قلب میتواند ۴۵ سال پیرتر از سن واقعی فرد باشد!
گروهی از محققان کشف کردهاند که قلبهای افرادی که با بیماریهایی از جمله چاقی مفرط، دیابت و فشار خون بالا دست وپنجه نرم میکنند، میتواند تا ۴۵ سال از سن واقعیشان پیرتر باشد.
خبرگزاری ایسنا: گروهی از محققان کشف کردهاند که قلبهای افرادی که با بیماریهایی از جمله چاقی مفرط، دیابت و فشار خون بالا دست وپنجه نرم میکنند، میتواند تا ۴۵ سال از سن واقعیشان پیرتر باشد.
ممکن است بدن شما ۳۵ ساله باشد، اما قلب شما میتواند مانند افراد ۸۰ ساله خونرسانی کند.
پژوهشگرانی از بریتانیا، سنگاپور و اسپانیا نشان دادهاند که برای افرادی با بیماریهای متفاوت از جمله چاقی مفرط، عدد سن قلب بالاتر از سن واقعی فرد است و قلب این افراد ممکن است طوری کار کند که گویی ۴۵ سال از سن تقویمیشان پیرتر است.
به نقل از اساف، این تیم به سرپرستی دکتر «پانکاج گارگ»(Pankaj Garg) از «دانشکده پزشکی نورویچ»(Norwich)، اسکنهای MRI قلبی ۵۶۳ نفر را در پنج مرکز جهانی بررسی کردند. آنها ۱۹۱ فرد سالم را با ۳۶۶ شرکتکننده با عوامل خطر قلبی و عروقی مقایسه کردند.
تفاوت سنی که حیات انسان را تعیین میکند
آنها دریافتند که دهلیز چپ قلب یعنی همان محفظهای که خون و اکسیژن را از ریهها دریافت میکند، تغییرات مرتبط با سن را نشان میدهد. این محفظه به طور طبیعی با افزایش سن افراد، بزرگتر و ناکارآمدتر میشود، اما این تغییرات در افراد مبتلا به مشکلات قلبی به طور چشمگیری سرعت میگیرد.
عملکرد قلب افرادی که در معرض خطر مشکلات قلبی و عروقی بودند، در مقایسه با افراد سالم، تقریباً پنج سال مسنتر بود. همچنین تفکیک دادهها بر اساس میزان چاقی، اعداد نگرانکنندهتری را نشان داد.
افرادی که چاقی خفیف با «شاخص توده بدنی»(BMI) ۳۰ تا ۳۴/۹ داشتند، قلبهایی حدود چهار سال مسنتر از سن واقعی خود داشتند.
افرادی که چاقی متوسط با «شاخص توده بدنی» ۳۵ تا ۳۹/۹ داشتند، قلبهایی تقریباً پنج سال مسنتر داشتند.
افرادی که چاقی شدید با «شاخص توده بدنی» بالای ۴۰ داشتند، قلبهایی ۴۵ سال بیشتر از سن تقویمی خود داشتند.
بیماری دیابت، الگویی غیرمعمولی را از خود نشان داد که بیشترین تأثیر آن در میانسالی بود. افراد مبتلا به دیابت در دهه ۴۰ زندگی خود، قلبهایی داشتند که تا ۵۶ سال مسنتر از همسالان سالم خود کار میکرد.
فشار خون بالا به طور مداوم نیز قلبها را دچار ۷۰ سال پیری زودرس میکند. همچنین سن قلب افراد مبتلا به «فیبریلاسیون دهلیزی»(atrial fibrillation) در تمام گروههای سنی، به طور قابل توجهی بیشتر از سن زیستی افراد است.
بیماری «فیبریلاسیون دهلیزی» یک بیماری قلبی است که موجب ضربان قلب نامنظم و اغلب غیر طبیعی و سریع میشود.
رویکردی جدید برای درک سلامت قلب
پزشکان اکنون به جای سردرگم کردن بیماران خود با ارقام میتوانند این مسئله را به صورت یک مطلب ساده برای بیماران خود توضیح دهند. این مطلب ساده یعنی قلب آنها مانند کسی که بسیار مسنتر از آنهاست، کار میکند.
محققان میگویند: با نشان دادن اختلاف در سن و عملکرد قلب از MRI افراد میتوان بیمارانی را که در معرض خطر هستند، مشخص کرد و به سادهسازی مفاهیم برای بیماران کمک کرد.
این رویکرد، یک ابزار مفهومی قدرتمند ارائه میدهد و بیماران میتوانند یک واقعیت ساده را درک کنند که قلب آنها مانند قلب فردی که دههها پیرتر است، عمل میکند.
دکتر «گارگ» توضیح میدهد: افرادی با بیماریهایی مانند دیابت یا چاقی، اغلب قلبهایی دارند که سریعتر از آنچه باید پیر میشوند. بنابراین، این موضوع میتواند به پزشکان کمک کند تا برای پیشگیری زودهنگام از بیماری قلبی در مسیر خود اقدام کنند. این یک رویکرد مهم برای سالمتر و طولانیتر نگه داشتن عمر قلب است.
این موضوع چه معنایی برای استانداردهای پزشکی دارد؟
این تحقیقات تغییرات طبیعی جالبی را در عملکرد قلب طی بالا رفتن سن آشکار کرد. راندمان پمپاژ بطن چپ قلب، در واقع با افزایش سن در افراد سالم افزایش مییابد، اما این سازگاری مفید در افراد مبتلا به مشکلات قلبی مختل میشود.
استانداردهای پزشکی فعلی ممکن است برای در نظر گرفتن این تغییرات طبیعی مرتبط با سن، نیاز به بازنگری داشته باشند.
محققان میگویند: بسیاری از معیارهای پذیرفته شده عملکرد قلب، ممکن است نیاز به تنظیم با عامل سن داشته باشند تا بتوانیم کاهش انطباق قلب در طول بالارفتن سن را در نظر بگیریم.
«گارگ» میگوید: بیماری قلبی یکی از کشندهترین بیماریهای جهان است. روش جدید MRI ما به پزشکان ابزاری قدرتمند میدهد تا مانند گذشته به درون قلب نگاه کنند و بیماریها را قبل از شروع علائم تشخیص دهند.
وی افزود: بیماران با دانستن سن واقعی قلب خود میتوانند توصیهها یا درمانهایی برای کاهش سرعت روند پیری قلب خود دریافت کنند تا از حملات قلبی یا سکته مغزی جلوگیری شود. این تحقیقات همچنین میتواند زنگ خطری باشد که مردم باید با خوردن غذاهای سالمتر، ورزش بیشتر یا پیروی از توصیههای پزشک از خود مراقبت کنند. این یافتهها میتواند شانس مبارزه با بیماریهای قلبی را به افراد بدهد.
عوامل خطر بیماری قلبی و عروقی فقط احتمال حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش نمیدهد، بلکه منجر به پیرترشدن قلب افراد نسبت به سن تقویمیشان میشود. این رویکرد جدید با اندازهگیری سن قلب افراد میتواند افراد بیشتری را ترغیب کند تا سلامت قلب و عروق خود را از طریق دارو، رژیم غذایی و ورزش قبل از بروز مشکلات حاد، جدی بگیرند.
این مطالعه در European Heart Journal Open منتشر شده است.
نظر کاربران
من قلبم جوونتره