۱۵۵۶۸۶
۱ نظر
۵۰۰۲
۱ نظر
۵۰۰۲
پ

زنان ایرانی درگیر چه خشونت هایی هستند؟

اگر هر آدمی یک روز را در تقویم مخصوص خودش داشته باشد، امروز روز زنانی است که در هر گوشه دنیا مورد آزار و اذیت و خشونت قرار دارند. زنانی که تحمل می کنند و دم نمی زنند. تحقیر می شوند و نادیده می گیرند، کتک می خورند و به کسی نمی گویند.

خبرآنلاین: اگر هر آدمی یک روز را در تقویم مخصوص خودش داشته باشد، امروز روز زنانی است که در هر گوشه دنیا مورد آزار و اذیت و خشونت قرار دارند. زنانی که تحمل می کنند و دم نمی زنند. تحقیر می شوند و نادیده می گیرند، کتک می خورند و به کسی نمی گویند.

۳ ضرب در ۳۶۵ می شود ۱۰۹۵؛ این رقم، رقم مرگ است. رقم مرگ زنانی که هر سال در گوشه و کنار دنیا از خشونت می میرند. ۱۰۹۵ نفر شاید در مقابل مرگ میلیون ها زن در سال چندان بزرگ نباشد اما آنها مشتی از خروار زنانی هستند که روزهای زیادی در رنج بوده اند، کتک خورده اند، بی احترامی دیده اند و تحقیر شده اند.

زنانی که حتی هیچ مرجع رسمی در دنیا نمی داند چند نفرند. از آن تلخ تر، حتی خودشان هم ممکن است خبر نداشته باشند که در معرض خشونت هستند و در دنیا سازمان هایی برای پناه دادن به آنها وجود دارد.

اگر هر آدمی یک روز را در تقویم مخصوص خودش داشته باشد، امروز روز زنانی است که در هر گوشه دنیا مورد آزار و اذیت و خشونت قرار دارند. زنانی که تحمل می کنند و دم نمی زنند. تحقیر می شوند و نادیده می گیرند، کتک می خورند و به کسی نمی گویند. ۴ آذرماه روز جهانی زنانی است که ۳ نفرشان هر روز در رنج و سکوت می میرند.

شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده معتقد است خشونت علیه زنان، تمام زنان را در تمام سنین تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ گاهی حتی از پیش از تولد تا بعد از مرگ، خشونت، حیات و هویت زنان را دستخوش تحول و تزلزل می‌کند.

او در بیانیه ای که به مناسبت این روز منتشر کرده، می نویسد: خشونتی که علیه زنان اعمال می‌شود، خشونتی روزمره و اغلب خاموش است که زنان بسیاری را به خود مبتلا می‌کند؛ خشونتی که نه فقط با ضرب و شتم و تهدید و تحقیر که با نگاهی نابجا و کلامی نامناسب می‌تواند بر جان و روان زنان بنشیند و اراده و انگیزة آنان را محدود و مقهور ‌سازد.

خشونتی که اغلب نیز از سوی آشنایان و خویشاندانی که نزدیک‌ترین کسانِ زنان هستند، بر پایه فهمی نادرست از آموزه‌های سنت و فرهنگ و مذهب صورت می‌گیرد و سایه سنگین آن از کودکی تا جوانی و سالخوردگی بر زندگی زنان سایه می‌افکند.

چند درصد زن های ایرانی خشونت می بینند؟

از ۱۰سال قبل که مفصل ترین پژوهش ملی درباره خشونت علیه زنان انجام شد، تا امروز، به جز تحقیقاتی که به طور پراکنده در برخی دانشگاه ها انجام شده، بررسی ملی و آمار رسمی جدید منتشر نشده است.

طرح ملي «بررسي خشونت خانگي عليه زنان در ۲۸ استان» طرحی بود که در سال ۱۳۸۳ انجام شد و اطلاعات آن نشان می داد که يك سال اول ازدواج و ميانسالي، پرخشونت‌ترين دوره زندگي زنان است. به جز این، دوران تنگناي مالي و پس از تولد فرزندان هم دوره های پر خشونتی برای زنان به حساب می آمد. دورانی که به گواه این پژوهش ۳۸.۴ درصد از زنان بهانه‌گيري‌هاي پي در پي، داد و فرياد و بداخلاقي همسرشان را تحمل می کردند، ۳۷.۹ درصد مورد قهر و صحبت نكردن شوهر و خودداري از ارائه بحث در مورد مسائل بین شان قرار داشتند، ۳۰.۸ درصد كلمات ركيك می شنیدند و ۲۵ درصدشان شاهد خشونت فیزیکی همسرشان در مقابل اجسام (شکستن، بهم ریختن سفره، کوبیدن در و...) بودند.

در این پژوهش خشونت ورزی مردان در ايجاد فشارهاي روحي رواني با رفتار آمرانه و تحكم‌آميز درمورد ۲۰.۷ درصد از زنان دیده شد. همچنین ۲۲.۶ زنان گزارش کردند که ماهی یک بار از همسرشان سیلی می خورند. ۱۶.۳ درصد زیر مشت و لگد همسرشان می مانند و ۱۷.۹ درصدشان بابت اینکه خرج خورد و خوراکشان را مرد تامین می کند، هر روز سرکوفت می شنوند.

تحقير و خجالت زده كردن، بي‌احترامي، بي‌ارزش تلقي كردن و بردن آبرو پيش ديگران، ممانعت از اشتغال یا ادامه تحصیل زن، ايجاد محدوديت در ارتباطات فاميلي، ايجاد مداوم احساس درماندگي، از بين بردن كرامت انساني و عزت نفس، ايجاد محدوديت در مهارت‌آموزي و مشاركت هاي اجتماعي هم از دیگر خشونت های رایج در خانواده های ایرانی بود که زنان را آزار می داد.

این پژوهش نشان می داد که پیامدهای خشونت علیه زنان، سردمزاجی، نارضایتی جنسی و انواع انحرافات برای آنها است.

رایج ترین انواع خشونت در خانواده های ایرانی (بر اساس پژوهش سال ۸۳)

ردیف

نوع خشونت

درصد

ردیف

نوع خشونت

درصد

۱

تصميمات غيرمشاركتي شوهر

۳۷.۵

۱۱

شکستن اشیا و خشونت با لوازم

۲۵

۲

قدرت نمايي و زورگويي

۶۷

۱۲

بي‌ارزش تلقي كردن و بردن آبرو

۱۷.۵

۳

عصبانيت شوهر

۴۳

۱۳

سيلي زدن

۲۲.۶

۴

نابرابري در دسترسي به منابع خانواده

۵۵.۱

۱۴

ممانعت از کار یا ادامه تحصیل

۱۶.۸

۵

داد و فرياد و بداخلاقي

۳۸.۴

۱۵

ايجاد محدوديت در ارتباطات فاميلي

۱۶.۶

۶

قهر و صحبت نکردن

۳۷.۹

۱۶

زدن با مشت و يا چيز ديگر

۱۵.۵

۷

دشنام دادن

۳۰.۸

۱۷

لگد زدن

۱۶.۳

۸

ایجاد فشارهاي با رفتار آمرانه

۲۰.۷

۱۸

از بين بردن كرامت انساني و عزت نفس

۱۲.۵

۹

منت و سرکوفت

۱۷.۹

۱۹

ايجاد محدوديت در ادامه تحصيل

۱۱.۳

۱۰

كشيدن و هل دادن

۱۶.۸

-

-



کم رواج ترین خشونت در خانواده های ایرانی (بر اساس پژوهش سال ۸۳)

ردیف

نوع خشونت

درصد

ردیف

نوع خشونت

درصد

۱

مجبور كردن به كارهاي خلاف عرف، شرع، قانون

۱.۱

۷

كتك‌كاري منجر به سقط جنین

۱.۲

۲

زدن تا حد نقص عضو

۱.۳

۸

زدن تا حد شکستن فك يا بيني

۱.۵

۳

زدن تا حد پاره شدن پرده گوش

۱.۵

۹

زدن تاحد شکستن دست و پا

۲

۴

مجبور كردن به سقط جنين

۲.۵

۱۰

عدم مراعات بهداشت زناشويي

۲.۶

۵

جلوگيري از نگهداري فرزندان در زمان متاركه

۲

۱۱

ازدواج مجدد شوهر بدون رضايت همسر

۲

۶

زدن تا حد از دست دادن دندان

۱.۶

۱۲

زدن تا حدي كه دندانها لق شده است

۲.۵


خشونت جنسی؛ دامنگیر زنان امروز

اگرچه داده های طرح ملي «بررسي خشونت خانگي عليه زنان» مربوط به تنها 10سال قبل است اما به نظر می رسد شکل خشونت ها از آن زمان تا به حال تغییر زیادی کرده باشد. جدیدترین پژوهش هایی که در این باره انجام شده مربوط به سال گذشته است که گروهی از پژوهشگران اجتماعی و فعالان حقوق زنان پس از یک سال فعالیت درباره بررسی وضعیت موجود خشونت علیه زنان در عرصه عمومی نتایج آن را منتشر کردند.

جلوه جواهری، فروغ عزیزی و ستاره هاشمی که تحقیقات خود را در چهار منطقه تهران انجام داده بودند، بعد از شناسایی بسترهای و علل بروز خشونت علیه زنان، در گزارش شان نوشتند: «مهم‌ترین خشونت علیه زنان همسر آزاری است که با حبس خانگی، زن کشی و واداری به تن فروشی همراه است. پس از آن ازدواج‌های اجباری دختران در سنین پائین است. کودک آزاری نیز از مصادیق خشونت علیه زنان است. در برخی کودک آزاری‌ها شاهد آزار جنسی دختران در خانه هستیم.»

در بخش دیگری از این پژوهش به نامهربانی شهر با زنان هم نگاه شده و آسیب‌هایی مثل آدم ربایی، قتل، تجاوز، قاچاق زنان، مزاحمت‌های خیابانی، کیف زنی و زورگیری زنان به عنوان تهدیدهای امروزی زنان معرفی شده اند. در کنار این جرایم بسترهای نا‌امنی برای زنان شناسایی شده که روشنایی ناکافی معابر، خلوتی معابر، وجود پارک‌ها با انبوه درخت، تنگی خیابان‌ها و... به زنان احساس ناامنی می دهند و پایتخت را برای زنان نامطلوب می کنند. در برخی مناطق مانند اوراقچی‌ها، پارکینگ‌های ماشین های سنگین فضای مردانه به وجود آمده است و این مناطق برای زنان فضای بی‌دفاع شهری هستند.

زنان خشونت دیده کجا بروند؟

بهزیستی زنان آسیب دیده را در «خانه های امن» نگهداری می کند. مسعودي فريد، معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي می گوید که اكنون ١٥ خانه امن در كشور براي پناه دادن به زنان آسيب ديده، دختران فراري، زنان كارتن خواب، زنان معتاد و زنان در معرض خشونت خانگي وجود دارد و حتي در صورت محروميت يك شهر يا استان از چنين خانه هايي، اين زنان مي توانند با تماس با خط اورژانس اجتماعي ١٢٣ و استمداد از مددكاران اين مركز به مراكز مداخله در بحران كه در تمام شهرهاي كشور داير است پناه برند و از آسيب هاي خياباني در امان بمانند.

طرح خانه زنان هم یکی از طرح هایی بود که بهزیستی برای اسکان موقتی زنان در معرض خشونت داشت اما هنوز به بهره برداری نرسیده است. بهزیستی در نظر دارد با راه اندازی این خانه ها زنانی را که در شرایط خاصی هستند و بی پناه مانده اند، به طور موقت نگهداری کند. برای آن که زنی بتواند به این خانه راه یابد، باید خشونت دیده، یا در معرض خشونت باشد، سرپناه مناسب نداشته باشد، به بیماری های حاد مسری و روانی مبتلا نبوده و در نهایت معتاد یا مجرم تحت تعقیب نباشد.

آن طور که بهزیستی برنامه ریزی کرده، در این خانه، زنان می توانند خدمات اجتماعی و اورژانسی دریافت کرده و به طور موقت ساکن شوند؛ یعنی برای مدت 3روز تا حداکثر یک ماه. در این مدت با تشخیص پزشک مرکز، زنان آسیب دیده برای درمان به مراکز درمانی اعزام می شوند. برای آنها پرونده اجتماعی و سلامت پزشکی تشکیل شده و پیگیری های لازم برای بازگشت زنان به خانواده یا تشکیل زندگی مستقل شان انجام می شود.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • مریم

      خدایا کجایی پس؟

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج