اسنپ پی_استیکی داخلی
adexo3
۸۵۷۳۹۹
۲۳ نظر
۵۰۱۳
۲۳ نظر
۵۰۱۳
پ

خرید خانه در ایران، رویای دست نیافتنی

رشد قیمت مسکن در یک سال گذشته کافی بود تا قدرت خرید به قدری کاهش یابد که خانه دار شدن به یک رویا تبدیل شود، پس به نظر می رسد این روند مدت زمان انتظار را افزایش و پس انداز برای خانه دار شدن را به یک شوخی تبدیل کرده است.

فارس نوشت: رشد قیمت مسکن در یک سال گذشته کافی بود تا قدرت خرید به قدری کاهش یابد که خانه دار شدن به یک رویا تبدیل شود، پس به نظر می رسد این روند مدت زمان انتظار را افزایش و پس انداز برای خانه دار شدن را به یک شوخی تبدیل کرده است.

بر اساس گزارشی که وزارت راه و شهرسازی در سال ۹۳ منتشر کرد، سال‌های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۱ بیشترین طول دوره انتظار برای مسکن دار شدن خانوارهای ایرانی بود، به طوری که در سال ۱۳۸۹، هر خانوار ایرانی با ذخیره یک سوم درآمد خود برای خانه دار شدن باید ۳۵ سال انتظار بکشد و این میزان در سال ۹۰ با افزایش درآمد به ۳۳ سال و در سال ۱۳۹۱ با افزایش قیمت مسکن به ۳۶ سال رسید.

این آمار نشان می‌دهد که رشد بیش از ۱۰۰ درصدی قیمت مسکن در یک سال گذشته قطعا این آمارها را جابه جا خواهد کرد، به طوری که اگر درآمدها را به میزان نرخ تورم رشد کرده تلقی کنیم، این رشد قیمت مسکن است که از این نرخ تورم پیشی گرفته و هر خانوار ایرانی که حداقل دستمزد را دریافت می‌کند، حداقل باید ۴۰ سال پس انداز کند تا بتواند صاحب مسکن شود.

بنابراین گزارش، خانوارهای ایرانی بر اساس آمار عملکردی وزارت راه و شهرسازی در سال ۱۳۹۱ اگر تمام درآمد سالانه خود را ذخیره کنند، ظرف ۱۲ سال خانه‌دار خواهند شد و با ذخیره یک سوم حقوق خود باید برای خانه‌دار شدن ۳۶ سال انتظار بکشند.

شاخص دسترسی به مسکن شهری برای یک واحد نمونه ۱۰۰ متر مربعی با ذخیره تمام حقوق سالانه خانوار در سال ۱۳۷۶ پنج سال بوده است که این شاخص در سال ۱۳۸۳ نیز پنج سال و در سال ۷۶ به شش سال رسیده است.

گزارش دیروز بانک مرکزی که متوسط قیمت مسکن در تهران را ۱۱ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان است نشان داد که باید مدت انتظار برای خرید یک واحد مسکونی را بیش از ۴۰ سال در نظر گرفت و آن را تایید کرد.

شاخص دسترسی به مسکن شهری بر اساس درآمد خانوار و قیمت مسکن طی هر سال بنابر گزارش‌های هزینه-درآمد مرکز آمار ایران و گزارش‌های آماری دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن تهیه شده است و به عبارتی در سال ۱۳۷۱ هر خانوار ایرانی با محاسبه قیمت یک واحد نمونه ۱۰۰ متر مربعی به ارزش ۲۱۷۰۰ هزار ریال و درآمد ۳۵۴۱ هزار ریال طول دوره انتظار(ذخیره یک سوم درآمد سالانه خانوار) ۱۸ سال بوده است که در سال ۱۳۷۶ با افزایش درآمد به ۱۲۱۱۶ هزار ریال و قیمت مسکن ۵۹۷۰۰ هزار ریال طول دوره انتظار به ۱۵ سال رسیده است.

*انتظار بیش از ۴۶ سال در صورت تغییر نکردن قیمت مسکن

مهدی روانشادنیا کارشناس مسکن در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در مورد اینکه آیا می‌توان با پس انداز صاحب مسکن شد، گفت: اگر متوسط قیمت یک متر مربع مسکن که به تازگی از سوی بانک مرکزی منتشر شده را ۱۱ میلیون تومان در نظر بگیریم، اگر یک متقاضی بخواهد یک واحد مسکونی ۷۵ متری خریداری کند، باید حدود ۸۲۵ میلیون تومان پرداخت کند، حال اگر حداقل حقوق ۱،۵ میلیون تومان در نظر گرفته شود، باید بیش از ۴۶ سال در صورت تغییر نکردن قیمت مسکن انتظار و پس انداز کند، تا صاحب مسکن شود.

وی افزود: به هر حال مکانیزم های تامین منابع مالی و تسهیلات شاید به نوعی بتواند به خانه دار شدن کمک کند، اما سقف کنونی تسهیلات مسکن پاسخگوی خرید مسکن نیست و پوشش چندان مناسبی در شهرهای بزرگ برای خرید نمی‌دهد.

هر چند اسلامی وزیر راه و شهرسازی روز گذشته در پاسخ به این سئوال خبرنگار فارس که پرسید، آیا با توجه به رشد قیمت مسکن پس انداز هنوز هم می تواند مردم را صاحب مسکن کند، نکته جالبی مطرح کرد و گفت: با بلیت بخت آزمایی که نمی‌توان صاحب مسکن شد و پس انداز که از گذشته بوده می‌تواند در خانه‌دار کردن مردم کمک کند.

*۲ راهکار برای کاهش دوره انتظار مسکن و کاهش شاخص دسترسی به مسکن

ایرج رهبر نایب‌رئیس انجمن انبوه‌سازان تهران دو راهکار را برای کاهش دوره انتظار مسکن و کاهش شاخص دسترسی به مسکن پیشنهاد کرده و می‌گوید: «افزایش قدرت خرید، نه با افزایش سقف تسهیلات و کاهش قیمت مسکن دو راهکاری است که دولت می‌تواند برای بهبود وضعیت بازار مسکن اتخاذ کند.

وی معتقد است که کاهش قیمت مسکن تنها درصورتی اجرایی خواهد شد که دولت با ارائه تسهیلات به انبوه‌سازان، تولید مسکن در کشور را افزایش دهد. به‌عبارت دیگر، با توجه به اینکه درحال حاضر برای پاسخ به تقاضای مسکن در کشور، باید سالانه یک میلیون واحد مسکونی تولید شود، در نتیجه نیاز است، دولت ابتدا با ارائه تسهیلات ازجمله زمین ارزان‌قیمت و سایر تسهیلات ارزان، زمینه افزایش تولید مسکن را فراهم کند.»

بیت‌الله ستاریان کارشناس مسکن نیز معتقد است که برای جبران کسری میان عرضه و تقاضای بازار مسکن، برنامه درازمدتی نیاز است که باید براساس آن زمینه تولید متناسب با تقاضا آغاز شود. برای اجرای این طرح باید همه ابزارهای مالی در اختیار مسکن و بخش خصوصی قرار داده شود.

پس‌انداز کردن برای خرید مسکن که در دولت یازدهم با تاسیس صندوق پس انداز مسکن با سقف پرداخت ۸۰ میلیون تومان آغاز به کار کرد، شاید در همان سال ۹۳ می توانست تا ۵۰ درصد قیمت یک واحد مسکونی متوسط را پوشش دهد، اما حال با توجه به رشد لجام گسیخته مسکن که از شرایط اقتصادی تاثیر گرفته است، نشان می‌دهد، حتی مکانیزم تامین منابع مالی هم نمی‌تواند در کنار پس انداز به متقاضیان مسکن کمک کند.

داده‌های آماری (گزارش روز گذشته بانک مرکزی در خصوص قیمت مسکن موید این موضوع است) نشان می‌دهد که در گروه هدف این برنامه (یعنی خانوارهای فاقد مسکن ملکی) پس‌انداز قابل ذکری وجود ندارد که با سپرده گذاری حتی در صندوق پس انداز مسکن که کفاف و پوشش کمتر از ۲۰ درصدی قیمت یک واحد مسکونی را در تهران می‌دهد، بتوانند فرایند خرید مسکن را آغاز کنند که آمارهای اقتصادی بانک مرکزی در این مورد کاملا واضح است.

«شاخص دسترسی به مسکن» از نسبت متوسط قیمت مسکن به متوسط درآمد سالانه خانوار به دست می‌آید. پس اگر یک خانوار در شرایطی تمام درآمد خود را به طور کامل پس انداز کند، در سال ۱۳۹۱ می توانست ظرف ۱۲ سال خانه‌دار شود، پس در یک شرایط طبیعی (با توجه به مخارجی که دارد) اگر یک سوم درآمد خود را ذخیره کند برای خرید یک خانه باید ۳۶ سال انتظار می‌کشید که عدد ۳۶ به «طول دوره انتظار» تعبیر می‌شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      برباعث وبانیش لعنت

      پاسخ ها

      • بدون نام

        خرید همه چیز!!خانه که جای خود داره!!! کفش و پوشاک خوراک مردم توان خرید ندارن شما از خانه های میلیونی و میلیاردی میگید! بابا مردم پول نون دونه ای دویست تومن ندارن!!! مگه تو جامعه نیستی که حرف از خونه میزنی!! تازه اگر بمیرن پول خریدن قبر هم ندارن!!!!

    • بدون نام

      بیچارمون کردید رفت!

    • مدیران نادان=کشور ویران.

      سلام دوستان من کارگرم تونستم در قلعه خواجه ی ورامین بهترین خونه را بخرم اونم با بهترین قیمت صدوبیست متر شد هشتاد میلیون درست کمی دوره ولی مستقل شدن یک آرزوست.اگ خدا بخواد دوماه دیگه میرم مستقل شم.یاحق

      پاسخ ها

      • من

        مبارکنون باشه به دل خوش

      • بدون نام

        همین امثال تو باعث می شوند که سودجویان مسکن برای دادن قیمتهای توهمی حریص تر بشن

      • بدون نام

        بیشتر از 10 میلیون تومان نمی ارزه! گرون خریدی!
        رفتی تو لیست آمارهای کذایی که میدن

      • کاربر قدیمی

        موفق باشی ، خانه دار شدن در ایران همینطور است ،با این روالی که بی ارزش شدن پول ملی دارد باید همین کار را کرد یعنی باید از یک جا شروع کنی و هر وقت پس اندازت به رقمی رسید با آن ملک موجود را تبدیل به احسن کنی.
        خونه داشته باش ، نون خالی بخور !
        انشاالله رشد می کنی.

    • بدون نام

      طبق روند عادی جامعه در حال حاضر جمعیت ایران بایستی به ۱۰۰ میلیون رسیده باشد ..... پس سیاست فرزند کمتر زندگی بهتر، یک مدل از سوداگری بوده تا با عدم تولید مسکن به سودهای نجومی برسند و یا حال و حوصله تولید و سرمایه گذاری در مسکن را نداشته ایم، جلوی رشد جمعیت را گرفته ایم ........ ددیگه قاط زدم از بی مسکنی........

      پاسخ ها

      • حسین

        عوضش موشک داریم..... به دنیا مسلطیم. ـــبه امریکا هم زور میگیم

    • بدون نام

      قطعاً قیمتهای تخیلی مسکن خریدار تا کنون نداشته و بعد از این هم نخواهد داشت و تنها چیزی که عاید صاحبان املاک اضافی و سازندگان خواهد شد فقط ضررهای هنگفت است و بس و بعد سقوط آزاد قیمت مسکن که حتی مفت هم حاضر بفروش خواهند شد!

    • بدون نام

      قیمت مسکن بیشتر از متری 50 هزار تومان نمی ارزه حتی تا قیامت کسی با قیمتهای تخیلی خانه نخواهد خرید

    • اشنا

      شاه بد بود،؟ سوالی که باید همیشه برای تنبیه خودمات بپرسیم چی بود ایران چی شد

    • احمدم احمد

      اقتصاد و صنعت و بازار همه به باد رفت به خاطر یه مشت ادم دزد و بی لیاقت

    • بدون نام

      حاجی تو ایران خرید پیاز و سیب و‌گوشت داره میشه رویاییدست نیافتنی . حالا خانه که جای خود داره اون بالا بالاها

    • بدون نام

      پس نتیجه میگیریم الفاتحه چون دست دولت کوتاه است نسبت به دست دلالان تشکر تشکر

    • بدون نام

      من 60 سال دارم نه بیمه هستم نه بازنشسته ام نه خونه دارم
      روز و شب را در بیابانها با یه چادر مگذرانم فقط یک بز دارم که از شیرش استفاده میکنم شاید باورش سخت باشه ولی به دیدنش میارزه تو منطقه کوهبنان کرمانم

    • بدون نام

      می

      شه حقوق را افزایش داد تا قدرت خرید مسکن بالا رود

    • بدون نام

      لعنت خوب خدا بر قوم ظالمون

    • علی

      فقط دولت باید هر میزان دلار رفت بالا حقوق کارمندان و کارگران هر سه ماه یک بار. به همان میزا ن که دلار بالا رفته افزایش دهد الباقی اجناس خودش افزایش خواهد یافت

    • بدون نام

      این دولت ماندگار نیست که نیست مردم تحمل نخواهند کرد

    • شراره

      چنین خاکی که برسر ما ریختید اجداد و نیاکان ماهم خاک بر سر شدند
      خاک کاهو بر سرمان ریختید و خود نظاره گر
      اگر خدائی باشد جواب میدهد

    • بدون نام

      چه تیتر بدی زدی برترینها
      فقط ناامیدی و انرژی منفیه
      پس میلیونها خانه در کشور صاحبش کیان؟!!!! خارجی ها؟!!!!

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج