adexo3
۱۲۲۴۴۳۶
۵۱ نظر
۹۸۱۲
۵۱ نظر
۹۸۱۲
پ

گم کردنِ عمدیِ پدربزرگ و مادربزرگ‌های ایرانی در حرم

تا ۱۵-۱۰ سال آینده خانواده و فرزندی برای مراقبت از سالمندان نخواهیم داشت یا اگر هم داشته باشیم تعداد آنها بسیار کم خواهد بود.

روزنامه شهروند - راضیه زرگری: تا ۱۵-۱۰ سال آینده خانواده و فرزندی برای مراقبت از سالمندان نخواهیم داشت یا اگر هم داشته باشیم تعداد آنها بسیار کم خواهد بود. رئیس انجمن سالمندان با این مقدمه می‌گوید متاسفانه ساختار مورد نیاز این درصد از جمعیت سالمندان در سازمان‌ها وجود ندارد و به‌عنوان مثال متخصص حوزه سالمندی و بیمارستان سالمندان در کشور نداریم. احمد دلبری با بیان اینکه سالمندان مجهول‌الهویه یکی از معضلات بهزیستی است، می‌گوید: «در کشور ۱۵هزار سالمند در مرکز شبانه نگهداری می‌شوند که از مجموع آنها ۱۰ تا ۲۰درصد مجهول‌الهویه هستند.» احمد دلبری با بیان اینکه مشکلات سالمندان ۵ تا ۶ برابر مشکلات جوانان است و در کنار توجه به جوانی جمعیت باید به این موضوع هم توجه کرد، می‌گوید: «سالمندی نیاز به زیرساخت‌ها و آمادگی دارد و با توجه به زنانه‌شدن جمعیت سالمندی و آسیب‌پذیر بودن زنان، ضرورت توجه به این مهم وجود دارد.»

گم کردنِ عمدیِ پدربزرگ و مادربزرگ‌های ایرانی در حرم

تا ۱۵ سال آینده فرزندی برای مراقبت از سالمند نداریم

در حال حاضر ۸۰درصد سالمندان بیمه تکمیلی نداشته و براساس تحقیقات ۷۱درصد زنان سالمند تنها، منبع درآمدی ندارند و سازمان‌های حمایتی باید در مورد این موضوع تدبیری بیندیشند. دلبری با اشاره به لزوم حمایت‌های بیمه‌ای از سالمندان می‌گوید: «متولیان امر باید به این موضوع در برنامه‌ها و قوانین بالادستی توجه بیشتری کنند، چراکه براساس برنامه‌های سوم، چهارم و پنجم توسعه، در هر برنامه باید ۲۵درصد سالمندان واجد شرایط تحت حمایت قرار گیرند.» رئیس انجمن سالمندان ایران با تاکید بر افزایش جمعیت سالمندان عنوان می‌کند: «در ۱۰ تا ۱۵ سال آینده خانواده و فرزندی برای مراقبت از سالمندان نخواهیم داشت و متاسفانه ساختار مورد نیاز این درصد از جمعیت سالمندان در سازمان‌ها وجود ندارد. به‌عنوان مثال متخصص حوزه سالمندی و بیمارستان سالمندان در کشور وجود ندارد.» او رهاشدگی سالمندان را پدیده‌ای «زشت» عنوان کرد و افزود: «متاسفانه برخی خانواده‌ها سالمندان خود را کنار خیابان رها می‌کنند که این رهاشدگی در حقیقت آزار سالمندان و سوءرفتار سالمندی است.»

چرا سالمندان را رها می‌کنند

زنگ خطر سالمندی در ایران به صدا درآمده، صدایی که باید همه نهادهای دست‌اندرکار آن را به وضوح شنیده و نسبت به پیامدهای آتی آن هوشیار باشند. «سالمند رهاشده، پدیده جدیدی نیست، اما با توجه به شرایط اقتصادی و بحران‌های فرهنگی که در پی آن می‌آید، می‌تواند گفت سالمندان سر راهی هم مثل دیگر معضلات اجتماعی در ایران شدت گرفته است.» اکرم فرهادی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی بوشهر و دکترای تخصصی سالمندشناسی در گفت‌وگو با «شهروند» می‌گوید: «سالمندان مجهول‌الهویه همان سالمندان رهاشده در اطراف محل‌های نگهداری و مراقبت از سالمند یا دیگر مراکز عمومی جامعه هستند. این رویداد همیشه بوده، یعنی موضوع جدیدی نیست. از دهه‌های پیش این پدیده وجود داشته که افراد خانواده، سالمند را در شهری دیگر و دورتر از محل زندگی خودشان رها می‌کنند. بخشی از این رویداد به هزینه‌های مراقبت از سالمندان در مراکز نگهداری برمی‌گردد و بخشی دیگر به فرهنگ غلط رایج در کشور ما که هر کسی سالمندش را به مراکز نگهداری از سالمندان بسپارد، بی‌عاطفه و بی‌مهر است.»

گم کردنِ عمدیِ پدربزرگ و مادربزرگ‌های ایرانی در حرم

این پژوهشگر حوزه سالمندی توضیح می‌دهد: «با توجه به اینکه من سال‌ها در این مراکز کار کردم و از نزدیک با سالمندان زیادی سر کار داشته‌ام، پدیده سالمندان رهاشده مجهول‌الهویه دلایل بسیاری دارد. خانواده‌هایی هستند که برای اینکه هزینه‌ای بابت نگهداری از سالمندشان پرداخت نکنند، او را رها می‌کنند. در این موارد معمولا سالمند را به یک شهر دیگر می‌برند و رها می‌کنند. گروهی دیگر نگران قضاوت بد دیگران نسبت به خودشان هستند. این افراد مثلا سالمند را به یک سفر زیارتی می‌برند و او را در شهر زیارتی رها می‌کنند و بعد به اطرافیان و اقوام می‌گویند سالمند در حرم گم شد. در صورتی که پیداکردن سالمند در یک شهر غریب اصلا کار سختی نیست و این خانواده‌ها متاسفانه پدر و یا مادرشان را مورد بی‌مهری قرار می‌دهند.»

بحران مراقبت از سالمندان پیش‌روی کشور ما است

با این حال مسأله مهم دیگری وجود دارد که اتفاقا اهمیتش از سالمندان مجهول‌الهویه بیشتر است. «در آینده سالمندان کمی هستند که فرزند داشته باشند و خواهر و برادر و دیگر اقوام هم معمولا زیر بار نگهداری از آنها نمی‌روند.» این متخصص سالمندشناسی می‌گوید: «ما در آینده‌ای نه‌چندان دور چالش جدی مراقب برای نگهداری از سالمند را خواهیم داشت. امروز شاید یک بچه‌ای باشد که بتواند یا نتواند پدر و مادرش را نگه دارد و به هر دلیلی او را سر راه می‌گذارد. تا دو دهه دیگر، همین یک بچه هم وجود ندارد که سالمند بتواند به او دلش را خوش کند.»

منابع مراقبتی ما در ایران به دلیل روند جمعیتی به‌شدت رو به کاهش است. اندازه خانواده‌ها کوچک‌تر می‌شود و در کنارش اگر ازدواجی هم در نسل جوان امروز صورت بگیرد، بچه‌های نسل بعد خیلی کم هستند و همین موضوعات می‌تواند مراقبت از سالمند را در دهه‌های بعد تحت تاثیر قرار دهد. پدیده دیگری که فرهادی به آن اشاره می‌کند، تجرد قطعی بسیاری از جوانان امروز و میانسالان و سالمندان 30-20 سال آینده است: «موضوعات حوزه سالمندی بسیار پیچیده و چندفاکتوری است که برای پرداختن به آن باید شرایط مختلف را در نظر گرفت.»

گم کردنِ عمدیِ پدربزرگ و مادربزرگ‌های ایرانی در حرم

با توجه به پیش‌روی جمعیتی ایران به سمت سالمندی، پدیده سالمندان سر راهی یا رهاشده، می‌تواند موضوع پرچالش‌تری در آینده برای کشور ما باشد. فرهادی با اشاره به اینکه این پدیده با افزایش مشکلات اقتصادی و تورم قطعا بیشتر شده است، می‌گوید: «هزینه نگهداری از سالمندان هم با توجه به رشد تورم بیشتر شده؛ مسأله این است که بسیاری از خانواده‌ها پول هزینه مراقبت از سالمند در این مراکز را ندارند و خودشان هم نمی‌توانند یا نمی‌خواهند از سالمند نگهداری کنند، در این صورت است که سالمند را در گوشه‌ای رها می‌کنند.»

رهاشدگی یکی از مصادیق سالمندآزاری است. فرهادی که تجربه فعالیت در مراکز نگهداری از سالمند را داشته از شرایط سالمندان رهاشده می‌گوید: «8-7 مورد را در مرکزی که کار می‌کردم از نزدیک دیدم. خیلی‌ها از یک استان دیگر آورده و رها شده بودند. از لهجه‌شان می‌شد فهمید که اهل آن شهر و استان نیستند. نکته مهم دیگر در این زمینه این است که اکثر سالمندان رهاشده مشکلات شناختی دارند. یعنی کسانی هستند که به نوعی با آلزایمر دست‌وپنجه نرم می‌کنند و به دلیل اختلالات شناختی و حافظه نمی‌توانند بگویند اهل کجا هستند یا نشانه‌ای از محل زندگی و شماره تماس خانواده بدهند. این سالمندان بیشتر در معرض خطر رهاشدگی قرار دارند.»

مهم‌ترین چاره تقویت سیستم‌های بیمه‌ای مراقبت از سالمند است

سالمندانی که اختلال حافظه دارند، بیشتر از بقیه گروه‌ها در معرض خطر سالمندآزاری و رهاشدگی قرار دارند، زیرا نگهداری از آنها به‌مراتب سخت‌تر است. ما تا 20 سال آینده با بحران کمبود جدی مراقب برای سالمند مواجه هستیم، مهم‌ترین چاره‌ای که می‌توان از حالا برای این موضوع مهم اجتماعی اندیشید، چیست؟ استادیار دانشگاه علوم پزشکی بوشهر معتقد است: «مهم‌ترین موضوع تقویت سیستم‌های بیمه‌ای مراقبت از سالمند است. ما باید در آیتم‌های بیمه‌ای، مراقبت از سالمند را بگنجانیم و قوی‌تر از قبل به آن توجه داشته باشیم.»

مراقبت از والدین سالمند هم در فرهنگ ما وجود دارد و هم از نظر مذهبی جزو ارزش‌های انسانی محسوب می‌شود. فرهادی با توجه به این موضوع می‌گوید: «در آینده با توجه به کاهش میزان فرزندآوری و کمبود افرادی که بتوانند از سالمند نگهداری کنند، چالش جدی‌تر می‌شود. خانواده‌ها اکثرا تک‌فرزند هستند یا تمایلی به فرزندآوری دوباره ندارند؛ به علاوه در فرآیند مدرنیته ممکن است فرزندان تمایل به مهاجرت داشته باشند. سبک زندگی‌ها نیز تغییر کرده و بیشتر خانم‌ها شاغل هستند. همه این فاکتورها را کنار هم قرار دهیم، متوجه می‌شویم که ما در آینده با محدودیت جدی مراقب خانوادگی سالمند مواجه هستیم.»

گم کردنِ عمدیِ پدربزرگ و مادربزرگ‌های ایرانی در حرم

به گفته این متخصص سالمندشناسی یک نهاد رسمی باید بتواند مراقبت از سالمند را تامین کند. مراقبت از سالمند در آینده باید ساختارمندتر شود: «اینطور نباشد که خانواده‌ها اگر پول هم داشته باشند، نتوانند کسی را پیدا کنند تا با خیال آسوده سالمند را به او بسپارند.» نهادهای دولتی مثل سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت که در تامین مراقبت از سالمند مسئولیت دارند، باید دوره‌های کوتاه‌مدت برای آموزش و تربیب مراقب سالمند ایجاد کنند. مراقبانی که قابل اعتماد باشند و بتوان سالمند مبتلا به آلزایمر را به آنها سپرد. بهترین استراتژی برای مواجهه با پدیده سالمندی و تامین نگهداری موثر از سالمند به گفته این محقق حوزه سالمندی، افزایش و توسعه بیمه‌های مراقبتی از این گروه است، به علاوه مراکز نگهداری از سالمند در خانه را باید در کنار تقویت مراکز شبانه‌روزی در نظر داشته باشیم. مراکز شبانه‌روزی یکی از گزینه‌های نگهداری از سالمند است که باید برای کسی که در دوران سالمندی هیچ مراقب قابل اعتماد و سرپناهی نداشته باشد،  گوشه ذهن همه باشد.»

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتی ۹/۵ ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • ناشناس

      هزینه نگهداری یک سالمند حداقل ۴ میلیون تومان در ماه است کمتر خانواده ای میتواند این پول را تهیه کند

      پاسخ ها

      • ناشناس

        بعضی پدرها هم بدجنس و ظالم هستن و بچه هاشون اینا رو وقتی پیر و علیل میشن گمشون میکنن

      • ناشناس

        با وجدانشون چی می کنند؟ البته اگه داشته باشند......

      • ناشناس

        روزی که از رفاه و شادی و جوانی خودشون میزدن تا این فرزندان رو بزرگ کنن چی؟ هزینه نگهداری از اون بچه ی مزخرف سرتق چقدر بود؟

    • ناشناس

      یا خدا اول صبحی چه چیزهایی میشنویم خدا رحم کنه من دلم نمیاد از گل به مادر پدرم نازکتر بگم چه برسه بزارمشون سرراه

    • ناشناس

      پدر مادر عشقه

      پاسخ ها

      • ناشناس

        نه همه ی پدر مادرها ، بیایید مادر منو ببینید ۶ سال است ما را رها کرده خوب اگر روزی در آینده من او را رها کنم حق دارم یا نه؟

    • ناشناس

      مشکلات و سو مدیریت دولت باعث این بی مهری ها شده

    • ناشناس

      بعد قیصر وسط گرفتاری و انتقامش همش تو فکر ننه مشهدی بود و قولش ببره زیارت به کجا رفت ایران

    • ناشناس

      این چکاریه رها کردن پدر مادر در حرم بغضم گرفت دنیا

    • ناشناس

      مریلا زارعی اعتراضی نداره

    • ناشناس

      واقعیته اما دلم گرفت از تیتر

    • ناشناس

      قدیم کی اینطوری بود بزرگ خونه احترام ارزش داشت نعمت روزی بود الان چی

      پاسخ ها

      • ناشناس

        آخرزمانه.بخاطر طغیان بشر

    • ناشناس

      لعنت به روسیه چین

      پاسخ ها

      • ناشناس

        لعنت

    • ناشناس

      وقتی کشور رو گرون اداره کنی از عمد همینم میشه

      پاسخ ها

      • ناشناس

        احترام به پدر و مادر و مرام داشتن ربطی به پول نداره .غربگدا برای همه چی بهانه میاره

      • ناشناس

        نظراتت رو حفظ شدیم افولگرا کشتی خودت رو زیر کامنتا به غرب چه الان

    • ناشناس

      مسئولین اصولگراها باعث این اتفاق شدند

    • ناشناس

      دهه سی چهل همه میخواستن بزرگ تر رو زیارت که آرزوش بود ببرن وقتی برمیگشتن مهمانی میگرفتن غذا میدادن قبلش هم آش پشت پا میپختن الان برعکس شده گمشون میکنند یا خدا

    • ناشناس

      چه بلایی سر این مردم آوردند

      پاسخ ها

      • ناشناس

        غربگدایی و دنیاپرستی این بلا رو سر این مردم آورد

      • ناشناس

        غربگدایی؟الان که غربی‌ها رو ول کردیم چسبیدیم ب شرقیااااا حالا چرا اینجوریم؟

      • ناشناس

        روسگدایی راحت طلبی دنیا طلبی خودشون نه مردم

    • ناشناس

      فرزند آوری مشکل رو حل نمیکنه بلکه بدتر هم میشه، چونکه بچه ها از والدین نگه داری نمی کنن اصلا نسل جدید مهربون نیست و به فکر دغدغه های خودشه

      پاسخ ها

      • ناشناس

        نسل جدید تربیت شده والدینشون هستند.وقتی فرهنگ ایرانی رو کنار بذاریم نتیجه همینه

    • ناشناس

      آهو به امام رضا پناه برد. این یک پیام دارد .با توجه به شرایط پیش رو باید آسایشگاه سالمند ان بزند که در خاور میانه بی نظیر باشه .

    • کاربر 902

      متاسفم جامعه و مردم ما به کدوم سمت داره کشیده می شه

    • ناشناس

      بیمه تکمیلی بازنشستگان آتیه سازان حافظه سقف قراردادهاشو و مبالغ پرداختی به بازنشسته در قبال هزینه های بالای درمان رو ببینید.

    • ناشناس

      با این گرانی و بدبختی ک بوجود اوردین حتی مهمونی نمیریم صله رحم ریشه کن کردین

    • رضا

      من تاحالا نه دیدم ونه شنیدم که در ایران کسی پدر ومادرش رو رها کنه!!!این اتفاقها بیشتر در اروپا رواج داره

      پاسخ ها

      • ناشناس

        عمرا اونا اینکارو کنند چون وضع مالیشون خوبه سالمند حقوق بیمه مزایا خونه خوب داره خو ابی تو

      • ناشناس

        اروپا حرم نداره نظراتت حفظ شدیم بذار بقیه که سواد دارند بگن

      • خوشا روسیه

        مجبوری نظر خنده دار بدی همه مسخره ات کنند

      • ناشناس

        فرهنگ غربی همینه .ولی غربگداها خجالت نمی کشند دو قورت و نیمشونم باقیه

    • ناشناس

      امکانات بزارید برای نگهداری از سالمندانمون
      پول نمی دید تسهیلات بزارید

    • ناشناس

      شماها برین پای صندوق رای رای دهید کارتان نباشد

    • ناشناس

      ناشی از فقر هست چون نگهداری از سالمندان بسیار هزینه ساز هست

    • نرگس

      تو جوانی درست رفتار کنید تا در پیری عشق و محبت نیوتون بشه چار همینه. وقتی عروس میاری تا زور داری میچزونیش احساس مسئولیت نداری نسبت به گردنت فکر پیریتونم هم باشید

      پاسخ ها

      • نا شناس

        کار بر نرگس حرفت طلاس واقعا بیشتر عوقات خودکرده را تدبیر نیست

    • علیرضا

      چون تو ندیدی و نشنیدی پس وجود نداره!!! احسنت
      راستی تو اروپا رو از کجا دیدی و شنیدی؟؟؟

    • ناشناس

      من هم همینطور .اینگونه بچه ها تغاص پس میدن فکر میکنن خودشون همیشه سالم و جوان میمونن

    • ناشناس

      احسنت. فکرمیکنم فقط زاییدن یعنی مادرشدن. تاجوونن هرکاری دلشون میخوادبابچه هاوعروس وداماداشون میکنن بعدسرپیری یادشون میوفته 😏

    • ناشناس

      همه پدر و مادرا که دلسوز بچه هاشون نبودن. فقط اسم پدر و مادرو داشتن، بعد زمان پیری نباید توقع فداکاری و از خودگذشتگی از بچه شون داشته باشن

      پاسخ ها

      • ناشناس

        دقیقا.

    • satanicheel@ymail.com

      خدایا چقدپست شدن بعضیا.من خانوادم بیست سال تموم حتی فرش زیرپاشون برای درمان خواهرم فروختن ولی خم به ابرونیاوردن.ما چهارسال ازبابام پرستاری کردیم .وظیفه ام بوده جؤونیشون واسه ما گذاشتن اینجورادما بچه هاشون همینکاروباخودشون میکنن

    • ناشناس

      سلام خانم نرگس
      مادرم به من یاد داده پدر مادرها برکت خانواده هستن و خودش با اینکه در جوانیش با مادرشوهرش مشکل داشت وقتی مادربزرگم پیر و نیازمند فرزندانش شد با احترام و ازخودگذشتگی از ایشون مراقبت میکرد و همیشه میگفت با بودن ایشون برکت از خونه میباره. ضمنا به پیغمبری که خواست همنشینش در بهشت را ببینه مردی که از مادرش مواظبت میکرد را نشان دادند. بدی را با بدی پاسخ دادن درست نیست و صد البته همه کسانی که این کارهای ناشایست را انجام میدن عقوبت کار پدر مادراشون نیست.

    • ناشناس

      با عرض معذرت من باور نمیکنم. یعنی ب پلیس اطلاع نمیدن؟ یعنی پلیس عکس و مشخصات گمشده رو پخش نمیکنه؟ یعنی فامیل طرف، در و همسایه، خواهر برادر، عمه، عمو نمی‌پرسن ننت کو؟ بابات کو؟ ؟؟؟؟

    • ناشناس

      خدایامن ایرانم راازتومیخوام.بهم برش گردون

      پاسخ ها

      • ناشناس

        بردنش تمام شد

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج