adexo3
۱۳۲۷۰۷۹
۵۴۵۹
۵۴۵۹
پ

تصاویر نادر و باورنکردنی از گنجینۀ «طلای باختری»

گنجینۀ موسوم به «طلای باختری» در دهۀ هفتاد میلادی در سایت باستانی «طلاتپه» در شمال استان جوزجان افغانستان کشف شد؛ این بزرگترین گنجینۀ کشف شده در افغانستان و یکی از بزرگترین گنجینه‌های طلا در سراسر دنیاست.

فرادید: گنجینۀ موسوم به «طلای باختری» تصویری نادر و حیرت‌انگیز از فرهنگ باستانی منطقه‌ای است که امروز آن را با نام افغانستان می‌شناسیم. این گنجینه نخستین بار توسط گروهی از کاوشگران روس و افغانستانی به رهبری باستان‌شناس روسی ویکتورساریانیدی در سال ۱۹۷۸ کاوش شد. 

ساریاندینی و تیم او حدود ۲۱ هزار قطعه طلا را در شش گور کشف کردند که درون آن‌ها جسد پنج زن و یک مرد بود؛ قدمت این اجساد به قرن یکم پیش از میلاد می‌رسید. 

تصاویر نادر و باورنکردنی از گنجینۀ «طلای باختری»

تاج طلایی، مقبره شماره ۶، ربع سوم قرن نخست پس از میلاد

این گنجینه شامل گردن‌بندهای مرصع با سنگ‌های قیمتی، مدال‌های بزرگ، چندین کمربند و یک تاج فوق‌العاده ظریف و شگفت‌انگیز می‌شد؛ به علاوۀ چندین هزار قطعۀ دیگر مثل سکه‌ها و سایر تزئینات از جنس طلا و نقره و عاج. سکه‌های یافت شده در این گنجینه، از سکه‌های رومی و اشکانی تا سکه‌ای با طرح‌های بودایی را شامل می‌شدند.

تصاویر نادر و باورنکردنی از گنجینۀ «طلای باختری»

کمربند طلایی، منقوش به تصاویر دیونیسوس سوار بر شیر

در یکی از گورها، یک سکه‌ی نقره متعلق به دوره سلطنت شاه پارتی، مهرداد دوم (۸۸-۱۲۳ پ. م.) پیدا شد. این سکه در دست زن مدفون در گور سوم نگهداشته شده بود. در گور ششم نیز، یک سکه طلا از دوران شاه گودرز اول در دست چپ جنازه پیدا شد.

تصاویر نادر و باورنکردنی از گنجینۀ «طلای باختری»

آویزهای طلایی با تصاویر یک پادشاه و دو اژدها

دربارۀ صاحبان این گنجینه دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد. برخی آن را متعلق به قبایل پارتی یا سکاهای ساکن منطقه می‌دانند و دیدگاه محتمل دیگر، آن را به قبایل کوشانی نسبت می‌دهد که شاهنشاهی کوشانی را بنیاد نهادند.

تصاویر نادر و باورنکردنی از گنجینۀ «طلای باختری»

مردان مسلح با اونیفورم های یونانی

تصور می‌شد این گنجینه در دهه‌ی ۱۹۹۰ گم شده است اما در سال ۲۰۰۳ «طلای باختری» به صورت کامل در یک خزانه مخفی در زیر ساختمان بانک مرکزی کابل کشف شد. معلوم شد که آخرین رئیس‌جمهور کمونیست افغانستان، محمد نجیب‌الله دستور انتقال این گنجینه به خزانه‌ی زیرزمینی را داده بود. خزانه‌ای که کلید آن را تنها پنج فرد قابل‌اعتماد در اختیار داشتند. 

تصاویر نادر و باورنکردنی از گنجینۀ «طلای باختری»

غلاف طلایی خنجر

وقتی گنجینه در سال 2003 باز شد، کلکسیون درون آن توسط موسسۀ نشنال جئوگرافی فهرست شد. دولت افغانستان در آن زمان در توافقی با فرانسه، این کلکسیون را ارزش‌گذاری کرد و آن را به صورت بین‌المللی در نمایشگاه‌های مختلف به نمایش گذاشت. این کار با همکاری چندین موزه مشهور و موسسه نشنال جئوگرافی انجام شد.

در سال 2021 و با تسلط طالبان بر کابل، گزارش شد که سران این گروه جستجویی پی‌گیرانه برای یافتن گنجینه را آغاز کرده‌اند. در حال حاضر سرنوشت «طلای باختری» دوباره در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج