افزایش یخهای قطب جنوب در تصاویر ماهوارهای
تصاویر ماهوارهای ناسا از افزایش خیرهکننده یخ های قطب جنوب خبر میدهند.
گجت نیوز: تصاویر ماهوارهای ناسا از افزایش خیرهکننده یخ های قطب جنوب خبر میدهند. پس آن همه هشدار در مورد آب شدن این یخ ها و گرمایش جهانی چه بود؛ آیا قربانی بازی رسانهها شده بودیم؟
سالها است که گزارشهای نگرانکنندهای را پیرامون گرمایش جهانی، آب شدن یخهای قطب جنوب و بالا آمدن سطح آب دریاها دریافت میکنیم. حتی دانشمندان هشدار میدادند که اگر تمام یخ های قطب جنوب ذوب شوند، چه اتفاقات وحشتناکی رخ خواهند داد. بسیاری از افراد نیز نسبت به سرنوشت شهرهای ساحلی هشدار میدادند. آیا اکنون معجزهای رخ داده است که شاهد افزایش یخ های قطب جنوب هستیم؟
واقعیت ماجرای افزایش یخ های قطب جنوب
پژوهشگران دانشگاه تانگجی چین در حال بررسی تغیییرات یخ های قطب جنوب در طول دو دهه گذشته بودند. همهچیز نشان میداد که قطب جنوب با شیبی تند در حال از دست دادن یخهای خود است. هرچند بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ قطب جنوب توانسته بود بخشی از یخهای از دست داده را برگرداند. برای درک هرچه بیشتر وضعیت میتوانید یک پیست اسکی را تصور کنید که در قسمت انتهایی آن یک شیب پرشی کوچک وجود دارد.
درست است که شاهد افزایش میزان یخ های قطب جنوب در سالهای اخیر بودهایم، اما آنها نمیتوانند ضرر ۲۰ ساله را جبران کنند. واقعیت تلخ هنوز در کنار ما قرار دارد و هیچ معجزهای نیز رخ نداده است. پس دلیل وضعیت پیش آمده چیست؟
دادههای ماهوارهای ناسا نشان میدهد که قطب جنوب بین سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۰ بخش قابلتوجهی از یخهای خود را از دست داده است. وضعیت در نیمه دوم بازه اشاره شده حتی بحرانیتر جلوه میکند. بهصورتی که میزان از دست رفتن سالیانه یخ از ۷۴ میلیارد تن بین سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۰ به حدود ۱۴۲ میلیارد تن در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ رسید. هرچند که بعدا این روند معکوس شد.
بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ شاهد افزایش یخ های قطب جنوب با نرخ ۱۰۸ تن در سال بودهایم. چهار یخچال طبیعی بزرگ در شرق قطب جنوب نیز از وضعیت بحرانی به حالت پایدار رسیدند. دانشمندان دلیل این موقعیت را به گرمایش جهانی مربوط میدانند. در آبوهوای گرمتر اتمسفر میتواند میزان بیشتری از رطوبت را نگه دارد. همین نیز سبب میشود که احتمال رخدادهای خاص همچون بارش برف بسیار شدید افزایش یابد. در واقع یک ناهجاری سبب افزایش بارش برف شده و آن نیز وضعیت یخهای قطب را بهبود بخشیده است.
متاسفانه باید گفت که این روند دائمی نیست و در همان دادههای مربوط به سال ۲۰۲۳ نیز نشانههایی از کاهش دیده میشد. در پژوهشی دیگر دانشمندان اعلام کردهاند که روند افزایش یخ های قطب جنوب در سال ۲۰۲۴ بسیار کاهش یافته و در سال ۲۰۲۵ نیز احتمالا به صفر نزدیک خواهد شد.
این اتفاق خوب نباید سبب شود که ما چشم خود را روی واقعیت ببندیم. اکثر یخهای از دست رفته در جنوبگان به یخچالهایی مربوط میشود که روی خشکی قرار دارند. همزمان با گرمایش جهانی و افزایش دمای آب اقیانوسها، این یخچالها از پایین آب میشوند. روندی که متاسفانه همچنان با سرعت ادامه دارد. در واقع بارش شدید برف صرفا باعث شده که فاجعهای بزرگ برای مدت کوتاهی فراموش شود.
واقعیت علمی در برابر تئوری توطئه
یک نکته مهم دیگر نیز در رابطه با افزایش یخ های قطب جنوب وجود دارد. گرمایش جهانی به این معنا نیست که تمامی نقاط کره زمین با سرعت یکسان گرم میشوند. در واقع شما نمیتوانید با بررسی یک منطقه به واقعیت پی ببرید. در طول تاریخ دمای جنوبگان نسبتا پایدار مانده است. در مقایسه با آن دمای قطب شمال چهار برابر سریعتر از میانگین جهانی بهسمت بالا پیش میرود.
یخ دریایی جنوبگان نیز نسبت به شمالگان پایداری بیشتری از خود نشان داده بود. گرچه این روند نیز در سالهای اخیر تغییر کرده است. در سال ۲۰۲۳ میزان یخ دریایی جنوبگان به پایینترین حد خود در تاریخ رسید. اتفاقی که بهباور دانشمندان بدون تغییرات اقلیمی هرگز رخ نمیداد. همچنین پوشش یخ دریایی جهانی نیز مرتب در حال کاهش است و رکوردهای جدیدی را ثبت میکند.
همه اینها در حالی رخ میدهند که میانگین دمای جهانی یا نزدیک به رکوردهای تاریخی میشود یا رکوردهای جدید را ثبت میکند. در سال ۲۰۱۵ رهبران جهان دور هم آمدند تا فکری برای گرمایش جهانی کنند. مقرر گردید کشورها با کاهش انتشار کربن میزان میانگین افزایش دما را تا ۱.۵ درجه نگه دارند. هرچند آمریکا و چین (بزرگترین منتشر کنندگان گازهای گلخانهای در جهان) اهمیتی بهموضوع نمیدهند.
آمریکا در سال ۲۰۲۵ با فرمان ترامپ از این توافق خارج شد. چین نیز فقط در ظاهر از آن حمایت میکند و نتوانسته یا نخواسته میزان انتشار گازهای گلخانهای را چندان کاهش دهد. بدون تردید انتشار گزارش افزایش یخ های قطب جنوب در اخبار علمی فرصتی طلایی را برای طرفداران عجیب ترین تئوری های توطئه جهان فراهم خواهد کرد تا گرمایش جهانی را نیز یک افسانه دروغین بنامند.
ارسال نظر