adexo3
۴۳۸۳۸۰
۴ نظر
۵۰۰۳
۴ نظر
۵۰۰۳
پ

دولت با «صفرها» بازی می کند

سال ۸۸ بود که دولت وقت تحت عنوان «طرح تحول اقتصادی» بحث تغییر واحد پول ملی را مطرح کرد. آن زمان سخن از «حذف ۳صفر» بود که اگر پشتوانه اقتصادی و ارزی‌اش فراهم می‌بود و شرایط اقتصادی ثبات داشت و می‌شد بعد از حذف صفرها تورم را کنترل کرد، می‌توانست تحول بزرگی در نظام پولی کشور و ارزش پول ملی حاصل کند اما در نهایت آن طرح به سرانجامی نرسید و فراموش شد.

سعید حاجی‌پور در وطن امروز نوشت: سال ۸۸ بود که دولت وقت تحت عنوان «طرح تحول اقتصادی» بحث تغییر واحد پول ملی را مطرح کرد. آن زمان سخن از «حذف ۳صفر» بود که اگر پشتوانه اقتصادی و ارزی‌اش فراهم می‌بود و شرایط اقتصادی ثبات داشت و می‌شد بعد از حذف صفرها تورم را کنترل کرد، می‌توانست تحول بزرگی در نظام پولی کشور و ارزش پول ملی حاصل کند اما در نهایت آن طرح به سرانجامی نرسید و فراموش شد.
در روزهای اخیر پس از گذشت چند سال، دولتمردان تدبیر و امید با تصویب «لایحه‌ قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» به دنبال اجرای طرحی مشابه آن هستند با این تفاوت که براساس موادی از این لایحه به‌جای حذف ۳ صفر از واحد پول کشور، تنها می‌خواهند «تومان» را برابر «۱۰ ریال» تعیین کنند، یعنی کاری که قبلا مردم خود انجام می‌دانند [انگشت روی صفر آخر اسکناس‌ها ‌گذاشتن] را دولت اعمال کند و رئیس کل بانک مرکزی هم می‌گوید‌ تغییر واحد پول ملی از «ریال» به «تومان» صرفا اقدامی برای تسهیل نسبی مبادلات اقتصادی آحاد جامعه است و حذف یک صفر آثار روانی و تورمی ندارد و قائم‌مقامش خبر داده تغییرات اسکناس‌ها از سال آینده آغاز می‌شود.
طرحی که تغییری در وضعیت اقتصادی کشور حاصل نمی‌آورد اما طبیعتا از هفته‌های آینده بحث قابل تاملی برای محافل اقتصادی خواهد شد و رسانه‌ها و مردم را مشغول خود خواهد کرد تا مضرات و فواید آن لیست شود و مورد مباحثه و ارزیابی قرار گیرد.
درست است اجرای این قبیل طرح‌ها و حذف صفر از پول ملی در دیگر کشورها نیز سابقه دارد به‌گونه‌ای که آلمان در سال‌های پس از جنگ اول جهانی ۱۲ صفر و ترکیه سال ۲۰۰۵ میلادی ۶ صفر را از پول ملی خود حذف کردند. درست است کشور ما نیز نیاز به اصلاح واحد پول ملی دارد و در این مساله شکی نیست و در بین علمای اقتصاد در این موضوع اتفاق نظر وجود دارد اما این کار باید با حذف ۳ یا ۴ صفر انجام شود و نه کمتر! درست است به‌نظر می‌رسد الزامات اجرای این طرح نیز در کشور ما مغفول مانده است که اساساً یکی از اصلی‌ترین شرایط برای اجرای چنین طرحی، وجود ثبات اقتصادی است و بی‌ثباتی و افزایش مداوم قیمت کالا‌ها و خدمات می‌تواند عملاً آثار حذف صفر را از بین ببرد.
اما از همه درست‌تر این است که حذف یک صفر در مقطع کنونی، جز تحمیل‌ هزینه‌های زیرساختی، هیچ تأثیر اقتصادی مثبتی به همراه نخواهد داشت.
به‌نظر می‌رسد این قبیل تحلیل‌ها به گوش دولتمردان و تصویب‌کنندگان این لایحه نیز رسیده باشد. اما چرا بی‌توجه به این امر تصمیمی اینچنین اتخاذ کرده‌اند شاید تعجب‌انگیز نباشد. به‌نظر نگارنده این طرح نه یک طرح اقتصادی در جهت بهبود فضای اقتصادی مملکت، بلکه بازی‌ای رسانه‌ای است که نام آن را بازی دولت‌ با صفرها می‌گذارم. وقتی دستاورد دولت از برجام- که زمانی فتح‌الفتوح بود و خورشید تابان- به بیان رئیس‌کل بانک مرکزی «تقریبا هیچ» باشد، وقتی وضعیت اشتغال جوانان صدای همه، از جمله طرفداران دولت را هم درآورده باشد، وقتی رکود، تولیدکننده ایرانی را به خاک سیاه نشانده باشد، وقتی اختلاس‌ها، وام‌های کلان و حقوق‌های مدیران، شنیدن عددهای نجومی را برای ملت عادی کرده باشد، وقتی دولت همه‌ تخم‌مرغ‌هایش را در سبد برجام گذاشت و حالا نمی‌داند باید با بدعهدی آمریکا چه کند، وقتی کنسرت‌بازی‌ها و لغو سخنرانی‌ها و مایه شرمساری بودن‌ها هم پس از مدتی دیگر در صدر اخبار نباشد، وقتی بنابه نظر بزرگان، دولت هیچ سیاست اقتصادی مشخصی ندارد و وقتی هیچ دستاورد شگرفی برای ارائه به ملت در چند ماه باقی‌مانده به انتخابات ندارد، مجبور می‌شود با صفر‌های اسکناس‌های در جیب مردم بازی کند و چند ماهی اذهان عمومی را سرگرم این قبیل امور کند و وعده‌های سرخرمن بدهد. حال آنکه همه می‌دانیم این حذف صفر هیچ اثری در بهبود وضعیت اقتصادی ندارد اگرچه هزینه‌زایی بالایی در حوزه اقتصادی خواهد داشت.
شاید نیاز است متخصصان امر، دولتمردان را از عواقب هزینه‌ای و اقتصادی چنین طرحی آگاه کنند، چراکه احساس می‌شود بزرگواران بسیار ساده‌انگارانه به موضوع می‌نگرند و گمان می‌کنند همان‌طور که یک صفر در ریاضیات به تنهایی ارزشی ندارد در اقتصاد نیز به همین‌گونه است و با حذف یک صفر ناچیز از پول ملی عملا اتفاقی رخ نخواهد داد. البته امید است نمایندگان مجلس در بررسی این لایحه با انصاف و دقت عمل کرده و در گیر و دار فضای انتخابات ۹۶ تصمیم‌گیری‌های عجولانه نداشته و یک طرف بازی دولت با صفر‌ها نشوند.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • علی

      حالا نوبت نگرانی دلواپسان برای حذف صفرهاست من نمی دانم اگر دولت برجام را اجرا نمی کرد چه بر سر این ملت می امد اما همین می دانم یا درگیر جنگ بودیم یا ادم گوشت ادم می خورد قیمت اجناس بعد ظهر با صبح فرق داشت مرد حسابی ضمنا در دولت قبل که سرانجام کشور را به اینجا رساند چرا ... شرافتا پیام را حذفش نکن

    • نظر

      با عرض سلام

      کم کردن ۳صفر در عرصه معاملات روزمره مردم مشکلات زیادی ایجاد میکنه معامله گرانی که عادت کردند هر چندوقت قیمت اجناس را۵۰۰ تا۱۰۰۰تومان بالاببرند که خیلی هم چشمگیر ونگران کننده است قیمت هاروکه با نرخ جدید فرضایک کیلو سیب زمینی که الان هست ۱۵۰۰۰ریال
      ۳صفر و کم کنیم میشه ۱۵ریال چندوقت بعد می بینیم شده ۲۰ ریال یا۲تومان جدید زیادکسی توجه نمیکنه مثل که اصلا متوجه نشدیم چطور سیب زمینی ۲تومانی شد ۲۰۰۰
      اگر۳تاصفرکم بشه ونظارت برقیمتها ۴برابر بشه که یک چیزی وگرنه اگر با کم کردن ۳صفرقیمت یک کالایی از۵تومان به ۱۰رسید به حساب میشه ۱۰۰درصد گرانی

    • reza

      سلام جناب سعيد حاجي پور ، حرف شما درست است ولي شما زماني را فرض كنيد كه دولت نهم با دادان چند ميليون وام خود اشتغالي 10 و 15 ميليون توماني آمار كذائي اشتغال ايجاد كرد . كساني كه اين وام را جهت ايجاد مشاغل كوچك گرفتند به علت افزايش شديد تورم در واقع كاري نتوانستند بكنند ولي آمار اشتغال در آمار دولت نهم و دهم با افتخار بيان ميشد . آن موقع كجا بوديد . با دادن يارانه 45 هزار توماني در آمار دولت دهم شاخص درامدي مردم 15 درصدافزايش پيدا كرد و همزمان تورم 200 درصد افزايش پيدا كرد و در واقع يارانه به سوخت رفت ، آن موقع كجا بوديد ؟ .... چرا نبايد حتي بعد از گذشت 3 سال از فجايعي كه 8 سال در اين كشور رخ داده حتي جرات انتقاد از آن دوران را داشته باشيد ؟؟؟؟ مگر نه اينكه بيشتر اين حقوقهاي نجومي ، اختلاسهاي ميلياردي و چپاول اموال بانكهاي دولتي و غير دولتي در زمان دولتهاي نهم و دهم باب شد و شروع شد ؟ مگر بابك زنجاني نفت را از روحاني رايگان ميگرفت ؟‌مگر خاوري در زمان روحاني مدير عامل بانك دولتي بود ، مگر محمدرضا رحيمي ، سعيد مرتضوي ، صادق محصولي ، قانون خدمات كشوري و .... مال زمان دولت يازدهم است ؟؟؟؟ چگونه ميخواهيد جواب خدا ، وجدان و تاريخ را بدهيد ؟؟؟؟

    • بدون نام

      دوست عزیز اگه می بینی که دولت نمی تونه صفرهای بیشتری حذف کنه نتیجه هشت سال سیاست دولت مورد حمایت شماست. واقعا جای تعجب داره دولت پاکدستان یه لایحه ای مطرح کرد بدون اینکه توان اجرای اونو داشته باشه شما ازش تمجید می کنید و باز طبق روال دولت روحانی رو می کوبید؟

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج