اسنپ پی_استیکی داخلی
adexo3
۱۰۰۷۲۴۹
۱۱ نظر
۵۰۱۳
۱۱ نظر
۵۰۱۳
پ

ماجرای درآمد هنگفت از جریمه افغان‌ها

اگر نگاهمان را برگردانیم، کمی چشم‌مان را تیز کنیم، آنها را می‌بینیم. سر هر چهارراه و میان دست‌فروش‌ها، در حال ساخت‌وساز ساختمان‌ها و در حال نظافت و باربری. کارگران مهاجری که برای کار به ایران آمده‌اند و هنوز هویت آنها نه ایرانی است و نه افغانستانی. آنهایی که بدون پاسپورت هستند در صورت شناسایی رد مرز می‌شوند و آنهایی هم که پاسپورت دارند برای کارکردن باید مجوز و پروانه کار داشته باشند.

روزنامه شرق: اگر نگاهمان را برگردانیم، کمی چشم‌مان را تیز کنیم، آنها را می‌بینیم. سر هر چهارراه و میان دست‌فروش‌ها، در حال ساخت‌وساز ساختمان‌ها و در حال نظافت و باربری. کارگران مهاجری که برای کار به ایران آمده‌اند و هنوز هویت آنها نه ایرانی است و نه افغانستانی. آنهایی که بدون پاسپورت هستند در صورت شناسایی رد مرز می‌شوند و آنهایی هم که پاسپورت دارند برای کارکردن باید مجوز و پروانه کار داشته باشند.

تازه‌ترین آمار وزارت کار تصویر اشتغال همین افراد را ترسیم کرده، مهاجرانی که عمدتا در بخش ساختمان و با فرمان پیمانکاران به کار گرفته می‌شوند، استان‌هایی مانند کردستان کمتر میزبان آنهاست و تراکم جمعیت آنها در خراسان بیشتر از هر استانی است. وزارت کار همچنین از روند نزولی ارائه روادید به این افراد حکایت می‌کند و گزارش کرده در سال ۹۸ صدور روادید نیروی کار خارجی حدود ۶۱درصد کاهش پیدا کرده است. مدیر اتباع وزارت کار در گفت‌وگو با «شرق»، علت این کاهش را شناسایی دقیق وزارت کار از «اتباع بیگانه غیرمجاز» می‌داند و می‌گوید از همین محل و جریمه‌های حاصل از آن دولت توانست درآمد افزایشی داشته باشد.

سال گذشته مجموع درآمد دولت از محل وصول پروانه کار، کارت کار موقت و جریمه کارفرمایان متخلف ۴۰ هزار و ۹۳۵ میلیون تومان است، در حالی که در سال قبل از آن (۱۳۹۷) ۲۶ هزار میلیون تومان بود. میثم هاشم‌خانی، کارشناس اقتصادی اما در گفت‌وگو با «شرق»، میزان کاهش روادید نیروی کار خارجی را نشانه‌ای از قوانین سخت‌گیرانه برای رسمیت‌یافتن کارگران افغانستانی می‌داند و معتقد است با همین روند حجم اشتغال غیررسمی بزرگ‌تر از قبل خواهد شد و دست کارفرمایان برای فرار از قانون کار بازتر خواهد شد. به گزارش «شرق»، بررسی آمارهای مرکز آمار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان می‌دهد که حضور مهاجران برای کار در کشور کاهش یافته به‌گونه‌ای که سال گذشته چهار هزار و ۸۰۹ روادید ورود اتباع خارجی صادر شده که نسبت به سال ۹۷ (با صدور ۷۷۴۱ روادید) ۶۰.۹۶ درصد کاهش یافته است.

اما کاهش روادید کار آیا نشان از کم‌شدن جمعیت مهاجر خصوصا افغانستانی در ایران است یا نشان از تغییر سازوکارهای عملیاتی برخورد با نیروی کار افغانستانی؟ همین آمارها می‌گویند سال گذشته چهار هزار و ۸۰۹ نفر تبعه خارجی با حق کار مشخص اجازه ورود به کشور داشتند که چهار هزار و ۵۵۹ نفر آنها مهارت داشتند. مقایسه روادید در سال‌های ۹۸ و ۹۷ نشان از کاهش چشمگیر اقبال کسانی که وزارت کار آنها را «بیگانگان» می‌نامد، برای ورود به کشور یا قوانین سخت‌گیرانه برای حضور آنهاست. به گونه‌ای که در سال ۱۳۹۷، هفت هزار و ۷۴۱ روادید صادر و یک هزار و ۱۱۲ روادید نیز باطل شده است. استان خراسان رضوی با جذب ۷۶۶ تبعه خارجی رتبه نخست جذب نیروی خارجی جویای کار در سال ۹۸ را دارد و کردستان تنها استانی است که اتباع خارجی با حق کار مشخص وارد این استان نشدند. سال گذشته پنج هزار و ۸۵۲ پروانه کار برای اتباع بیگانه ماهر صادر شد، همچنین برای این قشر شش هزار و ۳۶ پروانه تمدید و ۳۴۱ پروانه تجدید شد و در مقابل در این دوره پنج هزار و ۳۸۴ پروانه کار نیز باطل شده است. یکی از مجوزهای اشتغال فوری مهاجران، پروانه کار موقت است که «بنا به مصحلت کشور در حوزه‌های استخراج معادن، تولید صنعتی، تأمین برق و گاز، آب‌رسانی و ساختمان و به درخواست وزیر مربوطه از وزیر کار و حداکثر سه ماه با کار مشخص صادر می‌شود و در این مدت باید پروانه کار اخذ شود».

جریمه روزانه ۳۰۹هزارتومانی برای کارفرما

محسن ابراهیمی، مدیر‌کل اشتغال اتباع خارجی وزارت کار در این‌باره توضیح می‌دهد: ما دو دسته اتباع داریم، یک‌سری از این افراد در حوزه ماده ۲۱ قانون می‌گنجند و در بخش‌های تخصصی اقتصاد فعالیت می‌کنند. اینها عموما از کشورهای اروپایی، آمریکای لاتین و کشورهای آسیای شرق مانند چین به ایران آمده‌اند. تعداد آنها زیاد هم نیست. اما بخش کثیری از اتباع که ما در سال گذشته برای ۲۰۰هزار نفر آنها پروانه کار صادر کردیم، عمدتا از کشور افغانستان به ایران مهاجرت کرده یا به‌عنوان پناهنده در ایران حضور دارند. تقریبا صددرصد این افراد در حوزه ساختمان مشغول به فعالیت هستند. او ادامه می‌دهد: حالا ما هر فردی از اتباع خارجی را که در ایران حضور دارد، چه پاسپورت گرفته باشد چه نه، اگر پروانه کار دریافت نکرده باشد، به‌عنوان کارگر غیرمجاز می‌شناسیم.

وزارت کار وظیفه دارد در صورت شناسایی به دادگاه معرفی کند. ابراهیمی وضعیت پروانه کارها را این‌طور توضیح می‌دهد: پروانه کار براساس مواد ۱۲۱ و ۱۲۲ قانون پروانه کار صادر می‌شود. کسانی که با روادید وارد کشور شده، هیئت فنی برای آنها پروانه کار صادر می‌کند. دسته دیگر ماده ۱۲۲ هستند که همسر خارجی دارند یا پناهندگانی که وزارت کشور برای آنها مجوز صادر کرده است. برای این افراد خارج از هیئت فنی پروانه کار صادر می‌شود. براساس ماده ۱۸۱ اگر کارفرمایی از نیروی کار غیرمجاز استفاده کرده باشد، به پنج برابر حداقل دستمزد برای هر روز کاری جریمه می‌شود. یعنی امسال جریمه هر یک روز به‌کارگیری نیروی کار غیرمجاز که شامل اتباع بیگانه می‌شود، برای کارفرما مبلغ ۳۰۹هزار تومان است.

اگر تکرار شود این مبلغ دو برابر می‌شود و در صورت عدم تمکین به مراجع قضائی معرفی می‌شوند. البته این را هم توجه کنیم که حقوق این کارگران خیلی کمتر از این میزان جریمه نیست، کارگر غیرمزد غیرماهر اکنون برای ساختمان روزی ۱۵۰هزارتومان دریافت می‌کند. کارفرما مانند پیمانکاران باید آگاه شود که در درازمدت وقتی هزینه‌های سربار مثل جریمه یا حوادث حین کار پیش می‌آید، برایش بهتر است بیاید پروانه کار بگیرد. اصلا وظیفه کارفرماست که بیاید و پروانه کار بگیرد. رویکرد ما هم تسهیل‌گری است و می‌خواهیم به سمت ساماندهی و مجازشدن کارگران افغانستانی برویم. درمورد کودکان فقط ما مخالفیم و به لحاظ بشردوستانه خلاف است و هرجا ببینیم به شدت با کارفرما برخورد می‌کنیم. به گفته مدیر اتباع وزارت کار گزارش‌های مردمی در شناسایی کارگران «غیرمجاز» بسیار متداول است. او توضیح می‌دهد: شناسایی هم از طریق اطلاعات به دست‌آمده بازرسان کار است و گزارش‌های مردمی.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      ماشیرازیا ازشهردارمیخایم اسم شیرازروبرداره بزاره افغانستان چون شیراز دیگه شیرازی نداره همش افغانی هست

    • بدون نام

      چه اشکالی داره افغانستانی ها اکثرا کارهای سخت و سنگینی میکنند که ایرانی ها انجام نمیدهند. بنایی . کارگری . مشکل از مدیریت است .

    • بنده خدا

      آمار افغانها خیلی بالاست دیگر اکثر کارها را دست گرفته‌اند مانده فقط مسئولیت کشوری دست بگیرند که آن هم با این روند دور نیست

    • بدون نام

      کلا با این روش که جلو برن دو سال دیگه اسم ایران رو باید بزارن افغان ۲ واقعا متاسفم اینجا کجاست

      پاسخ ها

      • بدون نام

        ایرانستان بگی بهتره صمنا خیلیم عقده دارن از ایران اینا با این وصع بخوان بیشتر بشن قطعا تو ایران جنگ داخلی یا نسل کشی راه میندازن

    • بدون نام

      نیان ایران دولت از خود ما واسه هر خریدی ۹ درصد مالیات میگیره جدای از خرید ملک و ...

    • دد

      دریغ از کمی اهمیت دادن به افغانستانی ها من ایران به دنیا اومدم ولی نه مدرک درست حسابی نه گواهی نامه و....
      چجور کشور اسلامی هست

      پاسخ ها

      • بدون نام

        یعنی گواهینامه نمیدن ? دروغه

      • سانسور نکنید

        ایران خودش ۸۵ میلیون جمعیت داره تحریمن هست چند وقت پیش یه ایرانی خواست بره افغانستان زندگی کنه دولتتون راهش نداد بعد توقع داریم تو این شرایط تحریم بهتون تابعیت و شناسنامه ایرانی بدن ؟ ما خودمون بچه نیاوردیم چون امکاناتمون و کم میدونستیم شما اومدید و همینجوریم میاید الانم که روزانه از کابل تا اروپا علیه ایران تظاهرات میکنید برید از ایران

    • علی

      قبول داشته باشیم ک اینجا نژاد پرست زیاده

    • بهروز

      شما که مخالف حضور افغانی ها هستید شما میدونید دستمزد در ایران کم هست وفرزندان ناز پر ورده ما حاضر به کار در محیطهای سخت کاری نیستند مردم افغان هم اکثرا شرافتمندانه در ایران کار میکنند ما اگر اقتصاد مان به حرکت در اید بیشتر به این نیرو ها احتیاج داریم احترام بکذارید فرزندلن ما هم برای کار مهاجرت میکنند

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج