adexo3
۹۳۱۶۹
۹ نظر
۵۰۰۴
۹ نظر
۵۰۰۴
پ

چه کسانی می توانند یارانه نقدی بگیرند؟

وقتی در مورد حذف یارانه های نقدی صحبت می کند، لحنش عصبانی تر از همیشه می شود. با خشم و استفاده از کلماتی تند و می گوید:«این کار شاید پوست خربزه زیرپای دولت باشد ولی مهم است که مجلس به دولت اختیار داده که این کار را بکند یا نکند. من به آقای روحانی توصیه می کنم این کار را انجام ندهد.»

خبرآنلاین: وقتی در مورد حذف یارانه های نقدی صحبت می کند، لحنش عصبانی تر از همیشه می شود. با خشم و استفاده از کلماتی تند و می گوید:«این کار شاید پوست خربزه زیرپای دولت باشد ولی مهم است که مجلس به دولت اختیار داده که این کار را بکند یا نکند. من به آقای روحانی توصیه می کنم این کار را انجام ندهد.»

روزنامه «آسمان» نوشت: سعید لیلاز اعتقاد دارد بخش مهمی از جمعیت کشور به یارانه های نقدی نیاز دارند:«شما فکر کنید مثلا دولت اعلام می کند کسانی که یک میلیون تومان درآمد دارند می توانند یارانه بگیرند و دیگران نمی توانند. حالا یک نفر می گوید یک میلیون و ۲۰ هزار تومان درآمد دارد. تکلیف او چیست؟ دولت اعلام می کند به این افراد یارانه می دهد.

در مراحله بعدی کسی می گوید یک میلیون و ۳۵ هزار تومان درآمد دارد و بازهم دولت قبول می کند. این سیر ادامه پیدا می کند تا بی نهایت.» اقتصاددانانی که دغدغه های عدالت محورانه در ذهن دارند به دولت هشدار می دهند همچنان پرداخت یارانه های نقدی را ادامه دهد.

او به شرایطی اشاره دارد که حتی در نزدیک ترین نقاط به پایتخت نیز قابل مشاهده است. در حاشیه تهران و کنار یکی از مهمترین اتوبان های پایتخت، ردیفی از کوره پزخانه ها قرار گرفته است. کارگران این کوره پزخانه ها همگی در لیست افرادی قرار می گیرند که طی سال های گذشته از یارانه های نقدی بهره مند شده اند. کارگران و حتی کارفرمایان کوره پزخانه ها همان گروه هدفی به شمار می روند که اقتصاددانانی مانند لیلاز به آنها اشاره دارند.

هر کارگر کوره پزخانه روزانه ۱۰۰۰ خشت آجر را تولید می کند تا درآمد روزانه ۲۷ هزار تومانی را کسب کند. دستیابی به آمار افرادی که نیاز به دریافت یارانه نقدی دارند، با توجه به اطلاعاتی که از سوی نهادهای رسمی منتشر شده، غیرممکن به نظر می رسد ولی حداقل می توان با توجه به وضعیت عمومی اقتصادی شهروندان ایرانی به تصویری دقیق تر از وضعیت مالی مردم دست یافت.

آمارهای رسمی تایید می کند حداقل ۱۰۰ هزار کارگر کوره پزخانه ها در ۳۰ هزار واحد کوره پزخانه به کار مشغول اند. ۱۱ میلیون کارگر نیز براساس حداقل دستمزدی که از سوی وزارت کار تعیین شده در دسته افرادی قرار می گیرند که زندگیشان زیرخط فقر سپری می شود. اما حتی همین شاخص نیز نمی تواند به درستی وضعیت مالی این گروه را مشخص کند چراکه میزان درآمد کارگران مجموعه های صنعتی بزرگ با واحدهای صنعتی کوچک تفاوت بسیاری دارد. حتی میزان درآمد کارگران صنعتی در تهران و حاشیه تهران با کارگرانی که در نقاط محروم مانند بیرجند فعالیت می کنند نیز اختلاف قابل توجهی دارد.

همچنین دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر کارمند رسمی دولت هم میزان حقوق ماهیانه شان کمتر از عدد خط فقر در تهران و شهرهای بزرگ برآورد شده است. همین گروه برای دریافت سبدکالایی در صدر لیست قرار داشتند. در صورتی که اطلاعات واگذاری سبدهای کالایی تایید شده باشد، این گروه می توانند یارانه نقدی هم دریافت کنند ولی به نظر می رسد کارمندان شانس بالایی برای دریافت یارانه نقدی نداشته باشند.

از سوی دیگر ۴۰هزار فرش باف و بیش از ۷۰۰ هزار کارگر کارگاه های کوچک هم در دسته کسانی قرار می گیرند که حداقل از نظر میزان درآمد ماهیانه می توانند در لیست یارانه بگیران جایی داشته باشند. البته تخمین میزان درآمد ماهیانه این افراد نیز به سادگی امکان پذیر نیست.

آمارهای که کمیته امداد امامی خمینی منتشر کرده نیز نشان می دهد این نهاد ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر را تحت پوشش دارد که برای همراهی با آنها سالیانه از ۷۰ هزار میلیارد ریال کمک های مردمی و بودجه دولتی استفاده می کند. مرکز آمار هم تایید می کند ۹ میلیون زن سرپرست خانوار در کشور به کار خانگی اشتغال دارند که سالیانه ۸۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی کسب و کار آنهاست. البته این میزان درآمد برای زنان سرپرست خانوار آنها را از لیست نیازمندان دریافت یارانه نقدی خارج می کند ولی به گفته برخی اقتصاددانان حداقل ۵ میلیون نفر از این افراد در شرایط مالی نامناسبی قرار دارند.

همچنین به گفته مسوولان وزارت کار و امور اجتماعی ۱۴۰ هزار کارگر کشور در معرض بیکاری قرار دارند. ۲ میلیون و ۹۴۳ هزار بیکار کشور هم براساس قوانین رسمی می توانند از یارانه ها بهره مند شوند. گزارش های رسمی درآمدی هم اثابت می کند این گروه توانایی مالی بسیار پایینی دارند.

به طور مثال تحقیق دانشگاهی که چندی پیش انجام شده بود، نشان می داد ساکنان دهک های درآمدی پایین در صورتی که قصد خرید خانه را داشته باشند باید ۱۱۰ تا ۱۲۰ سال درآمدهای خود را پس انداز کنند. دهم درآمدی دهم نیز حداقل باید ۸ تا ۹ سال درآمد خود را برای خرید خانه پس انداز کند. کارمندان و کارگران نیز با ۴۰ سال پس انداز فرصت خرید خانه را پیدا می کنند.

گزارشی که به تازگی بانک مرکزی منتشر کرده نشان می دهد ۶۸ درصد مردم ایران صاحب خانه و ۷/۲۱ درصد مستاجر اند. ۳۳ درصد هزینه های سالیانه خانواده های ایرانی هم صرف مسکن می شود. پرداخت ۲ هزار میلیارد تومان وام مسکن که دولت طی سال های گذشته انجام داده نیز کمک موثری برای این گروه نبوده است.

بهره مندی شهروندان ایرانی از امکانات رفاهی زندگی در سال ۹۱ مشخص می کند ۴۱ درصد مردم ایران اتومبیل شخصی در اختیار دارند. همچنین ۹۸ درصد مردم تلویزیون رنگی در خانه هایشان دارند و ۸۰ درصد از ماشین لباسشویی استفاده می کنند ولی تنها ۳۸ درصد مردم ایران رایانه شخصی دارند. در صورتی که رایانه شخصی به عنوان مولفه نسبی برخورداری برای خانواده های ایرانی در نظر گرفته شود، جمعیت کمی از کشور را می توان افراد برخوردار ارزیابی کرد.

همین آمارها روایت می کند در روستاها ۲۲ درصد خودروی شخصی، ۹۴ درصد تلویزیونرنگی و ۹۵ درصد اجاق گاز در اختیار دارند. دست یابی به آمار تعداد افراد نیازمند به دریافت یارانه نقدی با اتکاء به چنین آمارهای دشوار به نظر می رسد. گزارش وزارت بهداشت تایید می کند ۱۳ میلیون نفر از مردم ایران هیچ پوشش بیمه ای برای خود در اختیار ندارند. برمبنای اطلاعاتی که آموزش و پروش منتشر کرده نیز ۱۴۵ هزار نفر بازمانده از تحصیل در ایران زندگی می کنند.

سعید لیلاز اعتقاد دارد برای یافتن افرادی که نیازمند دریافت یارانه های نقدی هستند، استناد به این آمارها نمی تواند راهگشا باشد چراکه بخش مهمی از این افراد همپوشانی موقعیتی دارند. به طور نمونه فردی می تواند تحت پوشش کمیته امداد، کارگر کورپزخانه و بدون بیمه درمانی باشد. با این حال اقتصاددانان روایت می کنند برای حذف یارانه نقدی بخشی از جمعیت ایران امکان عملیاتی حداقل طی زمانی کوتاه وجود ندارد.

شریف زادگان وزیر رفاه دولت اصلاحات که طی دو سال مسولیت شناسایی دهک های درآمدی را در اختیار داشت نیز به آسمان می گوید:« دولت برای حذف دهک ها باید اقشار جامعه را به صورت کامل و برمبنای یک بانک اطلاعاتی ملی مورد شناسایی قرار دهد. دهک های کنونی تقریبی و غیرواقعی هستند. بنابراین براساس آنها نمی توان گروهی را به راحتی حذف کرد. معتقدم که در این راستا بهتر است دولت و مردم را قانع کند که برمنبای یک استدلال واقعی خود از دریافت یارانه ها انصراف دهند. یارانه ای که طی این سال ها میان مردم توزیع شده به هیچ عنوان هدفمندی نیست و مردم ان را حق خود می دانند. حذف برخی از دهک ها از این توزیع پول تبعات مختلفی برای دولت خواهد داشت. در صورتی که برمبنای اطلاعات ناکافی عنوان شود. معتقدم حذف دهک ها نباید به صورت یکباره اعمال شود. این کار باید تدریجی و احتیاطی صورت گیرد.»

در متن مصوبه مجلس آمده است:« یارانه نقدی صرفا سرپرستان خانوارهای متقاضی که به تشخیص دولت نیازمند دریافت یارانه باشند، پرداخت می‌گردد (مجموع درآمد سالانه آنها کمتر از رقم تعیین شده توسط دولت باشد) و افراد متقاضی دریافت یارانه نقدی باید در موعد تعیین شده به مراکز ثبت‌نام مراجعه نمایند. چنانچه پس از تحقیق مشخص گردید که اشخاص با درآمد بیشتر از مبلغ فوق اقدام به دریافت یارانه کرده‌اند به میزان ۳ برابر یارانه دریافتی جریمه می‌شوند.» به گفته برخی از اقتصاددانان کشف افراد یارانه بگیر رسما به پروژه ای دشوار برای دولت بدل می شود.

با این حال منتقدان شیوه کنونی پرداخت یارانه های نقدی اعتقاد دارند بخش مهمی از منابع کشور طی سال های گذشته از طریق پرداخت یارانه نقدی هدر رفته است. دولت محمود احمدی نژاد و دولت حسن روحانی تا آذرماه امسال ۱۲۳ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی به مردم پرداخت کرده اند. این میزان یارانه معادل شش سال بودجه بهداشت و درمان کشور است.

همین میزان یارانه نقدی معادل دو برابر عملکرد عمرانی سه سال گذشته دولت بوده است. حجم بودجه عمرانی مصوب دولت طی سالهای ۸۹ تا ۹۲ رقمی معادل ۱۶۷ هزار میلیارد تومان بوده است. یارانه نقدی پرداختی طی سالهای ۸۹ تا آذرماه ۹۲ هم معادل ۷۶ درصد از کل بودجه مصوب عمرانی کشور بوده است. دولت هنوز شیوه اجرای حذف افرادی را که شایسته دریافت یارانه نیستند، را مشخص نکرده است.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • babak

      چه راحت درمورد انسانها صحبت میشه و آمارداده میشه، واقعا آقایون خبرندارن که حتی کسی که دومیلیون تومان درماه درآمد دارد بازهم نمی تواند ازپس این همه مخارج و هزینه بربیاد، تمام خانواده ها چه فقیرچه متوسط به مشکل برخوردند ، فقط چند درصد سرمایه دار هست که مشکل مالی ندارن ، این چهل هزارتومان ها نه دردی رو دوا می کنه و نه کمک شایانی به مردمه ، بهتره جلوی تورم رو بگیرن، بهتره جلوی گرانی رو بگیرن، قراره بنزین درسال آینده گران بشه خب نتیجه اش بالارفتن قیمت همه چیزه بهتره جلوی این افزایش قیمتها رو بگیرن

      پاسخ ها

      • بدون نام

        به قوله یک نفر در سالهای دور
        اگه دولت دخالت نکنه ما خودمون میتونیم با سرمایه دار کنار بیاییم.
        نظر شما چیه؟

      • kerza

        در این بین هم فقط می تونن درامد کارمندان را بفهمند !!! اونا که شغل ازاد ودر چندین جا درامد دارن وجایی هم ثبت نمی شه چطور می خوان شناسایی بکنن!!! اونایی که چندین ملک وخونه وباغ و مستغلات دارن وجایی هم ثبت نشده اند با این حساب شامل دریافت یارانه می شن !!!! با این کار حتماً عدالت توسط آقایون رعایت می شه !!

    • ایرانی

      ای کاش بجای یارانه قیمت ها را کنترل می کردند و اگر یارانه را حذف می کنند گرانی را هم حذف می کردند . بنظر من سبد کالایی که دولت و مجلس آوردند چه کار اشتباهی کردند و چه بی عدالتی ها شد.نمونه جوانی بود که در صف سبد کالا ، سبدش را به پنجاه هزار تومان می فروخت! گفتم این حق زن و بچه توست گفت من اکنون به پولش نیاز دارم ! خوب اگر دولت و مجلس که این را تایید کردند اگر پولش را به حساب یارانه بگیر می ریختند ایا عدالت بیشتر رعایت نمی شد.و چه زیان های دیگری که این سبد به همراه داشت...

    • حسين

      با سلام برام جاي تعجب داره دولت انگاري كاري غير از يارانه نداره بابا مردم حق دارن يارانشان بگيرن دولت دو راه داره يا تا اخر يارانه بده يا همچيز مثل قبل برگردونه از اول سال مي خود قيمت انرژي وبنزين ببره بالا كه خود فاجعه اي بر اقتصاد و گراني ميشود واز طرفي مي خاد يارانه را قطع كنه مردم ديگه كشش ندارن اصلا بياييد نظر مردم را ببينن همين الان اكثر مردم پول دوا ودرمان ندارن هر دكتري ومطبي برا خودش قيمت تعين ميكنه اصلا نظارت نمي شه در طول سال شايد ٤بار وقيمت ويزيت ميره بالا وهيچ ارگاني دخالت نمكنه واقعا متاسفم از بي مديريتي در اداره ها مخصوصا نظام پزشكي

    • بدون نام

      سبد کالا به سرباز متاهل و متاهل بیکاری که تو هفت اسمون ستاره ای نداره تعلق نگرفته ف
      واقعاً چه عدالت و الگوی عدالت و چه دست اندر کاران و چه سیستم شناسایی قوی داریم !!!

    • بدون نام

      ای کسانیکه فکر میکنید کارشناس هستید.
      آیا میدانید کسی که مثلاً یک ونیم ملیون تومان حقوق و دستمز میگیرد حدود یک ملیون تومان اقساط انواع و اقسام وامها و کرایه خانه و قرض و قروض و . . . خود را پرداخت میکند تا فقط زنده بماند و هزینه ایاب ذهاب به محل کارش ماهی سیصد الی پانصد هزارتومان است و واقعاً نمیداند
      هزینه های جاری زندگیش را چطر تامین کند.
      و نمیداند با این مدیریت قوی که در کلان دولت عدالت محور اتفاق می افتد چه بکند.
      پدر آمرزیده فقط عدد حقوق دستمزد ها را نبینید.هزینه ها و بدهی ها و اقساط طرف را هم ببینید.
      نگاهتان مثل قیمت منطقه ای بنزین برای تعیین قیمت یکطرفه نباشد. به مسائل همه جانبه نگاه کنید.
      قیمت همه چی را مثل حوزه خلیج فارس تعیین بکنید و همچنین قیمت حقوق و دستمزد ها را و همچنین ارزش پول ملی مان را.
      چقدر سیاست گذار های اقتصادی ما با ذکاوتند.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        آقایان تک بعدی هستند دیگه، همیشه یک بعد قضیه رو میبینند. مثل کسائیکه یه چشمشونو میبندند و همه رو به یه چشم میبینند.

    • امیر حسین

      اقایون میخواین ما خودمونو بکشیم زحمت شما رو کم کنیم چ ربطی داره یارانه حق همه مردمه گیری کردیما شما از کجا میدونین کی داره کی نداره والله اخرش میشه عین سبد کالاتون واقعاک....

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج