جاباما
۵۷۸۳۸۹
۱۰ نظر
۵۰۰۳
۱۰ نظر
۵۰۰۳
پ

نروژی ها پول نفت شان را چگونه خرج می کنند؟

ایمان نوربخش در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: در سال ۱۹۹۰ میلادی بعد از نوسانات شدید قیمت نفت، دولت نروژ برای جلوگیری از تاثیر منفی این نوسانات بر اقتصاد کشور تصمیم گرفت تا با تاسیس صندوقی به‌منظور ذخیره درآمد‌های نفت و گاز اقتصاد کشور را از درآمدهای نفتی مستقل کند.

ایمان نوربخش در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: در سال ۱۹۹۰ میلادی بعد از نوسانات شدید قیمت نفت، دولت نروژ برای جلوگیری از تاثیر منفی این نوسانات بر اقتصاد کشور تصمیم گرفت تا با تاسیس صندوقی به‌منظور ذخیره درآمد‌های نفت و گاز اقتصاد کشور را از درآمدهای نفتی مستقل کند.
در سال ۱۹۹۶ میلادی این کشور تصمیم گرفت تا ۴۰ درصد ذخایر صندوق را در سهام شرکت‌های بزرگ در سراسر دنیا سرمایه‌گذاری کند.

همچنین میزان اتکا بودجه دولت به درآمدهای نفتی را به تدریج به صفر برساند و در عوض به میزان محدودی از سود حاصل از سرمایه‌گذاری‌های صندوق استفاده کند. براساس اطلاعات منتشرشده در وب‌سایت این صندوق، اکنون ارزش آن به بیش از 950 میلیارد دلار رسیده و در سال آینده میلادی ارزش آن از یک تریلیون دلار فراتر خواهد رفت و هم‌اکنون این صندوق از بزرگ‌ترین صندوق‌های سرمایه‌گذاری دولتی است.
در حال حاضر این صندوق سهامدار نزدیک به 9 هزار شرکت در سراسر دنیاست. بیش از 60 درصد موجودی صندوق در سهام شرکت‌ها و 35 درصد در اوراق قرضه با درآمد ثابت و به تازگی 5 درصد آن در ساختمان سرمایه‌گذاری شده است. بیش از 77 کشور دنیا مقصد سرمایه‌گذاری‌های این صندوق هستند و به این ترتیب با تنوع‌سازی سرمایه‌گذاری‌های صندوق، میزان ریسک آن در حداقل ممکن نگه داشته شده است. میانگین بازدهی ارزی سالانه این صندوق طی 25 سال گذشته بیش از 5/ 5 درصد در سال بوده است.
نکته بسیار مهم این است که دولت این کشور حق ندارد برای تامین بودجه خود بیش از بازدهی سالانه از صندوق برداشت کند و این میزان از 4 درصد ارزش موجودی صندوق فراتر نرفته است. حتی اکنون مقامات اقتصادی دولت نروژ به‌دنبال کاهش میزان برداشت از صندوق به کمتر از 3 درصد هستند. به این ترتیب دولت نروژ اصل سرمایه نفت را برای مردم و نسل‌های آینده حفظ می‌کند و فقط از سود حاصل از این سرمایه‌گذاری برای جمعیت 6 میلیونی خود استفاده می‌کند. نکته مهم دیگر اینکه فعالیت این صندوق بسیار شفاف و علنی است.
در وب‌سایت این صندوق تاکید شده که سرمایه آن متعلق به تمامی مردم نروژ است. لیست کامل و دقیقی از تمام سرمایه‌گذاری‌های صندوق و مشخصات آنها منتشر شده است و مرتب به روز می‌شود. پارلمان نروژ وظیفه نظارت بر این صندوق را به عهده دارد و گزارشی به‌صورت دوره‌ای درباره عملکرد صندوق برای عموم مردم منتشر می‌کند. علاوه‌بر این، کمیته‌ای تحت عنوان کمیته اصول اخلاقی مسوولیت نظارت و تعیین خط‌مشی سرمایه‌گذاری و تعیین مصادیقی که این صندوق باید از سرمایه‌گذاری در آن اجتناب کند، وجود دارد. برای مثال این صندوق در شرکت‌های تولید وسایل جنگی و نظامی یا شرکت‌هایی که در تخریب محیط‌زیست نقش دارند سرمایه‌گذاری نمی‌کند.

تقریبا همزمان با نروژ حدود ۲۰ سال پیش صندوق مشابهی در ایران تاسیس شد که در ابتدا حساب ذخیره ارزی و اکنون صندوق توسعه ملی نامیده می‌شود؛ درحالی‌که درآمد ایران از صادرات نفت و گاز طی این سال‌ها تقریبا دو برابر نروژ بوده است، اما بنابر آمار اعلام شده میزان موجودی صندوق توسعه ملی هیچ وقت به یک دهم موجودی صندوق نروژ نرسیده است. درباره عملکرد صندوق آمار به روز از وضعیت صندوق منتشر نشده است و آخرین آمار از عملکرد صندوق که در سایت آن منتشر شده مربوط به پایان سال ۹۳ است. درباره وضعیت و نحوه سرمایه‌گذاری‌ها صرفا به آمارهای کلی اکتفا شده است. درحالی‌که درآمد این صندوق متعلق به عموم مردم است، اما میزان موجودی صندوق محرمانه است و گزارشی درباره آن برای عموم مردم منتشر نمی‌شود.
متاسفانه طی این سال‌ها به‌جای آنکه اتکای دولت‌ها به درآمدهای نفتی کاهش یابد برداشت‌های مکرری برای تامین مخارج جاری خود از منابع صندوق داشته‌اند و هیچ‌گاه دولت نتوانسته است بدون اتکا به منابع این صندوق مخارج جاری خود را تامین کند. فقط یک قلم از این مخارج جاری پرداخت سالانه بیش از ۱۰ میلیارد دلار یارانه نقدی است که می‌تواند در این صندوق ذخیره شود.
اگر از منابع این صندوق به‌صورت صحیح استفاده می‌شد اکنون مواجهه با چالش‌های اقتصادی مانند وضعیت صندوق‌های بازنشستگی و تامین اجتماعی و بیمه سلامت بسیار ساده‌تر بود. علاوه‌بر این، نقش تامین امنیت سرمایه‌گذاری و بالابردن نفوذ استراتژیک اقتصادی این دست اقدامات حساب شده براساس آخرین دانش روز اقتصادی دنیا می‌تواند آینده‌ای روشن براساس توانمندی‌های ملی رقم بزند. امید است که دولت جدید از اشتباهات گذشته درس بگیرد و در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی شجاعت بیشتری داشته باشد.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
درآمد ماهیانه 5-20 میلیون از توی خونه با موبایل

آموزش رایگان کسب درآمد 5-20 میلیون ماهیانه از خونه و فقط با یه موبایل ساده رو در یک وبینار رایگان آموزشی یاد بگیر

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      اینم شد سوال؟
      خب میان از احمدی نژاد سوال می کنند که چطور میشه این پول را اختلاس کرد با روشهای مختلف
      از خرید دکل و گم شدنش تا بردن پول به کانادا و انتخاب معاونان کار بلد

    • بدون نام

      ازنوروژچکار دارید نفت خودتونا بگید

    • مجید

      ای آقا ،ما ، نروژ ، ما رو باید افغانستان و عراق و... مقایسه کنی

    • بدون نام

      اینو برای ایرانیان نکید چون ما پول نفت رو ندیدم

    • بدون نام

      به این میگن دولت خدمتکار و باغیرت..

    • ایمان

      سلام
      حتما منظور شما از نروژی ها مردم نروژ است اگرچه درآنجا دولت و مردم یکی است .شما در مورد ایران نمی توانید همین راتیتر بزنید که ( ایرانیها چگونه پول نفتشان را خرج می کنند)
      چون درست است که مطابق مقاله خود شما همه مردم نروژ شریک پول نفتشان هستند اما در ایران در اصل شرکت سهامی خاص است یعنی هر دولتی که می آید خود را صاحب و مالک نفت و پول ودرآمد آن می داند و هرگونه که می خواهد و به هر اندازه آن را خرج می کند و به هر کسی که می خواهد آن را واگذار می کند بدون آنکه مردم خبر دار باشند .چون ما چه بخواهیم و چه نخواهیم جهان سوم و بلکه جهان پنجم هستیم ... حق مردم و بیت المال معنی ندارد اینها واقعیت های تلخی است که مردم با تمام وجود حس می کنند‌.

    • بدون نام

      ایرانی ها پول مازاد را در حساب شخصی مدیران دولتی در داخل و خارج از ایران ذخیره میکنند!!!

    • بدون نام

      ما پول نفتمان را با اختلاس خرج می کنیم

    • علی

      کاش منم تونروز بدنیا اومده بودم حیف حیف اخه ایرانم شد جای زندگی سرزمین اختلاس گرا

    • الیاس

      کدام صندوق توایران هم هرچه باشه آخرش می دزدن

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج