۱۰۶۴۸۱۰
۴۲ نظر
۵۶۳۵
۴۲ نظر
۵۶۳۵
پ

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره

دوازدهم آذر ماه، روز تاسیس جاده‌ای به‌نام «جاده شماره ۵۹» بود، که بعد‌ها به «جاده چالوس» شهرت یافت. جاده‌ای که یکی از پُرتردد‌ترین جاده‌های کشور است، حالا ۸۷ ساله شد.

برترین‌ها: دوازدهم آذر ماه، روز تاسیس جاده‌ای به‌نام «جاده شماره ۵۹» بود، که بعدها به «جاده چالوس» شهرت یافت. جاده‌ای که یکی از پُرتردد‌ترین جاده‌های کشور است، حالا ۸۷ ساله شد. با گذشته چند دهه از ساخت جاده چالوس، این مسیر همچنان یکی از مهم‌ترین مسیر‌های رسیدن به شمال ایران است. به‌همین مناسب، در این مطلب سرگذشتی از این جاده‌ی خاطره‌انگیز بخوانید.

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره

جاده چالوس، محبوبِ با اصالت

تا اواخر دوره قاجار، جاده‌ای بین کرج - چالوس وجود نداشته و تنها یک مسیر خاکی و مالرو، راه دسترسی به روستا‌های این منطقه را تشکیل می‌داده، اما به گونه‌ای نبود که ارتباط دهنده شمال و جنوب کشور باشد. این جاده در سال ۱۳۱۲ مورد بهره برداری قرار گرفت. جاده چالوس و تونل کندوان ۸۷ سال پیش با ابزاری ابتدایی هم‌چون بیل و کلنگ در مدتی کوتاه ساخته شدند. از این زمان به بعد، انواع رستوران‌ها و واحد‌های اقامتی و پذیرایی در کنار این جاده شکل گرفت و با ساخت سد امیر کبیر (سد کرج) در سال ۱۳۴۰ به جاذبه‌ها و زیبایی‌های این جاده افزوده شد و در اندک زمانی این جاده به یکی از تفریحگاه‌های مهم گردشگری ایران تبدیل شد.

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره

به نقل از گفته‌های شفاهی از مردم قدیم، کارگران را برای کندن این تونل در دل کوه (چون کندن تونل کندوان آن‌هم بدون تجهیزات کار بسیار سخت و دشواری بود) با یک سکه پنج ریالی که در آن زمان ارزشمند بود، تشویق می‌کردند و گفته می‌شود به ازای هر کلنگ پول داده می‌شده‌ است.

در مقطعی به دستور ناصرالدین شاه هم جاده مالرو چالوس و هم جاده مالرو هراز توسط مهندس اتریشی به نام گاستیگیرخان تعریض شد، تا بتوان همزمان با چند اسب در کنار هم یا به وسیله کالسکه و اسب در این راه تردد نمود. همه راه‌های دوران قاجاریه مالرو بودند. در طول جنگ جهانی اول پس از نقض بی طرفی ایران و اشغال ایران، با توجه ساخت ادوات نظامی جدید در آن زمان، نیرو‌های اشغالگر خصوصا نیرو‌های بریتانیایی برای تردد و انتقال زره پوش و نفربر‌ها که در خلال جنگ جهانی اول اختراع شده بود با مشکل روبه رو بودند؛ و در جریان سرکوب قیام جنگل و خصوصا پس از انقلاب اکتبر برای مقابله احتمالی با بلشویک‌ها در مسیر به گیلان حتی مجبور به ساخت راه شدند تا بتوانند این ادوات نظامی را به خط مقدم برسانند.

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره

از سَرگیری برنامه‌ی توسعه راه‌های ایران

پس از به قدرت رسیدن رضا شاه، به خواست بریتانیا و به منظور مقابله احتمالی با بلشویک ها، توسعه راه‌های ایران توسط رضا شاه با جدیت ادامه یافت. بر اساس اسناد آرشیو ملی ایران، طرح و مطالعات و ساخت جاده کرج - چالوس طی سال ۱۳۰۹ توسط مهندس چرنتلسکی طراحی و نقشه برداری شد. عملیات اجرایی آن در اواسط اردیبهشت سال ۱۳۱۰ آغاز شد و در ۱۰-۱۲ آذر سال ۱۳۱۲ افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت.

در خبر روزنامه اطلاعات ۱۲ آذر ۱۳۱۲ آمده است: «راهی که امروز از طرف قرین‌الشرف ملوکانه افتتاح می‌یابد و نقشه آن از عرض مبارک می‌گذرد از حیث موفقیت و وضعیت محلی و طبیعی در ردیف اول قرار می‌گیرد بهمن جهت است که مورد علاقه خاص ذات مقدس شاهانه شده.»

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره

بعد از اینکه راه مخصوص در سال ۱۳۱۲ افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت، بیش از ۵ ماه از سال، گذر از این جاده در قله کندوان در ارتفاعات ۳۲۰۰ متری عملا غیر ممکن بود. به همین منظور در اردیبهشت سال ۱۳۱۴ عملیات ساخت تونل کندوان آغاز شد با کندن تونل کندوان در ارتفاع ۲۰۰۰متری از سطح دریا دیگر نیاز نبود دور کوه را با خودرو بگردند و تا ارتفاع ۳۲۰۰ متری صعود کنند. مشکل‌ترین قسمت این جاده این بود که حدودا پنج ماه در سال به علت ریزش برف و شرایط جوی با توجه به خودرو‌های آن روزگار، عملا عبور و مرو از آن را غیر ممکن می‌کرد. با احداث این تونل ۱۳ کیلومتر از راه کرج به چالوس کاسته و دشواری رفت و آمد در زمستان از میان برداشته شد. تونل کندوان ۱۸۸۷ متر طول، عرض تونل ۷ متر و ارتفاع آن ۶ متر بود.

نام تونل کندوان برگرفته شده از قله کندوان یا گردنه کندوان در جاده چالوس است که این تونل در پایین این گردنه حفاری شده است. ناصرالدین شاه در سفرنامه‌های مازندران خود در عبور از این جاده از کندوان و گردنه کندوان نام برده است. «گدوک کندوان. نام محلی کنار راه تهران به چالوس میان گچسر و دونا و گدوک. جایی از کوه که در زمستان برف در آن جمع شود و مانع عبور و مرور گردد؛ گردنه کوه.» در برخی داستان‌سرایی‌های جعلی تاریخی عنوان شده، چون برای ساخت جاده کندوان در دوران رضا شاه توسط کارگران و استادکاران روستای کندوان همنام با این گردنه در آذربایجان شرقی استفاده شده است، نام این تونل را کندوان گذاشتند که صحت ندارد.

در انتهای راه در هنگام ورود به شهر چالوس روی رودخانه چالوس نیز پل چالوس ساخته شد. عملیات ساخت پل چالوس در بهمن سال ۱۳۱۱ آغاز و در آذر سال ۱۳۱۲ به اتمام رسید. قسمت فلزی پل که عبارت از یک دهنه ۷۰ متری است به وسیله شرکت اشکودا و چهار دهانه بتنی طرفین آن به وسیله اداره طرق مازندران ساخته شده است. طول پل ۱۴۰ متر و طول فلزی آن ۷۰ متر است. قسمت فلزی پل ۲۹۵ تن وزن دارد و تمامی این پل به وسیله پرچ ساخته شده است.

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره

در بعضی مقالات می‌خوانیم رضا شاه دستور ساخت جاده چالوس را به منظور سرکشی به املاک خود واقع در مازندران صادر کرده بود. روزنامه ایران دراین‌باره نوشت: این مطلب نمی‌تواند صحت داشته باشد، زیرا بر اساس اسناد و مدارک موجود بعد از ورود تقی زاده به وزارت مالیه در ۲۶ مرداد سال ۱۳۰۹ اداره واگذاری املاک تاسیس و در راستای آن مالکان مبارز منطقه چالوس، نوشهر، کلاردشت، کجور و تنکابن دستگیر و روانه زندان شدند و در سال ۱۳۱۰ املاک آنان توسط رضا شاه غصب و آنان روانه تبعید شدند.

به نظر می‌رسد همزمان با ساخت جاده چالوس به کمک جاذبه‌های چالوس و نوشهر، کلاردشت و کجور، رضا شاه را وسوسه کردند تا با دستگیری مبارزان منطقه پس از زندانی و تبعید آنان املاکشان را به نفع رضا شاه غصب کنند. مبارزانی که در طول مشروطه، عامل پیروزی مشروطه و فتح تهران بودند.

برای ساخت این جاده تونل‌ها و پل‌های طولانی بسیاری ساخته شده که با توجه به زمان ساخت آن‌ها کار و رنج زیادی لازم داشته‌است. بیشتر سفر‌های گردشگری مردم تهران به کرانه‌های دریای خزر به‌ویژه در تابستان از طریق همین جاده صورت می‌گیرد. اما به علت اینکه طراحی آن در گذشته انجام گرفته‌است، برای سرعت‌های بالا مناسب نیست.

در ادامه عکس‌هایی از مراحل ساخت این جاده‌ی خاطره‌انگیز ببینید.

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره افتتاح تونل کندوان

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره مجید آهی وزیر راه وقت در حال دادن گزارش چگونگی ساخت تونل کندوان به رضا شاه

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره نمایی از کارگرانی که حدود سال ۱۳۱۲ جاده چالوس را با بیل و کلنگ ساختند

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره تونل کندوان در دهه سی خورشیدی

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره

مهمان‌سرای شهر چالوس و میدان ورودی خلوت آن در سال‌های دور

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره راه شوسه چالوس - تهران در دهه ۱۳۱۰

جاده چالوس؛ خاطرات شمال، محاله یادم بِره با ساخت تونل کندوان ۱۳ کیلومتر از مسافت کرج به چالوس کاسته شد، زیرا پیش از آن برای طی این مسیر باید کوه دور زده می‌شد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • مهدی

      دروغه همش
      رضا شاه هیییییچ کاری نکرده هیچ کاری

      پاسخ ها

      • بدون نام

        اشتباه منفی دادم

      • بدون نام

        تو اونجا بودی

      • بدون نام

        بعد 80سال از افتتاح جاده چالوس و با پیشرفت تکنولوژی و انواع و اقسام ماشین های راه سازی و نقشه برداری آقایون هنوز هم نتتونستن بعد 30 سال از کلنگ زنی آزاد راه شمال رو تکمیل کنن بعد پشت سر مرده حرف می زنن که فلام و بهمان.

      • بدون نام

        رضا شاه پدر انقلاب رشد و توسعه کشور ایرانه

      • بدون نام

        درود بشرف بزرگ. رضا شاه ننگ ابدی بر بی وجدانان تاریخ. ایران

      • بدون نام

        خوبه عکسش هست با کارگر ها تو تونل

      • بدون نام

        آزاد راه شمال رو چرا نمی گی

    • بدون نام

      خدا بیامرزت بزرگ مرد.

    • بدون نام

      روحشون شاد. هرچی داریم از قدما داریم

      پاسخ ها

      • بدون نام

        درررررررود درووووود

    • H.Yari

      چه دروغی؟ زیر یه اتوبان تهران شمال چندین ساله که زاییدن. طی کمتر از دوسال با تجهیزات اون زمان ساخته شده. هر وقت میرم جاده چالوس برای روح کارگران آنزمان فاتحه میخونم

      پاسخ ها

      • بدون نام

        در مورد رفتار غیرانسانی که بر این کارگرها وارد می کردند هم بخون

      • بدون نام

        نمردیم رفتار انسانی با مردم تو این دوره دیدیم

      • بدون نام

        الان تمام منابع مملکت فقط شما 5 درصدیها

      • بدون نام

        الان. چی. به کارگران شیر و.کیک. ميدن. بی وجدان

      • بدون نام

        یه جوری در مورد رفتار با کارگرا توی اون زمان صحبت میکنن انگار الان با کارگر رفتار درستی دارن . با حقوق 2 میلیونی توی این دوره و زمونه باید زندگیش رو بچرخونه. بگذریم از رفتارها.

      • بدون نام

        انها وجدان داشتن وطن پرست بودن مثل الان نیست هرکسی به فکر پرکردن جیب خودشه

    • بدون نام

      خدا رحمت کند هر کس وکسانی که این جاده رو ساختن

    • بدون نام

      تا جایی که به ما گفتن رضاخان آدم عیاشی بوده و همش پای بساط و عیش و نوش بوده....

      پاسخ ها

      • بدون نام

        خب دروغ گفتن

      • صفا

        الان هم خیلی حرفا میزنن ...اینقدر ساده لوحی که باور کنی؟؟ مطمئن باش هرچی بوده از ابن بدتر نبوده. ..یه کم کتاب بخون ..متوجه میشی. ..چندتا مسافرت درست و حسابی برو از مکانهای قدیمی دیدن کن میفهمی همه اش برای گذشته اش تنها پیشرفتش الان اینه یه دکه زدن ازش پول در میارن یا چندتا مغازه دور و برش زدن که مردم رو بچاپن جانم ....لطفا فرهنگ مطالعه رو بالا ببرید.

      • ترجیحا بینام

        برو فکر کن ببین کیا بهت این حرفا رو گفتن !!!!!!

      • بدون نام

        عکس رضا شاه در حالی که داره از آهی گزارش میگیره را ببین کنار چادر دور از شهر واقعیت رو میفهمی عیب ما مردم ایرانه اینه که خیلی زود باوریم و خودمون بدنبال حقایق نیستیم

    • بدون نام

      اون موقع با اون امکانات ۲ سال طول کشید ،،الان یه زیر گذر میزنن با تجهیزات کامل ۸ سال طول میکشه

    • بدون نام

      یه مخروبه از قاجار تحویل گرفت و ظرف مدت نسبتا کوتاهی یه کشور پیشرفته ساخت.دانشگاه،راه آهن، جاده سازی،پل،دادگستری،شناسنامه ........

      پاسخ ها

      • انقلاب

        به درستی که رضا خان مخروبه قجر رو به گلستانی تبدیل کرد که حتی تا به امروز هم از بعضی دستاورهای او استفاده می شه
        ما هم مخروبه ای رو به آیندگان تحویل خواهیم داد

    • امیر

      برام جالبه دوستانی که منفی دادن واقعا شاهکارهای راهسازی الان رو با این همه امکانات که یا کوه ریزش میکنه یا آسفالتش کنده میشه ندیدن !!!الان کم هستند آقا زاده هایی که کاخ نشینند؟؟

    • بدون نام

      کاربر۰۸۴۹ بهتره بیشترمطالعه کنید

    • بدون نام

      خدارحمت کنه رضا شاه رو اگه عیش ونوش دادولی خیلی کارها کرد ایکاش نودوره مابود یه عده حساب مسیبردن 4تاکاردرست درمون انجام میدادن .... رضا شاه کجایی که یادت بخیر خدارحمتش کنه

    • محسن

      روحش شاد و یادش گرامی

    • گیسو

      روحش شاااد

    • ناشناس

      درود بروحش

    • امین

      روحت شاد ، چه کارهایی که برای مردمت نکردی مرد با غیرت و متعصب به حق مردم خودش نه غریبه ها ، روحت شاد

    • بدون نام

      هر زمان نام این مرد بزرگ رو میشنوم براش طلب آمرزش میکنم.، روحش شاد (رضا خان )

    • بدون نام

      رضاشاه روحت شاد

    • ایرانی

      رضا شاه روحت شاد و قرین رحمت حق

    • م رحیمی

      روحش شاد تا ابد در قلب های مردم این سرزمین خواهی ماند

    • بدون نام

      فدات رضاشاه دورت بگردم که تنها بودی مردی ازت. حمایت نکرد لیاقتی که. تو داشتی. تا این صد سال. اخیر کسی. نداشت به والله اشک. میریزم. برات. دارم. از بزرگیت مینویسم

    • بدون نام

      درود بر همه ی آنهایی که برای آبادانی ایران تلاش کردن ومیکنند

    • بدون نام

      من همین الان یه فاتحه برای کارگران زحمتکش و رضا شاه عزیز میفرستم که هیچ فکری جز آبادانی و عزت ایران نداشتند.

    • بدون نام

      روحت شاد, بزرگ مرد تاریخ ایران.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج