۹۴۲۹۱۲
۴۱ نظر
۵۰۱۰
۴۱ نظر
۵۰۱۰
پ

اولین شنبه‌ی پس از استعفای حسن روحانی!

در یک ماه اخیر در چندین نوبت بحث استعفای حسن روحانی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری همراه با انتخابات مجلس شورای اسلامی مطرح شده است.

تابناک: در یک ماه اخیر در چندین نوبت بحث استعفای حسن روحانی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری همراه با انتخابات مجلس شورای اسلامی مطرح شده است.

عباس عبدی اولین فردی بود که بحث استعفای روحانی را مطرح کرد؛ بن مایه استدلال وی در این زمینه این هست که شکاف و تنش بین دولت و بخش‌های دیگر حاکمیت آنقدر گسترده شده که عملا دولت از هر گونه تصمیم گیری حتی در سطوح خرد هم عاجز است و برای حل این مساله یک تصمیم عاجل لازم است.

او می‌گوید سیستم کنونی ایران مانند ماشینی است که نصف آن برای یک نفر و نصف دیگر آن برای دیگری است و البته این ماشین بنزین هم ندارد و به درد هیچکس نمی‌خورد یا در مثال دیگری می‌گوید این وضعیت، شده عین طلاق عاطفی! نه می‌توانند با هم زندگی کنند و نه می‌توانند از هم جدا شوند. این وسط، فقط فرزندان و خانواده هستند که دارند آسیب می‌بینند و دود به چشم آن‌ها می‌رود. پیشنهاد او انصراف دولت از حضور در چنین وضعیتی و کنار کشیدن است، حال حاکمیت، پس از روحانی خودش تصمیم بگیرد که چه کار کند؛ انتخابات زودرس برگزار کند یا اینکه کسی را به ریاست جمهوری منصوب کند.

فرض کنید پیشنهاد استعفای روحانی عملی شد و امروز اولین شنبه پس از استعفای روحانی است.روحانی رفته است و دولت یا با سرپرست اداره می شود و یا انتخابات برگزار شده و فرد دیگری دولت را در دست گرفته،آیا مسائل و مسکلات حل خواهد شد؟ نیروهای جناح رقیب دولت هم که مشخص هستند چه کسانی هستند و توانایی آنان چه میزانی است به مثال‌های عبدی برگردیم،تا اصل قضیه ایده استعفای روحانی را برای حل مشکلات بررسی کنیم.

مثال اول: آیا طلاق گرفتن پدر و مادری که با هم نمی‌توانند ادامه دهند، مشکلی از فرزندان حل می‌کند؟ اگر در مثل عبدی، فرزندان، همان شهروندان ایران باشند، طلاق، فقط تکلیف پدر و مادر را روشن می‌کند و اتفاقا این فرزندان هستند که آواره می‌شوند. صورت ظاهرا مساله نشان می‌دهد، طرح مساله استعفا نه برای حل مشکلات مردم، بلکه برای بار خود از مهلکه بیرون کشیدن است، اینکه یک جناح یا یک فرد، خودش را از این وضعیت بیرون بکشد و شهروندان را به حال خود رها کند.

مثال دوم: فرض کنید سیستمی که او آن را به ماشینی تشبیه می‌کند که نصف آن از آن دیگری و نصف دیگر آن برای یکی دیگر است و البته بنزین ندارد، بخواهد تکلیف خود را روشن کند؛ مثلا یکی از مالکان، کنار بکشد و ماشین بدون بنزین را در اختیار دیگری قرار دهد؛ آیا ماشین راه خواهد افتاد؟ بنزینی برای آن تامین خواهد شد؟ این سیستم راه خواهد افتاد و شهروندان از آن استفاده خواهند کرد؟ در مثال دوم هم هدف رها کردن و رفتن است و مسئولیت در قبال شهروندان نپذیرفتن است.

پس ایده استعفای رئیس جمهور، ناظر به حل مشکلات کشور نیست، کنار کشیدن یک فرد یا یک جناح از مهلکه‌ای است که در آن گرفتار آمده ایم و اساسا می توان گفت ایده استعفا یک دوئل بین دو جناح کشور است با این ایده که جناح مستقر در دولت مدعی شود آنقدر جناح مخالف سطح تنش را بالا برده است که اساسا نمی‌شود کار کرد یا تصمیم گرفت،لذا کنار می‌رود و کار را به همان جناح مخالف می‌سپارد که یا او هم ناتوان است یا اینکه مجبور می‌شود تن به همان مسائلی بدهد که پیشتر با آن مخالفت کرده است؛ اما آیا تضمینی هست که حتی با تن دادن به همان مسائل هم مشکلات مردم و کشور را بتواند حل کند؟ طبیعتا پاسخ این است که تضمینی نیست و آن گروه و جناح باید خودش پاسخگو باشد و مسئولیت بر عهده بگیرد! این مساله باز هم جدال جناحین است و مردم و کشور در آن جایی ندارند.

با این وجود اکنون چند گزاره در مورد وضعیت کشور هست که باید آنان را بررسی کرد.

اول: تنش در کشور بین دولت و سایر ارکان حاکمیت بالاست و همین تصمیم گیری‌های کلان را با مشکل مواجه کرده و برای تدبیر امور لازم است که این تنش‌ها کاهش یابد.

دوم: طرح ایده استعفای دولت اگر چه در ظاهر برای کنار کشیدن یک طرف به قصد کاهش تنش است، اما در نهایت نه برای تدبیر برای اداره امورکشور که برای زورآزمایی جناحین کشور است.

سوم: مخالفان دولت طرح استعفای دولت را طرحی اسرائیلی می‌دانند که در ادامه پروژه بی دولت سازی در لبنان و عراق در ایران هم در حال انجام است و با آن مخالف هستند و البته تنش را هم با دولت کاهش نمی‌دهند.

چهارم: دولت استعفا را نمی‌پذیرد و اگر چه رئیس دولت گفته است که برای مردم آماده هر گونه فداکاری است، اما استعفا را فداکاری نمی‌داند و در عین حال او هم نمی‌خواهد از میزان تنش کاسته شود.

در چنین وضعیتی سوال اساسی این است که چه باید کرد؟

مسائل اساسی کشور که عدم تصمیم گیری درباره آن کشور را ممکن است به بن بست کشانده باشد، بعید است از تعداد انگشتان یک دست بیشتر باشد؛ این مسائل اساسی با وجود هر دولتی از هر جناحی تا اجماع در مورد آن متکی به خواست مردم شکل نگیرد، همچنان و برای سالها، به عنوان معضل باقی خواهند ماند و هر دولتی و در مجموع کل حاکمیت را با فرسایش روبرو می‌کند. شرایط کشور هم به گونه‌ای نیست که مردم منتظر زورآزمایی جناحین کشور باشند؛ اگر طرح خروج از حاکمیت در زمان آقای خاتمی، گرو کشی سرمایه اجتماعی اصلاح طلبان برای فشار بر حاکمیت بود، اینک سرمایه اجتماعی هر دو جناح کشور شدیدا رو به افول دارد و این مساله ضرورت اجماع حول مسائل اصلی کشور مبتنی بر خواست مردم را فوری‌تر جلوه گر کرده است.

اینکه مکانیسم اجماع حول مسائل اصلی کشور بر چه چارچوبی استوار شود؛ کار چندان دشواری نیست؛ اما پیش شرط آن اول احصاء این مسائل اصلی کشور، دوم تن دادن به همه به راه حل‌های بهینه و سوم همراه کردن بدنه اجتماعی در سطح نخبگی و هم چنین در سطح توده مردم با استفاده از ابزار تبلیغاتی با مکانیسم اقناعی است. ممکن است در شرایط کنونی گفته شود که شورای عالی هماهنگی اقتصادی در کشور برقرار است و رهبری هم مصوبات این شورا را مورد حمایت داده اند و می‌دهند؛ اما این شورا نه برای مسائل و مشکلات بنیادین کشور که برای اداره امور جاری و به ویژه اقتصادی کشور است و همچنین تصمیمات این شورا در بدنه اجتماعی با همراهی بدنه اجتماعی نیرو‌های سیاسی موجود و حتی ساختار حاکمیتی صورت نمی‌پذیرد.

در واقع اجماع حول مسائل مهم کشور با بالا بودن تنش در بین گروه‌های سیاسی، ممکن نیست. مساله بنزین نشان داد که تصمیمات این شورا اگر چه برآیند عقلی جمعی سه قوه موجود در کشور است، اما همراهی بدنه اجتماعی همه گروه‌ها را به دنبال نداشت؛ آن هم موضوعی، چون بنزین که حساسیت سیاسی بالایی نداشت. باید به جای استعفا با اجماع سطح تنش را پایین آورد؛ هزینه اجماع، کوتاه آمدن از منیت‌های شخصی و جناحی است و احتمالا حل مسائل اساسی کشور. کسی می‌داند هزینه استعفا و ادامه تنش در سطح بالا چه خواهد بود؟

ممکن است دو ادعای دیگر هم مطرح شود:

اول: گفته شود تجربه نشان داده که در وضعیت های اینچنینی که کشوری در بن بست به سر می برد با استعفای یک دولت،و آمدن دولتی جدید ،وضعیت اداره یک کشور بهتر شده است.در پاسخ می توان گفت در ایران امروز،بحث بر سر مسائل اساسی کشور است که یک دولت از هر جناحی توان حل آن را ندارد؛فقط اجماع بین نهادهای کلیدی است که مسائل اساسی و معطل مانده کشور را حل می کند؛آن هم متکی به نظر مردم و واقعیت جامعه. چرا که بدون در نظر گرفتن این دو،شاید نهادهای مختلف اصلا مشکلی حس نکنند که بخواهند آن را حل کنند.

دوم: گفته شود جریانی که مخالف دولت است و دولت را ناکارآمد معرفی می کند،خودش قدرت را در دست بگیرد،در این صورت خودش پاسخگو هم خواهد بود، در متن به این ادعا البته پاسخ داده شده؛به فرض که چنین اتفاقی افتاد و او هم نتوانست مشکلات کشور را حل کند.نکلیف مردم و کشور چه می شود؟جز این است که هزینه ای به هزینه ها اضافه می شود؟

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      اگه هردوانتخابات باهم باشه کمی امید پیدا میشه برای شرکت مردم ولی اگه فقط یکی باشه مردم دیگه خال شرکت کردن ندارند باورکنید این واقعیت است مثلا مادرمدارس بسیار مذهبی خدمت می کنم اکثر کارکنان انجا که دلسوز ونگران وضع کشور هستند همین نظررا دارند

      پاسخ ها

      • الاهوازی

        چی میگی تو؟

    • بدون نام

      گرچه چنین انتخاباتی باید درشرایط بسیار مواظبتی صورت گیرد تا مشکل نباشد

    • بدون نام

      گرچه چنین انتخاباتی باید درشرایط بسیار مواظبتی صورت گیرد تا مشکل نباشد

    • بدون نام

      برواستعفا بده ما رای میدیم

      پاسخ ها

      • نامداری

        به کی رای میدی؟یک از یک بدتر

    • بدون نام

      برواستعفا بده ما رای میدیم

    • بدون نام

      برای کشورهایی که ریاست جمهور شخص اول مملکته مشکل ایجاد میکنه.در ایران اینطور نیست.

    • بدون نام

      خیر اینگونه نیست که تحلیل می‌فرمایید .
      از قدیم گفتند آشپز که دو تا شد آش یا شور میشه یا بی نمک .
      آشپز باید یکی باشد .
      الآن همه‌ی مقامات در یک چیز مشترکند و آن اپوزیسیون بودن است .
      همه منتقد هستند یک نفر خودش را پاسخگو و مسئول نمی‌داند ‌.
      همه به گردن دیگری می‌اندازند .

    • ج

      دیو چو بیرون رود فرشته درآید

      پاسخ ها

      • بدون نام

        احسنت

    • بدون نام

      استعفا بماند چرا استیضاح نمیشه؟چرا وزیر نفت استیضاح نمیشه؟ پس این مجلس بی خاصیت که هیچ قدرتی ندارد.از آمریکا یاد بگیرید.

    • ندا

      امیدوارم خداوند ما رو از بن بست و مشکلات نجات بده... آمین

      پاسخ ها

      • محمود راد

        مجلسی را که امام(ره) فرمودند دررأس امور است .این مجلس نیست واین مجلس زیر امور است چونکه اکثریت نمایندگان دارن در این مکان با دولت ووزرا معامله می کنند وبا هم بده بستون دارن که ما هم واگذارشون کردیم به صاحب الزمان عج الله تعالی فرجه الشریف که ریششونو در بیاره

      • قربان

        بابابرواستعفابده من بچم ازگوشنگی فوت کردخاهشن بروازاین مملکت این درسته ازبی پولی بچه ی سه سالم بمیره ازگوشنگی

      • بدون نام

        گفتن حرفهای ماچه دردیو دوامیکنه کی به حرفای ماکه اینجا مینویسیم اهمیت میده اوناکارخودشونامی کنندوبیچاره گی برا ماداره

    • بدون نام

      آقایان ایا با استعفا روحانی کار ها درست می شود این بدبختیهای کشور از دولت احمدی نژاد شروع شد وحالا گریبان روحانی را گرفته مس با استعفا ی مشکلی حل نمیشه وباید همه اقشار مخالف وغیر ه باهم همکاری کنند

      پاسخ ها

      • بدون نام

        تمام بدبختی های دولت از کلید شروع شد

    • حمید

      ارزوی همه ایرانی ها است.

    • بدون نام

      مثل های اعلام شده در خبر بر اشیا ٕکاملاً از سوی خبرنگار خیالی و فاقد اعتبار است. تمام قوای این مملکت هم اکنون مقام معظم رهبری مدظله العالی میباشد که خداوند انشا ٕا... با دعای مردم و مسلمانان جهان سلامتی و عمر بسیار طولانی به ایشان عطا نماید. باید دانست پایه های این حکومت در سال ۱۳۵۷ به فرمان رهبر کبیر انقلاب اسلامی امام خمینی ( ره ) برای مبارزه با ظالمان و ستمگران و جهاد در راه مستضعفان و مظلومین بنیاد نهاده شد و به فرمایش امام خمینی ( ره ) هر چه انقلاب اسلامی دارد از برکت مجاهدت شهدا و ایثارگران است . پس همه آحاد جامعه ، مصمم بر آن هستیم تا به درستی و در کمال بصیرت از آن حفاظت و صیانت داشته باشیم . روح امام خمینی (ره ) و شهدایمان شاد و گرامی باد . صلوات و فاتحه نثار فرمائید .

    • بدون نام

      مردشورتو ببرن برترینها با این تیتر زدنت ..چقدر دلم خوش شد تا تیتر رو خوندم ..

    • واقعا چرا ؟؟؟؟؟؟؟؟

      دوست عزیز . حالا که ملت شدن موش آزمایشگاهی ، خوب ضرری نداره که روحانی استعفا بده و کسی دیگه بیاد تا شاید خوب باشه . ضمن اینکه جناب روحانی و اعضای دولتشون حتی اگه زمین به آسمون بره یا بالعکس ، به هیچ وجه مورد اعتماد من دیگر اقشار جامعه نیستن مگر هنرمندان و پزشکان و مالیات ندهندگان .

      پاسخ ها

      • بدون نام

        لایک

    • بدون نام

      ... حال اگر ریاست جمهوری، مجلس، دراختیار گروه تمامیت‌خواه اقتدارگرا قرارگیرد، ١:دیگرپلاکاردی درراهپیماییهای ساختگی نمی بینی، اصلا کسی برعلیه دولت حرفی نمی‌زند ٢:مهران مدیری رابه صداوسیما راه نمی‌دهند تابرودفهوه تلخ٢رابسازد٣:مجلس دررأس امورقرارمیگیرد، کشورمیشود گل و بلبل...

      پاسخ ها

      • بدون نام

        این ماموریت داردست خودش نیست

      • بدون نام

        این ماموریت داردست خودش نیست

      • بدون نام

        جناب آقای عبدی خواهشا دیگر از این نظریه های صد من یک غاز ندهید.آقای روحانی همان کسی بود که جنابعالی وهمکاران شما یقه خودرا جر دادید.وگلوی خود را پاره کردیدوخودرابه آب وآتش زدید برای او .حالا چه شده که می نالید .حال که فهمیدید مملکت را نابود کردن.دنبال یک توطئه بسیار خطرناک هستید.خواب دیدی خیرباشد.آقای روحانی تاروز آخر وساعت آخر باید بماند.وکار بکند.چون ملت نمیزارن قصر در بره.

    • بدون نام

      استعفا بدی حداقل میگیم رئیس جمهور نداریم که وضعمون اینه؛ ولی الآن چی؟؟؟

      پاسخ ها

      • حسین نظری

        دقیقا

      • خاطره

        سلام جناب آقای عبدی شما فکر میکونید با استعفای آقای روحانی مملکت دورست میشه این طور نیست اقای محترم

    • بدون نام

      استعفا چیه، عدم کفایت سیاسی بابت برجام،عدم کفایت اقتصادی بابت اوضاع معیشتی مردم و عدم کفایت اخلاقی بابت شش سال دروغ گفتن به ملت باید اعلام بشه، استعفا کافی نیست

      پاسخ ها

      • بدون نام

        ایول جامع و کامل

    • بدون نام

      هرکس روی کاربیایددرست نمیشود.چون همه شان،دروغگو هستن.

    • بدون نام

      برواستعفابده

    • بدون نام

      ملت دانا== استفا سر لوحه

    • بدون نام

      تو ایران ربیس جمهور و مجلس عملا هیچ کاره است

    • بدون نام

      نیروهای جناحی مقابل دولت حتما قویتر از روحانی عمل خواهند کرد.

    • م

      مشکل با استعفا و آمدن دولت جدید حل نمیشه

    • بدون نام

      تا ۱۴۰۰ با اینها الا برکت الله .....مگر اینگه یه مجلس قوی انتخاب کنید ....

    • بدون نام

      همتون شرتون رو از سر مردم کم کنید تا ی نفس راحت بکشیم.

    • بدون نام

      استعفا بهترین گزینه وخدمت به مردم وملت هستش چون تو این هشت سال غیر از فساد وضرر برا مردم وملت هیچ کاری از پیش نبرده پس برای اینکه خدمتی برا مردم انجام بده استعفا بهترین گزینه هستش

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج