشن

    • ناشناس

      گرسنگی پنهان،واسترس،گریبانگیر ملت شده است،وعامل خیلی از بیماری هاست.

    • ناشناس

      فقط دل شوره. ترس. نگرانیهای بی پایان. استرس. اظطراب عاملی هستش که نسل بشر رو هل میده به نابودی با دست خود بشر انسان داره نابود میشه. فقط من موندم چرا قبلا چرا اینجور نبود خانمها بدون مشکل همه تا ۵۵ الی ۶۰ سالگی پریود داشتن راستی شما بگید چرا؟

    • ناشناس

      این همه دکتر زنان در ایران هست اما ب تعداد انگشتان دست دکتر زنان هستن که ی چی حالیشون باشه ...من هفت ساله شبانه روووز از دل درد بی طاقتم اونوقت می رم دکتر عین گله گوسفند ده تا ده تا می ریم داخل و دکتر ها یه ام ار ای ب من ننوشتن ی قرص ب من ندادن فقط بهم قرص مسکن می دن و میگن تا اخر عمرت همینه...

      پاسخ ها

      • ناشناس

        پیش دکتر فوق تخصص زنان برو

    • ناشناس

      خوردن جوشاندهٔ کلم برگ و جویدن سیاهدانه کمک زیادی ب درمان یائسگی زودرس میکنه
      امیدت بخدا باشه ، توصیهٔ درمانی بالا را به شدت توصیه می‌کنم👆

    • A

      احسنت

    • A

      عجب

    • ناشناس

      سالهااست قرص میخورم دچار افسرگی همیشگی وبیحوصلگی هستم رفتن به دکتر زنان مثل یک شکنجه روحی است از طرفی درحالی که یک فرزند دارم ولی متلک دیگران مثل یک خوره است متاسفانه هیچ دکتر زنانی را ندیدم که خوب درمورد بیماری من توضیح بدهد همه مثل زهرمار میمانند برای خودم وهمه زنانی که درد مشترکی با من دارند متاسفم

    • _____________

      شرایط طبیعی بدن انسان بستگی به تغذیه سالم و شرایط روحی دارد، وقتی جوانان نه اعصاب درست و حسابی دارند و نه تغذیه درست، سلامتی آنها و روند ترشح هورمونها بصورت طبیعی دچار مشکل میشود.

    • ناشناس

      حتما ویتامین د مصرف کنین

    • ناشناس

      زهرا و پریسا بیکارن میخوان بچه دار شن

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج