اسنپ پی_استیکی داخلی
adexo3
۱۳۴۶۰۵۱
۲۵ نظر
۱۲۴۶۳
۲۵ نظر
۱۲۴۶۳
پ

آقای رئیسی، از این خواب خوش و سنگین بیدار شوید

از دستاورد تا سرنوشت، از آرزوها تا واقعیت‌های روی زمین، از رقابت و تضاد منافع تا اهداف مشترک؛ در بریکس چه خبر است؟!

فراز: بلوک کشورهای بازارهای نوظهور معروف به BRICS، برای اولین بار از سال ۲۰۱۰، عضویت خود را گسترش می‌دهد. در روز پایانی اجلاس سالانه بریکس در ژوهانسبورگ، رهبران این گروه اعلام کردند که عربستان سعودی، ایران، مصر، آرژانتین، اتیوپی و امارات متحده عربی (امارات متحده عربی) از اول ژانویه به طور رسمی به بریکس خواهند پیوست. سیریل رامافوزا، رییس‌جمهوری آفریقای جنوبی در این باره گفت: «بریکس، در تلاش خود برای ساختن جهانی عادلانه و عدالت‌محور‌ و جهانی با رفاه فراگیر، فصل جدیدی را آغاز کرده است».

آقای رئیسی، از این خواب خوش و سنگین بیدار شوید

کشورهای عضو بریکس، مدت‌هاست که با نگاهی فراملی، به دنبال تقویت قدرت ژئوپلیتیکی این گروهند. این تقویت قدرت، بیشتر به منظور مقابله با غرب در مسایل اقتصادی و سیاسی بوده‌است. اضافه شدن برخی از بزرگترین صادرکنندگان انرژی جهان یعنی عربستان سعودی، ایران و امارات،‌ حالا دستیابی به این هدف را نزدیک‌تر و محتمل‌تر می‌کند. بریکس همچنین لیست انتظاری از ده‌ها کشور دیگر در دست دارد که آماده و مایل به پیوستن به این گروهند. بیشتر این کشورها به طور مشترک، از نظم جهانی فعلی در سایه هژمونی و رهبری ایالات متحده، ناراضی‌اند.

با وجود همه این مزایا اما، پرسش‌هایی نیز پیرامون پیوستن اعضای تازه به «بریکس» مطرح شده است. برای مثال، گرگوری داکو، اقتصاددان و مشاور استراتژی جهانی در شرکت «ارنست اند یانگ»، این پرسش را مطرح می‌کند که آیا «بریکس»، امکان و توانایی این را دارد که در آینده‌ای نزدیک، در صحنه‌های جهانی با غرب رقابت کند؟ با توجه به اولویت‌های متفاوتی که کشورهای سازنده این گروه برای خود دارند، توجه به این هدف، چقدر واقع‌بینانه است؟

آقای رئیسی، از این خواب خوش و سنگین بیدار شوید

این اقتصاددان معتقد است که رقابت «بریکس با همتایانی» مثل G7 با عضویت کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده، دست‌کم در ۱۵ تا ۲۰ سال آینده بعید به نظر می‌رسد. زمانی که نوبت به اهداف مبنی بر دلارزدایی از معاملات یا کاهش اتکا اتکا به دلار در تراکنش‌های تجاری می‌رسد، این احتمال حتی کم‌رنگ‌تر نیز می‌شود.

یه عقیده برخی اقتصاددان‌ها، مشکل فعلی در دستیابی به اهدافی از این دست، بی‌اعتمادی، نا‌‌همسویی و عدم اولویت‌بندی در برنامه‌های استراتژیک هر کشور است. به عبارت دیگر، در حال حاضر، شاهد شرایطی هستیم که این بازارهای بزرگ در حال ظهور در حال حاضر نمی‌توانند جایگزین مناسبی برای دلار ارائه کنند.

انتظار ارز مشترک نداشته باشید!

ایده ایجاد یا انتخاب ارزی مشترک بریکس برای رقابت با دلار مدت‌هاست که در دستور کار کشورهای عضو این گروه بوده است. علاقه به این ایده،‌ درست از زمانی که لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رییس جمهوری برزیل،نقش دلار آمریکا را در تجارت جهانی زیر سوال برد، افزایش یافت. لولا داسیلوا طی مراسمی در شانگهای گفت: «چه کسی تصمیم گرفت که دلار واحد پول جهان باشد؟ چرا بانکی مانند بانک بریکس نمی‌تواند ارزی برای تامین مالی تجارت بین برزیل و چین و سایر کشورهای بریکس داشته باشد؟»

این ایده اگرچه ساختارشکنانه و نو است اما بیشتر به یک هدف بلندپروازانه می‌ماند که دستیابی به آن دست‌کم در کوتاه‌مدت ممکن نیست. وزیر دارایی آفریقای جنوبی اما، در یک عقب‌نشینی از این ایده، در گفت‌وگویی با بلومبرگ گفته: «هیچ کس حتی در جلسات غیررسمی موضوع ارز بریکس را مطرح نکرده است. ایجاد یک ارز مشترک، مستلزم ایجاد یک بانک مرکزی مستقل است و همین، مستلزم از دست دادن استقلال در سیاست‌های پولی! فکر نمی‌کنم هیچ کشوری برای این اتفاق آماده باشد».

جیم اونیل، اقتصاددان کهنه‌کار، اصطلاح BRIC را در زمانی که این گروه در واقع شامل آفریقای جنوبی نمی‌شد، ابداع کرده بود. او پیشنهاد ارز مشترک را «ایده‌ای مضحک» خوانده و با اشاره به روابط پرآشوب بین هند و چین، گفته که همین یک دلیل، هرگونه توافق را در مورد تعیین ارز مشترک غیرممکن می‌کند.

عده‌ای قابل توجهی از اقتصاددان‌ها نیز در اظهاراتی مشابه، روابط پراکنده بین هند و چین را دلیل کلیدی ناممکن بودن ایجاد یک وزنه قوی و منسجم در مقابل گروهی مثل G7 می‌دانند. به عقیده آن‌ها، اعضای «بریکس»، فاقد هویتی مشخص و اولویت‌های سیاسی است. به نظر می‌رسد که این کشورها برای رسیدن به اهداف مشترک، به تلاش برای افزایش تعداد عضویت‌ها ادامه خواهند داد، اما تضاد منافع و رقابت، مانع ایجاد یک جایگزین واقعی برای دلار خواهد بود.

یک رقیب برای یوآن؟!

علی‌رغم تمام این تفاسیر اما، رهبران «بریکس» بدون شک در تلاشند تا آهسته و در طول زمان، «دلار زدایی» را به دستاوردی ممکن بدل کنند. این گروه، در مقاله‌ای پیرامون تشریح اهداف اجلاس سران بریکس در هفته گذشته، وعده داده است که «تکیه به دلار آمریکا را کاهش داده و استفاده از ارزهای ملی را در تجارت بین المللی ترویج کند». در این مراسم، ولادیمیر پوتین نیز طی پیغامی ویدیویی به حاضران گفت که «فرایند عینی و غیرقابل برگشت دلارزدایی از روابط اقتصادی ما در حال افزایش است».

از سویی دیگر، گودونگوانا، وزیر دارایی آفریقای جنوبی روز پنجشنبه گفت که بانک‌های مرکزی در حال بحث در مورد چگونگی جایگزینی ارزهای محلی با دلار به منظور تسهیل پرداخت بین کشورها هستند. او گفته که چینی‌ها حتی خواسته‌اند که یوآن آنها به عنوان ارز ذخیره شناخته شود».

شرینگ، اقتصاددان کپیتال اکونومیکس در این باره گفته که چین به دنبال استفاده از بریکس برای گسترش نقش رنمینبی (یوآن) در تجارت بین المللی است اما «چنین آرزوهایی، به احتمال زیاد همخوانی چندانی با واقعیت‌های اقتصادی و سیاسی ندارند». او توضیح داده که اولویت‌های ژئوپلیتیکی کشورهای عضو بسیار متفاوت است. برای مثال، روسیه در حالی تمایل دارد در بیشتر مسائل با چین همسو شود، که دیگران نسبت به تنش‌زایی با ایالات متحده و اروپا محتاط هستند.

بر اساس گزارش بانک تسویه‌حساب‌های بین‌المللی، علی‌رغم تلاش‌های اخیر برای حذف یا کم‌رنگ‌تر کردن دلار آمریکا، این ارز همچنان در حدود ۹۰درصد از معاملات ارزی جهان در سال ۲۰۲۲ نقش داشته است. گزارش صندوق بین‌المللی پول نیز حاکی از این است که در سه ماهه اول سال جاری، حدود ۵۹درصد از ذخایر ارزی رسمی در جهان، به دلار نگهداری شده‌اند. این رقم نسبت به ۷۰درصد در سال ۲۰۰۰ کاهش یافته اما همچنان نسبت به یوآن که تنها ۲.۵ درصد از ذخایر ارز خارجی را تشکیل داده، بسیار قدرت‌مندتر است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • مش رجب

      تا ديروز شانگهاي بود الان نوبته بريكسه ، همشون هم چرت و پرته

    • احسان

      واقعا چرا از موفقیت های دولت ناراحت میشید؟ باور کنید به نفع شما هم هست پس آروم باشید

    • غالب

      اگه شانگهای خوب بود بریکس هم خوب میشه!

    • ناشناس

      ۴سال بعدی قراره بیدار بشن آنهم بعیداست

    • ناشناس

      جوجه را آخر پاییز می شمارند

    • ایرانیم

      اصلاح طلبان چشم دیدن دیپلماسی مقتدر این دولت رو ندارن چون دولتهای خود باذلت فقط درحال امتیاز دادن و گرفتن عکس و لبخند طرف مقابل را پیروزی خود میدانند

    • ناشناس

      کسی که خواب باشه میشه بیدارش کردولی کسی که خودشوبه خواب بزنه نمیشه بیدارش کرد

    • ناشناس

      قطار پیشرفت تر

    • ناشناس

      دوست داره بخوابه چکارش دارید!!!!!!

    • یاسمن

      عمرا بیدار بشن

    • عمار

      بازغربگدایان شروع به غرب ستایی کردندتادیدندایران به بریکس پیوسته شروع به مذخرف گویی کردند
      اقتصادنولیبرالیسم غرب درحال فردپاشیست وجنگ اکراین دادوناله آنان رادرآورده وکشورهای اروپایی اعم ازانگلیس وایتالیا وفرانسه وآلمان درشورش بسرمی برندوانگهی آمریکا درآستانه جنگ داخلیست
      دراین حال بازغربگدایان زبان به ستایش غرب می گشایند واعجبا!!!!

    • ناشناس

      چرا ناراحتید خخخخ

    • محمد

      چند تا کشور عقب مونده به اضافه ایران میخواین که دلار رو از گردونه خارج کنید.

    • ناشناس

      تمام خواب وخیال افریقایی هااست.

    • ناشناس

      اخی احمدی نژاد دوم

    • ناشناس

      هرجوری باشه میخواهید کار خوب راهم بی فایده اعلام کنید ولی همتی هم تایید کرد اروپا هم وارد مسئله شده

    • ایرانی

      دم ریسی گرم

    • محمود

      بسوزید ای بسوزید

    • ناشناس

      آهای ایراننیم!!! تو هنوز داری میسوزی بابا جان خیلی وقته نه اصلاح طلب داریم نه اقتصادی ونه سیاستی و نه هیچی .. خیلی داغونید شماها...فکرتون تو چیه این بقال بازی ها برای مردم نون نمیشه خیلی خوش خیالی اگه ذره ای فکر کنید توی ایران قراره برای مردم کاری کنند..

    • ناشناس

      خواب عمیق رفتی پاشو شب درازه

    • مازیار

      وقتی میرم خرید میبینم هشتم گرو نه من نوعی چکار کنم با این فلاکت بار...

    • ناشناس

      ایکاش میگفتید ما برای عضویت در شانگهای و بریکس سالانه چند دلار پرداخت می کنیم تا به نتایج حاصل از عضویت ما بیشتر پی می بردیم.
      و معلوم میشد نان عضویت بیشتر برای ما داغ و تازه تر است یا برای دیگران.

    • لالایی

      بریکس مجموعه‌ای ناهمگون در اقتصاد د تجارت وسیاست کافیست روابط هند و برزیل و عربستان و غیره را با غرب نگاه کنید و بعد با کشورهای چین و روسیه که عمیقا به اقتصاد و تجارت غرب و دلار وابسته هستند و سیستم بانکی غرب حالا این معجون ناهمگون چگونه می خواهد باشد ، خدا بهتر می داند

    • دنیا

      جوجه را آخر پاییز میشمارن.

    • گرینچیک

      چرت نگو.کدوم موفقیت؟؟؟؟

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج