محتوای حمایتشده
ارتودنسی یا کامپوزیت؟ برای دندان شما کدام بهتر است؟
ارتودنسی یا کامپوزیت؟ کدام یک برای اصلاح طرح لبخند بهتر است؟ بررسی ویژگی ها و مشخصات هر روش کمک می کند تا بهترین روش برای زیبایی دندان ها انتخاب شود. این متن به معرفی و مقایسه ارتودنسی و کامپوزیت میپردازد
برای نوبت دهی و مشاوره با کلینیک دندانپزشکی شریعتی همین حالا تماس بگیرید.
چه دندانهایی نیاز به ارتودنسی دارند؟
در کودکان تشخیص نیاز به ارتودنسی با بررسی الگوی رشد فکها و مقایسه آن با الگوی رشد طبیعی، دارد. دندانهای روی هم رفته و نامرتب، و افرادی با ناهنجاریهای خفیف فک از شایعترین مواردی هستند که نیاز به ارتودنسی دارند. الگوی دندانی که به malocclusion معروف است انجام ارتودنسی را تشخیص میدهد.
• برآمدگی فوقانی یا اورجت
اورجت زیاد یا جلوزدگی دندانها، در شرایط طبیعی دندانهای جلو فک بالا با فاصله کمی جلوتر از دندانهای فک پایین قرار میگیرند. اگر این فاصله زیاد شود فرد دندانهای بیرون زده دارد و دندانهای جلویی فک بالا به سمت بیرون شیب دارند و به سمت لب ها تمایل دارند اورجت ممکن است بدلیل رشد نادرست فک بالا و پایین بوجود آمده باشد و از علل دیگر آن می توان به مکیدن انگشت در کودکی و یا استفاده طولانی مدت از پستانک اشاره کردکوچک بودن فک پایین یکی از دلایل به وجود آمدن این شرایط است. اما استفاده طولانی مدت از پستانک در کودکی و مکیدن انگشت نیز میتواند از دلایل دیگر آن باشد که در اثر فشار دادن دندانها به بیرون باعث تغییر سقف دهان و شکل گیری دندانهای فک بالا به این صورت شده است. نمونه بارز این عارضه نیز خواننده معروف بریتانیایی یعنی فردی مرکوری است! پس در مقایسه ارتودنسی یا کامپوزیت باید گفت این موارد قطعاً نیاز به ارتودنسی خواهند داشت.
• فاصله زیاد یا شلوغی دندانها
فاصله زیاد که به spacing و شلوغی دندانها که به crowding مشهور هستند دو مورد بسیار شایع در جهان برای ارتودنسی هستند. وجود فاصله زیاد بین دندانها و یا شلوغی بیش از حد دندانها هر دو مشکلات و بیماریهای لثه را در افراد افزایش میدهد. این دو مورد بهم ریختگی بیشتر به دلیل کوچکی دندانها و یا کوچک بودن فکها اتفاق میافتد. شلوغی بیش از حد دندانها در دوران کودکی ممکن است از در آمدن صحیح دندانهای دائمی و یا حتی از در آمدن آنها به طور کلی جلوگیری کند. از این رو بهتر است در همان سنین کودکی نیز فرزند خود را برای تشخیص نیاز به ارتودنسی یا کامپوزیت؟ نزد یک دندانپزشک ماهر ببرید تا این موارد را قبل از حاد شدن تشخیص دهد. اما در مقایسه ارتودنسی یا کامپوزیت در این مورد باید گفت فاصله بین دندانها با کامپوزیت برطرف میشود اما شلوغی دندانها نیاز به ارتودنسی دارد.
• خط میانی نابجا (Misplaced midline)
در افرادی که خط وسط نابجا دارند خط وسط بین دندان جلویی بالا با پایین مطابقت ندارند و در یک راستا قرار ندارند. هرچند برای این موارد نیز انجام درمان ارتودنسی ارجحیت دارد، اما بسیاری از افراد به خصوص بزرگسالان برای درمان این عارضه به سراغ کامپوزیت میروند. البته که اگر در این روش دندانهای اصلی فرد تراشیده نشود، ضرری نخواهد داشت. پس در پاسخ به سوال ارتودنسی یا کامپوزیت؟ باید گفت هر دو روش برای رفع این مشکل قابل انجام است.
• باز بودن بین دو فک (open bite)
در افرادی که دچار عارضه open bite هستند، معمولاً دندانهای آسیاب خلفی روی هم قرار میگیرند و مشکل خاصی ندارند. در حالی که دندانهای جلویی فک بالا و پایین با روی هم قرار گرفتن یک فضای خالی بین دو ردیف به وجود میآورند. این حالت بیشتر بدلیل مکیدن انگشت پر کودکی ایجاد میشود که بر روی شکل گیری فک و سقف دهان تاثیر میگذارد. هرچند این مورد بیشتر در دندانهای جلویی دیده شده، اما ممکن است در دندانهای کناری نیز اتفاق بی افتد. برای این افراد پاسخ سوال ارتودنسی یا کامپوزیت؟ کاملا واضح است. این مشکل تنها با ارتودنسی برطرف میشود.
• حالت دیپ بایت (over bite)
دیگر مورد شایعی که نیاز به ارتودنسی دارد آور بایت است. حالت آور بایت زمانی پیش میآید که در هنگام بستن دهان دندانهای فک بالا دندانهای فک پایین را بپوشانند. در حالت عادی پوشیده شدن نیمی از دندانهای جلویی فک پایین با دندانهای جلویی فک بالا طبیعی است. اما در افرادی که دندانهای آور بایت دارند، کل دندانهای فک پایین پوشیده شده و گاهی نیز در موارد شدید باعث برخورد دندانهای پایین با سقف دهان و آسیب زدن به آن میشوند. در مقایسه ارتودنسی یا کامپوزیت باید گفت روش ارتودنسی بهتر است.
• حالت آندر بایت (under bite)
ناهنجاری آندربایت که به طور کلینیکی پیش آمدگی فک پایین (mandibular prognathism)، ناهنجاری دندانی یا بایت نادرستی است که زمانی رخ می دهد که دندانهای پایین جلوتر از دندان های بالا قرار می گیرند.این حالت در افرادی دیده میشود که در هنگام بستن دهان دندانهای جلویی ردیف پایین آنها جلوتر از دندانهای ردیف بالا قرار میگیرند. دلیل رایج به وجود آمدن چنین حالتی نیز رشد غیر طبیعی فکها در صورت است. چنین عارضههایی اگر در کودکی به درستی تشخیص داده شوند، به راحتی در زمان کوتاهتر و با هزینه کمتر با ارتودنسی قابل درمان هستند.
• حالت کراس بایت (cross bite)
یکی از انواع بهم ریختگی دندانها حالت کراس بایت است. در این حالت دندانهای فک بالا و پایین به درستی روی هم قرار نگرفته و حالت طبیعی ندارند.این نوع مال اکلوژن به این معناست که وقتی دو فکر روی هم قرار میگیرند،برخی دندانهای فک پایین از یک سمت،به جای قرار گیری روی دندانهای فک بالا،داخل فکر قرار میگیرند.کجیهای ایجاد شده در این اخلال به دو نوع قدامی ئ خلفی تقسیم میشوند.کجیهای قدامی در جلو دهان و کجیهای خلفی در طرفین دندان ظاهر میشوند.در بسیاری از موارد کراس بایت با آندربایت استباه گرفته میشود اما باید بدانید این دو اختلال کاملا متفاوت بوده و درمانهای متفاوتی نیز دارند. در این مورد سوال ارتودنسی یا کامپوزیت؟ پاسخ کاملا روشنی دارد. ارتودنسی.
جمع بندی نیاز به ارتودنسی
ارتودنسی به پیشگیری و درمان ناهنجاریهای دندانی و فکی (مالاکلوژن) میپردازد. هدف اصلی ارتودنسی، حرکت دادن دندانها به موقعیت صحیح خود در فک و اصلاح روابط فکی است. این فرآیند بلند مدت با استفاده از دستگاههای ثابت (مانند براکتها و سیمها) یا متحرک (مانند الاینرهای شفاف) انجام میشود.
منظور از کامپوزیت دندان چیست؟
در دانش دندانپزشکی از کامپوزیت استفادههای مختلفی میشود. در بسیاری از موارد از مواد کامپوزیت برای پر کردن دندان استفاده میشود اما امروزه این مواد با هدف زیبایی دندانها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. کامپوزیت در واقع خمیری نرم از رنگ دندان است که به سطح دندان چسبانده شده و شکل میگیرد. پزشکان با استفاده از این خمیر و شکل دادن به آن ایرادات دندان را رفع کرده و زیبایی لبخند را دوچندان میکنند همچنین باید گفته شود که باید بعد از کامپوزیت بهداشت دهان و دندان را رعایت کرد عفونت و التهاب لثه یکی از مشکلاتی است که به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان پس از کامپوزیت دندان با آن مواجه خواهید شد.حساس شدن لثه های شما ممکن است باعث شود به خوبی قادر به استفاده از مسواک و نخ دندان نباشید.
مقایسه هزینه ارتودنسی با کامپوزیت
هزینه هر یک از روشهای ارتودنسی و کامپوزیت به عوامل مختلفی بستگی دارد که باید به آنها توجه داشت. در صورت نیاز به تغییرات اساسی در دندانها هزینه هر دو روشها بالاتر خواهد رفت اما به طورکلی، به دلیل استفاده از تجهیزات بیشتر در ارتودنسی، هزینه این روش بیشتر خواهد بود. برای اطلاع از قیمت دقیق هر دو روش، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید، اما در اینجا مقایسه ارتودنسی یا کامپوزیت از لحاظ هزینه انجام شده است:
هزینه ارتودنسی دندان: از 20 تا 70 میلیون تومان برای هر فک
هزینه کامپوزیت دندان: از 5 تا 12 میلیون تومان برای هر واحد
ارتودنسی یا کامپوزیت، مزایای کدام یک بیشتر است؟
برای پیدا کردن پاسخ سوال ارتودنسی یا کامپوزیت؟ لازم است که مقایسه ارتودنسی یا کامپوزیت از نظر مزایای این روشها انجام شود. در زیر مزایای هر دو روش به طور کامل بررسی شده است:
مزایای ارتودنسی دندان
- کاهش خطر پوسیدگی دندان
- بالا رفتن اعتماد به نفس
- تمیز شدن راحتتر دندانها
- اصلاح طرح لبخند
- بالا رفتن استحکام دندانها
- برطرف شدن مشکلات لثه
- بر طرف شدن برخی از مشکلات گوارشی
مزایای کامپوزیت دندان
- عدم نیاز به تغییر ساختار دندان
- امکان ترمیم شدن دندان
- ظاهری طبیعی
- کوتاه بودن مدت درمان
- استحام بالا
- هزینه کمتر
- تغییر ایرادات جزئی
کامپوزیت یا ارتودنسی، معایب کدام یک کمتر است؟
برای مقایسه ارتودنسی یا کامپوزیت بر اساس معایب و عوارض آنها نیز مطالعه موارد زیر کمک کننده خواهد بود:
معایب ارتودنسی دندان
- تحلیل ریشه دندان
- درد
- ایجاد زخم و آفت دهان
- احتمال بروز واکنشهای آلژیک
معایب کامپوزیت دندان
- تغییر رنگ
- امکان شکستگی
- احتمال بروز حساسیت
- مصنوعی جلوه کردن
- طول عمر پایین
آیا استفاده همزمان کامپوزیت و ارتودنسی امکان پذیر است؟
این سوال برای بسیاری از افراد مطرح است که آیا استفاده همزمان کامپوزیت و ارتودنسی امکان پذیر است یا خیر. در پاسخ به این سوال باید گفت بله، میتوان از این دو روش به شکل همزمان استفاده کرد اما در این صورت هزینههای درمان بالاتر رفته و طول مدت درمان بیشتر خواهد شد. در برخی موارد، استفاده همزمان از کامپوزیت و ارتودنسی امکانپذیر است اما این تصمیم باید با دقت و پس از مشورت با دندانپزشک متخصص گرفته شود.
ارتودنسی یا کامپوزیت؟ کدام یک طول درمان کمتری دارد؟
در مقایسه ارتودنسی یا کامپوزیت اگر سرعت در اولویت باشد و مشکل شما با کامپوزیت قابل حل باشد (مانند اصلاح بد رنگی، فاصلههای کوچک یا لبپریدگیهای جزئی)، کامپوزیت گزینه بسیار سریعتری است. اما اگر مشکل اصلی نامرتبی دندانها، مشکلات بایت یا ناهنجاریهای فکی است، ارتودنسی درمان ریشهای و اساسی است، هرچند که زمانبرتر خواهد بود. قطعا، از نظر طول درمان، کامپوزیت دندان به مراتب مدت زمان کمتری نسبت به ارتودنسی دارد. پس پاسخ به سوال ارتودنسی یا کامپوزیت؟ در این مورد، کامپوزیت است.
در نهایت ارتودنسی بهترین راه مرتب کردن دندان ها کدام است؟ارتودنسی یا کامپوزیت؟
در پاسخ به سؤال ارتودنسی یا کامپوزیت؟ میتوان سه عامل مهم و تعیینکننده را مطرح کرد. اولین مسئله موقعیت دندان است. برای مثال اگر تنها مسئله و مشکلی که دندانهایتان دارد موقعیت آنهاست و شکل آن ایرادی ندارد بهتر است که ارتودنسی را به عنوان راه درمانی انتخاب کنید. مسئله دیگری که میتوان به آن اشاره کرد شکل دندان است. اگر دندان شما بسیار بلند، بسیار کوتاه، شکسته شده و یا ساییده شده باشد بهتر است که به سراغ ونیر کامپوزیت بروید، چراکه این روش میتواند بدون تراش دادن دندانهایتان تنها لایهای بر روی آنها اضافه کند.
اگر شکل و موقعیت دندان شما هیچ مشکلی ندارد و صرفاً میخواهید که دندانی سفیدتر داشته باشید میتوانید به جای استفاده از کامپوزیت به دنبال روشهای دیگری مانند بلچینگ دندان باشید. اما اگر شرایط شدیدتر از این حرفهاست و دندانها شکل پوسیدهای به خود گرفتهاند میتوانید در نهایت پس از بهبود آنها از روش کامپوزیت ونیر نیز استفاده نمایید.
کلینیک دندانپزشکی مهر شریعتی
کلینیک مهر با حضور دندانپزشکان مجرب و متخصص تمامی خدمات درمانی و زیبایی مربوط به دندان را برای کودکان و بزرگسالان در محیطی استریل و امن فراهم کرده است.
تمامی خدمات ما طبق جدیدترین متدهای علمی و با تجهیزات پیشرفته به مراجعهکنندگان عزیز ارائه میشود.
برای اطلاع از هزینه کلیک کنید.
برای نوبت دهی و مشاوره همین حالا تماس بگیرید.
نمونه خدمات کلینیک را از اینستاگرام ببینید.
خیابان شریعتی، خیابان یخچال، خیابان کی نژاد، نبش خیابان قریب، پلاک 3، طبقه ۳، واحد ۷
ارسال نظر